Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

(Groene) thee capsules: de voordelen en nadelen

(Groene) thee capsules: de voordelen en nadelen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Groene thee is een natuurlijk product dat vetverbranding stimuleert en dat het lichaam zuivert. Daarom wordt het dan ook steeds vaker gedronken in Nederland en in de rest van Europa. Ben je niet zo’n theeleut maar heb je wel baat bij deze gezondheidsvoordelen? Misschien zijn thee capsules iets voor jou. In dit artikel leggen we je de kracht van groene thee en de voor- en nadelen van capsules uit!


De oorsprong van groene thee

In China, Japan, het Midden-Oosten en enkele Noord-Afrikaanse landen geloven ze al honderden – zo niet duizenden jaren in de krachtige effecten van groene thee. In Japan wordt het vooral geassocieerd met meditatie, in andere landen juist meer met een helende werking. Dat is in Europa niet onopgemerkt gebleven, de groene thee wint dan ook aan populariteit. De een drinkt het vanwege de sterke smaak, de ander weer om af te vallen en een derde om de stoelgang op gang te helpen. Wat zijn dan precies de voordelen en zijn er ook nog nadelen aan het drinken van groene thee (capsules)?

Gezondheidsvoordelen van groene thee

Allereerst heeft groene thee amper calorieën (mits je er geen klontjes suiker in gooit). Het is dus een alternatief voor water en koffie. Dat is natuurlijk niet echt de reden waarom je ineens liters groene thee zou gaan drinken. Nee, dat doe je eerder vanwege de gezondsheidsvoordelen. Zo zou groene thee antioxidanten bevatten, die zorgen voor een betere stofwisseling, kanker- en viruspreventie. De andere stoffen in groene thee, die grotendeels voortkomen uit het bestanddeel polyfenol, verbeteren je cardiovasculaire gezondheid. Ook wordt het positief geassocieerd met gewichtsverlies en vetverbranding. Na deze lange lijst weet je dat groene thee gezond is. Je bent hier echter gekomen voor de (groene) thee capsules: wat zijn de voordelen en nadelen daarvan?


blank

Groene Thee capsules van Body & Fit shop (250 mg EGCG)

200 capsules – € 15,90
Deze capsules van Body & Fit shop zijn zeer geschikt voor je dagelijkse inname groene thee. Deze capsules bevatten een hoge concentratie EGCG (250mg). 1 capsule staat gelijk aan de inname van 4 koppen groene thee. Aangeraden wordt om maximaal 2 capsules per dag in te nemen. Snel geleverd; voor 22:00 besteld, morgen in huis.

Bekijk bij Body en Fit shop »


Hoe zit het met groene thee capsules?

Om zoveel mogelijk gezondheidsvoordelen te behalen wordt geadviseerd om zo’n vier kopjes (groene) thee per dag te drinken. In dit artikel bespreken we echter het alternatief hiervoor: thee capsules. Welke ingrediënten zitten er in een capsule? Hieronder de belangrijkste ingrediënten en hun werking*:

 • Vitamine B6 – 25mg (1786% ADH): vermindert vermoeidheid, stimuleert de verbranding van eiwitten.
 • Guarana – 14mg (Paullinia cupana, zaad). Cafeïne om het energieniveau op peil te houden en om geestelijk welzijn te stimuleren.
 • Blaaswier extract – 14mg (Fucus vesiculosus, kruid). Ondersteunt de spijsvertering en de energiehuishouding.
 • Beredruif (uva ursi): komt de vochthuishouding ten goede.
 • Chroom – 200ug (500% ADH): houdt het bloedsuikergehalte in balans en zorgt dat koolhydraten sneller verbrand worden.
 • Groene Thee – 405 mg (Camelia Sinensis, blad): zie bovenstaande voordelen.
 • Gemberwortel – 60mg: ondersteunt de spijsvertering.

* Wij zijn in deze omschrijving uitgegaan van een gemiddelde capsule. Lees altijd goed de ingrediënten en de bijsluiter voordat je besluit om het product te nemen.


Voordelen van (groene) thee capsules

Dat groene thee gezond is moge nu wel duidelijk zijn. Het is niet de vraag of je groene thee gaat drinken, maar in welke vorm. Wordt het een kopje losse thee of kies je voor een groene thee capsule? Onderstaande voordelen pleiten voor de thee capsule.
Geen dagelijks theekransje. Veel mensen zitten er niet echt op de wachten om dagelijks vier koppen thee te drinken. Al helemaal niet als ze niet dop zijn op de smaak ervan. Dus voor iedereen die wel wil profiteren van de gezondheidsvoordelen van thee, zonder het daadwerkelijk te drinken, zijn de thee capsules perfect. Je hoeft er slechts 1 tot 2 per dag te nemen.

 • Dezelfde heilzame werking. (Groene) thee capsules zijn volkomen natuurlijk en hebben dezelfde gezondheidseffecten als een verse kop thee. Dus het maakt niet uit of je groene thee met verse bladeren drinkt of dat je een capsule slikt.
 • Geen cafeïne. Er wordt weleens gezegd dat je groene thee beter niet ‘s avonds kunt drinken, omdat hier 3% cafeïne in zit. Thee capsules kunnen echter voorbewerkt worden. Dat betekent dat ze de cafeïne uit de theebladeren kunnen filteren voordat ze er capsules van maken.
 • Goede aanvulling op een dieet. Groene thee wordt positief geassocieerd met vermageren en afvallen. Als je in vorm wilt komen is dit dus een goede aanvulling op je voedingspatroon. Er zijn zelfs specifieke diëten die deze capsules aanbevelen. Houd er echter rekening mee dat een gezond en slank lichaam een combinatie is van voldoende beweging en een gezond voedingspatroon.

Nadelen van (groene) thee capsules

Over elk product valt wel wat te zeggen, positief en negatief. Er zijn dan ook mensen die niet echt achter de groene thee capsules staan. Dat heeft met name te maken met onderstaande nadelen:

 • Groene thee capsules zijn geen wondermiddel. Verwacht niet dat je door het slikken van groene thee capsules ineens kilo’s afvalt. Of dat je daardoor nooit meer kans loopt op hart- en vaatziekten. Het kan geen kwaad om ze te slikken, maar succes is niet gegarandeerd.
 • Bijwerkingen van capsules met cafeïne. Als je weinig thee en koffie drinkt, kan het slikken van de capsules ervoor zorgen dat je bijwerkingen krijgt. Dit in de vorm van slapeloosheid, rusteloosheid en enige nervositeit. Om dat te voorkomen raden we je aan om cafeïnevrije capsules te kopen.
 • Te veel capsules zijn slecht. Wij raden aan om maximaal 2 capsules per dag te nemen. Omdat de (groene) thee capsules zoveel kruiden bevatten, zijn ze namelijk een aanslag op je lever. Het zou zonde zijn als je het ene gezondheidsprobleem oplost en het volgende er direct bij krijgt.
 • Thee capsules zijn duurder dan losse thee. Je betaalt over het algemeen meer voor een potje met thee capsules dan voor een zakje losse thee. Dat komt omdat de capsules geconcentreerder zijn en middels andere verkooppunten worden verkocht.

Hebben groene thee capsules meer voor- of meer nadelen?

Hierboven hebben wij vier voordelen en vier nadelen van groene thee capsules geschetst. Dit om jou een eerlijk beeld te geven. Wij vinden echter dat de voordelen een stuk zwaarder wegen dan de nadelen. De gezondheidseffecten die met groene thee capsules worden geassocieerd worden dagelijks ervaren door enthousiaste gebruikers. Daarnaast helpen de capsules je met afvallen: een wens van veel Nederlanders. Het grootste nadeel dat wij kunnen bedenken is dat het iets duurder is dan losse thee. Maar dat wordt wel weer rechtgetrokken met de voordelen van de groene thee capsule. Verder ben je er zelf verantwoordelijk voor dat je niet te veel capsules op een dag neemt! Het is natuurlijk ook mogelijk om de capsules en de losse thee afwisselend te gebruiken. Want af en toe is een kop thee heerlijk! Vooral in de koude wintermaanden.


Waar kun je groene thee capsules kopen?

Heel veel winkels spelen in op de gezondheidstrend om groene thee te drinken. Je kunt het dus zowel in fysieke winkels als ook op internet aanschaffen. De bekendste fysieke winkels waar je de capsules kunt kopen zijn de filialen van Holland & Barret (voorheen De Tuinen). Ook andere drogisterijen zoals de Kruidvat en de Etos verkopen deze capsules. Verder kun je het heel eenvoudig online bestellen (bijvoorbeeld via de Body & Fit Shop of via Bol.com). ‘Echte’ thee, dus niet de capsules, kun je op heel veel verschillende plekken kopen. Bijvoorbeeld op de markt, in Turkse en Marokkaanse winkeltjes en ook bij koffie- en thee- en koffiespeciaalzaken zoals Simon Levelt.

Bestel Groene Thee capsules Body en Fit shop »


Kosten thee capsules

In deze berekening gaan we uit van een potje met thee capsules van 100 tabletten. Dit komt ongeveer overeen met 750 milligram. Gemiddeld gezien kost het tussen de €20 en €30 per tablet, dus gemiddeld €0.20 tot €0.30 cent per capsule. Rekening houdend met de aanbevolen dosering (2 tabletten per dag) kost het je zo’n €0.60 per dag en €18 per maand. Zoals eerder gezegd kost een thee capsule meer dan losse thee, daartegenover staat dat de concentratie van ingrediënten vele malen hoger is. Dus je hebt minder capsules nodig om hetzelfde gezondheidsvoordeel te halen als bij het drinken van groene thee.


Andere thee capsules

Tot nu toe gaat het hele artikel over groene thee capsules, want dat is veruit de populairste soort in Nederland. De meeste winkels verkopen voornamelijk deze capsules. Een enkele keer kom je nog een andere soort tegen, bijvoorbeeld eentje die je libido stimuleert of die haaruitval tegenhoudt. Ook kun je in de meeste koffiezetapparaten capsules stoppen. Bijvoorbeeld in de machine van Dolce Gusto. Dit is echter iets anders dan de capsules die we bespreken in dit artikel, dus verwar deze twee niet met elkaar!foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Eten & drinken Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Groene
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag