Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Afvallen met een maagballon; hoe effectief is het?

Afvallen met een maagballon; hoe effectief is het?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Kijk op straat om je heen en je ziet al snel dat veel Nederlanders met overgewicht kampen. Velen daarvan hebben ook nog eens ernstig overgewicht. Bij ernstig overgewicht is het belangrijk dat je leert om een gezondere levensstijl op te pakken, waarbij je blijvend kunt afvallen. Wanneer je bij ernstig overgewicht allerlei dieetmethodes al hebt geprobeerd, maar niets heeft geholpen zou je in aanmerking kunnen komen voor een maagballon. Een maagballon is dus niet zomaar een oplossing voor je overgewicht, maar kan slechts in het uiterste geval worden toegepast. Daarnaast wordt er vooral gestimuleerd om een gezond voedingspatroon te creëren en voldoende te bewegen.


Wat is een maagballon?

Een maagballon is een zachte siliconen ballon die via je mond en je slokdarm in je maag wordt geplaatst. Je hoeft dus niet geopereerd te worden om de ballon te plaatsen. Een maagballon kan dus een voordeel hebben ten opzichte van een maagband of maagverkleining, aangezien hierbij wel een operatieve plaatsing komt kijken. Een tweede voordeel aan een maagballon is, dat er minder risico komt kijken bij het plaatsen van de ballon dan bij het uitvoeren van een maagverkleining of het plaatsen van een maagband. Bij het plaatsen van de maagballon wordt er namelijk alleen een slang ingebracht van je mond naar je maag. Vervolgens halen ze de lege ballon door deze slang en vullen ze deze in je maag met een zoutoplossing. Als de ballon in je maag zit halen ze de slang weer via je slokdarm uit je mond. Het plaatsen van een maagballon gebeurt onder een lichte verdoving, zodat je er zelf niks van merkt. Na het plaatsen van de ballon kun je nog wel een paar dagen last hebben van misselijkheid, braken en krampen.

Een maagballon is niet permanent, maar is een tijdelijke oplossing om je te helpen om op gewicht te komen. Deze ballon kan ongeveer zes maanden in je maag blijven zitten. Door het maagzuur wordt de ballon langzaam aangetast en gaat hij naar verloop van tijd automatisch kapot. Dit merk je doordat je urine een groene kleur krijgt. Is dit het geval dan weet je dat de ballon kapot is en kun je een afspraak maken bij de arts om de ballonresten weer te laten verwijderen.

Je komt niet zomaar in aanmerking voor een maagballon. Hiervoor moet je ernstig overgewicht hebben met meer dan 15 tot 20 kilo vet. Daarnaast is een maagballon bedoeld voor mensen met ernstig overgewicht die alles al hebben geprobeerd aan afvalmethodes en niet willen kiezen voor een operatieve ingreep.


blank

Grootste dieet succes van dit moment; De Keto Revolutie

  • De Keto Revolutie is hét meest complete Nederlandse pakket om het ketodieet te volgen
  • Makkelijk gewichtverlies en een betere spijsvertering
  • Stop je suikerverslaving & verband vet zonder moeite

Bekijk alles over de Keto Revolutie »


Kun je afvallen met een maagballon?

Een maagballon is een ingreep waar niet zomaar voor wordt gekozen. Er gaan namelijk veel gesprekken aan vooraf en het is belangrijk dat je de juiste begeleiding krijgt. Een maagballon is als het ware een onderdeel van een groter behandelplan. Er wordt aangeraden om tevens een diëtiste, psycholoog en beweegcoach in te schakelen tijdens de maagballon behandeling.

Als je in aanmerking komt voor een maagballon is het wel een effectieve manier om af te vallen. Een maagballon drijft of zweeft als het ware in je maag waardoor je sneller een verzadigd gevoel hebt. Hierdoor wordt het dus makkelijker om minder te eten en kun je dus sneller afvallen. Omdat je veel minder binnenkrijgt dan normaal kun je in korte tijd veel kilo’s verliezen. Je verliest gemiddeld vier kilo per week en je kunt in totaal ongeveer 20% van je gewicht verliezen met een maagballon.

Als de maagballon kapot gaat en weer wordt verwijderd is het uiteraard belangrijk dat je je gezonde leefpatroon door blijft zetten. Je hebt na de verwijdering van de maagband het idee dat je weer meer kunt eten tot je vol zit. Wil je dus voorkomen dat je weer terugvalt in je oude gewoontes en wil je blijvend resultaat dan is het belangrijk om begeleiding te hebben. Het is daarom erg raadzaam om gebruik te maken van een diëtiste die een persoonlijk eetschema voor je kan opstellen. Een maagballon is dus geen middel op zich, maar moet worden gedaan in combinatie met een gezond eetpatroon en voldoende beweging. Je leert zo tijdens het afvalproces wat gezonde en ongezonde voeding is, hoe je makkelijk een gezonder en gevarieerder eetpatroon aanleert én hoe je elke dag de juiste dosis beweging krijgt.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag