Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je je lever detoxen?

Hoe kun je je lever detoxen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je lichaam is door je lever in staat om zichzelf te ontgiften (detoxen). Dit is namelijk de hoofdfunctie van de lever. Maar soms heb je even behoefte om wat extra’s te doen. Even extra gezond zijn en je lever een handje helpen, in plaats van hem al het werk alleen te laten doen. Je lever scheidt onder andere gifstoffen van alcohol, andere drugs, uitlaatgassen en chemische stofjes die je binnen hebt gekregen uit het bloed. Als jij vaak ongezond eet of veel drinkt, dan heeft jouw lever een zware taak. Het kan soms zo zijn dat deze overbelast raakt! Om jouw lever eens een handje te helpen kun je deze zelf detoxen. Hieronder lees je hoe. 


Wat doet je lever eigenlijk? 

Je lever zorgt ervoor dat jouw lichaam in balans is door het bloed te ontgiften dat hij via de maag en darmen aangeleverd krijgt. Ook worden de voedingsstoffen door de lever afgebroken, welke dan weer kunnen worden gebruikt in andere delen van het lichaam. Daarnaast heeft de lever nog veel meer functies zoals de productie van bepaalde eiwitten en bloedplasma, productie van cholesterol en nog veel meer.

De lever is een vitaal orgaan en is erg sterk. Het is het enige orgaan in het lichaam dat zichzelf kan regenereren en het blijft werken zelfs als tot 75% van de lever het niet meer doet. Dit kan voorkomen bij mensen die een lange periode overmatig alcohol hebben gebruikt en heel ongezond hebben gegeten. Maar ook andere mensen kunnen hier last van krijgen. Er zijn helaas veel verschillende leveraandoeningen waar je zelf niet per se invloed op kunt uitoefenen. Maar we kunnen wel stellen dat er dus reden genoeg is om zuinig met je lever om te gaan.


Hoe kun je je lever detoxen?

Detoxen heeft eigenlijk voor iedereen een verschillende betekenis dus is het antwoord op deze vraag lastig. De ene noemt het detoxen van zijn of haar lever, het niet nuttigen van alcohol gedurende één maand. De ander pakt het wat rigoreuzer aan. Aangezien alochol bij lange na niet de enige gifstof is die je lever verwerkt, is de aanpak die wij kiezen dus ook wat intensiever. Het bestaat uit drie verschillende onderdelen: het toevoegen van stoffen die jouw lever helpen, het onthoud van giftige stoffen en het aanpassen van je voedingspatroon. 

1. Gebruik van kruiden

Er zijn ontelbaar veel sapjes, pillen en kruiden die je lever zouden ontgiften. Van velen is echter nooit bewezen dat het daadwerkelijk effect heeft. Van een paar kruiden is dit echter wel bewezen. Van drie kruiden is het bekend dat zij daadwerkelijk de lever helpen bij het ontgiften van het lichaam. Deze kruiden zijn: mariadistel, geelwortel en kappertjesplant. 

  • Mariadistel of Silybum Marianum bevat stoffen die de lever helpen bij het ontgiften van het bloed. De belangrijkste stof is silymarine, welke allerlei gifstoffen in je lichaam kan neutraliseren. Je kunt mariadistel onder andere in tabletvorm kopen. 
  • Geelwortel of Kurkuma bevat stoffen die een positieve werking hebben op meer dan alleen de lever. Uit onderzoeken blijkt dat het helpt bij verschillende soorten ziekten. Zo wordt er beweert dat het onder andere helpt tegen kanker en alzheimer. Geelwortel kan worden gebruikt in smoothies, om heerlijke curry van te maken of in andere recepten. 
  • Kappertjesplant of capparis spinoza bevat antioxidanten die erg krachtig zijn en helpen tegen ontstekingen in het lichaam. Een van de stoffen hierin is quercetine. Kappertjes kun je bijvoorbeeld eten door een heerlijke salade en zijn erg lekker bij carpaccio.

2. Onthoud van giftige stoffen 

De grootste boosdoeners voor je lever zijn alcohol en andere drugs. Om jouw lever te detoxen kun je dus ten eerste kruiden innemen die jouw lever een handje helpen, maar daarnaast is het van belang dat je stopt met de inname van giftige stoffen. 

Bij langdurig overmatig alcohol gebruik wordt de functie van de lever verstoord. Eerst kan er dan levervetting ontstaan. Dit kan overgaan in een leverontsteking en uiteindelijk zelfs in levercirrose. Bij dit laatste gaat de afbraak van alcohol door de lever voor op afbraak van andere giftige stoffen waardoor deze andere stoffen niet meer worden afgebroken. De normale structuur van de lever wordt verstoord en uiteindelijk vernietigd. Om je lever te detoxen is het dus van belang om geen alcohol en andere drugs meer te gebruiken. 

3. Eetpatroon veranderen 

Ook een overmatige inname van vetten, koolhydraten, suikers en niet natuurlijke voedingsproducten zorgen ervoor dat je lever hard aan de slag moet. Je helpt nu je lever een handje in het ontgiftingsproces door het gebruik van kruiden en je bent gestopt met het innemen van giftige stoffen. Maar ook je eetpatroon moet worden bijgesteld om jouw lever te detoxen. Eet hiervoor minder:

  • Bewerkte voedingsmiddelen
  • Eenvoudige koolhydraten
  • Koolzaadolie
  • Magnetronmaaltijden
  • Maïsolie
  • Sojaolie 
  • Suikers

Voedingsmiddelen die juist wel goed zijn voor je lever zijn 

  • Avocado 
  • Biologisch fruit
  • Knoflook
  • Rauwe spinazie
  • Peulvruchten 
  • Uien
  • Yoghurt
  • Zeevruchten
  • Zuurkool

Waarom je lever detoxen?

Je kunt je dus voorstellen dat je zonder lever niet kan leven. Maar toch zorgen veel mensen ervoor dat de lever een zware taak heeft. Meestal is dit niet heel erg, je lichaam is namelijk prima in staat om de balans te bewaren en zichzelf te ontgiften. Door veel koolhydraten en vetten te eten of door overmatig alcoholgebruik, kun jij echter wel je lever overbelasten of een geblokkeerde lever veroorzaken. 

De voordelen van detoxen zijn dat je een belangrijk orgaan in je lichaam schoonmaakt waardoor er minder kans bestaat op complicaties als een geblokkeerde of verstopte lever of overbelasting van je lever. Je kan last krijgen van vage klachten welke tot je lever te herleiden kunnen zijn zoals een opgezwollen buik, overmatige transpiratie, hoge bloeddruk, acne, vermoeidheid en donkere vlekken op de huid. 

Door je lichaam te ontgiften kun je je een stuk fitter gaan voelen. Je zorgt natuurlijk niet alleen goed voor je lever met bovenstaande tips, maar je hele lichaam heeft profijt van een gezond eetpatroon en minder alcoholinname! Je kunt meer energie krijgen, een fitter lichaam en een stralende huid.


Fabels van detoxen

Er zijn veel dieten, sapjes, pillen en zelfs boeken te koop die geheel geweid zijn aan het detoxen van je lichaam. Je kunt eigenlijk wel zeggen dat er een nieuwe mode het leven in is geroepen. Want tot een aantal jaar geleden had niemand hier echt van gehoord. Toen werd het gewoon een “gezonde leefstijl” genoemd. Of “nee bedankt voor de wijn maar ik neem wel een glaasje water”. 

Je hoeft namelijk, natuurlijk, je lichaam helemaal niet te detoxen als jij nergens last van hebt én al een gezonde leefstijl hebt. Let op dat we een combinatie van de twee zeggen. Niet iedereen die overmatig alcohol gebruikt heeft hier namelijk maar direct last van. Een vette lever zie je niet van de buitenkant en merk je niet direct, maar kan later ineens opspelen en veel problemen veroorzaken. Maar je lichaam is zelf in staat de balans te bewaren en het is dus onzin om tientallen of soms zelfs honderden euro’s uit te geven aan een detox programma. 

Een aantal stoffen waarvan nog niet bekend is dat deze een positieve werking hebben op detoxen, maar die wel vaak worden aangeraden: 

  • Artisjok zou de maag en lever moeten helpen maar de wetenschap heeft nog niets bewezen.
  • Chlorella zou de opname van giftige stoffen kunnen verminderen maar er is ook een mogelijkheid dat je juist besmette chlorella in huis haalt.
  • Duizendblad of Achillea millefolium helpt meer bij maag- en darmklachten dan bij leverklachten.
  • Senna of Cassia Senna werkt laxerend dus niet ontgiftend. 
  • Nachtschade of Solanum Nigrum is een wondermiddel tegen veel verschillende klachten maar zou juist zelf giftige stoffen bevatten.

Nog een laatste tip

Met bovenstaande drie tips kun jij je lever detoxen. Het beste is natuurlijk om dit niet een week of een maand te doen, maar dit als blijvende verandering in jouw leefstijl aan te brengen. Behalve je eet- en drinkpatroon veranderen, is er nog een tip die we je willen geven. Je kunt namelijk ook je lichaam minder blootstellen aan giftige externe stoffen om het te detoxen. We hebben het dan over stoffen als: 

  • Benzine
  • Rook van sigaretten en openhaarden
  • Schoonmaakmiddelen
  • Uitlaatgassen


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag