Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Afvallen in de overgang: hoe pak je het aan?

Afvallen in de overgang: hoe pak je het aan?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De overgang, ook wel menopauze genoemd, is een bijzondere tijd voor een vrouw. Niet altijd even eenvoudig ook. Je lichaam verandert. Je hormonen veranderen mee. Ook op psychisch vlak is dit vaak een wat lastigere periode. Veel vrouwen hebben er moeite mee dat het jonge en het vruchtbare er af is. En dan is er ook nog een kans dat je gewicht toeneemt in deze fase. Daar gaat dit artikel dan ook over. Kun je afvallen in de overgang en zo ja, hoe pak je dat dan aan?

Vrouwen in de overgang

Het is een niet te stoppen feit. Hoe graag je het misschien ook tegen zou willen houden: de menopauze komt er. Iedere vrouw krijgt er na haar 40ste mee te maken. De vrouwelijke hormonen veranderen dusdanig dat er geen eisprong meer plaats vindt en er geen baarmoederslijmvlies wordt gevormd. Bij sommige vrouwen kan deze overgangsperiode wel 10 jaar duren en veelal gaat deze gepaard met tal van klachten en ongemakken.

De ene vrouw merkt het vooral aan de gemoedstoestand. Ze krijgen een lager libido, voelen zich depressief en reageren kribbig. Andere vrouwen merken het meer aan hun lichaam. Ze krijgen bijvoorbeeld last van een droge huid, haaruitval of de welbekende opvliegers. Uiteraard kunnen de klachten ook een combinatie vormen van lichamelijke en psychische klachten.

Door de verandering in hormonen verandert ook de stofwisseling. Met tot gevolg dat veel vrouwen te maken krijgen met gewichtstoename. De calorieverbranding werkt namelijk trager en ook de vetverdeling wordt anders. Veel vrouwen merken dat in de overgang boven de broekrand een randje ontstaat. Ook bij vrouwen die altijd slank zijn geweest. Dit gebeurt doorgaans geleidelijk en vaak ook wat later in de overgang. Het zijn de eerste tekenen aan de wand, maar er is hoop: je kunt namelijk afvallen tijdens de overgang. We hebben de beste drie diëten die je hierbij helpen op een rijtje gezet.


Slank door de overgang

Slank door de overgang

In een artikel als dit mag dit dieet niet ontbreken natuurlijk. De naam van het dieet zegt immers precies wat het doet. Toch is het dieet meer dan alleen een kant-en-klaar afslankplan dat je helpt af te vallen tijdens de overgang. Er wordt namelijk ook ingespeeld op alle andere ongemakken die de overgang met zich meebrengt en het Slank door de Overgang dieet helpt je hier ook bij. Het grote voordeel van dit dieet is dat het gericht is op de langere termijn. Je kunt met dit dieet ook wel op korte termijn kilo’s kwijt raken, maar de insteek is dat je op de langere termijn netjes op je streefgewicht blijft. De recepten zijn speciaal ontwikkeld om de hormonen in je lichaam weer in balans te krijgen en je vetverbranding op gang te brengen. Alles wat je nodig hebt tijdens de overgang dus om overtollige (overgangs)kilo’s kwijt te raken!

Start met afvallen met het 'Slank door de Overgang' dieet
PuurFiguur

PuurFiguur

Ook het PuurFiguur dieet richt zich specifiek op de hormoonbalans in je lichaam. Hormonen zijn vaak veel belangrijker dan we denken en een verstoorde hormoonbalans is nu eenmaal van negatieve invloed, zeker tijdens de overgang. Je krijgt kant-en-klare weekmenu’s aangeleverd vol gezonde, maar vooral ook lekkere recepten. Ook het PuurFiguur Dieet richt zich op de langere termijn. Het dieet is zo ingericht dat je een gezonde levensstijl gaat ontwikkelen waardoor je ook op de langere termijn op je ideale gewicht blijft. Zelfs tijdens de overgang dus.

Doe mee met het PuurFiguur programma
Weight Watchers

Weight Watchers

Het WeightWatchers dieet is al jaren één van de populairste diëten van Nederland. Simpelweg omdat het dieet goed is vol te houden en voor blijvend resultaat zorgt. Je mag in principe alles eten wat je wilt, zolang je binnen het vooraf vastgestelde puntentotaal blijft. Het puntentotaal hou je eenvoudig bij in de gelijknamige app. Door punten toe te kennen aan maaltijden en producten word je bewuster van goede en slechte voeding en zal je als vanzelf een gezondere levensstijl ontwikkelen. Door deze bewustere keuzes val je logischerwijs af, zelfs als je daar niet bij sport. Door de intuïtieve werking van het dieet hoef je niet de hele dag bezig te zijn met wat je wel en niet mag eten. Ideaal voor tijdens de overgang dus. Je hebt immers wel meer aan je hoofd. Je kunt het WeightWatchers dieet momenteel een maand lang gratis uitproberen. Je kunt dus geheel risicoloos ontdekken of dieet je helpt bij kilo’s verliezen tijdens de overgang.

Ga naar Weight Watchers

Tips die je helpen afvallen in de overgang

De bovenstaande diëten gaan je zeker helpen om de overtollige overgangskilo’s blijvend weg te werken, maar een extra steuntje in de rug kan nooit kwaad. Daarom hebben we hieronder een aantal tips verzameld die je helpen afvallen in de overgang.


Accepteer de overgang

Accepteer de overgang. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is nu eenmaal zoals het is. Je gaat een nieuwe fase in en de mens an sich houdt nu eenmaal niet zo van verandering. Sommige vrouwen hebben het er zo moeilijk mee dat ze in een soort van rouwproces belanden. Niets mis mee. Geef je er aan toe en schaam je er niet voor!


Balanceer je bloedsuikerspiegel

Zorg voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Vermijd zo veel mogelijk zaken als stress, teveel suiker, witte bloem en koffie. Dit zijn allemaal voorbeelden die de bloedsuikerspiegel uit balans kunnen brengen. Een stabiele bloedsuikerspiegel is essentieel om af te vallen in de overgang.


Ga meer bewegen / sporten

Ga meer bewegen. Wellicht een open deur, maar beweging is niet alleen goed voor je lichaam. Het doet ook wat met je geest. Je hoeft daarbij echt niet direct een abonnement bij de sportschool af te sluiten. Regelmatig een stevige wandeling (in de natuur) doet ook wonderen.
Drink veel water. Dit is natuurlijk altijd aan te raden, ook als je niet in de overgang zit. Maar juist als je ouder wordt heeft het lichaam meer moeite om afvalstoffen af te voeren. Ze blijven in het lichaam zitten en ter bescherming wordt er een vetlaagje omheen gezet. Door veel water te drinken houd je je lichaam schoon.


Denk om je schildklier

Zorg goed voor je schildklier. Je schildklier speelt namelijk een grote rol bij gewichtstoename in de overgang. Door goed voor je schildklier te zorgen maak je het jezelf gemakkelijker om af te vallen tijdens de overgang. Het voorkomen van stress en gezonde voeding nuttigen zijn hier voorbeelden van.


Beloon jezelf soms en zorg voor ontspanning

Zorg voor voldoende ontspanning. Zoals gezegd is stress van grote negatieve invloed op je schildklier. Door voldoende te ontspannen voorkom je langdurige stress.


Denk na bij wat je eet en drinkt

Vermijd voeding als koffie, alcohol, scherpe specerijen, zwarte thee, frisdrank en bewerkte voeding met veel E-nummers. Bovenstaande diëten kunnen je daar prima bij helpen. Deze zijn namelijk allemaal ingericht om dit soort zaken te vermijden en/of er anders over te gaan denken. Juist in de overgang is het belangrijk dat je bewuster over gezonde voeding gaat nadenken en bovenstaande zaken tot een minimum beperkt. Doe je dit, dan zal je zeker afvallen in de overgang!foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag