(Hoe) Kun je zelf shampoo maken?

(Hoe) Kun je zelf shampoo maken?

Laatst bijgewerkt: 20 juni 2019

Er zijn steeds meer mensen die geen ‘gewone’ shampoos meer willen gebruiken. De redenen hiervoor zijn uiteenlopend. Voor sommige mensen heeft het vooral te maken met de schade die het milieu lijdt door dit soort producten. Andere mensen willen hun lijf liever niet blootstellen aan allerlei chemicaliën en kiezen er daarom voor om alleen nog maar natuurlijke producten te gebruiken. Veel mensen die willen stoppen met het gebruik van ‘gewone’ shampoo, vragen zich af of ze zelf shampoo kunnen maken. Het antwoord op die vraag is ja. In dit artikel vertellen we je er alles over.


Geen shampoo meer uit de winkel

Er zijn een hoop redenen te bedenken waarom je graag zelf je shampoo zou willen maken. Je kunt het kopen van (goede) shampoo te duur vinden. Je kunt een afkeer hebben tegen de plastic flessen waarin de shampoo vaak verpakt zit. Of het kan zo zijn dat je graag een shampoo wilt gebruiken zonder allerlei toegevoegde (chemische) stoffen die slecht zijn voor je haar en/of het milieu. Wat de reden voor jou ook is om te stoppen met het gebruik van ‘gewone’ shampoo, het zorgt er waarschijnlijk voor dat je op zoek bent naar een alternatief.


Zelf shampoo maken

Het zelf maken van shampoo is een goede manier om je haar toch lekker schoon en fris te houden, als je geen shampoo meer wilt gebruiken die je in de winkel kunt kopen. Hierbij kun je helemaal zelf kunt bepalen wat voor shampoo je maakt en welke ingrediënten je daarvoor gebruikt. Zo weet je precies wat je in je haar smeert en hoef je niet meer bang te zijn dat je je lichaam (en het milieu) blootstelt aan allerlei chemicaliën en/of irriterende stoffen. Het fijne is dat je het maken van shampoo zo ingewikkeld kunt maken als je zelf wilt.


Verschillende soorten shampoo

Als je je gaat verdiepen in het zelf maken van shampoo, dan kom je er al snel achter dat je veel verschillende soorten kunt maken. Je hebt niet alleen de keuze uit allerlei verschillende ingrediënten en geuren, maar ook de manier waarop de shampoo ‘eruitziet’ verschilt. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een vloeibare shampoo te maken, maar je kunt ook voor een shampoo bar gaan. Hieronder hebben we een aantal recepten voor je verzameld.


Zelf vloeibare shampoo maken

Veel mensen vinden het wassen met een vloeibare shampoo het prettigst, omdat dat is wat ze gewend zijn. Hieronder hebben we een aantal recepten voor vloeibare shampoo voor je op een rijtje gezet. Voordat je een van de recepten gaat uitproberen, is het handig om op zoek te gaan naar een potje of flesje waarin je je nieuwe shampoo straks kunt bewaren. Zorg dat je het potje of flesje goed schoonmaakt (en als het kan uitkookt) zodat de shampoo langer houdbaar is.


Baking soda en water

Een van de eenvoudigste manieren om zelf shampoo te maken, is met water en baking soda. Er zijn mensen die heel blij worden van dit mengseltje, maar ook mensen voor wie deze combinatie iets te heftig is. Vooral mensen met een hele droge of gevoelige hoofdhuid kunnen waarschijnlijk beter op zoek gaan naar een ander recept. Voor het maken van deze shampoo heb je het volgende nodig:

 • Water
 • Baking soda
 • Een plantenspuit

Meng simpelweg wat water met baking soda en giet dat in de plantenspuit. Het is een beetje zoeken naar de beste verhouding, omdat dat onder ander afhangt van je haartype en wat je zelf prettig vindt. Je kunt beginnen met 1 eetlepel baking soda op een halve liter water. Eerst even goed schudden en dan in nat haar sprayen. Laat het een aantal minuten intrekken en was het daarna goed uit.

Pasta van baking soda en water

Een andere manier om een mengsel van baking soda en water als shampoo te gebruiken, is door het mengsel dikker te maken (meer als een pasta) en dit vervolgens op het haar aan te brengen. Dit doe je door de verhoudingen iets aan te passen. Kies bijvoorbeeld voor een halve eetlepel baking soda op iedere eetlepel water die je gebruikt. Smeer het mengsel in je haar, laat het daar even zijn werk doen en spoel het daarna goed uit.


Kokosmelk

Een ander ingrediënt waarmee je zelf shampoo kunt maken, is kokosmelk. Ideaal voor wie de geur van kokos wel kan waarderen. Hieronder een voorbeeld van zo’n recept:

 • 50 ml kokosmelk
 • 70 ml neutrale vloeibare zeep (zonder parfum)
 • 1 tl arganolie (of olijfolie)

Met deze ingrediënten creëer je een basis. Hier kun je eventueel nog etherische olie aan toevoegen. Als je een aantal druppels vitamine E aan het mengsel toevoegt, is het langer houdbaar. Je kunt echter ook kleinere hoeveelheden maken, zodat dat niet nodig is. Meng de ingrediënten simpelweg door elkaar en gebruik het vervolgens net als een ‘gewone’ shampoo.

Tip: Als je haar vrij snel vet wordt, of als je het niet fijn vindt als je haar helemaal zacht/glad wordt, kun je een schepje baking soda aan het mengsel toevoegen.


Arganolie

Een shampoo met arganolie is prettig voor wie last heeft van droog haar of een gevoelige hoofdhuid. Ook voor mensen die beschadigd of pluizend haar hebben, kan deze shampoo erg fijn zijn. Je maakt het zo:

 • 125 ml water
 • 60 ml neutrale vloeibare zeep
 • 1 el arganolie
 • 7 druppels geraniumolie

Meng bovenstaande ingrediënten door elkaar en voeg er eventueel nog etherische olie aan toe.


Wasnoten

Een andere manier om vloeibare shampoo te maken, is met wasnoten. Hiervoor neem je ongeveer 6 wasnoten per 500 ml. Kook de noten ongeveer 15 minuten onder constant roeren en verwijder daarna de schillen uit het water. Het water kun je nu gebruiken als shampoo. Ook in dit geval geldt dat je etherische oliën toe kunt voegen als je graag shampoo met een lekker geurtje wilt. Voor gebruik even goed schudden en niet langer dan twee weken bewaren.


Shampoo bar maken

Ben je fan van shampoo bars? Dan kun je deze ook gewoon zelf maken. Dit kun je onder andere zo doen:

 • 50 gr Sodium Coco Sulfaat
 • 1 el kokosolie
 • 1 el water (liefst mineraalwater)
 • 0,5 el sheabutter

Hieraan kun je eventueel nog etherische oliën toevoegen die je lekker vindt ruiken of die bepaalde eigenschappen hebben die je fijn vindt. Op die manier kun je je shampoo bars steeds een nieuwe geur geven.

Bereidingswijze

Het Sodium Coco Sulfaat dien je even au bain-marie te verwarmen tot het zacht is. Dan voeg je de kokosolie en de sheabutter toe en roer je dit goed door. Haal het pannetje van het vuur en voeg dan het water (en de etherische olie) toe. Nu kun je het mengsel in een (siliconen)vormpje gieten. Laat de shampoo bar minstens twee dagen uitharden. Hierbij kun je ervoor kiezen om hem eerst even in de vriezer te zetten, zodat het mengsel sneller afkoelt.


Wennen aan je zelfgemaakte shampoo

Het zelf maken van shampoo kan op veel verschillende manieren. Dat is fijn, want zo kun je rustig op zoek gaan naar een shampoo die bij jouw haar past. Houd er rekening mee dat je haar zal moeten wennen aan deze nieuwe vorm van wassen. Hierdoor zul je het wassen met een nieuwe shampoo minstens een week of twee (maar liever langer) moeten uitproberen, voordat je weet of de shampoo wel of niet prettig is voor jouw haar. Ook is het handig om te weten dat een shampoo die je zelf maakt vaak niet of nauwelijks schuimt. Dit is normaal en dus geen teken dat je iets verkeerd hebt gedaan bij het maken van de shampoo. Mocht je de shampoo na een x aantal weken toch niet prettig vinden, dan kun je eventueel een ander recept uitproberen.


Manieren om zelf shampoo te maken

Wie geen shampoo uit de winkel wil gebruiken, omdat deze schadelijke stoffen bevatten of omdat de manier van verpakken slecht is voor het milieu, kan prima zelf shampoo maken. Zo weet je precies wat je in je haar smeert. Als je zelf shampoo hebt gemaakt, probeer deze dan minstens een paar weken uit. Dan weet je namelijk pas of de shampoo geschikt is voor je haar, omdat je haar eerst moet wennen aan deze nieuwe vorm van wassen. Ben je niet tevreden? Dan kun je gewoon een ander recept uitzoeken. In dit artikel hebben we je van een aantal recepten voorzien, maar online zijn er nog veel meer te vinden. Zo kun je ongetwijfeld een shampoo vinden die bij jouw haar past.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


 • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag