Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kokosolie in je haar?

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kokosolie in je haar?

Laatst bijgewerkt: 15 april 2019

Kokosolie is erg populair als haarproduct. Niet voor niets wordt het meer en meer in cosmetica gebruikt. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, is het ook voor fijn, slap of dun haar een effectieve olie. Kokosolie zorgt onder meer voor een gezonde glans en volume. Daarbij vermindert het pluis en geeft het je haar een extra boost bij vochtig of juist droog weer. Wat zijn precies de voordelen van kokosolie voor je haar en hoe gebruik je het? In dit artikel lees je daar alles over. Regelmatig een kokosolie behandeling geeft je haar namelijk een echte oppepper. Hieronder vind je enkele belangrijke tips over het gebruik, zodat je alles uit deze olie kan halen en hij echt wat voor je doet.


In welke vormen kan je kokosolie aanschaffen en hoe gebruik je het?

Kokosolie is een vettige olie die wordt geperst of geëxtraheerd uit het witte vruchtvlees van de kokosnoot. Kokosolie in de meest pure vorm heeft de bekende, aanwezige kokosgeur en heeft een vaste substantie. Bij een warme temperatuur smelt het, zoals tijdens warm weer en tussen je vingers. De olie wordt dan vloeibaar en wat makkelijker aan te brengen.
Kokosolie kan je in verschillende haarproducten aantreffen en je kan het in de pure vorm kopen. Zo zijn er de volgende producten met kokosolie te koop:

 • olie in styling – en verzorgingsproducten voor het haar
 • olie in shampoos en conditioners
 • kokosolie in vloeibare vorm
 • kokosolie in vaste vorm
 • ontgeurde kokosolie.

Kokosolie kom je niet voor niets tegen in verschillende haarproducten: het voedt uitstekend en zorgt voor een gezonde glans.

Belangrijk: welk kokosolie product is het meest effectief?

Als je echt een flinke boost wilt geven aan je haar, is het aan te raden om pure kokosolie te gebruiken. Als je de olie in pure vorm koopt, weet je namelijk goed hoeveel ervan in je haar trekt. Bij veel cosmeticaproducten weet je namelijk niet zeker hoeveel kokosolie er nu precies in zit. Gebruik ook liever geen kokosolie met toevoegingen. Veel mensen ervaren dat deze veel lastiger uit het haar te wassen is.
Qua werking is de onbewerkte kokosolie met geur en in de vaste vorm, het sterkst. Dit product heeft echter als nadeel dat sommige mensen het storend vinden dat de olie eerst moet smelten. Vind je het smelten van de olie niet handig, dan kan je voor een vloeibare kokosolie kiezen, die nagenoeg dezelfde werking heeft.

Haarbehandeling met kokosolie.

Pure kokosolie wordt meestal als haarmasker gebruikt. Dat wil zeggen dat je het een nacht of enkele uren in je haar laat trekken, waarna je het wast. Daarna is je haar stevig en glanzend. Bij stijl, fijn haar heb je wat minder nodig van de olie, en bij dik, krullend haar of kroeshaar kan je wat meer gebruiken. Om te wennen aan het effect van de olie zou je ‘m eerst alleen in je punten aan kunnen brengen.
Zó gebruik je de olie zo goed mogelijk:

 • Breng de vaste of vloeibare olie aan in je haar. Voor een optimaal effect warm je de olie eerst op. Doe wat kokosolie in een potje of schaaltje en warm het ‘au bain marie’ op in een pannetje. De olie trekt dan nóg beter in en de vaste olie zal meteen smelten. Let er bij het aanbrengen op dat de olie niet te heet is en je je hoofdhuid verbrandt.
 • Gebruik je de vaste olie, dan kan je deze eenvoudigweg laten smelten tussen je vingers en breng je hem daarna aan in je haar.
 • Ga je slapen met de olie in je haar, leg dan een (oude) handdoek over je kussen.
 • Haar wassen: spoel eerst al wat olie uit met lauwwarm of warm water.
 • Was je haar met een shampoo die goed reinigt, maar niet al te agressief is. Als je geen veeleisend haartype hebt, hoef je geen conditioner te gebruiken na het wassen, en kan je profiteren van het effect van de kokosolie.
 • Als je kokosolie door heel je haar hebt aangebracht, kan het zijn dat je haar wat vreemd (touwachtig) aanvoelt na het wassen. Als je je haar goed gewassen hebt, trekt dit effect weer weg terwijl je haar opdroogt. Wat er overblijft is body, zachtheid en een mooie glans. Dit effect kan enkele dagen aanhouden.
 • Als je kroeshaar hebt, kan je voorzichtig een klein beetje olie gebruiken als extra verzorging na het douchen (in plaats van de complete haarbehandeling).

Veel oliën dringen niet alleen diep in het haar door, maar zorgen ook voor een (beschermend) laagje om het haar. Dit is ook het geval bij kokosolie. Gebruik het daarom ook niet te vaak. Je kan je haar er anders als het ware mee ‘verstikken’ en bovendien zal het bij overmatig gebruik steeds moeilijker worden om het uit te wassen.
Voor haartypen die veel voeding nodig hebben, kan kokosolie 2 à 3 keer per maand gebruikt worden. Voor andere haartypes is maandelijks een bescheiden masker (zoals alleen in de punten) genoeg.


Kokosolie zorgt voor een mooie glans

Een van de grootste voordelen van kokosolie is de mooie glans die je haar ervan krijgt. Dit effect is te zien bij elk haartype, of je nu stijl, krullend  of golvend haar hebt. Het is een authentieke, natuurlijke glans: die van gezond haar! De glans houdt na het aanbrengen enkele dagen aan.
Als je haar wat futloos, dof of beschadigd is, dan is kokosolie het middel wat daar verandering in kan brengen. Kokosolie geeft zo’n mooi glanzend effect, dat het ook meteen je (gespleten) puntjes wat opknapt. Dat wil zeggen tijdelijk, want uiteindelijk kan je met dode punten het beste even naar de kapper gaan.


Volume en stevigheid

Een kokosoliebehandeling maakt (tijdelijk) een einde aan slap of futloos haar. Na een kokosbehandeling voelt je haar wat steviger en dikker aan. Het zal wat mooier vallen en minder slap aanvoelen.
Kokosolie zorgt voor dikte en volume van binnenuit, waardoor de stevigheid van je haar er mooi en natuurlijk uit zal zien. Wil je ook graag voor volume zorgen met je föhn, dan beschermt de olie je haren meteen tegen de warmte.

Bij regelmatig gebruik (echter ook niet te vaak) gaat de conditie van je haar blijvend vooruit door kokosolie.


Kokosolie zorgt voor het behoud van proteïne in het haar

Proteïnen (eiwitten) zijn belangrijk om je haar gezond en sterk te houden. Kokosolie dringt dusdanig goed in je haar door, dat het het afbreken van haar(schubben) voorkomt en de eiwitten beter in je haar blijven zitten. Dit geldt vooral als je nu en dan kokosolie gebruikt, dus meer dan eens in de paar maanden.
Een gebrek aan proteïnen in je haar kan zorgen voor haarbreuk. Kokosolie kan in combinatie met gezond eten, zorgen dat je haar voldoende proteïnen blijft bevatten voor een mooie, gezonde look.


Hydratatie van het haar en de hoofdhuid

Kokosolie dringt dieper door in je haar dan veel andere oliën. Het is voor je haar de meest effectieve olie als het gaat om rijke voeding. Haar dat is behandeld met kokosolie houdt meer vocht vast. Het resultaat is dat het mooi gaat glanzen en eventuele pluis vermindert. Kokosolie is één van de beste anti-frizz oliën en is ook één van de beste producten voor kroeshaar.

Kokosolie voor je hoofdhuid

Ook voor je hoofdhuid is kokosolie een goede voeding. Droge lucht, regelmatig wassen of erfelijke gevoeligheid kunnen namelijk makkelijk zorgen voor een droge, schilferende hoofdhuid. Kokosolie kan daar goed tegen helpen. Een gezonde hoofdhuid zorgt namelijk ook voor dat je haar er gezond uit blijft zien.
Masseer de olie voorzichtig in op je hoofdhuid als je je kokosolie haarbehandeling uitvoert.

Beschadigd en geverfd haar

Beschadigd en geverfd haar hebben altijd wat extra verzorging nodig. Kokosolie kan daar goed bij helpen, omdat het zo diep in je haar doordringt. Met name voor beschadigd haar kan je het gebruiken van kokosolie voor of na het douchen best een paar keer herhalen.


Kokosolie beschermt je haar tegen de zon

Niet alleen je huid, maar ook je haar kan beschadigen na een grote hoeveelheid zon. Ook al ga je verantwoord om met zonnebaden, de zon droogt je huid en haren altijd iets uit. Met name tijdens een warme vakantie gebeurt dat sneller dan je denkt. Wanneer je veel tijd doorbrengt in de zee of het zwembad krijgt je haar het extra te verduren. Wist je dat kokosolie een SPF factor heeft van 7,2? Van alle plantaardige oliën is kokosolie daarmee één van de beste zonbeschermers.
Voor je lichaam is een SPF van 7,2 erg laag, maar je haar is er erg mee geholpen. Breng daarvoor een klein beetje kokosolie aan in je haar voor je gaat zonnen, en verspreid het goed.
Een andere manier om van zonbescherming door kokosolie te genieten is om een klein flesje kokosolie mee te nemen op vakantie en jezelf één keer tijdens je vakantie op een haarbehandeling te trakteren. In het begin van het artikel staat hoe je dit doet.

Let in de zomer of op reis op met kokosolie in een pot. In een pot zit altijd vaste kokosolie, maar onder invloed van warmte wordt hij volledig vloeibaar en als je daar niet op rekent, kan dat een flinke knoeipartij opleveren.


Vollere wenkbrauwen

Haar groeit natuurlijk niet alleen op je hoofd. Veel mensen (vooral vrouwen) hebben graag een paar mooi verzorgde, volle wenkbrauwen. Als je je wenkbrauwen wat extra wilt hydrateren én wil dat ze wat donkerder en voller worden, helpt het om er dagelijks wat kokosolie in aan te brengen. Om er echt resultaat van te zien, kan je dit het beste een paar weken volhouden. Wonderen kan je niet verwachten, maar als je even volhoudt worden je wenkbrauwen toch een stukje gezonder.
Om een overload aan olie in je wenkbrauwen te voorkomen is het slim om er na die paar weken weer mee te stoppen.


Bescherming tijdens je haar kammen na het wassen

Je haar kammen na het wassen staat onder veel mensen bekend als een echte no-go. Je haar kammen als het nog nat is zorgt er namelijk voor dat het sneller afbreekt. Toch doe je het soms automatisch, of je moet snel van huis weg en kamt even gauw een scheiding in je haar. Of je de kokosolie nu aanbrengt als extra verzorging voor je gaat kammen of al voor de wasbeurt: de olie voorkomt dat je haren afbreken. Het beschermende laagje dat de olie om je haar legt, zorgt er namelijk voor dat je borstel of kam er makkelijker doorheen glijdt.


Kokosolie is als je het goed gebruikt, één van de beste haaroliën.

Van alle plantaardige oliën dringt kokosolie misschien wel het diepste in je haar door. De olie heeft een uitstekend effect op elk haartype. Wel is het belangrijk om het op de manier te gebruiken die bij je past, en met de juiste frequentie. Van te vaak gebruiken kan je haar vet worden, en niet elk haartype heeft er baat bij om de olie (ook) na het haren wassen te gebruiken. Wel kan vrijwel iedereen het als verzorgend haarmasker gebruiken.
De olie is ook een goede voeding voor je hoofdhuid en wenkbrauwen.

Kokosolie hydrateert je haar en zorgt er ook voor dat de proteïnen in je haar beter behouden blijven. Beschadigd, droog en geverfd haar kunnen daar extra veel baat bij hebben. Daarnaast zorgt kokosolie voor meer volume en stevigheid van het haar en beschermt het tegen de zon én tegen kammen na het wassen.
Tot slot staat kokosolie bekend om de mooie, gezonde glans die het aan elk haartype geeft.foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2019 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag