Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is detox water?

Wat is detox water?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Detox water is lekker en gezond water met fruit of groente dat je kunt gebruiken om je lichaam te ‘detoxen’, oftewel ontgiften. Veel gebruikte detox waters zijn water met citroen en/of limoen, met watermeloen en met komkommer. Behalve ontgiften kun je detox water ook gebruiken om extra af te vallen of gewoon om op een gezonde en lekkere manier in je dagelijkse hydratatie te voorzien.


Veel drinken is gezond voor je

We hoeven vrijwel niemand waarschijnlijk meer uit te leggen dat het gezond is om genoeg te drinken. Gemiddeld moet je als volwassen man of vrouw tussen de 1,5 en 2 liter drinken per dag om voldoende vocht binnen te krijgen. Als het warm is of als je het gesport verlies je extra vocht doordat je zweet en moet je nog wat extra drinken om dat weer aan te vullen. Op die manier kunnen je nieren, lever en andere belangrijke organen optimaal blijven functioneren en worden afvalstoffen op een natuurlijke manier afgevoerd.

Wat je precies drinkt is volgens veel voedingsdeskundigen niet zo belangrijk als je alleen maar kijkt naar de hoeveelheid vocht die erin zit. Maar natuurlijk maakt dit wel veel verschil voor andere gezondheidsaspecten. Zo zijn drankjes met veel suiker niet heel gezond voor je en gebruik je die het beste met mate. Maar ook teveel koffie of thee is niet goed voor je, om over alcoholische dranken natuurlijk nog maar te zwijgen.

Wil je bovendien effectief afvallen of je lichaam extra ontdoen van ontgiften? Dan is detox water of fruitwater een goede manier om voldoende vocht binnen te krijgen en je lichaam in topconditie te brengen en houden.


Detox fruitwater is ook gewoon heel lekker

Tijdens een zomerse dag is een verfrissend drankje natuurlijk heel erg lekker. Veel mensen grijpen dan al snel naar frisdrank, en hoe smakelijk dat ook mag zijn, heel gezond is het natuurlijk niet. Er zitten enorm veel suikers in frisdrank, ook in populaire en ogenschijnlijk gezonde fruitdranken zonder prik, waardoor het niet geschikt is om jezelf de hele dag van genoeg vocht te voorzien.

Thee is een goed alternatief en is bovendien een betere dorstlesser dan veel koude dranken. Groene thee is daarbij vrijwel altijd de beste keuze. Maar het beste is nog wel gewoon koel water te drinken. Toch gaat dat bij veel mensen al snel vervelen omdat water nu eenmaal niet zoveel smaak heeft. Helemaal als het warm is en je voor je gevoel wel constant kunt blijven drinken is water voor veel mensen gewoonweg te saai.

Fruitwater uit de koelkast is echter zowel gezond en verkoelend als lekker, je kunt het dus de hele dag blijven drinken zonder dat het gaat vervelen. Detox water kun je   ook nog eens zelf maken in elk smaakje wat je maar wilt. Daardoor blijf je het met plezier de hele dag drinken en zorg je dat je ook op de warmste dagen goed gehydrateerd blijft.


Het belang van af en toe ontgiften

Detox water heet zo omdat je het kunt gebruiken om te ‘detoxen’, oftewel ontgiften. In je lichaam bouwen in de loop der tijd veel afvalstoffen op en alhoewel je lichaam van nature in staat hoort te zijn die ook weer af te voeren lukt dit tegenwoordig niet altijd goed. Dat komt omdat we door ons huidige voedingspatroon en de manier waarop ons voedsel wordt verbouwd en verwerkt veel meer schadelijke stoffen binnen krijgen dan ons lichaam eigenlijk op is berekend. Dat heeft niet zelden in de loop der tijd gezondheidsklachten tot gevolg. Wil je dat voorkomen? Dan is regelmatig ontgiften met detox water een van de beste en makkelijkste manieren om je lichaam van binnen extra te reinigen.


Kun je ook afvallen met detox water?

Veel mensen die af willen vallen doen dit door naast een streng dieet ook het regelmatig drinken van detox water in hun dagelijkse routine op te nemen. Veel drinken helpt nu eenmaal sowieso wanneer je overgewicht kwijt wilt raken. Bovendien gaat afvallen vaak in combinatie met extra lichaamsbeweging en dan is het natuurlijk extra belangrijk om je lichaam voldoende te hydrateren.

Daarnaast kun je ook detox waters drinken met ingrediënten die bewezen helpen bij het verbranden van vet, zoals citroen, gember en komkommer. Hierdoor wordt  de verbranding optimaal op gang gebracht, waardoor je meer vet zult gaan verbranden als je beweegt. Op die manier kun je detox water dus ook gebruiken om (extra) af te vallen, al zul je er natuurlijk weinig baat bij hebben bij een verkeerd voedingspatroon of te weinig lichaamsbeweging.


Het lekkerste detox water zelf maken

Het mooie van detox water is dat je het heel makkelijk zelf kunt maken, in allerlei verschillende lekkere smaken. Dat doe je het beste al de avond ervoor, zodat de gezonde ingrediënten voldoende tijd krijgen om hun goede stoffen af te geven aan het water. Bovendien is het water dan al lekker koel, omdat het reeds een nacht in de koelkast heeft gestaan.

Dit zijn nog wat meer algemene tips over hoe je zelf het lekkerste en meest heilzame detox water maakt:

  • Gebruik een glazen kan die je af kunt sluiten als handige manier om het water goed te houden.
  • Maak de groente en fruit eerst goed schoon voor je ze bij het water doet om vuil en eventuele gifstoffen eraf te wassen.
  • Bewaar je detox water maximaal 24 uur voor de beste werking. Je maakt dus bij voorkeur elke avond een nieuwe voorraad.
  • Bronwater gebruiken kan maar in Nederland is leidingwater ook heel schoon en gezond.
  • Je kunt ook bruisend water gebruiken als je daarvan houdt.
  • Experimenteer naar hartenlust met eigen groente en fruit om het lekkerste detox water te maken dat je kunt bedenken!

Recept 1: Heerlijk fris detox water van citroen en limoen

Heb je zin in een super verfrissend detox water? Kies dan voor dit recept met citroen en limoen. Dat zijn heerlijk frisse smaakmakers die ook nog eens heel goed voor je zijn. Pers sap van de citroen (per liter water een halve citroen). Snij de limoen in vier partjes en doe die ook bij het water. Rasp er eventueel ook nog wat gember doorheen voor een extra ontgiftend effect. Wanneer je zowel limoen als citroen in je detox water wat te heftig vindt smaken kun je ook alleen limoen gebruiken.

Recept 2: Zoet detox water met aardbei, kers en gember

Soms heb je zin in een lekker zoete detox water en daar is deze variant met aardbei en kers natuurlijk perfect voor. Aardbeien en kersen zijn enorm gezond, maar hebben ook een heerlijk zoete smaak. Snij de aardbeien in twee of vier delen afhankelijk van de grootte en doe de kersen gewoon in zijn geheel bij het water. Wil je meer kersensmaak, dan kun je die ook door midden snijden. Rasp er de gember bij voor een extra gezond maar ook heel lekker detox water!

Recept 3: Vet verbrandend detox water met grapefruit en komkommer

Wil je extra afvallen maak dan een detox water met grapefruit en komkommer. Grapefruit bevat een enorme hoeveelheid vitamine C die je weerstand verhoogt maar je ook helpt bij het afvallen. Snij de grapefruit (gewoon met schil) door midden of in vieren en doe die bij het water. Voeg er daarna enkele schijfjes komkommer aan toe. De komkommer is niet alleen heel gezond maar zorgt voor een vol gevoel, waardoor je minder zult eten als je kort voor elke maaltijd een glas van dit detox water drinkt.


Alternatieven voor detox water

Wanneer na verloop van tijd het drinken van detox water met verschillende smaakjes toch wat begint te vervelen kun je ook nog kiezen voor enkele anderes detox alternatieven:

  • Groene thee heeft van nature ontgiftende eigenschappen die het tot een prima optie maken als alternatief voor detox water. Het stofje ECGC in groene thee zorgt er bovendien voor dat je lichaam beter in staat is om vet te verbranden. Daardoor is groene thee ook een goede bron van vocht als je wilt afvallen.
  • Smoothies met fruit en groente bevatten alle gezonde eigenschappen van detox water maar je kunt ze direct opdrinken, in tegenstelling tot detox water wat eerst een paar uur moet trekken. Je kunt heel veel verschillende detox smoothies maken en ze ook makkelijker gebruiken om smaken te maskeren van groente of fruit wat je niet zo lekker vindt, maar die wel heel gezond voor je zijn.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Eten & drinken Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

WeightWatchers
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag