Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je een privéjet huren en wat kost het?

Hoe kun je een privéjet huren en wat kost het?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Of het nu is voor een zakelijke reis of om op vakantie te gaan, het vliegtuig is een snelle en relatief voordelige manier om op de plaats van bestemming te komen. Het zou daarbij waarschijnlijk niet snel bij je op komen om een privéjet te huren. Maar hoeveel zou dat dan moeten kosten en zijn er echt geen manieren om goedkoper een stoel in een privévliegtuig te bemachtigen? Dat en nog veel meer informatie over het boeken van een privéjet lees je in dit artikel.


Wat zijn de beste redenen om een privéjet te huren?

Een privéjet huren is natuurlijk een flinke slag duurder dan business class vliegen met een gewone vliegtuigmaatschappij. Maar daar krijg je ook een aantal behoorlijk grote voordelen voor terug:

  • Er zijn wereldwijd meer dan 7.000 vliegvelden waar je met een kleinere privéjet kunt landen en dat zijn aanzienlijk meer luchthavens dan waar bijvoorbeeld een grote Boeing 737 of een vergelijkbaar vliegtuig kunt landen. Dat betekent dat de kans groter is dat je dichtbij je eindbestemming kunt landen, wat de totale reistijd vaak behoorlijk ten goede komt.
  • Het is vaak voldoende om pas een kwartier van tevoren aanwezig te zijn op de luchthaven. Dat verkort de wachttijd en dus ook weer de reistijd aanzienlijk.
  • Je hoeft niet in de gebruikelijke lange rijen bij het inchecken aan te sluiten maar kunt in de regel zo doorlopen. Er is dikwijls zelfs een speciale deur voor passagiers van privévliegtuigen. Dat vergroot het plezier van het vliegen.
  • Omdat het personeel alleen rekening hoeft te houden met een beperkt aantal passagiers kan het verblijf aan boord veel uitgebreider en luxer beleefd worden dan op een grotere commerciële vlucht.
  • Maatschappijen die met privéjets vliegen vinden het de normaalste zaak van de wereld om aan je persoonlijke wensen tegemoet te komen. Het is soms zelfs mogelijk om in de cockpit aanwezig te zijn tijdens het opstijgen en landen.

Wat zijn de gemiddelde kosten van een privéjet?

Wanneer je een privéjet huurt heb je het vrijwel altijd om een totaalprijs en dus niet om een ticketprijs per persoon. Vervolgens kan het reisgezelschap zelf bepalen of – en zo ja hoe – die kosten verdeeld worden. Het is daarom wel lastig om aan te geven hoe duur of voordelig een bepaalde reis of trip is, want dat hangt zoals gezegd sterk af van het aantal passagiers en of die de kosten gelijkmatig verdelen. Natuurlijk is ook de afstand van belang, net als het formaat en de luxe van het vliegtuig waar je voor kiest.

Kortom, de totaalprijs is vaak volkomen maatwerk. Daarom proberen we in dit artikel vooral een indicatie van de totale kosten te geven en geen exacte prijzen per persoon. In het algemeen (en dus eigenlijk nog veel te breed) gesteld mag je uitgaan van prijzen die beginnen bij ongeveer 10.000 euro voor een kleine privéjet, over een korte afstand (1 tot 2 uur vliegen) enkele reis, en oplopen tot prijzen van meer dan 150.000 voor een vlucht van enkele uren met het grootst model privévliegtuig dat er is.


Bij welke vliegtuigmaatschappijen kun je allemaal terecht?

blank

Er zijn diverse partijen waar je vrij eenvoudig een privéjet kunt huren, mits je natuurlijk over voldoende budget beschikt. Deze maatschappijen hebben in de regel een uitgebreide vloot met ook een aantal verschillende vliegtuigen. Op de websites van deze aanbieders kun je weliswaar vaak een aanvraag doen voor een bepaalde route in een van de vliegtuigen, maar slechts zelden staan daar meteen de prijzen bij vermeld. In plaats daarvan word je gevraagd om een contactformulier in te vullen of biedt men aan je direct terug te bellen om de boeking af te handelen. Gelukkig zijn er echter ook enkele maatschappijen die wel een indicatie van de kosten op hun website vermelden en die hebben we dan ook hieronder overgenomen.

Global Aviation

Bij Global Aviation kun je gebruik maken van kleine privéjets in de vorm van Cessna Citation tot een heuse Boeing 737 waarin je jezelf echt even van koninklijke bloede zult wanen. De prijzen beginnen rond de € 7.000,- wanneer je de zogenaamde small jets met maximaal 4 passagiers een dag tot je beschikking wilt hebben, tot ongeveer 55.000 wanneer je twee dagen er op uit wilt met de al genoemde Boeing airliner. Een behoorlijk prijskaartje, maar dan kun je ook met een gezelschap van in totaal 186 reizigers op stap.

First Class Aviation

Ook First Class Aviation biedt reizigers een luxe vliegervaring in een van de verschillende vliegtuigmodellen. Het bedrijf maakt direct duidelijk dat een echte prijs maatwerk is, maar er is als voorbeeld wel alvast een kort overzicht met bepaalde reizen en de bijbehorende prijzen te bekijken. Zo zien we dat een retour van Amsterdam naar Genève in een Cessna Citation CJ2 (een vlucht van ongeveer anderhalf uur) ongeveer € 11.000,- moet kosten, mits je tenminste op 1 dag heen en weer reist. Wil je de jet juist een hele week op je laten wachten omdat je met 7 personen op vakantie wilt in Malaga, dan betaal je daar € 32.000,- voor.

Fly Aeolus

Fly Aeolus werkt iets anders dan bovenstaande maatschappijen. Hier betaal je namelijk simpelweg een vast uurtarief van (op dit moment) 580 euro per uur. Let wel op dat het hierbij niet gaat om een echte privéjet maar meer om een Cirrus luchttaxi met plek voor maximaal 3 passagiers. Dat betekent dus niet zoveel luxe als bij andere maatschappijen maar wel dat je altijd razendsnel op de plaats van bestemming zult zijn. Het vliegen wordt voordeliger door een pre-paid pakket af te nemen. Er zijn pakketten van € 10.000,-, € 20.000,- en € 50.000,- waarmee je respectievelijk 15, 30 en 75 uur kunt vliegen.


Goedkoop met een privéjet mee, kan dat ook?

Wanneer je de belangrijkste huurder van een privéjet bent, dan ben je vaak ook de persoon die zoveel mogelijk aspecten van de reis bepaalt, zoals natuurlijk het vliegveld waar opgestegen en geland zal worden, de reisdag en de vertrektijd. Die tijd kan natuurlijk altijd wat afwijken omdat er ook rekening gehouden moet worden met het andere vliegverkeer. Daar hoort vaak ook een riant prijskaartje bij, dat (zoals we zojuist al hebben gezien) per maatschappij ook nog flink kan verschillen.

Maar het kan anders, want het is ook mogelijk om veel goedkoper met een privéjet te vliegen door op stoelen in te schrijven die over zijn of door een zogenaamde ‘lege’ vlucht te kiezen.

Een lege retourvlucht boeken

Niet elke privévlucht maakt onderdeel uit van een retour. Sterker nog, elke maand vliegen er wereldwijd duizenden privévliegtuigen zonder passagiers rond omdat ze nu eenmaal alleen voor een enkele reis zijn gehuurd of naar een bepaald vliegveld moeten afreizen omdat daar een klant op ze wacht. Gelukkig worden deze vluchten steeds vaker alsnog verhuurd aan snelle beslissers, voor prijzen die vaak maar een kwart van het normale tarief bedragen.

Een of meer vrije stoelen bemachtigen

Het is ook mogelijk om alleen een lege stoel op een privévlucht te bemachtigen. Dit fenomeen is ontstaan in de Verenigde Staten maar wordt ook in Europa steeds populairder. Met het toenemende aantal privévliegtuigen dat wordt gehuurd stijgt ook het aantal lege stoelen, waardoor het interessant wordt om die overblijvende plaatsen afzonderlijk te verhuren. Natuurlijk heb je het dan niet voor het zeggen hoe en hoe laat de vlucht vertrekt, want dat bepaalt de klant die het vliegtuig heeft gecharterd.


Conclusie

Wil je helemaal zelf bepalen wanneer, waarheen en hoe je precies reist? Dan zal je inmiddels wel duidelijk zijn dan een privéjet huren zeker geen goedkope aangelegenheid is. Maar ben je bereid wat water bij de wijn te doen en last minute een bestemming te kiezen dan kan ook jij voor een behapbaar bedrag de luxe van een privévliegtuig ervaren.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag