Droog haar kan ontzettend frustrerend zijn. Je hebt voor je gevoel alles geprobeerd, maar je blijft maar een pluizige bos stro op je hoofd houden. Wellicht gebruik je een shampoo die je haar uitdroogt, of is er een andere oorzaak. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het uitzoeken van een goede shampoo voor droog haar en wat je verder tegen droog haar kunt doen.
Hoe herken je droog haar?
Als je droog haar hebt, dan weet je dat zelf waarschijnlijk maar al te goed. Je haar is pluizig, je hebt snel gespleten haarpunten, je haar gaat snel klitten en je haar is dof, heeft geen glans.
Waardoor krijg je droog haar?
Droog haar kan heel veel verschillende oorzaken hebben. Zo kan veelvoudig verven of bleken je haar heel erg uitdrogen. Evenals het vaak gebruiken van hete stylingtangen of fohns. Ook vochtig weer kan ervoor zorgen dat je haar droog wordt. Ben je op vakantie in een land met een heel ander klimaat, dan kan het dus zomaar eens zijn dat je opeens super droog haar hebt, terwijl je daar eerder nooit last van had. Ook droogt je haar uit als het veel in aanraking is geweest met water uit de zee of het zwembad. Het zoute zeewater en chloor uit het zwembad zorgen ervoor dat je lokken uitdrogen. Als je je haar hier langdurig aan blootstelt kan het een droge bos worden.
Als je krullend haar en heel lang haar hebt wordt over het algemeen sneller pluizig en droog. Ten slotte kan ziekte ervoor zorgen dat je haar droog wordt.
Goede shampoo’s voor droog haar
Als je een shampoo kiest is het voor jou belangrijk eentje te kiezen die je haar natuurlijk niet nog meer uitdroogt. Nu zijn er nogal wat verschillende soorten shampoo’s op de markt, dus we begrijpen het goed als je door de bomen het bos soms niet meer ziet. Voor droog haar werken shampoo’s met voedende oliën, zoals arganolie, shea-olie of avocado-olie, het best.
Shampoo zonder sulfaten
Shampoo’s die je beter links kunt laten liggen, zijn shampoo’s met sulfaten, alcohol, parfum en siliconen. Waarom zijn deze minder geschikt? Omdat deze ingrediënten je haar nog meer zullen uitdrogen. Maar hoe herken je nu producten die deze ingredienten bevatten? We zullen ze één voor één met je bespreken.
Sulfaten worden vaak aan shampoo’s toegevoegd omdat ze zorgen voor schuim. Door meer schuim kun je de shampoo makkelijk over je haar verdelen en krijg je een schoon gevoel. Helaas droogt dit ingrediënt je hoofdhuid erg uit, deze kan ervan gaan jeuken en schilferig worden. Check even de ingrediëntenlijst op je shampoo voor de volgende veelgebruikte sulfaten: Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate, Ammonium Laureth Sulfate. Deze shampoo’s kun je dus beter lekker in het schap laten liggen.
Shampoo zonder silliconen
Siliconen zitten in veel shampoo’s omdat ze een laagje om je haar heen leggen. Hiervan ziet je haar er glanzend uit, voelt het glad aan en is het makkelijk doorkambaar. Echter zijn veel siliconen niet oplosbaar in water, waardoor het laagje om je haar steeds meer ‘opbouwt’. Je haar lijkt dan misschien wel gezond, maar door het laagje dat om je haar heen ligt, is je haar volledig afgesloten. Hierdoor droogt het heel makkelijk uit. Siliconen zijn dus niet handig voor droog haar. Kijk op de ingrediëntenlijst en laat alle shampoo’s die ingredienten eindigend op ‘-cone’ bevatten, lekker liggen.
Oké, sulfaten en siliconen vermijden dus. Bovendien wil je niet te veel parfum toegevoegd hebben aan je shampoo, want ook dit droogt je haar erg uit. Op de ingrediëntenlijst staan de ingrediënten op volgorde van hoeveel ervan toegevoegd is. Als parfum dus zo goed als onderaan staat (of zelfs niet toegevoegd is), weet je dat je goed zit. Alcohol is tenslotte een ingrediënt dat je wilt vermijden in je shampoo, omdat dit je haar erg uitdroogt. Dit is gelukkig een ingrediënt dat niet heel vaak aan shampoo toegevoegd is.
Kies een shampoo met voedende olieën
En verder kies je dan het liefst voor een shampoo met voedende oliën. In veel natuurwinkels, zoals Holland & Barrett bijvoorbeeld, vind je deze shampoo’s. Maar HEMA heeft ook een repair-haarlijn, voor een voordelige prijs, met producten die je haar niet uitdrogen.
Wat kun je daarnaast nog doen aan droog haar?
Als je eenmaal de perfecte shampoo gevonden hebt, hebben we nog een tip. Nadat je je shampoo hebt aangebracht, kun je het het best met koud of lauw water afspoelen. Hierdoor sluiten de haarschubben en houden ze daardoor het vocht in je haar beter vast.
Let op je voeding
Het grootste gedeelte van een gezond uiterlijk komt van een gezond lichaam. Daarbij is een goede voeding dus erg belangrijk. Met een gevarieerd eetpatroon krijg je over het algemeen genoeg voedingsstoffen overal van binnen.
Blijf je toch last hebben van droog haar, dan kun je eens kijken of je misschien producten in je eetpatroon mist die hoog zijn in silica en die vitamine A bevatten. Deze producten zorgen namelijk er onder andere voor dat je geen droog haar krijgt. Producten hoog in silica zorgen namelijk voor een goede talgregulatie en producten met vitamine A zorgen voor de groei van je haar, hier krijg je dik en gezond haar van.
Producten die hoog zijn in silica zijn bijvoorbeeld rode bieten, aardappelen met schil, paprika, aardbeien, komkommer, havermout en asperges. Producten met veel vitamine A zijn bijvoorbeeld wortelen, bloemkool, spitskool, bananen en sinaasappels.
Was je haar niet te vaak
Je haar wassen droogt je haar erg uit, dus probeer dit niet te veel te doen. Je haar past zich aan aan hoe vaak je het wast, dus als je minder gaat wassen, dan kan dit best even ‘afkicken’ zijn. Als je je haar eerst dagelijks waste en dat nu om de dag wilt gaan doen, kan het de eerste weken sneller vet worden. Dat komt, omdat je haar- en hoofdhuid zich qua talgproductie aanpassen aan hoe vaak je het wast. Na zo’n vier tot zes weken zul je echter merken dat je haar er ook weer aan went dat je het minder vaak wast, waardoor het minder gauw vet wordt en nu ook hopelijk minder droog is. Mocht dat nog niet het geval zijn, dan kun je je haar geleidelijk steeds minder vaak gaan wassen, zodat het geleidelijk aan kan wennen. Als je erg droog haar hebt is één of twee keer per week wassen ruim voldoende.
Vermijd stijltangen, krultangen en föhns
Zoals we net al schreven is de hitte van stylingtangen en föhns funest voor de gezondheid van je haar. Probeer je haar dus niet te veel bloot te stellen aan stijltangen, krultangen en föhns. Wil je toch af en toe je haar steilen of föhnen? Zorg dan dat je haar van tevoren goed beschermd, met een voedende shampoo en een beschermingsproduct, zoals een voedend serum.
Producten voor een boost
Je kunt af en toe wat extra producten gebruiken om je haar een boost te geven. Ga voor producten met voedende oliën, zodat je haar er stralend en gezond uitziet. Je kunt hierbij denken aan een voedend masker (zonder siliconen), dat je eens per één of twee weken aanbrengt. Een tip voor een heel budgetvriendelijk haarmasker is olijfolie! Breng dit aan en spoel het na tien minuutjes goed uit.
Of breng een serum aan in de puntjes van je haar, om de puntje van je haar er minder droog en glanzend uit te laten zien.
Ga regelmatig naar de kapper
Als je snel droog, pluizig en klittend haar hebt, ga dan regelmatig naar de kapper. Op die manier zorg je ervoor dat je haar er gezond uit blijft zien en trek je haar niet nog verder kapot tijdens het borstelen bijvoorbeeld.
Wees voorzichtig met je haar
Ga zoveel mogelijk voorzichtig om met je haar. Als je je haar borstelt wanneer het nog nat is, doe dit dan extra voorzichtig en bij voorkeur met een borstel speciaal voor nat haar (zoals bijvoorbeeld een Tangle Teezer) Het best is echter om je haar alleen te borstelen als het droog is.
Borstel je haar vervolgens niet te vaak. Eens per dag is meer dan genoeg als je droog haar hebt, anders gaat het alleen maar meer pluizen.
Kies voor elastiekjes nemen die je haar niet breken. Elastiekjes met een metalen bevestigingsstukje, breekt je haar snel, doordat haren tussen het metaal kunnen komen. Koop elastiekjes zonder bevestigingsstukjes, stoffen elastiekjes, of een invisibobble (je kent ze wel, die haarspiralen).
Draag je haar ‘s nachts vast. Bijvoorbeeld in een knotje of vlecht. Zo krijgt je haar minder de kans om te gaan pluizen. Bovendien voorkom je dan dat je ‘s ochtends wakker wordt met een onplofte coupe. Let er wel op dat je je haar niet te strak vastmaakt, want dan kan het alsnog gaan breken.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Welke vitamine is goed voor je haar?
- 8 tips als je zelf je haar wilt knippen
- Wat is de beste anti-roos shampoo?
- Groene klei masker; wat zijn de voordelen?
- Wat is het beste haarmasker?
- Wat is de beste shampoo voor vet haar
- Wat is pompoenpitolie en waar is het goed voor?
- Welke haarkleur past bij mij?
- Hoe kun je dikker haar krijgen?
- (Hoe) Kun je zelf shampoo maken?