Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waaraan voldoet een goede krultang?

Waaraan voldoet een goede krultang?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Gek op mooie, glamoureuze krullen maar heb je ze niet van jezelf? Dan kan een krultang uitkomst bieden. Net als een stijltang, kan je met de krultang je haar schitterend in model brengen. Dat lukt alleen wanneer je een krultang koopt die goed bij je haartype past, en van goede kwaliteit is. Er zijn krultangen verkrijgbaar van diverse materialen en voor de verschillende behoeften en haartypes. Waar voldoet een goede krultang nu precies aan, en hoe blijft je haar mooi glanzend? In dit artikel zochten we het voor je uit, zodat je een goede keuze kan maken. Veel plezier!


Welke soort coupes kan je creëren met een goede krultang?

De meeste vrouwen zonder krullen hebben weleens een moment dat ze dolgraag een prachtig kapsel met krullen willen. Een mooi, glamourkapsel voor op een feest bijvoorbeeld. Met een krultang kan je zelfs de meest sluike haren omtoveren tot een mooie, volumineuze krullenbos. Dit kost overigens wel wat oefening.
Je kan je droomkapsel alleen creëren met een goede, degelijke krultang. Dat betekent dat de krultang gebruiksvriendelijk is, veilig én dat hij bij jouw haartype past.

Met een krultang kan je de volgende soorten krullen in je haar maken:

 • Krullen van breed naar smal
 • Golvend haar (grote krullen)
 • Wafel krullen
 • Spiraalkrullen
 • Kroeskrullen

Niet elke krultang kan alle soorten krullen maken in je haar. Daarom is het belangrijk dat je goed in een aankoop verdiept, zodat het resultaat is waar je op hoopte.


Welke eigenschappen maken een krultang effectief en handig in het gebruik?

Er zijn een paar eigenschappen waaraan elke krultang moet voldoen, zodat je ‘m veilig en comfortabel kan gebruiken. Welke andere eigenschappen een krultang moet hebben, hangt af van het type krullen dat jij graag wilt en wat je prettig vindt in het gebruik. In elk geval zijn de volgende eigenschappen belangrijk als je een goede krultang wilt:

 • De krultang mag een maximale temperatuur bereiken van 200 à 300 graden. Anders kan je je haar verbranden.
 • Een goede krultang heeft een pijp met een keramische, titanium of toermalijnen coating om je haar te beschermen tegen de hitte. Verderop in deze blog vertellen we je meer over het materiaal.
 • Voor beschadigd haar heb je een speciale, geschikte krultang nodig om je haar niet verder te beschadigen.
 • De krultang houdt je haar glanzend (dit heeft ook met het materiaal te maken).
 • Voor de veiligheid is het ideaal als de krultang zichzelf uitschakelt als jij dat vergeet.
 • Sommige krultangen zijn zo goed van kwaliteit, dat ze geschikt zijn voor elk haartype.
 • De krultang moet passen bij de soort krullen die je in je haar wilt.
 • De betere krultangen hebben meerdere warmtestanden, zodat je altijd een temperatuur die bij (de staat van) je haar past.

Met name het materiaal en de temperatuur van een krultang zijn belangrijk en maken hem wel of niet, goed voor jouw haar. Over het algemeen geldt dat je meer zal betalen voor een krultang die van het beste materiaal is gemaakt.


Het materiaal van een goede krultang

Hierboven hebben we al kort toegelicht dat een goede krultang een pijp heeft met een coating van keramiek of titanium. Deze materialen zijn bij elk haartype goed voor het haar. Ze hebben namelijk de eigenschappen om de warmte heel gelijkmatig over het haar te verdelen, zodat het minder snel verbrandt of droog en pluizig wordt.
Een andere eigenschap van keramiek en titanium is de negatieve lading, die voorkomt dat je haar statisch wordt of gaat pluizen.

Als je titanium en keramiek vergelijkt, dan is titanium over het algemeen wat steviger en wat duurder. Het is het meest geschikte materiaal voor dik of stug haar.
Keramiek is wat voordeliger geprijsd. De kwaliteit van keramiek is voor elk haartype prima, vooral voor dun tot normaal haar.

Keramiek of keramische coating

De pijp van een krultang kan volledig van keramiek gemaakt zijn, of een keramische coating hebben. Als je de krultang niet vaak zult gebruiken, is een keramische coating prima. Het effect van een keramische coating op je haar is hetzelfde als bij een krultang met een volledig keramieken buis, alleen kan de coating op den duur gaan slijten. Voor intensief gebruik kan je beter kiezen voor een krultang die volledig van keramiek is gemaakt.

Metaal

Tot slot is er ook de metalen pijp. Metaal wordt erg snel warm, wat een voordeel is als je snel aan de slag wilt. Een nadeel van metaal is echter dat je haar sneller kan verbranden. De temperatuur wordt minder gelijkmatig verdeelt. Daarbij heeft metaal niet de anti-statische en anti-frizz eigenschappen die keramiek en titanium wel hebben. Je haar kan makkelijk droog worden als je het krult met metaal.


Temperatuurinstellingen

Het is belangrijk dat een krultang verschillende temperatuurinstellingen heeft. Heeft de krultang dit niet, dan moet je heel zeker weten dat de temperatuur die hij heeft, ook goed bij je haar past. Aangezien de conditie van je haar soms kan veranderen, is een krultang die maar één temperatuurinstelling heeft, niet zo praktisch.
Wat is er verder belangrijk om te weten over de temperatuur:

 • In Nederland worden ze maar weinig verkocht, maar sommige krultangen bereiken een temperatuur van wel 450 graden Celsius. Je haar kan echter verbranden met een temperatuur boven de 350 graden Celsius. Gebruik daarom geen hogere temperatuur dan 350 graden.
 • Voor dik, stevig haar kan je de temperatuur hoger instellen (bijvoorbeeld 220 graden) dan bij fijn of beschadigd haar (180 graden).
 • Sommige goede, of professionele krultangen hebben wel 20 hittestanden.
 • Hoe warmer je je haar kan maken, hoe langer de krullen blijven zitten.

Bekijk dus altijd de temperatuurinstellingen die er mogelijk zijn, voor je een krultang koopt.


Een goede krultang voor als je niet zo handig bent

Een prachtig kapsel met krullen creëren kost oefening. De één heeft dit sneller onder de knie dan de ander. Als het je moeilijk lijkt om een krultang te gebruiken, maar dit wel graag wilt, kan je het beste een automatische krultang kopen. Zo’n krultang maakt het krullen erg makkelijk. Je pakt een lok, en deze wordt als het ware naar binnen ‘gezogen’ door de krultang. Binnenin de krultang roteert een kruller, zodat je haar warm en gekruld wordt. Zodra de haarlok voldoende gekruld is, geeft de krultang een signaal.

Vaak kan je bij automatische krultangen zelf een timer (dus hoe lang het duurt voor je haar gekruld wordt) en een temperatuur instellen. Dit is belangrijk, omdat elk haartype behoefte heeft aan een andere temperatuur.


Waaraan voldoet een goede krultang voor fijn haar?

Haar dat fijn van draad is, wordt sneller warm. Dat betekent dat je met een temperatuur van 180 graden al mooie krullen kan maken. Belangrijk voor fijn haar (en eigenlijk voor elk haartype), is het materiaal van de krultang. Met een buis van keramiek (of keramische coating) of titanium voorkom je dat je haar pluizig of statisch wordt.
Tot slot is het van belang welke soort krullen je wilt. Verderop in het artikel bespreken we welke krultang je kunt kopen, voor welke soort krullen.


Een goede krultang voor normaal haar

Normaal haar krult gemiddeld gesproken goed bij een temperatuur van 200 graden. De meeste krultangen hebben deze temperatuurinstelling al, dus je zal wat dit betreft makkelijk slagen. Zoals bij elk haartype is het belangrijk dat de krultang een keramische pijp of een keramische coating heeft. Titanium is ook altijd goed.
Verder kan je bij normaal haar zelf uitproberen wat een goede temperatuur is voor mooie krullen. De mogelijkheid voor verschillende temperatuurinstellingen is dus altijd prettig.


Een goede krultang voor dik haar

Dik haar vormt minder snel krullen dan dun of fijn haar. Dit komt simpelweg omdat ze minder snel opwarmen en iets stugger kunnen zijn. Een temperatuur van 220 graden werkt gemiddeld gesproken het beste voor dik haar. Dit is ook een kwestie van zelf uitproberen. Met beschadigd, geverfd of pluiziger haar moet je altijd voorzichtiger zijn, ook bij dik haar.
Een titanium krultang is het allerbeste voor dik haar, maar een keramische krultang voldoet ook prima.


Hieraan voldoet een krultang voor geverfd haar

Geverfd haar vraagt wat meer aandacht dan haar dat niet geverfd is. Een temperatuur van 180 graden is daarom voldoende. Bij geverfd of beschadigd haar is het materiaal van de krultang extra belangrijk: een pijp of coating van keramiek is onmisbaar. Titanium is ook uitstekend voor dit haartype. Een goed materiaal van de krultang voorkomt dat je geverfde haar beschadigd raakt en zorgt voor een mooie glans.
Wees altijd voorzichtig met geverfd haar en gebruik eerder een te lage dan een te hoge temperatuur.


Een krultang voldoet pas als hij jouw type krullen maakt. Welke krultang maakt welke krullen?

Het materiaal en de temperatuur van de krultang zijn belangrijk, maar de krultang moet natuurlijk vooral passen bij de krullen die je wilt. Welke krultang maakt nu welke soort krullen?

 • Voor stevige, kleine krullen heb je een krultang nodig met een pijp die kleiner is dan 1 inch.
 • Voor normale krullen heb je een pijp nodig van ongeveer 1 inch.
 • Voor grotere krullen heb je een krultang nodig met een pijp die groter is dan i inch.
 • Wil je krullen van afwisselende grootte, kies dan voor een krultang die spits toeloopt.
 • Voor krullen die even groot zijn, kies je voor een krultang die overal even groot is.
 • Voor wafelkrullen heb je een wafelkrultang nodig.
 • Sommige krultangen hebben meerdere opzetstukken, zodat je allerlei verschillende kapsels kan creëren.

https://nl.pinterest.com/pin/294985844337044716/


Overige tips voor een goede krultang

Nu je alles weet over krultangen, temperatuur en haartypes, is het handig om je te verdiepen in een paar praktische eigenschappen. Deze hebben vooral met de gebruiksvriendelijkheid te maken, en of die bij jouw situatie past. Heb je al aan het volgende gedacht:

 • Hoe lang moet het snoer van jouw krultang zijn, of wil je graag een draadloze krultang?
 • Moet de krultang veel mee op reis? Kies dan voor een compacter model.
 • Hoe vaak ga je de krultang gebruiken? Voor intensief gebruik kan je het beste een volledige titanium of keramische krultang kopen, in plaats van een krultang met een alleen een keramische coating.
 • Wil je graag dat de krultang snel opwarmt, kies dan voor een instant heat functie.
 • Sommige krultangen zijn voorzien van een handig, digitaal schermpje waarop de temperatuur wordt aangegeven.
 • Voorbeelden van goede, degelijke krultang merken zijn Remington, Carmen, Babyliss. Chi en Max Pro. Je kan al een goede krultang kopen van minder dan 50 euro.

https://nl.pinterest.com/pin/222083825360441996/

https://nl.pinterest.com/pin/30821578683543941/


Welke krultang past bij jou?

Samengevat is het belangrijkste aan een goede krultang het materiaal (dit moet veilig en vriendelijk zijn voor je haar), de temperatuurinstellingen en welke krullen je met de krultang kan maken. Tot slot zijn er ook een paar praktische eigenschappen zoals de lengte van het snoer, snel opwarmen, een display of meerdere opzetstukken. Een krultang met verschillende opzetstukken geeft je de mogelijkheid om je haar in model te brengen met verschillende soorten krullen.

Over het algemeen geldt dat een goede krultang niet per se duur hoeft te zijn: je kan er onder de 50 euro al één aanschaffen van een goed merk. Wél zijn de duurdere krultangen vaak wat gebruiksvriendelijker, en zijn ze bijvoorbeeld volledig van keramiek of titanium gemaakt. Een krultang van hoge kwaliteit kan je jarenlang intensief gebruiken.

 foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica Beauty

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag