Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Voordelen en nadelen van pepermuntoliecapsules

Voordelen en nadelen van pepermuntoliecapsules

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Munt staat bekend om haar frisse smaak en geur. Daardoor kennen we deze plant in de eerste plaats vooral als smaakmaker. Daarbij staat het kruid munt bekend als dé verfrisser voor je mond. Wist je dat pepermuntolie ook verschillende gezondheidsvoordelen heeft? Het werkt onder meer antibacterieel en heeft een zeer gunstige invloed op de aandoening PDS (prikkelbare darm syndroom). In een capsule zitten alle voordelen van pepermuntolie. Wat doet pepermuntolie precies en wat zijn de voor – en nadelen van dit supplement? In deze blog lees je er alles over.


Wist je dit al over de muntplant en pepermuntolie?

Munt bevat de stof menthol, die op verschillende manieren bevorderend werkt voor de gezondheid. Qua uiterlijk is de muntplant een onopvallende, maar sterk geurende plant. Veel mensen zijn gek op de thee van de muntplant. Zeker wanneer deze vers is. Verder wordt munt verwerkt in allerlei gerechten zoals pasta, soep en desserts. Het geeft een frisse touch aan het gerecht.
Vanwege de frisse geur wordt pepermunt ook regelmatig verwerkt in cosmeticaproducten. Dit is echter niet voor iedereen een voordeel, omdat pepermunt kan irriteren op de huid.

Inmiddels wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar pepermuntextract of pepermuntolie. Het blijkt meerdere positieve gezondheidseffecten te hebben, waaronder op het gebied van spierontspanning en pijnstilling. Er zijn nagenoeg geen gezondheidsrisico’s bekend, terwijl het al een eeuwenoud middel is om bijvoorbeeld verkoudheid te verlichten.
Toch zijn er wel een paar nadelen of aandachtspunten als je overweegt om voor je gezondheid pepermuntcapsules te gaan slikken. In dit artikel lees je alles over de gezondheidsvoordelen en eventuele bijwerkingen of nadelen.

Handig om te weten: waar kan je goede pepermuntoliecapsules kopen?

Om te profiteren van de gezondheidsvoordelen van pepermuntolie, is het van belang om capsules te kopen van goede kwaliteit. Deze zijn namelijk goed bestand tegen je maagsappen, die de werking van de pepermuntoliecapsules teniet doen. Dat betekent ook dat je voor dat stukje kwaliteit (helaas) meer betaalt. Goede capsules kan je bijvoorbeeld kopen bij de shops Vitamines per post, bij je apotheek en de Online Drogist. Verderop in deze blog bespreken we de kwaliteit van pepermuntolie en hoe het komt dat goede capsules prijziger zijn.
Bij bepaalde aandoeningen (PDS) kan het zelfs dat je arts de pepermuntoliecapsules voorschrijft, en in dat geval krijg je ze (deels) vergoed van de verzekering.


De voordelen van pepermuntolie in capsules

In capsules krijg je de gezondheidsvoordelen van pepermuntolie geconcentreerd en optimaal binnen. Het is daarbij belangrijk dat je de capsules doorslikt en er niet eerst op kauwt. Door de capsule met de pepermuntolie door te slikken, lost hij op in je lichaam en dan krijg je de stoffen uit de pepermuntolie beter binnen.
Wat voor gezondheidsvoordelen heeft het nu precies om pepermuntoliecapsules te slikken:

 • Pepermuntolie bevorderd de bloedcirculatie en haalt de spanning van de spieren. Dit kan gunstig zijn tegen buikpijn, menstruatiekrampen, hoofdpijn en andere soorten spierpijn.
 • Je zenuwstelsel krijgt een kleine oppepper van pepermunt, waardoor je je scherper en alerter voelt. Dit is echter nog niet voldoende bewezen.
 • Pepermuntolie is antibacterieel.
 • Je spijsvertering kan ondersteund worden door pepermuntolie, waardoor een pepermuntcapsule prettig kan zijn na een zware maaltijd. Pepermuntolie zorgt er namelijk voor dat je maaltijd sneller door de maag gaat.
 • Munt bevat vitamine A, ijzer en foliumzuur. Dit zijn belangrijke stoffen voor je lichaam.
 • Pepermuntolie kan helpen tegen ontstekingen in je mond. Nu komt de olie als deze in een capsule zit, niet regelrecht in je mond terecht, maar wel in je bloed en dus ook in je slijmvliezen.

Er worden nog andere gezondheidsvoordelen toegeschreven aan pepermuntolie, maar deze zijn (nog) niet voldoende bewezen. Zo zou pepermuntolie bijvoorbeeld helpen tegen misselijkheid. Helaas is dat niet, of nóg niet, voldoende onderlegd. Het zou wel kunnen dat het slikken van pepermuntoliecapsules je een ontspannen gevoel gegeven. Dit zou de misselijkheid wellicht kunnen onderdrukken.

Zeer effectief tegen buikpijn en PDS (prikkelbare darmsyndroom)

Een van de meest bewezen gezondheidsvoordelen van pepermuntolie is de sterke werking tegen buikpijn en het prikkelbare darmsyndroom. Je kan de pepermuntoliecapsules niet voor niets halen bij de apotheek. Het is dus een echt geneesmiddel. Sterker nog, het is één van de beste geneesmiddelen als het gaat om PDS.

Pepermuntoliecapsules werken gunstig voor mensen met het prikkelbare darm syndroom, omdat de olie pijnstillend en tegelijkertijd spierontspannend is. Het zorgt dus voor een dubbele aanpak. De stof menthol in pepermunt zorgt ervoor dat de druk tussen de holtes in de dikke darm een stuk verminderen. Hierdoor ontstaan er minder spasmen in de darmen, die de mensen met PDS ervaren als pijnlijke krampen.

Een extra voordeel is dat pepermuntoliecapsules als geneesmiddel voor PDS prettiger zijn voor ouderen, omdat ze minder snel bijwerkingen vertonen dan andere geneesmiddelen voor PDS.

https://nl.pinterest.com/pin/503488433325649409/


Dit zijn de nadelen van pepermuntolie

Veel mensen zijn geneigd om te denken dat natuurlijke middelen vrijwel geen nadelen of bijwerkingen bevatten. Dit in tegenstelling tot synthetische (genees) middelen, waarover nogal wat verhalen rondgaan. Gelukkig hebben pepermuntoliecapsules weinig nadelen. De olie van de pepermuntplant is dan ook een zeer oud gezondheidsmiddel. Toch zijn er wel een paar bijwerkingen en nadelen waar je rekening mee moet houden, namelijk:

 • Sommige mensen zijn allergisch voor pepermuntolie. Dit kan zich in het ergste geval uiten met shockverschijnselen, maar huiduitslag, misselijkheid, hoofdpijn, huiduitslag en urine of ontlasting met pepermuntgeur komen vaker voor. Als je last hebt van één van deze verschijnselen, stop dan meteen met het gebruik.
 • Door pepermuntolie ontspannen je slokdarmspieren, waardoor er makkelijk brandend maagzuur opspeelt. Als je daar snel last van hebt, is het verstandig om voorzichtig te zijn met het gebruik van pepermuntoliecapsules.
 • Er zijn mensen die een droge mond ervaren na het innemen van pepermuntolie.
 • Licht altijd je specialist in over het slikken van pepermuntoliecapsules. Ze kunnen de werking van enkele medicijnen (nadelig) beïnvloeden.
 • Als je borstvoeding geeft, wordt het slikken van pepermuntoliecapsules afgeraden. Voor jonge kinderen en baby’s is de olie te sterk. Voor hen kan het zelfs schadelijke bijwerkingen veroorzaken.
 • Pepermuntoliecapsules zijn niet geschikt voor mensen met een aandoening aan de galblaas.
 • Een aantal gezondheidsvoordelen zijn nog niet bewezen. We weten er dus nog onvoldoende over.
 • Pepermuntoliecapsules slikken in combinatie met warme dranken is niet verstandig, omdat dit brandend maagzuur kan uitlokken.

Niet goedkoop

Een ander nadeel is dat pepermuntoliecapsules in de beste vorm niet erg goedkoop zijn. Alleen pepermuntoliecapsules die maagzuurresistent zijn gemaakt, hebben een optimale werking. Deze capsules kunnen een goede invloed uitoefenen op de maag en darmen. Voor goede pepermuntoliecapsules betaal je bijvoorbeeld 15 euro. In een verpakking zitten er dan 60 capsules. Er zijn ook pepermuntoliecapsules verkrijgbaar voor enkele euro’s. De kans is echter groot dat deze goedkope capsules niet zorgen voor een optimale werking.


Pepermuntoliecapsules bevatten vitamines en werken pijnstillend.

De belangrijkste gezondheidsvoordelen van pepermuntoliecapsules, zijn de pijnstillende en spierontspannende eigenschappen van het stofje menthol. Deze brengen veel voordeel bij met name het prikkelbare darm syndroom (PDS). Het is dan ook een officieel geregistreerd medicijn voor PDS. Een groot voordeel daarbij is dat pepermuntolie gemiddeld gesproken weinig bijwerkingen heeft. Wel kan je er allergisch voor zijn. Dit uit zich in huiduitslag, misselijkheid, braken en mogelijk een shock.
Andere belangrijke gezondheidsvoordelen van pepermuntolie capsules zijn de vitamines die het bevat (onder meer vitamine A, fosfor en ijzer) en de pijnstillende werking. Er zijn mensen die goede ervaringen hebben met pepermuntoliecapsules tegen hoofdpijn, buikpijn en menstruatiepijn.

Nadelen van pepermuntoliecapsules zijn dat capsules van goede kwaliteit wat prijziger zijn (15 euro voor bijvoorbeeld 60 stuks). Deze capsules zijn namelijk resistent tegen je maagsappen, wat de werking in onder andere je maag en darmen bevorderd. Voor jonge kinderen, mensen met galaandoeningen en vrouwen die borstvoeding geven zijn pepermuntoliecapsules niet geschikt. Ook moet je extra uitkijken wanneer je makkelijk last hebt van brandend maagzuur.

 foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag