Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is de beste anti-roos shampoo?

Wat is de beste anti-roos shampoo?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Roos is één van de meest bekende hoofdhuid aandoeningen. Veel mensen worstelen met droge of vette roos, en proberen dit tegen te gaan met shampoo. Wat is nu de beste anti-roos shampoo en waar moet je op letten? In deze blog lees je alles over de beste anti-roos shampoos en hoe roos ontstaat. Je kunt het zelf enigszins beperken, maar een goede shampoo kan je voor langere tijd van het probleem af helpen. De beste shampoos tegen roos staan in dit artikel. Daarbij hebben we gelet op de bestanddelen van de shampoo en de betaalbaarheid. Want hoewel de betere shampoos vaak iets duurder zijn, kunnen ze gelukkig prima betaalbaar blijven.


Wat is roos en hoe kan je het zelf beperken?

Roos ontstaat door een verstoorde balans van de micro-organismen op je hoofdhuid. Door deze verstoring kan de hoofdhuid sneller gaan afschilferen dan normaal, en het gevolg is dat de schilfers of korstjes zichtbaar worden. Deze zichtbare schilfers of korstjes noemen we roos. Bij roos komt altijd jeuk om de hoek kijken, en in veel gevallen voelen mensen zich bij (ernstige) roos ongemakkelijk, omdat ze bang zijn dat anderen het kunnen zien.
Een mythe is dat je door roos haaruitval kan krijgen. Gelukkig is dit niet waar. Wél zal je haar er mooier uitzien als je de roos tegengaat. Naast korstjes en schilfers die je in het haar ziet, kan je haar makkelijker vet worden omdat je veel krabt. Als je daardoor je haar vaker gaat wassen, is dat niet zo goed voor je hoofdhuid.

We onderscheiden twee soorten roos, en sommige merken verkopen hier ook twee aparte shampoos voor. Er is sprake van droge roos als je last hebt van schilfers die als het ware van je hoofd dwarrelen. Deze zie je hangen in je haar en komen op je schouders en kleding terecht.
Vette roos komt voor bij mensen die een vettere hoofdhuid hebben. De schilfers en korstjes blijven in dat geval op de hoofdhuid plakken.

Gevoelige hoofdhuid

Er zijn twee soorten roos, maar bij sommige mensen kan er naast (tijdelijke) roos, ook sprake zijn van een gevoelige hoofdhuid. Bij mensen met een gevoelige hoofdhuid kan de roos heftiger zijn en voor rode plekken op het hoofd zorgen. Ook kunnen de korstjes in dat geval heftiger zijn.
Het is voor mensen met een gevoelige hoofdhuid erg belangrijk om een milde, goede shampoo te gebruiken en deze het liefst te blijven gebruiken.

Hoe kan je roos beperken en welke ingrediënten in shampoos kan je beter mijden?

Dat roos ontstaat door het te vaak wassen van je haar, is een mythe. Wél kan je door teveel je haar te wassen je hoofdhuid nog meer irriteren. Dat geldt zeker voor mensen met een gevoelige hoofdhuid. Probeer je haar bij voorkeur 2 à 3 keer in de week te wassen.

De wat minder goede anti-roos shampoos bevatten vaak ingrediënten die het probleem verergeren. Laat (anti-roos) shampoo liever staan als deze de volgende ingrediënten bevat:

 • menthol
 • sulfaten
 • parabenen
 • sterk parfum

De betere anti-roos shampoos bevatten zulke ingrediënten niet.


Anti-roos shampoo van Vichy

Vichy verkoopt niet alleen kwalitatief goede anti-roos shampoos, maar ook enkele verschillende. Zo houdt het merk ook rekening met het haartype en het type gevoelige hoofdhuid dat je hebt. Het is op deze manier mogelijk om een shampoo te kiezen die past bij jouw type roos, je haartype en je hoofdhuid. De collectie hoofdhuidshampoos van Vichy heet de Dercos-lijn.
Vichy heeft drie anti-roos shampoos in haar collectie:

 • Anti-roos shampoo voor de gevoelige hoofdhuid
 • Shampoo tegen roos voor vet haar
 • Shampoo tegen roos voor droog haar.

Wat positief opvalt aan deze drie shampoos, is de korte ingrediëntenlijst en de afwezigheid van parabenen, sulfaten en stoffen zoals menthol. Je kan de lijst met bestanddelen makkelijk zien op de website van Vichy.
Ook qua betaalbaarheid scoren de shampoos redelijk: een flacon anti-roos shampoo van Vichy kost tussen de 11 en 12 euro. Niet goedkoop, maar ook niet zo prijzig als luxe merken, die niet per se beter werken.

Vichy anti-roos shampoo kopen

Je kan de anti-roos shampoos van het merk Vichy online kopen, of bij je apotheek. Als je op de website van Vichy naar de producten kijkt, kan je meteen op een button klikken om de producten online te vinden. Als je de shampoo zo goedkoop mogelijk aan wilt schaffen, let dan ook even op de verzendkosten.

Kritiekpuntje

Klein minpuntje: er zit parfum in de shampoo, wat bij roos niet ideaal is. Als je hier niet al te gevoelig voor bent, is het gelukkig niet zo’n probleem.

https://nl.pinterest.com/pin/63683782221129428/


Shampoo van Eucerin voor je hoofdhuid

Ook Eucerin is één van de beste merken met een collectie shampoos om je hoofdhuid er weer bovenop te helpen. Ook bij Eucerin kan je kiezen uit drie verschillende shampoos voor de hoofdhuid:

 • Eucerin Dermo-Capillaire anti-roos shampoo, voor droge roos
 • Dermo-Capillaire kalmerende urea shampoo, voor een droge, geïrriteerde hoofdhuid met (ernstige) roos klachten of eczeem.
 • DermoCapillaire ph 5 milde shampoo, om hoofdhuidproblemen te voorkomen.

Wat de anti-roos DermoCapillaire shampoo doet zie je al in de naam: deze shampoo behandeld (droge) roos. De kalmerende urea shampoo helpt bij een droge, geïrriteerde hoofdhuid veroorzaakt door roos of andere problemen.
De ph 5 neutrale shampoo helpt niet zozeer direct tegen roos, maar herstelt wel de balans op je hoofdhuid zodat er minder snel problemen ontstaan. Deze shampoo is licht geparfumeerd.

Ingrediënten

Net als de shampoos van Vichy, is de shampoo van Eucerin vrij van agressieve bestanddelen. De shampoos bevatten elk weinig ingrediënten, en bovendien bestanddelen die echt werken. Eucerin shampoo bevat geen parabenen, menthol en sulfaten. Je kan de ingrediëntenlijst makkelijk raadplegen op de website, om te checken of de shampoo bij je past.
Goede ingrediënten in de shampoos van Eucerin zijn:

 • Ureum, een voedend bestanddeel voor de hoofdhuid.
 • Panthenol, dat verzachtend werkt bij irritatie.

Tip

Ter aanvulling kan je de kalmerende hoofdhuid behandeling van Eucerin gebruiken. Deze is niet goedkoop, maar je doet er lang mee. Deze hoofdhuid behandeling breng je aan als je hoofdhuid en haren nog nat zijn, en hij versterkt de werking van de shampoo.

Prijs

De prijs van Eucerin anti-roos shampoo kan iets verschillen. Meestal ligt de prijs tussen de 12 en 14 euro. De hoofdhuid behandeling met urea kost 14 euro.

https://nl.pinterest.com/pin/331014641337080999/

https://nl.pinterest.com/pin/56013589104287311/

https://nl.pinterest.com/pin/852024823228398388/


Shampoo tegen roos van La Roche Posay

La Roche Posay heeft speciaal voor de mensen die tobben met roos, de Kerium-lijn ontwikkelt met goede shampoos. Net als Vichy en Eucerin verkoopt La Roche Posay meerdere shampoos die helpen tegen roos.
Je kunt kiezen uit:

 • Kerium Shampoo tegen droge roos.
 • Kerium Shampoo tegen vette roos.
 • Kerium Intensieve kuurshampoo tegen roos (bevat huidherstellend ingrediënt niacinamide)

Je kan dus een shampoo aanschaffen die past bij jouw klachten.

De Kerium intensieve kuurshampoo tegen roos is bedoelt voor hardnekkige, heftige roos. Deze shampoo bevat erg goede ingrediënten om dit probleem aan te pakken, zoals niacinamide. De ingrediëntenlijst is niet erg lang. Wel bevat de shampoo parfum. Na deze kuur kan je je haar gaan wassen met de Kerium shampoo tegen droge roos, of de variant tegen natte roos.

Ook deze shampoos hebben een korte ingrediëntenlijst zonder sulfaten en parabenen. Ze kosten elk ongeveer 12 euro, en zijn online en bij de apotheek verkrijgbaar.

https://nl.pinterest.com/pin/456693218462166555/


Roos is goed te behandelen met de juiste shampoo

Veel mensen hebben last van roos en daarnaast soms ook van een gevoelige hoofdhuid. Zonder de juiste shampoo kom je er moeilijk vanaf, of de klachten verdwijnen en komen na bijvoorbeeld een paar weken, weer terug.
Er is een onderscheid tussen droge en natte roos. Bij beide heb je jeuk, beide soorten roos zijn hinderlijk. Bij natte roos is de hoofdhuid wat vetter. De schilfers blijven daardoor kleven aan je hoofdhuid. Bij droge roos zie je de schilfers juist goed in je haar, op je schouders en op je kleding.

De merken die de beste, betaalbare anti-roos shampoos verkopen zijn Eucerin, La Roche Posay en Vichy. Qua prijs en sterke punten, ontlopen deze drie elkaar niet veel. Wat deze merken tot de besten maakt, is het feit dat de shampoos geen sulfaten, parabenen en menthol bevatten. In plaats daarvan bevatten ze milde ingrediënten, en bestanddelen die de roos daadwerkelijk verhelpen en de hoofdhuid verzachten.
Voorbeelden van werkzame bestanddelen zijn panthenol, urea (Eucerin) en niacinamide (La Roche Posay). De shampoos kosten elk tussen de 12 en 14 euro en zijn verkrijgbaar bij apotheken en online winkels. De ingrediënten van de shampoos staan netjes bij het product vermeld, op de websites van de merken zelf. Ook dit is een pluspunt!

 foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag