Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

De beste powerbank voor je laptop

De beste powerbank voor je laptop

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Wanneer je veel onderweg bent en dan graag op je laptop werkt zal het je vast wel eens overkomen dat je op moet houden omdat de accu leeg begint te raken. Een laptop powerbank kan dan uitkomst bieden, want wanneer je de laptop daarop aansluit kun je wel twee keer of langer met je laptop aan de slag. Er zit echter nogal wat verschil in zowel prijs als capaciteit bij het aanbod powerbanks voor laptops. Daarom vertellen we je in dit artikel alles waar je op moet letten bij het aanschaffen van zo’n externe krachtbron en geven we 8 voorbeelden van goede powerbanks waar je lang mee vooruit kunt.


Waar moet je op letten bij een laptop powerbank?

Een powerbank voor een laptop heeft heel andere eisen en technische eigenschappen dan een powerbank die alleen voor smartphones en tablets geschikt is. Dat gaat bijvoorbeeld om de minimale capaciteit die de powerbank moet hebben, maar bijvoorbeeld ook over de manier waarop je hem op je laptop aansluit. De belangrijkste aandachtspunten hebben we daarom hier even voor je op een rijtje gezet.

Capaciteit

Een laptop gebruikt veel energie en het belangrijkste van een powerbank voor je laptop is dus dat hij heel krachtig is. De capaciteit van powerbanks (en andere batterijen) wordt uitgedrukt in mAh. Deze afkorting staat voor milliampère-uur. Hoe groter het aantal mAh dat een powerbank levert, hoe langer je hem kunt gebruiken om een apparaat op te laden. Voor een powerbank die je op je laptop aan wilt sluiten nemen we in dit overzicht een minimum van 20.000 mAh. Dat is genoeg om een smartphone 3 tot 4 keer helemaal op te laden en is ook toereikend voor het helemaal weer opladen van de meeste laptops.

Aansluitingen

De meeste powerbanks, hoe krachtig ze ook zijn, worden alleen geleverd met USB-aansluitingen voor smartphones, tablets en vergelijkbare apparaten die via een USB kabel worden opgeladen. Maar bij een laptop is het niet mogelijk om via USB de accu op te laden. Laptops hebben daarvoor een aparte adapter, die om het nog lastiger te maken vaak ook nog een van heel verschillende aansluitingen zijn voorzien. De meeste laptop powerbanks worden geleverd met connectoren voor verschillende aansluitingen en merken laptops, maar het is nog altijd goed om te checken dat die van jouw laptop daar ook bij zit.

Voltage

Wanneer je bij een powerbank zelf het voltage kunt kiezen is het even goed oppassen, want niet elke laptop kan met elk voltage overweg. Check in de handleiding (of op de accu van de laptop) welk voltage er nodig is en stel de powerbank dan daar op in. Dat voorkomt beschadiging.


1. Anker PowerCore Plus (voor MacBooks)

Capaciteit: 20.100 mAh
Gewicht: 898 gram
Gemiddelde prijs: € 78,-

Een slanke, handzame en krachtige powerbank voor een aantrekkelijke prijs, dat is de Anker PowerCore Plus. Hij is in de eerste plaats ontworpen voor het opladen van MacBooks, maar je kunt er ook smartphones, tablets en allerlei andere apparaten op aansluiten die via USB worden opgeladen. Zo is hij bijvoorbeeld ook heel geschikt voor de Nintendo Switch spelcomputer. Deze krachtbron kost momenteel ongeveer 75 euro en beschikt over een capaciteit van 20.100 mAh. Dat is voldoende voor het 5 keer opladen van een lege iPhone 6 en zorgt er ook voor dat je lekker lang door kunt werken met je MacBook.


2. RAVPower Powerstation Powerbank

blank

Capaciteit: 20.100 mAh
Gewicht: 558 gram
Gemiddelde prijs: € 95,-

De RAVPower Powerstation werkt voor laptops niet met verloopstekkers maar je kunt er gewoon het stekker van je gewone adapter in doen. Het is dus als het ware een draagbaar stopcontact. De prijs is redelijk voordelig voor een powerbank voor laptops, vooral vanwege de prima capaciteit van iets meer dan 20.000 mAh. Naast het opladen van een laptop kun je gelijktijdig ook twee apparaten aansluiten die door middel van USB worden opgeladen. Als dat betekent dat er teveel stroom wordt gebruikt zal de powerbank zichzelf automatisch afsluiten. Helemaal leeg laad je de RAVPower Powerstation binnen 4 uur weer helemaal op met de meegeleverde oplader.


3. Xtorm (A-Solar) AL390

blank

Capaciteit: 18.000 mAh
Gewicht: 1.077 gram
Gemiddelde prijs: € 130,-

Met de 18.000 mAh waar je met de Xtorm AL390 powerbank over beschikt kun je niet alleen je smartphone of tablet opladen maar ook gewoon je laptop. De twee ingebouwde USB-poorten voorzien apparaten zoals telefoons en tablets makkelijk en snel van nieuwe energie. Andere apparaten, zoals bijvoorbeeld je laptop, sluit je gewoon direct aan op de aansluiting voor netstroom. Een nadeel van deze powerbank is dat hij er vrij lang over doet om zelf helemaal opgeladen te worden, dat kan namelijk wel 12 uur in beslag nemen, maar een groot voordeel is zijn veelzijdigheid. Hij is met zijn gewicht van iets meer dan 1 kg wel vrij zwaar te noemen voor een powerbank met deze capaciteit.


4. Xtorm AC Power Bank Brick

blank

Capaciteit: 21.000 mAh
Gewicht: 698 gram
Gemiddelde prijs: € 105,-

De 21.000 mAh sterke Xtorm AC Powerbank Brick bevat net als de AL-390 een directe aansluiting voor stekkers, zodat je de adapter van je laptop er rechtstreeks op aan kan sluiten. Daarnaast heeft hij maar liefst 4 USB-aansluitingen, zodat je niet alleen je laptop aan kunt sluiten maar ook gelijktijdig 4 andere apparaten. Dat is natuurlijk nogal een belasting voor een powerbank, daarom is de Brick voorzien van een unieke Auto Power Management Chip. Daarmee wordt automatisch de stroomtoevoer voor alle aangesloten apparaten geregeld zodat de powerbank nooit overbelast raakt en alle aangesloten apparatuur zo snel mogelijk is opgeladen. Daardoor kun je gewoon alle telefoons, tablets en ook meteen je laptop gewoon aansluiten. Het opladen duurt weliswaar iets langer dan, maar je hoeft niet steeds zelf de voortgang in de gaten te houden.


5. Mobisun 40.000 mAh

blank

Capaciteit: 40.000 mAh
Gewicht: 1.144 gram
Gemiddelde prijs: € 199,-

De Mobisun 40.000 mAh powerbank wordt geleverd met maar liefst 28 verschillende verloopstukken voor laptops en twee connectoren voor MacBooks. Daardoor kun je hem vrijwel altijd zonder gedoe op je eigen laptop aansluiten wat hem heel handig in het gebruik maakt. De Mobisun powerbank is met zijn 40.000 mAh enorm krachtig, je kunt er bijvoorbeeld tot wel 15 keer een smartphone mee opladen. Het is mede daardoor wel een zwaar apparaat, want hij weegt net iets meer dan 1,1 Kg. De powerbank wordt geleverd met een beschermhoes en heeft de kleur silver metallic die veel door Apple wordt gebruikt. Daardoor valt hij niet uit de toon naast een MacBook in dezelfde kleur.


6. PowerOak K2

blank

Capaciteit: 50.000 mAh
Gewicht: 1.260 gram
Gemiddelde prijs: € 199,-

Wanneer je echte power zoekt dan is de PowerOak K2 een uitstekende keuze Deze powerbank levert als hij helemaal is opgeladen maar liefst 50.000 mAh, de hoogste capaciteit van de powerbanks uit deze lijst. Natuurlijk is de prijs daar ook naar, want net zoals de 40.000 mAh sterke Mobisun die we hierboven bespreken, kost dit gevaarte op dit moment ongeveer 200 euro. Daar zijn ook het gewicht en formaat natuurlijk naar, want hij weegt 1,25 kg en heeft het formaat van een flinke router. Hij wordt geleverd met allerlei verschillende aansluitingen en je hebt dus grote kans dat ook die van jouw laptop daarbij zit. Maar mocht dat toch niet het geval zijn, dan kun je die ook los bijbestellen. Als je een ruim budget hebt en heel veel capaciteit nodig hebt is dit een prima optie.


7. Dell Powerbank voor Dell laptops

blank

Capaciteit: 18.000 mAh
Gewicht: 417 gram
Gemiddelde prijs: € 130,-

De Dell Powerbank voor laptops is, zoals je wel zult begrijpen, alleen bedoeld voor laptops van dit merk. Het gaat dan bijvoorbeeld om laptops uit de Inspiron en Latitude series. Het opladen van de powerbank gebeurt met de meegeleverde stroomadapter, waarna je ook de meer veeleisende Dell laptops makkelijk en snel weer van een volle accu kunt voorzien. Je kunt ook tegelijkertijd je smartphone en/of tablet opladen, want naast de laptopaansluiting zitten er ook twee USB-aansluitingen op het apparaat. Op het display is eenvoudig af te lezen hoeveel kracht er nog in zit. Het fijne aan deze Dell powerbank is echter misschien nog wel dat hij heel licht is, hij weegt namelijk slechts 400 gram. Ook dankzij zijn compacte vorm is hij daardoor altijd makkelijk mee te nemen. Hij is bovendien specifiek ontworpen om meegenomen te worden in een van de Dell laptoptassen.


8. HP Powerbank voor HP laptops

blank

Capaciteit: 19.200 mAh
Gewicht: 400 gram
Gemiddelde prijs: € 130,-

Naast Dell heeft ook HP zijn eigen powerbank ontworpen, die natuurlijk specifiek bedoeld is voor gebruik met een van de vele laptops van dit populaire merk. Met zijn capaciteit van 19.200 mAh kun je meestal prima uit de voeten. Ook dit is een relatief relatief lichte powerbank want hij weegt net als die van Dell ongeveer 400 gram. De uitgangsspanning van deze powerbank moet je zelf instellen, dus check van tevoren goed welke stand op jouw laptop van toepassing is. De twee geïntegreerde USB-poorten zorgen ervoor dat je tijdens het opladen van je laptop ook andere apparaten zoals tablets en mobiele telefoons op kunt laden


9. Deltaco PB-829 PD4001

blank

Capaciteit: 20.000 mAh
Gewicht: 450 gram
Gemiddelde prijs: € 69,-

Met een Deltaco powerbank laad je in een mum van tijd een ongekend aantal verschillende apparaten op. Zo kun je deze powerbank niet alleen voor mobiele telefoons en tablets gebruiken, maar ook voor je MacBook of Chromebook en andere notebooks die met USB kunnen worden opgeladen. De Deltaco PB-829 kan dus niet gebruikt worden om laptops met een eigen adapter op te laden. De ingebouwde display laat doorlopend zien hoeveel energie er nog over is in de powerbank. Deze powerbank is de meest voordelige in onze lijst, maar biedt wel gewoon een uitstekende capaciteit van 20.000 mAh. Dat is zelfs genoeg om een MacBook met een volledig lege accu weer helemaal op te laden.


10. Mobisun Laptop Powerbank USB-C

blank

Capaciteit: 20.100 mAh
Gewicht: 385 gram
Gemiddelde prijs: € 99,-

De Mobisun Laptop Powerbank USB-C is net als de hierboven genoemde Daltco geschikt voor laptops die opladen via USB-C ondersteunen. Dat zijn bijvoorbeeld laptops als de MacBook en Google Chromebook, maar ook andere selecte modellen uit het assortiment van bijvoorbeeld HP, Dell en Acer. De aluminium behuizing van deze lichtgewicht powerbank bevat 3 USB-uitgangen. Het opladen van aangesloten apparaten gaat tot wel vier keer sneller dan bij reguliere USB powerbanks. De powerbank zelf is in gemiddeld anderhalf uur weer op volledig capaciteit wanneer je een USB type C oplader gebruikt, met een gewone telefoonoplader duurt het opladen ongeveer 4,5 uur. Ook heel handig is de ingebouwde bescherming die de powerbank uitschakelt als deze te warm wordt of overbelast is.

Conclusie

Wanneer je een powerbank voor je laptop zoekt kun je uit heel diverse producten kiezen. In het bovenste segment tref je voor rond de € 200,- bijvoorbeeld verschillende powerbanks aan waarmee je heel lang door kunt blijven werken, maar die vanwege hun gewicht en formaat wel minder makkelijk mee te nemen zijn. De externe krachtbronnen zijn ideaal wanneer je veel met de auto onderweg bent, maar wat minder geschikt als je vooral met het openbaar vervoer reist. In deze categorie kiezen wij de PowerOak K2 vanwege zijn superieure capaciteit van 50.000 mAh.

In het lagere segment kies je vooral voor een licht gewicht en gebruiksgemak. Maar dan loop je wel snel tegen de beperking aan dat je alleen bepaalde soorten laptops (die met een USB-C aansluiting) of MacBooks onderweg op kunt laden. Let ook goed op het aantal mAh dat je met deze powerbanks tot je beschikking krijgt, want rond de 20.000 is voor een laptop powerbank wel echt het minimum. De Deltaco PB-829 biedt volgens ons het meeste waar voor je geld.

Heb je een laptop met een externe adapter en vind je draagbaarheid belangrijk? Dan kies je het beste voor powerbanks die rond de € 100 kosten en zijn voorzien van een stekkeraansluiting of een verloopkabel. Deze modellen hebben de kracht die nodig is voor laptops, maar zijn desondanks heel makkelijk mee te nemen. Wil je gewoon het stekker van je laptopadapter kunnen inpluggen, ga dan voor de Xtorm AC Power Brick. Is een powerbank met verloopstekkers ook prima, dan vinden wij de RAVPower Powerstation op dit moment de beste keuze.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag