Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Smart lock: 5 elektrische slimme deursloten

Smart lock: 5 elektrische slimme deursloten

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Sleutels breken, raken kwijt en zijn gewoon echt een hele ouderwetse manier om je deur te openen. Sinds de komst van het slimme deurslot is het een stuk makkelijker om de deur van het slot te halen wanneer je bijvoorbeeld met twee boodschappentassen voor de deur staat. Maar daarnaast kun je de voordeur ook automatisch laten vergrendelen wanneer je vertrekt én kun je gasten hun een eigen digitale sleutel geven. In dit artikel beschrijven we hoe ieder slim slot van elkaar verschilt, welke voor-/nadelen dat heeft en kom je erachter welke vijf sloten op dit moment het allerbest zijn.


Wat is een slim slot?

Een slim slot is één van de vele essentials voor een smart home die jouw leven een stuk gemakkelijker maken. Je hebt alle gemakken die een normaal slot heeft, maar daarbij ook vaak een handige app waarmee je je voordeur kunt besturen. Een slim slot heeft heel veel voordelen. Moeten er vaak mensen bij jou naar binnen zonder dat jij thuis bent, kun je bijvoorbeeld twintig mensen een elektronische sleutel geven waarmee zij naar binnen kunnen, zonder deze sleutels te hoeven kopiëren bij de slotenmaker. Alle slimme deursloten hebben overeenkomsten en verschillen. Hieronder een aantal belangrijke punten waarmee je sneller een keuze voor een geschikt slim slot kunt maken die bij jou past.


Wat voor soorten slimme sloten zijn er?

Fingerprint deurslot

Soms kan het handig zijn om alleen even je vingerafdruk te gebruiken om de deur te openen. Er zijn gelukkig ook enkele slimme sloten met vingerafdrukscanner te koop. Deze werken in principe hetzelfde als de elektronische sleutels en je kan vaak een maximaal aantal vingerafdrukken in het slot programmeren die je vanuit de app allemaal kunt beheren. Je hebt dan uiteraard wel eerst de originele vingerafdruk nodig van de persoon die je toegang wilt verlenen. Ideaal aan dit soort sloten is dat je ook nog gewoon naar binnen kunt als je telefoon leeg is en je geen fysieke sleutel bij je hebt. Je vingerafdruk is gelukkig altijd ‘opgeladen’, dus sta je nooit voor een dichte deur.

Bluetooth / WiFi / Z-wave

Er zijn verschillende manieren waarop jouw slimme deurslot kan werken. Schaf je een slim slot aan dat werkt via Bluetooth, dan heb je alleen invloed op het slot wanneer je je binnen een meter of twintig van het slot bevindt. WiFi is daarentegen veel uitgebreider. Je hebt via een internetverbinding vrijwel overal ter wereld de mogelijkheid om de voordeur te ontgrendelen, vergrendelen, te kijken hoe vaak het slot geopend is die dag en veel meer. Sommige slimme sloten hebben de optie voor zowel WiFi als Bluetooth. Een derde en iets minder gebruikte optie is Z-wave. Dit is een sterkere variant van bluetooth en tot ongeveer 100 meter te gebruiken. Een voordeel van Z-Wave is dat apparaten met deze optie van elkaar gebruik maken om het signaal te versterken. Met WiFi moet het signaal ook altijd eerst via een Hub gestuurd worden, terwijl Z-Wave apparaten onderling een eigen netwerk zijn en de informatie aan elkaar doorsturen.

Geofencing

Stel je voor dat je erg vergeetachtig bent en regelmatig vergeet om de deur op slot te draaien als je vertrekt. Dat is natuurlijk helemaal een risico als je de voordeur niet meer met een echte sleutel op slot hoeft te draaien. Daarom hebben enkele slimme sloten een ingebouwde functie genaamd Geofencing. Dit houdt in dat wanneer jij het huis verlaat en je meer dan twintig of dertig meter van de deur begeeft, de deur automatisch op slot gaat. Een ideale functie als je altijd zeker wilt zijn dat je deur op slot is als je vertrekt en daar zelf niet voor hoeft te zorgen.

Gasten toegang

Je nodigt je schoonouders uit voor een diner, maar helaas sta je zelf in de file en zul je waarschijnlijk later aankomen dan zij. In plaats van ze ouderwets in de kou te laten staan, kun je ze ook een elektronische sleutel toesturen waardoor ze alvast binnen kunnen opwarmen. Vrijwel alle slimme sloten hebben tegenwoordig een optie waarmee je gasten kunt toelaten in je huis zonder dat je daar zelf voor aanwezig moet zijn. Check wel altijd even op wat voor manier de elektronische sleutel verstuurd wordt, omdat sommige elektronische sleutels een bepaald merk telefoon of app vereisen.

Stem activatie

Sommige sloten zijn met je stem te bedienen. Zo kun je commando’s geven om bijvoorbeeld de deur te ontgrendelen of te vergrendelen. Vaak werkt dit via een integratie met Alexa, de Google Assistant of Apple Homekit. Hierbij kun je bijvoorbeeld de assistent een commando geven om bepaalde handelingen te verrichten.

Integratie

Je kunt dus je slimme slot ook integreren met je virtuele assistent. Opties zijn over het algemeen Nest, Alexa, Apple Homekit, IFTTT of de Google Assistant. Mocht je dus één van deze assistenten in huis hebben, kan het handig zijn een slim slot uit te kiezen die je kunt verbinden met deze assistent. Dan ben je weer een stapje dichterbij een volledig verbonden smart home waarmee je jouw leven weer iets gemakkelijker kunt maken.


De vijf beste slimme sloten

Samsung SHS P718

View this post on Instagram

#SamsungshsP718

A post shared by Кодовые замки для дома и (@zamoksmartru) on

Voor velen is dit het beste slimme slot dat er te verkrijgen is. Het is echt een alles-in-één slot omdat je de deur kunt ontgrendelen door middel van een pincode, digitale sleutel of via een vingerafdruk. Er kunnen maar liefst 100 vingerafdrukken opgeslagen worden, dus er is genoeg ruimte voor alle familieleden, vriendjes en vriendinnetjes. Wanneer iemand niet meer welkom is, kan de beheerder deze vingerafdruk verwijderen waardoor deze persoon de volgende keer de toegang wordt ontzegd. Daarbij kun je het systeem ook ‘uitschakelen’ wanneer je bijvoorbeeld met vakantie bent. Mocht er dan toch iemand gebruik proberen te maken van het slot tijdens jullie afwezigheid, gaat er een alarm af en krijg je hier een melding van. Je kunt het slot ook eenvoudig verbinden met andere slimme apparaten van Samsung, waardoor je bijvoorbeeld de beveiligingssensoren en camera’s kunt verbinden met elkaar. Als laatste kun je via de mobiele app zien wie er naar binnen is gegaan en wanneer deze persoon gebruik heeft gemaakt van de digitale sleutels. Je kunt dus echt alles monitoren, waardoor het slot een goede aanvulling is voor de rest van de slimme beveiligingsapparatuur die je in je huis hebt geïnstalleerd. Je kunt de Samgung SHS P718 aanschaffen voor ongeveer € 380,-. Dat maakt hem zeker niet goedkoop, maar dan weet je wel echt zeker dat je één van de slimste sloten hebt die er te verkrijgen zijn.

Nemef ENTR Smart lock

Dit slimme bluetooth slot is geschikt voor bijna alle deuren en is te bedienen via een app of afstandsbediening. Je kunt de deur openen op diverse manieren. Via je smartphone, tablet of ander apparaat met bluetooth, met een pincode of door middel van een vingerafdruk. Je komt dus niet zomaar voor een dichte deur te staan. Er kunnen tot twintig vingerafdrukken worden opgeslagen in het slimme slot. Wil je de deur openen met vingerafdrukken, moet je wel een accessoire aanschaffen, omdat dit geen standaardoptie is. Het is ook mogelijk een draadloze oplader aan te schaffen, waardoor je geen batterijen meer hoeft te vervangen. Deze hang je dan gewoon even aan het slot en dan kan deze weer een paar maanden vooruit. Uiteraard krijg je ook een melding als de batterij leeg begint te raken. Het cilinderslot van het Nemef ENTR Smart lock kost ongeveer € 350,-. De uitbreiding met ENTR vingerafdrukscanner en pincode kost ca. € 225,-. De draadloze oplader kun je erbij kopen voor ongeveer € 100,-.

August Smart Lock

Werkend via zowel een WiFi als bluetooth verbinding is het slot van August een stuk uitgebreider dan de Nemef, voornamelijk omdat die alleen over een Bluetooth verbinding beschikt. Daarnaast is het slot te integreren met o.a. de Apple Homekit, Alexa, IFFFT en Nest. Daarnaast beschikt het slot over vele opties, zoals Geofencing, stemactivatie en kun je elektronische sleutels sturen aan je gasten. Om het slot te bedienen kun je op je telefoon installeren, maar krijg je ook een webapp waar je kunt inloggen voor meer informatie en opties. Het August Smart slot kost je ongeveer tweehonderd euro.

Nest X Yale Lock

Dit slimme slot van Nest werkt slechts op een WiFi verbinding en is logischerwijs ook alleen te integreren met de hub van Nest. Een voordeel is dat deze apparaten naadloos op elkaar aansluiten, maar je mis dus wel de optie om andere assistenten aan te sluiten op het slot. Ben je een Nest fan en maakt dat je niet zoveel uit, dan kun je met dit slimme slot gebruik maken van een mobiele app en een webapp en krijg je ten opzichte van de vorige twee sloten als extra optie ook een zogenaamd ‘tamper alarm’. Dit is een melding wanneer iemand ongewenst probeert je huis binnen te dringen. Dit is dus ideaal als je een tijdje op reis gaat en zo in de gaten wilt houden wat er rondom je huis gebeurd. Daarbij heeft de Nest ook Geofencing en de mogelijkheid om digitale sleutels te verstrekken aan gasten. Het slimme slot van Nest heeft geen stemactivatie en kost je ongeveer € 280,-.

Schlage Sense

View this post on Instagram

Alexa, lock the door. Alexa, play holiday music. Alexa, donate to toys for tots. Alexa, where is Santa? Voice control is even more fun during the holidays! Get the gift of voice controlled security and more this holiday season. 🎁 Like this post and tag a friend who could use help from a voice assistant for a chance to win a Schlage Sense Smart Deadbolt, voice assistant of your choice and a $250 Amazon gift card! 🎁 Promotion period is: 12/18-12/24. 1 winner will be drawn on 12/27 and notified by direct message. Must be 18 or older to enter. US residents only. Not endorsed by Instagram and all participants fully release and hold harmless Instagram under this Promotion. #seasonofschlage #schlagesense #doorhardware #amazonecho

A post shared by Schlage Locks (@schlagelocks) on

Voorzien van alleen Bluetooth, is het slimme slot van Schlage qua connectiviteit een iets beperkter slot dan enkele exemplaren die we hiervoor bespraken. Maar dat maakt hem zeker niet minder slim en ook doet hij wat betreft opties ook niet onder voor de duurdere en meer bekende merken. Zo maak je onder andere gebruik van een mobiele app, kun je digitale sleutels verstrekken aan gasten en heb je een alarmsysteem tot je beschikking. Daarnaast kun je gebruik maken van een touchpad en kun je het slimme slot integreren met Alexa, de Apple Homekit en de Google Assistant. Dat maakt dit slot ideaal als je veel waar voor je geld wilt hebben, helemaal als je sowieso geen WiFi wilde gebruiken voor je slimme slot. Je hebt al een Schlage Sense aan je voordeur hangen vanaf € 165,-.

Kwikset Kevo Touch-to-Open

Het slimme slot van Kwikset is ook een iets goedkoper slot en maakt alleen gebruik van Bluetooth. Wil je gebruik maken van alle opties die het slot te bieden heeft, dan is het nodig om de Kevo Plus Hub aan te schaffen, waarmee je ook op afstand het slot kunt beheren en monitoren. De opties van de Kwikset Kevo zijn verder wel vrij beperkt zonder de Kevo Plus Hub. Zo heb je alleen een mobiele app tot je beschikking en kun je digitale sleutels overhandigen aan gasten. Het slot kost je ongeveer € 165,- en de uitbreiding met de Kevo Plus Hub kost ongeveer € 100,- extra. Maar voor dat geld zit je ook al aan het bedrag voor een smart lock waar je alles in één hebt. Het loont dus eigenlijk alleen om dit slot aan te schaffen wanneer je niet op zoek bent naar een berg opties, maar gewoon een eenvoudig slim slot wilt hebben waar je op kunt bouwen.


De markt voor slimme apparaten staat nog maar in de kinderschoenen, maar maakt grote ontwikkelingen door. Er zijn inmiddels tientallen slimme sloten verkrijgbaar met ieder zijn eigen voordelen en nadelen. Wil je ook andere slimme apparaten aanschaffen? Bekijk ook ons artikel over bijvoorbeeld een slimme rookmelder. Ben je een koukleum en zou jij graag je huis efficiënt warm willen houden? Dan is het misschien een idee om een slimme thermostaat aan te schaffen.foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag