Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

10 tips als je een auto wilt huren voor vakantie

10 tips als je een auto wilt huren voor vakantie

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Voor een vakantie, roadtrip of citytrip heb je vaak een auto nodig. Nou is het natuurlijk mogelijk om met je eigen auto te gaan, maar dat doe je niet zo snel als je bijvoorbeeld een eiland bezoekt of naar een ander continent gaat. Veel mensen willen om verschillende redenen een auto huren als ze op vakantie gaan. Om er zeker van te zijn dat jij straks gerust achter het stuur kan gaan zitten van je huurauto, hebben wij voor jou 10 tips op een rijtje gezet.


Helaas is het zo dat veel autoverhuurders kleine lettertjes toepassen in hun voorwaarden. Dat maakt het lastig voor jou als klant om uit te zoeken waar je precies op moet letten. Zo zijn creditcards bijvoorbeeld belangrijk en moet je goed letten op de verzekeringen en het eigen risico. Om ervoor te zorgen dat jij je huurauto straks gewoon mee kunt nemen en je bij eventuele schade zo min mogelijk hoeft te betalen, kun je deze 10 tips raadplegen. Dan weet je precies waar jij straks op moet letten zodat je geen onverwachte kosten voorgeschoteld krijgt.

1. Creditcard

Misschien één van de belangrijkste voorwaarden bij het huren van een auto, is dat je zeer waarschijnlijk een creditcard nodig hebt. De verhuurmaatschappijen willen de gegevens van je creditcard hebben om er zeker van te zijn dat ze hun geld krijgen wanneer er bijvoorbeeld schade is veroorzaakt aan hun auto en daarnaast om een borg te reserveren. Er zijn wel een aantal belangrijke punten waar je creditcard aan moet voldoen. Allereerst moet je er zeker van zijn dat je geen prepaid creditcard hebt, omdat deze in de meeste gevallen (nog) niet wordt geaccepteerd door verhuurders. Daarnaast is het belangrijk dat de persoon van wie de creditcard is, ook daadwerkelijk de auto komt ophalen. Het kan voorkomen dat je wordt geweigerd wanneer bijvoorbeeld je ouders hun creditcardgegevens hebben ingevuld. Daarnaast is het ook verplicht om te creditcard mee te nemen naar de verhuurmaatschappij, omdat ze dan de borg van je creditcard afhalen.

2. Aantal bestuurders

Ga je als stelletje op vakantie, met de familie of met een groep vrienden, dan zal er een beslissing gemaakt moeten worden wie de huurauto gaat of gaan besturen. Als je op zoek gaat naar een huurauto, zal het je opvallen dat er soms staat dat er steeds maar één bestuurder achter het stuur plaats mag nemen, terwijl er soms ook ‘+1 bestuurder’ wordt aangegeven. Bepaal van tevoren goed of je bijvoorbeeld wilt wisselen vanwege lange afstanden of dat ook de bestuurder af en toe een lekkere beach cocktail wilt drinken en deze dus niet steeds hoeft af te wijzen. Wil je met meerdere personen rijden, maar heeft de autoverhuurder van jouw keuze staan dat er maar één bestuurder is toegestaan, is het vaak mogelijk om tegen extra betaling een tweede bestuurder toe te voegen. Het bedrag hiervoor kan oplopen tot soms meer dan twintig euro per dag, dus dan kan het inmiddels weer goedkoper zijn geworden om een andere verhuurder te kiezen met duurdere auto’s waar meerdere bestuurders al zijn inbegrepen.

3. Eigen risico

Dit is een hele belangrijke, omdat je niet de eerste zult zijn die een enorm bedrag moet betalen door een kleine schade aan de auto. Op het internet circuleren genoeg horrorverhalen om dit puntje even twee keer te checken bij de autoverhuurder. Het eigen risico verschilt per land en kan ook per verhuurder nog verschillen. Soms heb je geen eigen risico en bij een andere verhuurder kan het enkele duizenden euro’s bedragen. Dit kun je allemaal kwijtraken bij een kleine schade, dus let goed op. Gelukkig kan je ook het eigen risico afkopen. Dit doe je door de prijs van de verhuur te verhogen en hiermee zorg je ervoor dat jij in veel gevallen je geld niet zomaar kwijt bent. Let ook goed op wat je betaalt als je via internet een reservering doet voor een huurauto. Als je eigen risico al is afgekocht proberen ze bij de balie van de verhuurder vaak nog een extra verzekering of afkoopmogelijkheid van het eigen risico aan te smeren. Dit is dan helemaal niet nodig en je kunt dit gewoon weigeren.

4. Borg

Nog een belangrijke is de borg die de verhuurder inhoudt van je creditcard. Ook hier moet je goed opletten, omdat deze bedragen ook kunnen oplopen tot enkele duizenden euro’s terwijl andere verhuurder maar driehonderd euro op je creditcard reserveren. Let erop dat deze borg wordt gevraagd bij het ophalen van de auto en dat je dus de creditcard bij je moet hebben. Een ander puntje is het maximale bedrag dat van je creditcard gehaald mag worden. Heb je bijvoorbeeld een limiet ingesteld of een studentencreditcard, dan kan het zijn dat de borg hoger is dan het maandelijkse limiet. Dat betekent dat de verhuurder het bedrag niet kan reserveren en je dus mogelijk geweigerd wordt om de auto mee te nemen.

5. Extra voorwaarden

Er zijn ook nog een hoop andere voorwaarden waar je op moet letten. Als je bijvoorbeeld een roadtrip gaat maken, zal je veel kilometers afleggen met de huurauto. Soms heb je als huurder een onbeperkt aantal kilometers, maar andere verhuurder rekenen bijvoorbeeld een bedrag van twintig eurocent voor elke kilometer boven het maximaal aantal. Dat kan je duur komen te staan als je daar bij het inleveren van de auto pas achter komt, dus informeer hier altijd goed naar als je veel wilt gaan rijden. Daarnaast moet je erop letten of je landsgrenzen mag overschrijden met de huurauto, met name als je in de buurt van een grensgebied vakantie wilt gaan vieren. De dekking van verzekeringen en dergelijke is dan alleen maar geldig binnen het land waar je de auto hebt gehuurd, dus loop je veel risico wanneer je je niet houdt aan deze regels. Ook moet je dus letten op de verzekeringen die je kunt afsluiten. Het spreekt voor zich dat iedere verzekering anders is en afgestemd is op een andere doelgroep, dus kijk goed naar het aanbod en kies niet zomaar het goedkoopste uit, omdat dat je ook duur kan komen te staan. Het blijft een huurauto waar je niet aan gewend bent, mogelijk in een ander land, dus vaak loop je toch net iets meer risico op een ongeluk.

6. Prijzen huurauto

Het kan lastig zijn om een vergelijking te maken op alleen de prijzen van huurauto’s, zeker in acht houdend dat er zoveel verschillen kunnen zijn in de secundaire huurvoorwaarden, zoals het maximaal aantal kilometers, eigen risico en verzekeringen. Toch kan het goed uitzoeken van een huurauto een besparing opleveren van soms wel honderden euro’s. Gelukkig zijn er tussenpersonen met vergelijkingswebsites waar je eenvoudig vergelijkingen kunt maken tussen verhuurders, zelfs op basis van bijvoorbeeld eigen risico en extra opties. Wil je echt goedkoop op reis en ben je flexibel in je data, dan kunnen diverse uitverkoop, zoek dan het internet eens af voor een huurauto uitverkoop. Soms kun je dan zelfs al voor minder dan tweehonderd euro een camper huren voor enkele weken in bijvoorbeeld Amerika of Canada.

7. Navigatiesysteem

Vaak bieden verhuurder als optie een navigatiesysteem aan voor in de huurauto. Deze zijn vaak enorm hoog geprijsd en daarom is het veel beter om een navigatiesysteem mee te nemen, of de kaarten alvast offline op je telefoon te downloaden wanneer je nog thuis bent. Soms betaal je namelijk twintig euro per dag voor een navigatiesysteem en dan heb je na een week vakantie zoveel betaald, dat je er net zo goed zelf eentje had kunnen kopen. Doe dat dus vooral niet en bereid je trip gewoon goed voor, dan bespaar je een hoop geld.

8. Aftanken

Sommige autoverhuurders bieden aan om de auto voor jou af te tanken. Je kunt hem dan leeg rijden en zij gooien hem dan weer vol voor je. Vervolgens brengen zij de kosten voor het tanken weer bij jou in rekening op je creditcard. Dat is geen aanrader. Veel beter is het om een auto te huren die je gewoon weer met volle tank inlevert. Dit kan je zomaar enkele tientallen euro’s schelen. Rij ook altijd een benzinepomp die nét iets verder weg ligt van de verhuurmaatschappij omdat ook de tankstations weten dat veel mensen hun auto weer komen inleveren. Ook hierop kun je dus nog flink wat geld besparen en de verhuurder ziet echt niet dat jij nog 5 kilometer hebt gereden met de auto na het af tanken.

9. Maak foto’s van de huurauto

Ook dit kan niet genoeg benadrukt worden. Maak altijd foto’s van de auto wanneer je deze ophaalt, het liefst terwijl de verhuurder ziet dat je dat aan het doen bent. Zorg ook dat eventuele beschadigingen bekend zijn bij de verhuurder. Maak ook weer foto’s wanneer je de auto hebt ingeleverd aan het einde van je vakantie, zodat je bewijs hebt in welke staat je de auto hebt ingeleverd aan de hand van de datum en tijdstippen waarmee je foto’s gelabeld zijn. Hoewel sommige verhuurder direct een rondje lopen rondom de auto, kan het zijn dat je de auto ’s nachts moet inleveren in verband met een vroege vlucht. Dan deponeer je vaak de sleutel in een daarvoor bestemde brievenbus en checkt de verhuurder de volgende dag hoe de auto eruit ziet. Dan is het vooral belangrijk dat je bewijs hebt, omdat de verhuurder nog steeds jouw borg in zijn bezit heeft. Die is een stuk lastiger terug te krijgen als zij beweren dat er schade aan de auto is, jij geen foto’s hebt en inmiddels op je werk achter je bureau zit.

10. Belangrijke termen

Tijdens het zoeken naar huurauto’s zul je een aantal termen steeds terug zien komen. Twee belangrijke termen zijn onder andere CDW en ALI. De Collision Damage Waiver zorgt ervoor dat je in het geval van schade een bepaald eigen risico moet betalen. Je kunt ook te maken hebben met een Super Collision Damage Waiver, waarbij je eigen risico wordt verlaagd of soms helemaal wordt weggehaald. De Additional Liability Insurance of Liability Insurance Supplement heeft te maken met de WA dekking van jouw huurauto. Ook dit is belangrijk om goed op te letten. Wil je meer weten over belangrijke termen die je kunt tegenkomen bij het zoeken naar een huurauto, kijk op de website van de ANWB.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag