Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Afvallen zonder dieet: is het mogelijk?

Afvallen zonder dieet: is het mogelijk?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een dieet voor. Shakediëten, eiwitdiëten, koolhydraatdiëten, fruitdiëten en nog veel meer. Veel mensen starten elk jaar weer met goede voornemens om af te vallen of willen voor de zomer strak in hun bikini of zwembroek passen. Toch vallen veel mensen uiteindelijk weer terug in hun oude patroon of komt bij hen het welbekende jojo-effect weer aankloppen.

Een dieet kan effectief zijn, maar kan dus ook een tegenovergesteld effect hebben op je lichaam. Zijn er dan ook diëten die eigenlijk niet als dieet voelen? En kun je ook afvallen zonder dat je een dieet volgt? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: wil je afvallen, dan gaat het allemaal om het aanleren van een gezond eetpatroon of dit nou met of zonder een dieet doet.


Diëten zonder eet beperkingen

Hieronder hebben we drie diëten voor je geselecteerd waarbij je geen strenge beperkingen hebt én een gezond voedingspatroon aanleert. Ideaal voor mensen die toch net wat meer houvast kunnen gebruiken bij het afvallen. Daarnaast vertellen we je als je verder leest hoe het mogelijk is om ook zonder dieet af te kunnen vallen.


MakkelijkAfvallen

MakkelijkAfvallen

Niemand wil met een irritant hongergevoel rondlopen of zichzelf elke week kapot trainen in de sportschool. Afvallen moet namelijk makkelijk en lekker zijn. Met het MakkelijkAfvallen dieet hoef je niet minder te eten, maar leer je vooral om anders te eten. In het koolhydraatarm 50 dagen programma worden koolhydraten beperkt en worden deze ingewisseld voor eiwitten en gezonde vetten. Je ontvangt de weekmenu’s en verschillende lekkere en simpele recepten,waarmee je zelf kunt variëren. Je hoeft geen aparte ingrediënten in huis te halen voor jezelf, maar kunt gewoon met de hele familie aan tafel. Zo leer je op een gezonde en makkelijke manier af te vallen.

Bestel het Koolhydraatarm 50 dagen programma
Weight Watchers

Weight Watchers

Het Weight Watchers dieet werkt met speciale Smart Points. Aan elke maaltijd wordt een bepaalde hoeveelheid punten gekoppeld, zodat je kunt zien of je onder je dagelijkse puntentotaal blijft. Blijf je onder het puntentotaal, dan val je af. Het ideale aan het Weight Watchers dieet is, dat je zelf de vrijheid hebt om te bepalen wat je eet, zolang je maar onder je puntentotaal blijft. Heb je aan het einde van de week wat punten opgespaard, dan kun je jezelf bijvoorbeeld trakteren op iets lekkers. Heb je dus een keer zin in een frietje of een taartje, dan hoef je je daar niet schuldig over te voelen. Bij Weight Watchers leer je vooral om bewuster te zijn van wat je eet, waardoor je al snel ziet dat je betere keuzes gaat maken. Zo leer je bewust te worden van je eetpatroon en leer je om je levensstijl te veranderen.

Ga naar Weight Watchers
Atkins

Atkins

Wil je afvallen zonder een dieet? Dan kan Dr Atkins je daarbij helpen. Dr Atkins zorgt al tientallen jaren dat mensen een gezonde koolhydraatarme levensstijl kunnen ontwikkelen én behouden. Ze doen dit door het aanbod van koolhydraatarme producten. Dit gaat van het ontbijt tot tussendoortjes en van de lunch tot aan het avondeten. Zo heeft Dr Atkins koolhydraatarme muesli, repen, shakes, pasta en crackers. Koolhydraten worden bij Dr Atkins niet helemaal verboden, maar worden vooral vervangen door ‘langzame’ koolhydraten. Als je je houdt aan de richtlijn van 20 gram koolhydraten per dag dan zul je al snel gewicht verliezen. Je hebt dus alle vrijheid om te bepalen wat je eet, zolang je je houdt aan de koolhydraatgrens.

Bekijk alle Dr. Atkins producten

blank

Diëten is weten

Hierboven heb je gelezen dat een dieet niet per se als dieet hoeft te voelen. Het gaat namelijk vooral om het aanleren van een gezond voedingspatroon. Wil je toch liever afvallen zonder daarbij een dieet te hoeven volgen? Dan moet je je allereerst bewust worden van je eigen eetpatroon: diëten is weten!

Heb je zelf eigenlijk wel eens bewust naar je eetpatroon gekeken of sta je er niet zo bij stil wat je dagelijks naar binnen werkt? Allereerst is het goed om je eigen valkuilen eens goed boven tafel te krijgen. Houd je ervan om uit je werk een lekker glaasje wijn in te schenken? Snoep je er in het weekend op los met chips of iets lekkers bij de koffie? Of ben je een gezelligheidseter en vind je het heerlijk om ‘s avonds te snacken? Wanneer je weet wat je eigen zwaktes zijn, dan is het makkelijker om te voorkomen dat je weer de fout ingaat.

Een tweede tip is om bij te houden wat je dagelijks eet en drinkt. Misschien heb je wel een idee in je hoofd van je eetgewoontes, maar je zult zien dat wanneer je het opschrijft het toch heel wat minder rooskleurig is. Zo merk je al snel dat de keuze voor een koekje, een lekker sausje of een extra tussendoortje al snel gemaakt is. Het bijhouden van je eigen eetgewoonten en het ontdekken van je persoonlijke valkuilen is dus erg belangrijk als je zelf wilt afvallen.


Bekijk ook:


blank

10 tips om af te vallen zonder dieet

De eerste stap is gezet: je weet hoe je eigen voedingspatroon eruit ziet en waar je zwaktes liggen. Wil je het jojo-effect voorkomen en wil je blijvend afvallen, dan gaat het vooral om het aanleren van een andere levensstijl. Een streng dieet lijkt dus misschien te helpen, maar zodra je weer terugvalt in je oude voedingspatroon dan komen de kilo’s er weer net zo hard aan. Daarnaast is een streng dieet lastig vol te houden.

Wil je afvallen, dan gaat het dus niet zozeer om minder eten maar vooral om dat je gezond en gevarieerd leert eten. Als je kiest voor een gezonde levensstijl dan is afvallen helemaal niet zo moeilijk meer. Je zult daarnaast merken dat je lichaam went aan je nieuwe voedingspatroon en dus ook steeds minder behoefte heeft aan suikers en slechte vetten. De tips hieronder helpen je bij het ontwikkelen van een andere én gezondere levensstijl.

1: Begin met een goed ontbijt

Zorg dat je nooit je ontbijt overslaat. Het ontbijt is namelijk de motor van de dag en zorgt dat alles op gang komt. Door een gezond en goed ontbijt krijgt je lichaam voldoende energie en zorg je dat je midden op de dag ineens een hongeraanval krijgt.

2: Geen kant-en-klare producten

Zeg vaarwel tegen kant-en-klare producten en maaltijden, omdat deze veel slechte voedingsmiddelen bevatten zoals suikers en zout. Kies in plaats daarvoor voor verse ingrediënten en pure producten. Wil je afvallen dan helpt het om wat vaker te kiezen voor onbewerkte voedingsmiddelen, zoals fruit, groente, noten en zaden. Daaruit haal je bijvoorbeeld meer vitamines en zo weet je precies wat je lichaam binnenkrijgt.

blank

3: Haal geen verleiding in huis

Vind je het moeilijk om van chocolade of chips af te blijven? Zorg dan dat je het niet in huis haalt. Zolang je het niet in huis haalt, dan dwalen je gedachten ook niet af naar de voorraadkast en heb je geen verleiding. Zorg in plaats daarvan dat je altijd wat gezonde alternatieven in huis hebt, zodat je alsnog ergens op kunt knabbelen.

4: Bewust van je eten

Een andere tip is om rustig en bewust te eten. Voorkom dat je je maaltijd voor de tv of de computer opeet, want zo heb je je bord leeg zonder dat je er eigenlijk van hebt genoten. Neem daarom de tijd voor elke hap en neem je voor om als gewoonte de tafel te dekken voor het eten.

5: Let op vloeibare calorieën

Vloeibare calorieën sluipen erin zonder dat je het eigenlijk door hebt. Ongemerkt bevatten frisdranken, vruchtensappen en andere dranken veel suikers. Ze stillen de honger niet echt, maar bevatten toch behoorlijk wat calorieën. Zorg dus dat je dit soort dranken zoveel mogelijk vermijdt en kies voor water (met een citroentje of munt) of thee.

6: Kies voor 6 eetmomenten

Als je wilt afvallen is het belangrijk om niet de hele dag door te eten. Kies daarom voor 6 vaste eetmomenten per dag. Dit zijn het ontbijt, de lunch, het avondeten en drie tussendoortjes. Zo went je lichaam aan deze eetmomenten en heb je voor jezelf een bepaalde houvast.

blank

7: Neem kleinere porties

Heb je nog een restje over in de pan? Dan heb je misschien de gewoonte om dit laatste beetje nog even op te maken. Ongemerkt werk je op deze manier heel wat meer calorieën naar binnen. Wil je afvallen dan is het verstandig om je porties te matigen en niet twee keer op te scheppen. Heb je nog een restje over, bewaar dit dan en neem het de volgende dag als lunch. Voeg desnoods wat sla, pasta, bulgur of couscous toe voor de volgende dag.

8: Kies voor producten die goed verzadigen

Wil je voorkomen dat je honger krijgt, dan is een tip om te kiezen voor producten die goed verzadigen. Als je op je gewicht let wil je niet teveel eten, maar uiteraard wel een verzadigd gevoel hebben. Enkele voorbeelden van producten die goed verzadigen zijn: avocado, eieren, griekse yoghurt, pindakaas, banaan, volkoren producten, groene thee, havermout en noten.

blank

9: Ga sporten

Wil je afvallen, dan is het verstandig om te letten op je dagelijkse beweging. Als je voldoende sport dan zul je zien dat de kilo’s er nog sneller afgaan. Daarnaast merk je niet alleen lichamelijk resultaat. Door het sporten maak je namelijk ook gelukshormoontjes aan en het helpt je om het afvallen beter vol te houden.

10: Stel doelen

Bij het afvallen is het fijn om te weten waar je naartoe werkt. Heb je bijvoorbeeld een bepaald streefgewicht, stel dan per week of per maand een doel dat je wilt behalen. Spreek af dat je jezelf mag belonen als je je doel haalt. Trakteer jezelf bijvoorbeeld eens op een lekkere massage of een nieuw kledingsetje.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag