Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Afvallen door je ontbijt te optimaliseren

Afvallen door je ontbijt te optimaliseren

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

In de zoektocht naar de ultieme manier om af te vallen zal je het vast al wel vaker gehoord hebben: het ontbijt is misschien wel dé belangrijkste maaltijd die je op een dag nuttigt. Het vormt het fundament van de rest van je dag. Reuze belangrijk dus. En toch slaan ontzettend veel mensen het ontbijt over. Met alle gevolgen van dien. In dit artikel gaan we dieper in op het ontbijt en leggen we je uit hoe je kunt afvallen door je ontbijt te optimaliseren.


450% meer kans op overgewicht

Over het ontbijt wordt van alles en nog wat beweerd. Maar als we naar de keiharde cijfers gaan kijken kunnen we er niet om heen: om effectief af te vallen zal je een goed ontbijt moeten nuttigen. Doe je dit niet (want het leven is snel-snel of je krijgt ‘s ochtends geen hap door je keel) vergroot je de kans op overgewicht met maar liefst 450%! Dat is gebleken uit onderzoek van de University of Massachussetts naar de verbanden tussen eetpatronen en obesitas in de Verenigde Staten.

Natuurlijk is het ene ontbijt het andere niet. Met een verkeerd ontbijt leg je weliswaar een fundament voor de rest van de dag, maar als het fundament niet goed is zal je hier de rest van de dag logischerwijs last van houden. Daarom hebben we 2 goede diëten voor je verzameld waarbij de focus ligt op een goed ontbijt.


Jasper Alblas

Jasper Alblas

Volgens Jasper Alblas (ontwikkelaar van het dieet) begint gezond en efficiënt afvallen met kennis over het eigen lichaam. Het 7×7 afslank receptenboek helpt je bij het verkrijgen van die kennis over het eigen lichaam. Eén van de belangrijkste zaken die hieruit naar voren komt is het vervangen van koolhydraten voor eiwitrijke recepten en logischerwijs begint dit al bij het ontbijt. Je volgt met het Jasper Alblas dieet vaste weekschema’s waarmee je niet alleen op gezonde wijze zult afvallen, maar je er ook al snel energieker en fitter door zal gaan voelen.

Bekijk alle producten en diëten van Jasper Alblas
MakkelijkAfvallen

MakkelijkAfvallen

Het Makkelijk Afvallen Dieet sluit hier mooi bij aan. Ook hier worden namelijk de koolhydraten tot een minimum beperkt en vervangen voor eiwitten en gezonde vetten. Je volgt ook hier weer weekmenu’s en ontvangt verrassende en gezonde recepten waarmee je nooit meer zelf hoeft na te denken over je ontbijt, je lunch en het avondeten. Meer dan 30.000 mensen zijn al aan de slag gegaan met het Makkelijk Afvallen dieet en met resultaat. Een groot gedeelte heeft middels het dieet namelijk een gezonde levensstijl ontwikkelt en zijn daarmee de nodige kilo’s voorgoed kwijtgeraakt.

Bestel het Koolhydraatarm 50 dagen programma

Het optimale ontbijt voor gewichtsverlies

Het moge uit bovenstaande duidelijk zijn dat je ontbijt het fundament is voor de rest van de dag. Koolhydraten en (verzadigde) vetten zijn daarbij niet de beste bouwstenen die je maar kunt bedenken. Een goed ontbijt bevat juist veel eiwitten en vezels. Deze geven je namelijk snel een verzadigd gevoel en zorgen er dus voor dat je minder last hebt van een hongergevoel in de uren na het ontbijt. We hebben hieronder nog een aantal tips voor je verzameld waarmee je het begin van je dag nog verder kunt optimaliseren.


Groene thee in plaats van koffie

Ben jij iemand die direct naar de koffiemachine loopt nadat je uit bed bent gestapt? Dan is het wellicht tijd om een ommekeer te maken. Groene thee is namelijk perfect om je dag mee te beginnen. Groene thee zit vol vitamines en mineralen en geeft je direct energie na het opstaan. Tevens werkt groene thee als vetafbreker en is daardoor een fijn steuntje in de rug tijdens het afvallen. Laat dus liever de koffie (nog) even voor wat het is zodra je opstaat en begin je dag met een kop groene thee.


Water met citroen(sap)

Je geeft je dag een kickstart door niet alleen groene thee te drinken ‘s ochtends, maar dit tevens aan te vullen met een glas (gekookt) lauwwarm water met citroen(sap). Dit ontgift en reinigt je lichaam. Ideaal dus om je dag mee te beginnen, helemaal als je het combineert met de kop groene thee.


Suiker

Een kleine hoeveelheid suiker in de ochtend zorgt er voor dat je later op de dag minder behoefte hebt om te snacken. Hierbij is het wel belangrijk dat je de juiste soort suiker tot je neemt. In ons artikel over afvallen door minder suiker te eten bespraken we al dat er verschillende soorten suikers zijn. De geraffineerde suikers zijn super-slecht voor je. Het is dus niet de bedoeling dat je deze nuttigt tijdens je ontbijt. De natuurlijke suikers die je bijvoorbeeld in fruit vindt zijn daarentegen juist erg goed voor je en zelfs essentieel. Je geeft je dag dus een kickstart door wat fruit te nuttigen bij je ontbijt. Dit kan een appel of een banaan zijn, maar je kunt bijvoorbeeld ook wat fruit door een kommetje yoghurt of kwark mengen. Krijg je ook direct je eiwitten binnen!


Muesli of havermout

Door de grote voedingswaarde in deze producten zijn havermout en muesli goede producten om in je dieet op te nemen. Door te ontbijten met havermout of muesli zorg je ervoor dat je snel verzadigd bent en daardoor je dag fit kan starten.


Voorbereiding

Als we kijken naar de redenen waarom mensen hun ontbijt overslaan is tijdgebrek verreweg het meest gehoorde excuus. We kunnen ons voorstellen dat je ‘s ochtends snel de deur uit wilt om de file voor te zijn. Maar dat mag natuurlijk geen excuus zijn om je ontbijt over te slaan. Je kunt er voor kiezen om iets eerder op te staan, maar misschien veel gemakkelijker is het om de avond ervoor al je voorbereidingen te treffen voor het ontbijt.

Je eitje kun je immers prima ‘s avonds koken en in de koelkast bewaren en ditzelfde geldt voor het snijden van fruit. Door dit de avond ervoor al te doen heb je ‘s ochtends minder tijd nodig om je ontbijt te bereiden en is je motivatie om te ontbijten natuurlijk groter. Het is tenslotte (grotendeels) al klaar. Je hoeft het alleen nog maar naar binnen te werken.


Smoothies

Een andere reden die vaak genoemd wordt als excuus om het ontbijt over te slaan, is dat men ‘s ochtends maar weinig eetlust heeft en geen hap door de keel krijgt. Zoveel mensen, zoveel wensen. Kan prima zo zijn natuurlijk. Maar ook hier vormt dat geen reden om je ontbijt over te slaan. Smoothies zijn namelijk bij uitstek geschikt voor mensen die moeite hebben om ‘s ochtends vaste voeding naar binnen te werken. Om je ontbijt helemaal te optimaliseren begin je je dag natuurlijk met een groene smoothie. Je kunt hier in principe elke groente in verwerken die je zelf wilt en zorgt er op die manier voor dat je bij je ontbijt al de benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. En super-eenvoudig ook nog eens, want je drinkt het gewoon op zoals je ieder ander drankje zou opdrinken.

We hopen je met dit artikel voldoende motivatie te hebben gegeven om niet langer je ontbijt over te slaan. Als je succesvol wilt afvallen zal je ook ‘s ochtends bewust bezig moeten zijn met je voeding. Zoals je hebt kunnen lezen kan dat op tal van manieren en mogen smoesjes als ‘tijdgebrek’ of ‘weinig eetlust’ niet langer een belemmering vormen voor een gedegen ontbijt!foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen Eten & drinken

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag