Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe hou je motivatie tijdens het afvallen?

Hoe hou je motivatie tijdens het afvallen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het behouden van motivatie terwijl je probeert af te vallen (middels een dieet) is voor velen een regelrechte ramp. Iedere dag opnieuw gaan we de strijd aan en vaker dan eens wint de demotivatie het van de motivatie. We vervallen in oude gewoontes en de weggewerkte kilo’s vliegen er net zo hard weer aan als dat ze er af vlogen. In dit artikel helpen we je een handje met het behouden van motivatie tijdens het afvallen. Mede door een aantal diëten te bespreken die gemaakt zijn om langdurig – en zonder al teveel problemen – vol te houden.


Waarom motivatie houden toch zo moeilijk is

In een recent artikel schreven we al dat acupunctuur wellicht het duwtje in de rug kan zijn tijdens het afvallen als je te maken hebt met een gebrek aan discipline en ook in ons artikel over het oerdieet kwam het onderwerp motivatie al ter sprake. Het is dan ook een belangrijk thema bij mensen die willen afvallen. Want waarom is het toch zo moeilijk om gemotiveerd te blijven tijdens het afvallen?

Er kunnen meerdere reden aan ten grondslag liggen. Soms heeft het te maken met jezelf. Ben je van jezelf bijvoorbeeld al niet echt gedisciplineerd en verval je daarom (wanneer het even tegen zit) al gauw terug in je oude gewoontes. Het kan ook zijn dat je moeite hebt met de verandering. De mens an sich vindt verandering doorgaans niet al te prettig. Als deze verandering dan ook nog eens hand in hand gaat met bepaalde ongemakken (lees: wanneer je je favoriete producten niet meer mag eten) kan dat natuurlijk ook enorm demotiverend werken. In andere gevallen ligt het meer aan het dieet zelf dan aan jou persoonlijk. Sommige diëten zijn gewoonweg niet vol te houden. Saaie recepten, niet lekkere gerechten en teveel restricties. Met onderstaande diëten zal je daar gelukkig geen last (meer) van hebben. Deze zijn speciaal ontwikkeld om blijvend af te vallen en langdurig vol te houden.


Weight Watchers

Weight Watchers

Het dieet van Weight Watchers is misschien wel het bekendste dieet van Nederland en dat is niet zonder reden. Het dieet is namelijk behoorlijk succesvol. In de loop der jaren zijn al duizenden mensen afgevallen middels het Weight Watchers dieet, maar vooral ook blijvend op hun streefgewicht gebleven. Dit komt doordat het dieet ook op de langere termijn goed vol te houden is. Het dieet van Weight Watchers draait namelijk om een puntensysteem, ook wel SmartPoints genoemd. Zolang je binnen het puntentotaal blijft kun je genieten van je favoriete eten én tegelijkertijd je ideale gewicht bereiken en behouden. Momenteel kun je het dieet een maand lang gratis uitproberen om te kijken of het dieet bij je past.

Ga naar Weight Watchers
Afslank Receptenbijbel

Afslank Receptenbijbel

Een gebrek aan inspiratie voor lekkere en gezonde gerechten is doorgaans de grootste reden waarom mensen een dieet niet langdurig vol kunnen houden. Met de Afslank Receptenbijbel hoef je je hier geen seconde druk om te maken. Het boek en de bijbehorende bonussen bevatten honderden lekkere, gezonde en vooral verrassende recepten waar je blijvend mee zult afvallen. Je hoeft geen ingewikkelde ingrediënten in huis te halen om aan de slag te gaan met de Afslank Receptenbijbel. Je leert namelijk op een eenvoudige manier om in een handomdraai de gezondste maaltijden op tafel te zetten met doodgewone producten. Momenteel ontvang je bij de Afslank Receptenbijbel diverse bonussen zoals gratis dag- en weekmenu’s, een boek over gezonde toetjes en 84 gezonde tussendoortjes.

Bestel de Afslank Recepten Bijbel
PuurFiguur

PuurFiguur

De beste motivatie die je kunt krijgen tijdens het afvallen is wanneer een dieet je hele leven – in de goede zin van het woord – omgooit. Dit gebeurt met het PuurFiguur dieet. Je ontwikkelt ‘als vanzelf’ een gezondere levensstijl waardoor je na verloop van tijd niet eens meer hoeft na te denken over afvallen en diëten; het zit al in je systeem. Het PuurFiguur dieet is gericht op het ontwikkelen van een gezondere levensstijl en een verbeterde hormoonhuishouding. Stress en ongezonde voeding verstoren je natuurlijk hormoonbalans. Je lichaam reageert hier op negatieve wijze op. Door de hormoonbalans weer te herstellen zal je lichaam hier op positieve wijze op reageren. Je krijgt een verbeterde stofwisseling en zal daardoor gemakkelijker afvallen. De weekmenu’s die je ontvangt bij het dieet zijn gezond, gevarieerd en verrassend zodat het dieet ook op de langere termijn makkelijk is vol te houden.

Doe mee met het PuurFiguur programma

Tips om motivatie te houden bij het afvallen

Een goed dieet wat eenvoudig vol te houden is, is 1. Maar wat extra motivatie voor tijdens het afvallen kan natuurlijk nooit kwaad. Daarom hebben we hieronder een aantal tips voor je verzameld waarmee je de motivatie behoudt om de diëten langdurig vol te houden.

Professionele begeleiding

Voor een leek is het behoorlijk moeilijk om succesvol en blijvend af te vallen. Er zijn immers zoveel diëten beschikbaar en misschien heb je er zelf al een aantal geprobeerd. Tevergeefs waarschijnlijk, zoals zoveel mensen die zonder begeleiding aan de slag gaan met kilo’s wegwerken. Professionele begeleiding kan in sommige gevallen het verschil betekenen tussen beginnen aan een dieet en het niet afmaken en starten met een dieet en blijvend op je ideale gewicht geraken. Ook is het goed om te beseffen dat ieders lichaam op een andere wijze werkt. Daarom kunnen verschillende mensen die hetzelfde dieet volgen volledig andere resultaten behalen. Een coach of gewichtsconsulent weet doorgaans wat de beste strategie is voor jouw lichaam en kan eventuele (kleine) aanpassingen doen in het dieet zodat je wél succesvol afvalt.


Openlijk commitment maken

Een goede manier om gemotiveerd te blijven tijdens het afvallen is om openlijk een commitment te maken. Vertel dat je gaat beginnen met afvallen en laat mensen je verantwoordelijk houden voor toekomstige updates. Dit kun je doen door openlijk aan je vrienden/familie/partner/collega’s etc. te melden dat je start met een dieet, maar bijvoorbeeld ook online. Op fora en social media zijn tal van plekken waar je met gelijkgestemden kunt praten over je dieet en de strijd tegen de overtollige kilo’s. Praten met anderen over het afvalproces kan helpen. Je omgeving kan bijvoorbeeld rekening houden met je dieet en online is het ontvangen van complimentjes omtrent je proces altijd een fijn steuntje in de rug.


Houd een dagboek/afslankboek bij

Het duidelijk zien van resultaat werkt altijd motiverend. Het mooiste is natuurlijk wanneer je dit in de spiegel ziet of aan de riem merkt die plots een gaatje strakker kan, maar ook je resultaten op papier in je eigen handschrift dragen bij aan meer motivatie om door te blijven zetten. We zeggen expres ‘op papier in je eigen handschrift’ omdat is aangetoond dat dit in het brein beter wordt verwerkt dan wanneer je het in een Word document of Excel sheet zou bij houden. Koop daarom een mooi afslank boekje waar je je afvalproces in bij kunt houden en verplicht jezelf er toe om dagelijks je vorderingen er in op te schrijven.


Maak het SMART

Deze laatste tip valt mooi samen met de vorige tip. Je kunt je afslankboek/dagboek namelijk prima gebruiken om het proces SMART te maken. SMART is een begrip uit het bedrijfsleven en helpt om doelen tastbaar te maken. Het is een acroniem voor:

  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Acceptabel
  • Realistisch
  • Tijdsgebonden

Schrijf dus specifiek op wat je ideale streefgewicht is en wat je huidige gewicht is (specifiek en meetbaar). Schrijf op hoeveel je precies wilt afvallen en binnen welk tijdsbestek (meetbaar en tijdsgebonden). Stel vast of hetgeen je voor ogen hebt acceptabel en realistisch is. Iemand die 150 kilo weegt zal niet binnen een maand een sixpack hebben natuurlijk.

Als voorbeeld van een SMART doel bij het afvallen:

“Ik wil de komende 3 maanden 5 kilo afvallen met behulp van dieet X en door 3 x in de week minimaal een uur te sporten.”

Zoals je ziet is het doel specifiek, meetbaar en tijdsgebonden. 5 kilo in 3 maanden is bovendien prima te doen, hetzij eventueel met wat professionele hulp en/of een openlijk commitment.


Conclusie

Gemotiveerd blijven tijdens het afvallen is – net als met zoveel zaken – eenvoudiger wanneer je het samen met anderen doet. Een goede coach, een dieet wat langdurig vol te houden is, anderen die je verantwoordelijk houden en een goed overzicht waarin je bijhoudt wat je vorderingen zijn kunnen allemaal helpen om deze keer je strijd tegen de overtollige kilo’s nu wél succesvol voort te zetten.

Daarmee zeggen we niet dat het je alleen nooit gaat lukken. Sommige mensen doen het nu eenmaal het liefst allemaal zelf en zonder hulp. Maar voor een groot deel van de mensen die willen afvallen kan wat hulp geen kwaad. Schakel al die hulpmiddelen dan ook in als je denkt dat je er baat bij hebt. Uiteindelijk gaat het er om dat JIJ weer lekker in je vel komt te zitten tenslotte!foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag