Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is chlorella en hoe werkt het?

Wat is chlorella en hoe werkt het?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Chlorella is een bijzonder algje, dat bekend staat als een enorme bron van gezonde voedingsstoffen. Daarmee helpt het plantje om je fit en gezond te voelen. Het is een waar superfood en zowel sporters als mensen met een ‘healthy’ lifestyle zweren erbij. Chlorella bevat onder meer omega 3 vetten, vitaminen, aminozuren, glucosaminen en mineralen. Wat kan chlorella betekenen voor je gezondheid en hoe krijg je het binnen? En wat maakt deze alg zo’n superfood? In deze blog bespreken we waar chlorella vandaan komt en hoe het werkt.


Over chlorella en de herkomst ervan

Chlorella is een zoetwateralg, afkomstig uit Azië. Het geeft het zoete water een groene kleur en is heel klein. Na de ontdekking van deze alg, kwamen mensen erachter dat deze bijzonder veel voedingsstoffen bevat. Zelfs zoveel, dat mensen een tijd lang claimden dat de alg chlorella hét redmiddel zou zijn als er hongersnood zou uitbreken. Het zit boordevol vitamines, mineralen en eiwitten en zorgt voor een echte energieboost. Daarnaast bevat chlorella meer chlorofyl dan welke algen – of plantensoort dan ook. Chlorofyl is het stofje waaraan planten hun groene kleur te danken hebben.
Chlorella wordt met name in Taiwan gekweekt, omdat daar de weersomstandigheden het meest gunstig zijn voor deze alg.

Chlorella kon na de ontdekking niet meteen genuttigd worden als voedsel. Het is van nature moeilijk voor mensen te verteren, vanwege de zeer stevige celwanden. Na een speciaal productieproces (het verpulveren van de celwanden) kunnen we het wel gewoon verteren. Het is verkrijgbaar in de vorm van poeder of pillen.
Inmiddels heeft chlorella volop haar weg naar Nederland gevonden. Vanwege de hoge voedingswaarden, de vitaminen en de ontgiftende eigenschappen is het erg populair bij sporters en liefhebbers van een gezonde leefstijl.

Duurzaam

Chlorella is een duurzame alg, omdat ze zichzelf makkelijk vermeerderd. Het kweken ervan is vriendelijk voor het milieu. Wél zijn er weersomstandigheden vereist met zeer veel zon. Het is daarom (nog) moeilijk om chlorella in ons eigen land te produceren.

Chlorella kopen in Nederland

Chlorella wordt gewoonlijk verkocht in de poedervorm en in pillen. De pillen en het poeder hebben een intens groene kleur, vanwege de grote hoeveelheid bladgroen van de alg.
Je kan chlorella kopen bij onder meer Holland & Barrett, Pit & Pit, de Online Drogist, Superfoodsonline en Vitaminstore. Verderop in deze blog vertellen we precies wat je van het poeder of de tabletten kan verwachten, en hoe het werkt in je lichaam.

https://nl.pinterest.com/pin/418342252884566420/

https://nl.pinterest.com/pin/399201954469468231/


Deze voedingsstoffen, vitaminen en mineralen zitten er in chlorella

Gewoonlijk staan planten niet bekend om de grote hoeveelheden eiwitten die ze bevatten. Chlorella bevat echter 19 soorten aminozuren, ofwel eiwitten. Daarnaast bevat het alfalinoleenzuur, én omega 3 vetzuren.
Ook zitten er in chlorella de volgende vitaminen:

 • De vitaminen B1, B2, B3, B5, B6, B11 en B12
 • Biotine ofwel vitamine B8, dit helpt om energie uit eten vrij te maken
 • Bètacarotenen (deze worden omgezet in de belangrijke vitamine A)
 • vezels
 • zink (mineraal)
 • fosfor
 • koper
 • ijzer
 • magnesium
 • chlorofyl (ontgiftend)

Met name het hoge aantal B vitaminen in één plant is uniek. Dit is bovendien nuttig voor mensen die vegetarisch eten, omdat een aantal vitaminen en eiwitten veel voorkomen in vlees. Met chlorella en goede vleesvervangers krijg je deze vitaminen en eiwitten toch voldoende binnen.
Ook bevat chlorella de nucleïnezuren RNA en DNA. Deze nucleïnezuren helpen om celschade te herstellen.

Alles bij elkaar bevat chlorella veel bestanddelen voor een echte energieboost. Zelfs zoveel, dat teveel ervan ook niet goed is. Chlorella heeft namelijk naast alle energie die het geeft, een zeer sterke (bewezen) ontgiftende werking op het lichaam. Over het doseren en de werking voor je lichaam, lees je hieronder meer.


Dit doet chlorella voor je lichaam en gezondheid en zoveel heb je nodig.

Chlorella is een echte power alg. Naast de grote hoeveelheden energie die ze bevat, heeft het een sterk ontgiftende werking en zou het ook helpen om ziekten te voorkomen en te bestrijden. Over de geneeskrachtige werking van chlorella is echter nog niet alles bekend. Hoeveel de alg op dat gebied betekent is (nog) niet volledig bekend en bewezen.

Wat kan je in elk geval wél verwachten van deze alg:

 • Rijke bron aan vitaminen en eiwitten. Bij veel mensen geeft de juiste dosering extra energie. Vooral sporters vinden dit prettig.
 • De eiwitten helpen mee aan een goede spieropbouw.
 • De energie die chlorella geeft zorgt tevens voor extra concentratie. Dit kan nuttig zijn voor werk en studie.
 • Kan extra energie geven bij vermoeidheid en een gebrek aan energie
 • De vele vitaminen en mineralen kunnen zorgen bij herstel als er sprake is van bloedarmoede (in Nederland komt dit gelukkig weinig voor).
 • Versnelt het herstel na ziekte, zoals verkoudheid en griep.
 • Chlorella verterkt het immuunsysteem. Dit is wetenschappelijk bewezen.
 • Helpt het lichaam met het afvoeren van zware metalen. Als je afwisselend eet, zou je deze metalen niet in schadelijke hoeveelheden in je lichaam moeten verzamelen, maar het is altijd meegenomen. Chlorella zou met name de zware metalen dioxine en cadmium afvoeren. Veel detoxmethodes zijn omstreden, maar van chlorella is bewezen dat het deze gifstoffen inderdaad uit je lichaam helpt te verwijderen.
 • Chlorella bestrijdt schimmels, bacteriën en virussen.
 • Maakt de kans op allerlei ouderdomsaandoeningen kleiner, zoals verminderd gezichtsvermogen.
 • Chlorella zou antimutageen zijn, dit houdt in dat het de verstoorde celdeling tegen zou gaan, die kanker veroorzaakt. Hierover is nog niet voldoende bekend om dit medisch te claimen.
 • Verminderd atopische kwalen zoals allergie, eczeem en astmatische bronchitis. Hierover is nog lang niet alles bekend.

Zoals je leest, worden er aan chorella dus allerlei gezondheidsvoordelen toegeschreven. Het meest bekend blijft chlorella in elk geval om haar hoge voedingswaarden, vele vitaminen en het het versterken van het immuunsysteem. Ook de het afvoeren van giftige stoffen is bewezen, hoewel de gezondheidsvoordelen daarvan waarschijnlijk beperkt zijn. Wij krijgen die schadelijke stoffen als het goed is, maar beperkt binnen.
Bovenal is chlorella een zeer krachtig supplement wat betreft vitaminen.

Hoeveel chlorella heb je nodig om van de gezondheidsvoordelen te profiteren?

Het wordt aangeraden om niet meer dan 10 gram chlorella per dag te nuttigen. Het liefst verdeel je deze 10 gram over de gehele dag. Als je voor het poeder kiest, kan je dat door je smoothie, salade, pesto of wat je maar wilt mengen. De smaak is typisch ‘groen’ en doet denken aan bladeren. Sommige mensen moeten daaraan wennen en niet iedereen vindt de smaak prettig.
Onthoud in elk geval dat chlorella een supplement is, en dat het geen vervanging is voor een gevarieerd eetpatroon met voldoende vitaminen. Het is een toevoeging die met de juiste dosering kan zorgen voor extra energie en een versterking van je immuunsysteem.


Hier moet je rekening mee houden

Zoals we al omschreven, heeft chlorella een zeer sterke ontgiftende werking op je lichaam. Sommige mensen kunnen de eerste dagen na het gebruik van chlorella wat moe zijn en hoofdpijn ervaren. Soms wordt er beweerd dat dit komt door het afvoeren van de giftige stoffen uit je lichaam. Daarom wordt er aangeraden om de maximale 10 gram chlorella per dag, verdeeld over de dag in te nemen. Als je de dosering in één keer nuttigt, kan je last krijgen van donkere urine, gasvorming in je buik en lichte diarree.

Bijwerkingen

Al met al kunnen we stellen dat chlorella geen ernstige bijwerkingen heeft, maar het is wel één van de meest krachtige supplementen. Het heeft daadwerkelijk een 0ntgiftende werking. Hou je daarom aan het maximum van 10 gram per dag en raadpleeg je specialist als je medicijnen voor een bepaalde ziekte of aandoening gebruikt.

zwangerschap

Hoewel er beweert wordt dat chlorella ondersteunend is voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, is dit omstreden. Andere deskundigen zijn van mening dat de alg zo sterk ontgift, dat de dioxinen die vrijkomen schadelijk zijn voor de placenta of voor moedermelk. Neem hier liever geen risico mee als je in verwachting bent of borstvoeding geeft.


Chlorella is zeer voedzaam en een krachtig supplement

Chlorella is met name voor sporters en mensen die willen werken aan een goede weerstand, een nuttig supplement. Het is bewezen dat chlorella je immuunsysteem versterkt en dat het wat extra energie en concentratie geeft. De eiwitten in de alg zorgen daarbij voor een goede spieropbouw.
Bovendien bevat het een groot aantal B vitaminen, pro vitamine A, eiwitten en het ontgiftende chlorofyl. Als je wilt ontgiften, zou een kuur met chlorella weleens één van de weinige, echt werkende methodes kunnen zijn. Met name schadelijke stoffen zoals cadmium en dioxinen worden ermee afgevoerd uit je lichaam.
Vanwege de vele vitamines, antioxidanten en de sterk ontgiftende werking, is het belangrijk om de aanbevolen dosering van 10 gram per dag niet te overschrijden. Verdeel de dosering over de dag voor het beste effect én om bijwerkingen te voorkomen. Je kan chlorella kopen in verschillende gezondheidswinkels in de vorm van poeder of pillen. Zowel het poeder als de pillen hebben een kenmerkende, bladergroene kleur.

https://nl.pinterest.com/pin/306878162105471509/

https://nl.pinterest.com/pin/782922716448445862/foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag