Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is de beste tablet voor een baby?

Wat is de beste tablet voor een baby?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

In dit artikel hebben we de leukste en meest leerzame babytablets van dit moment verzameld waar ook jouw baby ongetwijfeld veel plezier aan zal beleven. Een babytablet kan namelijk een heel leuke aanvulling zijn op al het andere speelgoed. Er is jammer genoeg een vrij beperkt aanbod van apparaten die 100% geschikt zijn voor de aller kleinsten, maar met de 5 educatieve en interactieve babytablets die we hier hebben geselecteerd zal je baby gegarandeerd veel vrolijke en leerzame ervaringen opdoen. Eerder behandelden we al de beste kindertablet, daar lees je hier meer over.


Zijn tablets nu goed of slecht voor baby’s?

Er bestaat nogal wat onenigheid tussen wetenschappers over tabletgebruik door jonge kinderen, want zijn die nu schadelijk of juist goed voor de ontwikkeling? Dat blijkt in de praktijk vaak bepaald te worden door hoe de tablet wordt ingezet. Oftewel: wordt de tablet ingezet om kinderen rustig te houden door ze overal en nergens hun favoriete series te laten kijken? Of gebruik je de tablet heel gericht als een hulpmiddel om interesse te kweken, eenvoudige patronen aan te leren en de interactie te bevorderen? Die tweede optie is vooral positief voor de ontwikkeling van kinderen van allerlei verschillende leeftijden en kan ook al heel goed zijn voor baby’s (mits het met mate wordt gedaan). Met name voor dit laatste doel zijn er heel leuke en vaak ook zeer voordelig geprijsde apparaten op de markt die eenvoudige en vrolijke en vrijwel altijd ook heel leerzame spelletjes en andere activiteiten bevatten.


Wat is een goede babytablet?

Een goede babytablet stimuleert het leren en ontdekken in plaats van de ontwikkeling van je kindje juist te temperen. Een babytablet is dus eerder leerzaam speelgoed dat op een tablet lijkt, dan een gewone tablet die is aangepast voor baby’s. Een goede babytablet voldoet wat ons betreft daarom aan zoveel mogelijk van de volgende eisen:

  • Het apparaat bevat allerlei interactieve activiteiten die handelingen koppelen aan geluiden, lichteffecten of bewegende beelden.
  • De bediening lijkt zo goed mogelijk op hoe je ook een normale tablet gebruikt, bijvoorbeeld door op het scherm te tikken en/of te swipen.
  • Alle opties moeten door de baby’s zelf te gebruiken zijn zodat ze zelfstandig kunnen ontdekken en leren.
  • Om de babytablet te verheffen boven andere eenvoudigere apparaten moeten er veel verschillende opties op zitten zodat het echt meerwaarde heeft t.o.v. ander speelgoed.
  • Tot slot moet een tablet voor baby’s natuurlijk tegen een stootje kunnen. Dat betekent vaak dat het eenvoudig en stevig uitgevoerde apparaten zijn.

1. Clementoni Mijn Eerste Tablet

Prijs: € 15,-

De goedkoopste optie uit dit overzicht is Mijn Eerste Tablet van Clementoni. Dit apparaat profileert zich weliswaar als een tablet, maar het is eigenlijk een stuk speelgoed dat geluid produceert als er op een bepaalde knop wordt gedrukt. Zo wordt er bijvoorbeeld geteld of de eerste letters van het alfabet opgelezen. Maar dit is niet heel interactief en dus ook zeker niet educatief te noemen. Nu hoeft dat natuurlijk ook niet altijd, maar er is een grote kans dat je baby snel op dit apparaat is uitgekeken en daarom doe je er waarschijnlijk beter aan om een van de andere tablets voor baby’s uit onze lijst te kiezen.


2. VTech Baby Woezel & Pip Tablet

blank

Prijs: € 22,-

VTech is de voornaamste producent van educatief en interactief speelgoed waarmee je baby op een leuke en leerzame manier aan de slag kan. Deze apparaten zien er nog niet echt uit als een normale tablet, maar bieden wel allerlei leuke en afwisselende spelletjes en andere leerzame bezigheden. Ze zijn altijd speciaal ontworpen voor de kleinste kinderen vanaf ongeveer 12 maanden. Die kunnen vaak al prima overweg met het zelfstandig bedienen van de toetsen op het scherm Wanneer je baby direct blij wordt wanneer Woezel en Pip in beeld komen is deze tablet van VTech een prima keuze. De twee lieve hondjes spelen namelijk de hoofdrol op hun eigen unieke Woezel & Pip babytablet. Er zijn negen verschillende functies op deze tablet beschikbaar, zoals het ABC opzeggen, enkele vrolijke gezongen liedjes en andere muziekjes afspelen, een foto maken en nog een paar leuke functies. Natuurlijk is het apparaat heel robuust uitgevoerd en makkelijk te bedienen met de grote drukknoppen. Bovendien zit er onderaan een gekleurde bal in de tablet verwerkt waar veel baby’s ook graag mee zullen spelen.


3. VTech Baby Touch Tablet

blank

Prijs: € 22,-

De VTech Baby Touch werkt echt als een tablet, want het apparaatje heeft een aanraakscherm waarop getikt en geveegd kan worden om de verschillende functies te bedienen. Er zijn acht functies op aanwezig die heel leerzaam zijn voor je baby. Zo worden er dierengeluiden nagedaan en kan het alfabet worden opgelezen terwijl de letters gelijktijdig op het scherm worden getoond. Hetzelfde geldt voor allerlei vormen en cijfers. Daarnaast kan je baby zelf muziek spelen, berichtjes opnemen en leuke liedjes af laten spelen. Deze functies zijn heel eenvoudig te bedienen. Het enige nadeel is dat de nummers, letters en vormen net wat te kort op het scherm te zien zijn en dit verder ook niet is aan te passen. Natuurlijk is de VTech Baby Touch Tablet oersterk en hoef je dus niet – in tegenstelling tot bij een echte tablet – bang te zijn dat hij meteen kapot is als hij een keer op de grond valt. Vermoed je dat je baby snel is uitgespeeld met deze tablet, of wil je een apparaat dat langer uit blijft dagen en vermaken? Kies dan liever voor de volgende optie in onze lijst.


4. VTech Baby Activiteiten Tablet

blank

Prijs: € 22,-

Lijkt de Baby Touch Tablet je wel een mooie optie, maar zou je toch graag wat meer functies willen zien? Dan is de Baby Activiteiten Tablet van VTech wellicht een betere optie. Deze ook zeer voordelige babytablet is namelijk voorzien van maar liefst 25 verschillende opties, elk met een eigen vrolijk icoon alsof het om een echte app gaat. Deze activiteitentablet voor baby’s is verkrijgbaar in een roze en een blauwe kleurstelling. Hij is voorzien van een eenvoudig aanraakscherm, waardoor er over de apps geveegd of getikt kan worden om verschillende functies te activeren. Er zijn daarbij wel alleen lichteffecten en (uiteraard) geluid aanwezig, maar er wordt dus niets op het scherm getoond. Deze babytablet heeft echt toch tal van leuke, vrolijke en leerzame opties waar je baby urenlang mee zoet zal zijn zonder zich een moment te vervelen. Ook dit apparaat is natuurlijk weer heel sterk uitgevoerd zodat het tegen een stootje kan.


5. Denver TAQ-70212K Kindertablet

blank

Prijs: € 60,-

De VTech babytablets zijn vaak van prima kwaliteit maar zijn in de ogen van de ouders vaak nog geen echte tablets. Het is echter maar de vraag of je jezelf en je baby echt een plezier doet met een normale tablet. Die zijn er dikwijls niet op berekend om door een baby gebruikt te worden en er gaat nogal wat werk in zitten om geschikte apps te vinden en te installeren of de tablet te beveiligen. We noemen hier als uitzondering op die regel de Denver TAQ-7021K Kindertablet. Dat is een voordelige 7 inch tablet met een stevige baby-proof hoes die is voorzien van de speciaal voor kinderen ontworpen KIDOZ app. Deze Nederlandstalige omgeving voor kinderen bevat spelletjes, leerzame apps en nog veel meer waar ook baby’s vanaf 12 maanden al prima mee uit de voeten kunnen. Denver maakt goedkope apparaten en dat merk je ook aan de prestaties van dit model. Daarnaast moet je een betaald abonnement afsluiten om bepaalde functies te ontsluiten die eigenlijk onontbeerlijk zijn (zoals het aanmaken van een apart beveiligd account voor je baby). Toch kan het voor deze prijs een leuk, robuust en volop interactief apparaat zijn.

 foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kinderen Elektronica

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag