Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat zijn de nadelen van vet bevriezen?

Wat zijn de nadelen van vet bevriezen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Al een tijdje wil je van die vervelende ‘lovehandles’ af, maar sporten helpt niet genoeg. Een methode om toch van overtollige vetcellen af te komen, is die van vet bevriezen. De vetcellen worden bevroren en sterven vervolgens af. Veel mensen hebben hierdoor een strakker lichaam. Toch heeft het bevriezen van vet ook wat nadelen. Omdat deze methode om vet te verliezen relatief nieuw is, lees je hier nog maar weinig over. In dit artikel lees je hoe vet bevriezen in zijn werk gaat, en wat de nadelen zijn. Zo kan je overwegen of vet bevriezen bij jou past, of juist niet.


Hoe werkt vet bevriezen?

Het bevriezen van vet wordt ook wel cryolipolyse genoemd. Vetcellen bevriezen onder de 7 graden. Zodra vetcellen bevriezen, kristalliseren ze en vallen ze uiteen. Op dat moment verdwijnen de vetcellen uit je lichaam. Met een speciaal apparaat wordt precies de zone afgekoeld waar jij geen vetcellen meer wilt. Dit kan een professioneel apparaat zijn bij een bepaalde kliniek, of een apparaat voor thuisgebruik.

Om alle vetcellen in een bepaald ‘probleemgebied’ te vernietigen, kunnen meerdere professionele behandelingen nodig zijn.Na het bevriezen van vetcellen verlies je gewicht en wordt de huid op de desbetreffende plek, mooier en strakker.

Het bevriezen van vet doet geen pijn en vraagt niet om revalidatie. Wel vraagt het wat nazorg en door de lage temperatuur kan de behandeling voor irritatie en een onaangenaam gevoel zorgen.

Als je professioneel vet wilt laten bevriezen, vindt er vooraf altijd een consult plaats met een deskundige. Zo krijg je een goed zicht op de prijs, op het aantal behandelingen dat je nodig hebt en of de behandeling bij je past en bij je mogelijk is.


blank

Grootste dieet succes van dit moment; De Keto Revolutie

  • De Keto Revolutie is hét meest complete Nederlandse pakket om het ketodieet te volgen
  • Makkelijk gewichtverlies en een betere spijsvertering
  • Stop je suikerverslaving & verband vet zonder moeite

Bekijk alles over de Keto Revolutie »


Voor wie kan vet bevriezen goede resultaten opleveren?

Vet bevriezen is vooral ontwikkeld voor mensen die niet perse overgewicht hebben, maar die wel overtollig vet hebben waar ze maar moeilijk vanaf komen. Dit kan bijvoorbeeld zijn op de buik, heupen en bovenbenen. Door het vet op deze zones te bevriezen, komt het niet meer terug. Of je vet ook kunt laten bevriezen bij overgewicht, verschilt enigszins per kliniek. Vast staat in elk geval dat vet bevriezen geen oplossing is voor obesitas. Het mooiste resultaat na vet bevriezen hou je, als je ook gezond leeft.


Thuis vet bevriezen is (nog) niet echt mogelijk.

De meeste behandelingen voor cryolipolyse worden professioneel aangeboden. Dat betekent dat je naar een kliniek gaat, waar de behandeling plaatsvindt met professionele apparatuur. Van deze apparaten is bekend dat ze echt werken en een duidelijk, zichtbaar resultaat opleveren. Het zijn nauwkeurige, veilige en betrouwbare behandelingen, maar wel erg prijzig.
Hoewel ze (nog) niet veel voorkomen, zijn er ook apparaten om thuis veilig vet te bevriezen. Een voorbeeld van zo’n apparaat is de SlimFreezer. Dit apparaat schijnt weinig effect te geven.Toch betaal je er 135 euro voor. Dit is niet goedkoop, maar geeft ook geen zichtbaar resultaat. Zelf aan de slag gaan met cryolipolyse is helaas nog niet echt mogelijk.


Nadeel van cryolipolyse: de prijs.

Eén van de grotere nadelen aan vet bevriezen, is dat het prijzig is. Bij een professionele kliniek betaal je voor één behandeling rond de 500 euro. Vraag je meer behandelingen aan, dan wordt de prijs per behandeling wat lager. Veel mensen hebben meerdere behandelingen nodig voor ze een optimaal resultaat bereiken. Als je er vanuit gaat dat dit bij veel mensen het geval is, dan zou je kunnen rekenen op 1000-2500 eurpo voor je het gewenste resultaat ziet.

De behandeling is duurzaam, dus de vetcellen die je hebt laten bevriezen komen niet meer terug. Wel zal je om plezier te blijven houden van deze kostbare investering, gezond moeten leven. Als je dat moeilijk vindt, kan je na verloop van tijd altijd weer vet op gaan slaan, alleen dan misschien op andere plekken.
Je kan dus mooie resultaten bereiken voor het geld dat je hebt betaald, maar het is geen wondermiddel voor als je daadwerkelijk obesitas hebt. Gewicht verliezen doe je met vet bevriezen zeker, maar dat zijn geen tientallen kilo’s.


Professioneel vet bevriezen zorgt voor wat irritatie.

Van een behandeling vet laten bevriezen hoef je niet echt te revalideren, maar de koude temperatuur kan wat irritatie opleveren en onaangenaam aanvoelen. Een aantal mensen vinden dit gevoel lijken op het gevoel van hard geknepen worden. Door de lage temperatuur kan je huid plaatselijk gevoelloos worden, of je kan tintelingen ervaren. Hoe minder vet je hebt, hoe onaangenamer het gevoel kan zijn.

Direct na de behandeling is de huid wat rood en gezwollen. Na een paar dagen zien sommige mensen blauwe plekken ontstaan. Veel behandelaars bieden een massage aan om te zorgen dat de verschijnselen van irritatie sneller wegtrekken.


Je ziet niet meteen resultaat na de behandeling

Tijdens een behandeling met cryolipolyse wordt er een proces in gang gezet dat de vetcellen op bepaalde plekken in jouw lichaam afbreekt. Het resultaat is niet meteen zichtbaar. Na 12 weken kan je pas zien wat het definitieve resultaat is van de behandeling. Dit is goed om bij stil te staan, omdat de behandeling prijzig is en je dan snel effect wilt zien. Bij cryolipolyse zal je dus even geduld moeten hebben.


Vet bevriezen is geen oplossing voor obesitas.

Als je niet dik bent, maar wel lovehandles hebt of stevige bovenbenen, helpt het om naast cryolipolyse gezond te blijven leven. Dit geldt extra voor mensen met obesitas. Als je daadwerkelijk obesitas hebt, is vet bevriezen, hoe kostbaar ook, niet de beste oplossing. Met het veranderen van je leefstijl kan je het meeste bereiken als je obesitas hebt.
Overigens is het niet zo dat klinieken mensen met obesitas per definitie niet willen helpen. De kans is wel groot dat de kliniek zal aangeven dat het niet de beste oplossing is.


Met de volgende eigenschappen of aandoeningen kan je geen vet laten bevriezen.

Sommige mensen kunnen geen behandeling met cryolipolyse ondergaan, vanwege bepaalde aandoeningen.

  • Mensen met een grote gevoeligheid voor kou (ziekte van Raynaud)
  • Mensen die lijden aan een auto-immuun ziekte.

Soms wordt bij ernstige obesitas de behandeling afgeraden.


Pas op voor behandelingen van minder goede kwaliteit.

Eerder in dit artikel bespraken we de prijzen voor een cryolipolyse behandeling. Die zijn behoorlijk hoog. Nu de methode wat bekender wordt, bieden steeds meer klinieken hem aan. Is de prijs ver onder de richtlijn die we net besproken hebben, dan moet je je afvragen of hij wel van een voldoende kwaliteit zal zijn.
Minder goede klinieken hebben de volgende nadelen:

  • Het apparaat dat gebruikt wordt is niet goed: het gevolg is onvoldoende resultaat of onnodige irritatie.
  • Bij matige klinieken is de voorlichting en nazorg vaak minder goed.
  • Bij een teleurstellend resultaat is goedkoop duurkoop: veel mensen willen alsnog het resultaat wat ze in gedachten hadden.

Het is dus belangrijk om een goede kliniek te vinden tussen de klinieken die beloven een zeer goede behandeling aan te bieden.
Als richtlijn zou je de CoolSculpting kliniek eens kunnen bekijken. Zij werken met veilige, gecertificeerde apparaten. Zeer prijzig, maar wel effectief.


Vet bevriezen: vooral nadelen of ook effectief?

Cryolipolyse zorgt voor een schitterend resultaat, zolang de behandeling daadwerkelijk bij je past. Dit is vooral het geval bij mensen die niet veel overgewicht hebben, maar wel zones met overtollig vet waar ze niet vanaf komen. De grootste nadelen van cryolipolyse zijn de prijs, en het feit dat je pas na ongeveer drie maanden resultaat ziet. Daarbij is het geen wondermiddel. Je verliest er geen tientallen kilo’s mee.
Tot slot is kwaliteit het belangrijkste. Ga voor vet bevriezen niet in zee met de eerste kliniek die je tegenkomt. Verdiep je goed in de prijzen en in de methodes die gebruikt worden, behalve de prijs blijven de nadelen dan minimaal.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Afvallen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

FitMethode
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag