Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 Gezondheidsvoordelen van teunisbloemolie

8 Gezondheidsvoordelen van teunisbloemolie

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Teunisbloemolie is één van de meest heilzame oliën in de plantengeneeskunde. Het kan bij verschillende ziekten en aandoeningen de symptomen verminderen en zou zelfs kunnen helpen bij het afvallen. De bijzondere bloem wordt daarom in verschillende supplementen gebruikt. In dit artikel gaan we in op de gezondheidsvoordelen van teunisbloemolie en bespreken we wat dit zo’n bijzonder plantje maakt. Belangrijk is in elk geval dat je de teunisbloem prima als ondersteuning bij gezondheidsproblemen kan gebruiken, maar dat het geen vervanging is van gezond eten of eventueel bezoek aan een arts. Per gezondheidsvoordeel bespreken we ook in hoeverre deze bewezen is.


In het kort: waar komt de teunisbloem vandaan en welke werkzame eigenschappen heeft hij?

De teunisbloem is een mooie, gele bloem die van oorsprong voorkomt in Noord-Amerika en Zuid-Amerika. De indianen gebruikten de teunisbloem al om hoesten en verkoudheid sneller te genezen. Daarnaast gebruikten ze de bloem om wonden mee te behandelen en de huid mee te verzorgen. Het werd zelfs gebruikt als urine afdrijvend middel.
De gezondheidsvoordelen zitten in de olie van de bloem. Deze wordt gewonnen uit de zaden. Teunisbloemolie is steeds populairder bij mensen die graag natuurlijke producten gebruiken om hun gezondheid te ondersteunen.

De werkzame stof in de teunisbloem

De stof die teunisbloem zo gunstig maakt voor de gezondheid, is gamma-linoleenzuur. Gamma-linoleenzuur zorgt eenmaal in je lichaam voor de vorming van zogeheten prostaglandinen. Deze prostaglandinen hebben allerlei functies in het lichaam, waaronder het sterk houden van de weerstand en het ondersteunen van allerlei organen. Ook kunnen prostaglandinen ontstekingen te lijf gaan.

Gezondheidsvoordelen voor je lichaam en je huid

Teunisbloemolie heeft voordelen voor zowel je huid als je licaam. Om teunisbloemolie op je huid aan te brengen, koop je een flesje van de olie en masseer je het in op je gezicht en je lichaam.
Voor de inwendige gezondheidsvoordelen van teunisbloemolie kan je het als voedingssupplement kopen. De olie zit in dat geval in capsules.

Welke gezondheidsvoordelen de teunisbloem allemaal kan bieden, lees je hieronder.

https://nl.pinterest.com/pin/418412621619511563/


1. Biedt verlichting bij eczeem, psoriasis en acne

Het gamma-linoleenzuur uit teunisbloemolie is een effectief bestanddeel bij verschillende huidproblemen. Bij acne kan teunisbloemolie op twee gebieden hulp bieden, namelijk:

  • gamma-linoleenzuur kan de ontstekingen verminderen die acne veroorzaken.
  • teunisbloemolie kan verlichting bieden bij uitgedroogde, gebarsten lippen als gevolg van een acne behandeling, zoals isotretinoïne.

In beide gevallen gaat het om het uitwendige gebruik van teunisbloemolie, dus het aanbrengen ervan op de huid.

Een theorie bij eczeem is dat de aandoening kan worden veroorzaakt door een tekort aan gamma-linoleenzuur in de huid. In dit geval zou de teunisbloem uitkomst kunnen bieden. De onderzoeken hiernaar zijn nog niet vergevorderd genoeg om een geneeskrachtige werking bij eczeem te garanderen. Zeker is wel dat de teunisbloemolie verzachting biedt bij de jeuk, korstvorming en roodheid, maar hoeveel precies is moeilijk te zeggen. Om de vervelende symptomen van eczeem te beperken worden er namelijk vaak hormoonzalven ingezet bij de behandeling.

https://nl.pinterest.com/pin/56013589103379170/

Teunisbloemolie wordt regelmatig verkocht onder de Engelse benaming ‘evening primrose’.


2. Kan de symptomen van de menstruatie en de overgang verminderen.

Zowel de maandelijkse menstruatie als de overgang brengen hormoonschommelingen met zich mee waar je ongemak van kan ervaren. Onderzoeken hebben uitgewezen dat teunisbloem klachten zoals opvliegers tijdens de overgang en krampen tijdens de menstruatie, kan verminderen. Ook zou teunisbloem ervoor zorgen dat de menstruatie gestimuleerd wordt, dus sneller op gang komt.
Deze onderzoeken waren veelbelovend, maar zijn uitgevoerd op een kleine groep vrouwen. Er is dus aanvullend onderzoek nodig om de verdere werking ervan in kaart te brengen.

Wat kan teunisbloemolie nog meer betekenen voor kwalen die gerelateerd zijn aan vrouwelijke hormonen:

  • uitblijvende of onregelmatige menstruatie
  • het verminderen van klachten tijdens pre menstrueel syndroom (PMS)
  • is vochtafdrijvend, dus helpt tegen vochtophopingen.

Verder onderzoek is nog vereist, maar teunisbloemolie lijkt een zeer gunstige rol te spelen.

https://nl.pinterest.com/pin/612348880565462735/


3. Zorgt voor gezonde nagels en verzorgde handen.

Het gamma linoleenzuur uit teunisbloemolie is ook een goede toevoeging voor sterke, gezonde nagels. Je kan er je handen en nagels mee insmeren, of de versterkende eigenschappen van binnenuit laten werken.
Voor gezonde nagels is het verder belangrijk om voldoende vitaminen en producten met gezonde vetzuren te nuttigen. Wist je dat je aan je nagels veel over je gezondheid af kunt lezen? Als je last hebt van droge, afbrokkelende nagels is het dus ook goed om verder te kijken.

Snel last van schrale of geïrriteerde handen? Dan kan je teunisbloemolie ook goed gebruiken om je handen te verzorgen. Dit doe je simpelweg door je handen er lekker mee in te masseren. Als je ontzettend droge handen hebt, kan het zijn dat teunisbloemolie alleen niet genoeg is. Het is in dat geval aan te raden om de teunisbloemolie te mengen met bijvoorbeeld shea butter of een vette handcrème.


4. Biedt ondersteuning tijdens het afvallen

Teunisbloemolie kan flink helpen als je wat kilo’s wilt verliezen. Dit heeft te maken met wat we ‘bruin vet’ noemen. Bruin vet is een type lichaamsvet dat gebruikt wordt om energie op te slaan. Op het moment dat we energie nodig hebben, komt dit vrij uit bruin vet. Teunisbloemolie zou ervoor zorgen dat de verbranding van bruin vet sneller gaat.
Dit is een mooi gezondheidsvoordeel, maar hou wel rekening met de volgende zaken:

  • Teunisbloemolie kan alleen eventueel wat ondersteuning bieden. Het is geen vervanger voor gezond eten en genoeg bewegen.
  • De teunisbloem versnelt niet het verbranden van wit vet, dat om je organen heen zit. Met name dit vet kan gezondheidsproblemen veroorzaken.
  • Teunisbloem is geen geneesmiddel met een officieel bewezen werking.

Je zou kunnen zeggen dat teunisbloemsupplementen een steuntje in de rug bieden als je af wilt vallen.


5. Kan steun bieden bij klachten van het prikkelbare darm syndroom.

Teunisbloemolie wordt steeds vaker door diëtisten ingezet om ondersteuning te bieden bij het prikkelbare darm syndroom. Teunisbloemolie zou namelijk de productie van prostaglandine 1 verhogen. Deze prostaglandine verzwakt de werking van prostaglandine 2, die verantwoordelijk is voor de ontstekingen waar mensen met PDS vaak last van hebben. Mensen met PDS vormen namelijk extra veel prostaglandine 2 in het lichaam, zodat er makkelijk ontstekingen ontstaan aan het maagdarmkanaal.

De werking van teunisbloemolie bij PDS is een belangrijk gezondheidsvoordeel. Des te meer omdat er voor PDS geen speciale geneesmiddelen zijn.


6. Houdt in het geval van diabetes, de bloedsuikerspiegel stabieler

Voor iemand die diabetes heeft, kan het een hele klus zijn om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Dit geldt met name bij diabetes type 1. Nu is ook het stabieler blijven van de bloedsuikerspiegel een verandering in het ritme van iemand die diabetes heeft. Het uitproberen van supplementen die invloed hebben op diabetes kan alleen onder begeleiding van een specialist.

Naast het stabieler houden van de bloedsuikerspiegel, zou teunisbloem een gunstig effect hebben op een typisch symptoom van diabetes: namelijk het verlies van gevoel in handen en voeten. Dit is een vervelend verschijnsel dat ook wel neuropathie genoemd wordt. Vermoedelijk houdt neuropathie verband met ontstekingen waar mensen met diabetes sneller last van hebben. Teunisbloemolie werkt tegen ontstekingen, en kan daarom neuropathie tegengaan.
Net als bij meer soorten supplementen en kruiden, wordt ook dit nog volop onderzocht.


7. Verzacht de huid en helpt talg oplossen, ook geschikt voor de gevoelige huid.

Voor de huid is teunisbloemolie een uitstekende verzorging. Als je de pure olie gebruikt, zullen er waarschijnlijk geen toegevoegde stoffen in de olie zitten. De kans op irritatie is dus minimaal. Dat maakt teunisbloem olie een goede verzorging voor de gevoelige huid, of de huid met eczeem. Het is een olie die snel in de huid trekt, en je kan hem goed combineren met shea butter of andere natuurlijke oliën. Teunisbloemolie gaat huidschilfers tegen en zorgt voor een egale huid.
Let erop dat je geen teunisbloemolie met parfum of etherische oliën zoals lavendel koopt. Zulke oliën kunnen je huid irriteren, waardoor je het goede effect van de teunisbloemolie teniet doet.

Wat teunisbloemolie ook doet, is het helpen oplossen van talg. Omdat teunisbloemolie niet de meest vette olie is, kan je hem goed als gezichtsverzorging gebruiken bij een vettere huid. Hou wel in de gaten of het inderdaad werkt voor jou.


8. Het gamma linoleenzuur uit de tuinsbloem is goed voor hart en bloedvaten.

Gamma linoleenzuur is één van de stoffen die belangrijk zijn om hart – en bloedvaten gezond te houden. De olie zorgt voor een lagere bloeddruk en verlaagt het cholesterolgehalte. Wat betreft hart – en bloedvaten, heeft gamma linoleenzuur een vergelijkbare werking als lijnzaad: het is een een uitstekend supplement voor. Een voordeel is ook dat je meteen kan profiteren van de ontstekingsremmende werking van de teunisbloem.
Natuurlijk is teunisbloemolie geen vervanging van gezond eten. Zeker als je een erfelijke aanleg hebt voor hartaandoeningen is goed eten en voldoende bewegen belangrijk.


Teunisbloemolie is ontstekingsremmend en bevat gezond omega 6 vetzuur.

De teunisbloem is een geel bloemetje dat zijn oorsprong vindt in Noord-Amerika en Zuid-Amerika. De olie wordt gewonnen uit de zaden en kan worden ingenomen met capsules, of worden aangebracht op de huid. Het belangrijkste bestanddeel van teunisbloemolie is gamma linoleenzuur, dat een ontstekingsremmende en vochtafdrijvende werking heeft. Bovendien is het een omega 6 vetzuur, dat belangrijk is voor de gezondheid van je hart en bloedvaten.

Teunisbloemolie kan verlichting van de symptomen bieden bij zowel acne als psoriasis als eczeem. Je kan het bij deze aandoeningen op de huid aanbrengen om roodheid en schilfering te verminderen. Ook is de teunisbloemolie een uitstekend middel om rimpels en fijne lijntjes te verzachten.
Ook voor het prikkelbare darm syndroom biedt teunisbloem ondersteuning. Dit wordt steeds bekender bij diëtisten.

Tot slot zou teunisbloemolie steun kunnen bieden bij klachten van de menstruatie en de overgang. In hoeverre het daar precies verlichting biedt, is nog onvoldoende onderzocht. Er zijn in elk geval vrouwen die er baat bij hebben, en over het algemeen geeft teunisbloem weinig bijwerkingen.

https://nl.pinterest.com/pin/672725263064807143/foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag