Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

20 leuke reisspellen voor onderweg

20 leuke reisspellen voor onderweg

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

‘Mama, hoe lang nog? Zijn we er al bijna?’ Klinkt je dit bekend in de oren? Dan is het tijd om reisspellen te introduceren. Het liefst een stuk of 10. Zo raken je kinderen niet snel uitgekeken op een spel met alle nadelige gevolgen van dien. In dit artikel lichten we spellen uit die prima te spelen zijn terwijl je in de auto of het vliegtuig zit. De meeste spellen zijn gratis en voor niets. Laat je inspireren door de talloze mogelijkheden en ga voorbereid op pad. Met een flink aantal reisspellen ‘op zak’ zullen je kinderen zich in die lange autoreis niet vervelen. Sterker nog, ze zullen het hartstikke leuk vinden.


1. Namennummerbord

Een reisklassieker is namennummerbord. Het spel werkt als volgt: lees alle letters van het nummerbord op de auto die voor je rijdt en probeer met iedere letter een naam te bedenken. Maak het uitdagender door alleen meisjes- of jongensnamen te bedenken. Je zult merken dat het begin gemakkelijk is, maar hoe meer auto’s je tegenkomt, hoe lastiger het zal worden. Wie op een gegeven moment geen naam meer kan bedenken is af en wie het laatst overblijft wint. Er zijn ook varianten op dit spel. Bijvoorbeeld met de letters automerken bedenken of dieren. Wees creatief en je zult merken dat je kinderen het voor bepaalde tijd leuk vinden!


2. Wie spot de meeste verschillende landnummerborden?

Houden je kinderen wel van een portie uitdaging en zijn ze competitief ingesteld? Geef ze dan een stencil of bingokaart met alle landcodes van nummerborden. Gedurende de autoreis naar het buitenland zullen ze goed uit hun raampje kijken of ze een nummerbord vinden die ze kunnen aanvinken. Tijdens stops op parkeerplaatsen is het zaak om een rondje te lopen om te kijken of ze nieuwe ‘landen’ kunnen vinden. Wie aan het eind van de rit de meest verschillende nummerborden heeft gevonden wint. Je kunt een prijsje weggeven om het leuker te maken.

Er zijn ook speciale boekjes met ‘bingokaarten’, niet alleen voor kentekens maar ook andere objecten.


3. Dieren bedenken

Dit spelletje is perfect te spelen in alle reisvormen: in de auto, op de boot, in de trein en in het vliegtuig. Het werkt zo: iemand noemt een willekeurig dier. Bijvoorbeeld een aap. De volgende in het rijtje moet met de laatste letter van het genoemde dier een nieuw dier opnoemen. Bijvoorbeeld paling. Zo gaat het door tot iemand geen dier meer weet. Op dan moment ben je af. Wie als langst door kan gaan heeft gewonnen. Om wat meer tempo in het spel te gooien kun je een zandlopertje meenemen. Dit simpele gratis spel slaat heel vaak goed aan. Als variatie kun je dit spel ook doen met automerken en jongens- of meisjesnamen.


4. Aan welk persoon denk ik?

Een ander geweldig denkspelletje is ‘aan welk persoon denk ik?’. Iemand van de groep heeft een persoon in zijn of haar hoofd. Dit kan iedereen zijn; een familielid, bekende Nederlander, artiest enzovoorts. Voorwaarde is wel dat iedereen in de groep weet wie deze persoon is. Vervolgens mag iedereen in de groep om de beurt een vraag stellen aan de gene die de persoon in zijn of haar hoofd houdt. Antwoorden mag alleen met ja en nee. Vraag net zo lang door totdat iemand weet om welk persoon het gaat. Maar let op! Je mag maar twee keer raden. Na twee keer misgokken ben je dus af. Dit speel is zeer leuk om samen met je kinderen te spelen.


5. Klassiek radiospel: geen ja, nee en uh

Er is geen spel dat zo makkelijk lijkt, maar in werkelijkheid verschrikkelijk lastig is. Een persoon krijgt vragen toegeworpen van medepassagiers en mag niet ‘ja’, ‘nee’, of ‘uh’ zeggen. Dit spel is in het verleden veel op de radio geweest. Ongekend veel mensen begonnen na de eerste vraag al met een van de verboden woorden en waren gelijk af. Durf jij de uitdaging aan? Wie dit het langst volhoudt wint.


6. Geheugentrainer: ik ga op reis en neem mee

Dit spel is een ware hersenkraker. Velen kennen dit spel nog van de lagere school. De eerste in de rij begint met het opnoemen van een ding dat hij of zij meeneemt op vakantie. De andere herhaalt eerste wat er al opgenoemd is en zegt daarna zelf wat hij of zij meeneemt. Dit gaat continu door totdat iemand niet alles meer kan opnoemen wat er voorafgaand gezegd is. De gene met het beste geheugen wint. Dus ouders…. opgelet!


7. Absurde of-of-stellingen: wat kies jij?

Zin in een beetje absurdisme? Dan is dit spel ideaal. Bedenk om de beurt een of-of-stelling voor je buurman/buurvrouw. Bijvoorbeeld: wat zou je eerder doen? De hele dag achteruit moeten lopen of een uur een spin op je hoofd laten lopen? De gene moet een van de twee kiezen. Dit spel zorgt altijd voor de nodige hilariteit bij zowel ouders als kinderen. Door het grappige van dit spel kunnen kinderen wel druk worden.


8. Verboden te lachen

Een van jullie heeft vast wel een smartphone met internet in de auto liggen. In dat geval mag een van de groep een grappig filmpje opzetten en laten zien aan de ander. Uitdaging is om niet te lachen. Dat is tijdens dit spel ten strengste verboden, hoe grappig het ook mag zijn. Als je lacht ben je af. Wie het langst niet lacht wint dit spel. Om het precies uit te rekenen kun je gebruik maken van een timer/stopwatch.


9. Maak een bucketlist

Kinderen hebben de rijkste fantasie van iedereen. Maak daar gebruik van; Geef je kinderen een stencil en vraag ze een bucketlist te maken van wat ze ooit nog willen doen in het leven. Laat ze er goed over nadenken en bespreek daarna wie wat heeft opgeschreven. Het allerleukst hiervan is om de ingevulde papieren te bewaren. Wanneer je dit over twintig jaar uit de kast haalt en weer aan ze laat zien zorgt die voor leuke herinneringen. Bovendien kun je kijken of je kind al zaken van de lijst kan afstrepen. Dit spel in het klein kan ook: dingen opschrijven die ze tijdens de vakantie willen doen.


10. Wie kan het langst rijmen?

Wat rijmt er op waai? Baai, haai, saai, kraai, snaai, draai, vlaai. Wie kan het langst door rijmen? Maak het lastiger door langere woorden te gebruiken. Dit spel is uit te breiden door kinderen proberen gedichten te laten schrijven met zo veel mogelijk rijmwoorden. Hier komen vaak mooie, maar vooral grappig creaties uit. Daarnaast is spelen met taal ontzettend goed voor de ontwikkeling van kinderen.


11. Wie is het langst stil?

De meeste ouders vinden dit het allerleukste spel voor kinderen op de achterbank dat er bestaat. Wie het langst stil is wint! Om kinderen nog iets langer stil te houden is een prijsje vergeven altijd een goed idee. Ieder geluid dat ze maken betekent dat hij of zij af is. Geniet van de rust die er voor even is…


12. Liedje raden

Dit spel is vooral geschikt voor wat oudere kinderen. Een van het stel heeft een smartphone in zijn of haar handen en de ander heeft muziek-oortjes in die verbonden zijn met de smartphone. Vervolgens mag de gene met de smartphone bekende liedjes opzoeken en afspelen. De gene met de oortjes in moet zo snel mogelijk raden welk liedje het is. Hoe snel kun jij een liedje raden? Bij de eerste klanken of pas na tientallen seconden? Zelfs ouders vinden dit vaak erg leuk om te doen.


13. Pesten

Wat is er leuker dan een ouderwets potje pesten? Speelkaarten kosten niets en het is prima op de achterbank te spelen. Zaak is wel dat je kinderen oud genoeg zijn om het te snappen. Daarnaast zijn veel kinderen er redelijk snel op uitgekeken. Toch kan het geen kwaad een stel speelkaarten mee te nemen. Ook op de vakantiebestemming zelf is het leuk om met het hele gezin te kaarten.


Simpele kleine kaart- en bordspellen

Naast de gratis spellen die we hierboven hebben opgenoemd zijn er ook talloze bordspellen die goed te doen zijn op de achterbank. Echter ben je hierbij wel afhankelijk van de grote van de auto en of de auto niet te volgepakt zit. Ook is het nog maar de vraag of er in het vliegtuig voldoende ruimte is om een bordspelletje te doen. Toch lichten we in dit hoofdstuk beknopt leuke kleine kaart- en bordspellen uit. Tevens is het zaak dat ze niet te lastig zijn, want een reis nodigt niet uit om bijvoorbeeld een spel als Monopoly te doen.

14. Klein ganzenbord
15. Regenwormen
16. Pim-Pam-Pet
17. Kwartet
18. Take 5
19. Carcassonne
20. Hali Galli


Conclusie

Geen zin om steeds maar weer ‘mama, hoe lang nog?’ aan te horen? Zorg dan dat je voldoende reisspellen weet die je kinderen kunnen doen. In dit artikel staan de leukste reisspellen die de meeste kinderen erg leuk vinden om te doen. In afwisseling met deze spellen kun je er ook voor kiezen om dvd-schermpjes , een mobiele spelcomputer of een tablet aan te schaffen. Maak een lange reis met kinderen zo fijn mogelijk en ga voorbereid op pad. Goede reis en een fijne vakantie!foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen Kinderen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag