Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar kun je een proefvlucht maken (zelf vliegen)?

Waar kun je een proefvlucht maken (zelf vliegen)?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Heb je er altijd van gedroomd om een vliegtuig of helikopter te besturen? Dan hebben wij geweldig nieuws jou. In Nederland zijn verschillende plekken waar je een proefles vliegen kan nemen. Dit kan in zweefvliegtuigen, sportvliegtuigen of een helikopter. Wie als piloot wil spelen dient wel aardig in de buidel te tasten. Voor een proefvlucht van twintig minuten in een sportvliegtuig ben je minimaal 130 euro kwijt. Wil je meer dan een proefvlucht? Dan bieden verschillende bedrijven ook lessenpakketten aan. Genoeg keuze dus om je voor korte tijd een piloot te voelen. Lees snel verder voor alle mogelijkheden op een rijtje.


Wat is een proefvlucht precies?

Als allereerst is het handig om duidelijk te hebben wat een proefvlucht precies inhoudt. Bij alle aanbieders kun je ongeveer het zelfde verwachten. Na een theoretische introductie van een begeleider, voordat je gaat vliegen, ga je samen met hem of haar de lucht in. Vaak mag je gratis iemand mee achterin nemen. Vervolgens mag je eenmaal in de lucht onder begeleiding van de instructeur achter de knoppen om te voelen hoe het is om een vliegtuig of helikopter te besturen. Hoe lang dat gedeelte duurt hangt af van de maatschappij waarbij je de les volgt. Volgens veel liefhebbers een onvergetelijke ervaring!

Proefvluchtpakket

Kan je niet genoeg krijgen van vliegen? Dan is het ook mogelijk om het niet bij één proefles te laten, maar een proeflespakket aan te vragen. Meestal krijg je dan twee a drie volle vlieguren inclusief advies en drie uitgebreide instructies. Voor zo’n pakket ben je vaak minimaal €900,- kwijt. Meer informatie hier over lees je later dit artikel.

Locaties proefvlucht

Voordat we je vertellen waar je wat voor vluchten kunt maken geven we je een beknopt rijtje van locaties waar het mogelijk is om een proefvlucht te maken.

  • Rotterdam The Hague Airport
  • Lelystad Airport
  • Maastricht-Aachen Airport
  • Arnhem
  • Teuge
  • Zierikzee

Lion Air Rotterdam

We beginnen met de bijzonderste proefvlucht die er is. Dat is die van Lion Air in Rotterdam. Vanaf het begin van de vlucht krijg je direct (onder begeleiding) de vliegtuigknoppen van een Cessna-172 in handen. Vervolgens mag je blijven zitten tot vlak voor de landing. Je mag dus écht zelf vliegen! Er zijn proeflessen van 20, 30, 45 en 60 minuten te verkrijgen op prijsvolgorde van €219, €239, €313 en €375.

‘Briefing’

Ook bij deze proefles hoort een briefing, ook wel theorieles genoemd. Dit is een instructie van ongeveer een half uur. Als je daadwerkelijk zo lang mogelijk wil vliegen doe je er goed aan goed op te letten. Om indruk te maken kun je ook alvast van te voren het een en ander opzoeken. Na de briefing en de vlucht krijg je een certificaat mee naar huis. Dit certificaat is puur voor de herinnering, je kunt er verder niets mee.

Zelf route uitstippelen

Het is bij deze maatschappij ook mogelijk om zelf een route uit te stippelen. Misschien kun je wel langs je huis vliegen als je in Rotterdam of omstreken woont. Als je liever een standaard route hebt kan dat ook. Al met al genoeg keuze om te bepalen waar je wilt vliegen. Je krijgt dus naast de ruime vliegtijd ook de vrijheid om uit te kiezen waar je wil vliegen. Ideaal toch?

Wat leer je bij zo’n proefles?

Aan het begin start je met ‘taxiën’, de echte vliegtuigkenner snapt al wat daarmee bedoeld wordt. Namelijk rijden met het vliegtuig over de grond naar de aangewezen plek om op te stijgen. Wanneer je eenmaal in de lucht bent leer je recht te vliegen, bochten te maken en uiteindelijk dalen. Landen is iets te veel van het goede voor een proefles. Dat doet de instructeur.

Veiligheid

Vanzelfsprekend maar toch noemenswaardig is de veiligheid. Alle instructeurs hebben veel ervaring en zijn er voor opgeleid. Bovendien worden de vliegtuigen om de havenklap getest en schoongemaakt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over je veiligheid. Zien hoe zo’n proefvlucht ongeveer gaat? Bekijk dan onderstaande video.

Extra’s

Naast zelf een proefles nemen is het ook mogelijk om dit samen met je personeel als personeelsuitje te doen. Het is zelfs mogelijk om je vriend(in) tijdens een proefvlucht ten huwelijk te vragen! Er zijn verschillende ‘huwelijksaanzoekvluchten’. Je kunt er ook voor zorgen dat het gefilmd wordt met een GoPro zoals in bovenstaande video. Tot slot is er ook een proeflespakket met drie lessen voor €1000,-. Je maakt drie vlieguren. Aardig veel dus! Maar uiteraard ook aardig prijzig.


Maastricht-Aachen proefvlucht

Bij Cycloon Holland is het mogelijk om een proefvlucht te maken. Dit voor minder geld dan in Rotterdam. Namelijk €140,- voor een half uur. Na een theorieles van een half uur stap je met je aangewezen instructeur het vliegtuig in. Je taxiet zelf naar de vliegbaan waarna je onder begeleiding een proefvlucht maakt. Deze zijn er van 30, 45 en 60 minuten in prijsvolgorde van €140, €180 en €220.

Basic

Bij de vlieglessen van Cycloon Holland die vanaf vliegveld Maastricht-Aachten vertrekken heb je geen extra’s zoals het zelf uitstippelen van een route of filmbeelden. Het enige wat je krijgt is waar je voor komt! Namelijk zelf vliegervaring op doen onder begeleiding van een ervaren instructeur. Je krijgt tevens veel informatie over vliegen en het toestel. Uiteraard maken ze je graag warm om meer proeflessen te nemen. Ga bij jezelf goed na of je dit wil en of je de financiële middelen er voor hebt.


Zweefvliegen in Arnhem

Hoewel er bij zeefvliegen weinig ‘echt’ te vliegen valt is de ervaring om over naar huis te schrijven. Je zweeft zonder geluid van de motor als een vogel door de lucht. Samen met een instructeur zorg je er voor dat je langzaam in cirkels naar beneden zweeft en goed en zacht landt. Een groot voordeel van deze proefvluchten zijn de prijzen. Je betaalt namelijk tussen de €40,- en €50,-. De vliegduur is vrijwel altijd hetzelfde omdat je simpelweg zonder motor niet lang in de lucht kunt blijven. Je bent namelijk na een minuut of tien weer beneden.

View this post on Instagram

Soms kom je elkaar tegen 😀 #zweven

A post shared by Zweefvliegclub Teuge (@zweefvliegclub_teuge) on

Hoe werkt zweefvliegen?

Je wordt als het ware de lucht in getrokken door een ander vliegtuig. Als je eenmaal op gewenste hoogte bent laat het vliegtuig dat jou trekt los en kun je beginnen met zelf vliegen/sturen. Tijdens het vliegen kun je elkaar erg goed verstaan en heb je voldoende tijd om te genieten van het uitzicht, stilte en rust. Na 7 tot 16 minuten ben je weer beneden en heb je een onvergetelijke ervaring gehad!

Lichaamseisen

Niet iedereen mag zweefvliegen. Wanneer je bijvoorbeeld de twee meter aantikt mag je helaas niet een zweefvliegtuig in. Ook als je honderd kilo of zwaarder bent kun je deze manier van vliegen helaas op je buik schrijven. Dit heeft allemaal puur met de veiligheid te maken. Dat gaat immers ten alle tijden voor. Gelukkig zijn voor de mensen die niet kunnen zweefvliegen genoeg andere manieren om alsnog te vliegen, weliswaar iets prijziger.

Locaties

Er zijn verschillende plekken waar je een proefvlucht zweefvliegen kunt nemen. Er is een in Arnhem en in Teuge (nabij Apeldoorn). In Arnhem betaal je dus ongeveer €50,- en in Teuge tussen de €65,- en €100,-. Er zijn bij de laatstgenoemde ook mogelijkheden tot dagcursussen. Bij deze cursussen leer je beter sturen en ga je meerdere malen de lucht in. Kosten? €167,-.


Proefvlucht helikopter in Lelystad

Heb je al eens in een vliegtuig gevlogen of ben je gewoon meer fan van helikopters? Dan is het mogelijk om er zelf een te besturen bij HeliCentre Lelystad. Je kunt hier alle dagen van de week een helivlucht boeken onder begeleiding van een, uiteraard ervaren, instructeur. Voor 20 minuten betaal je €275,-. Voor 30 minuten €375,-. Drie kwartier kost €499,- en voor 60 minuten in de lucht hangen betaal je €649,-. Vliegen met twee passagiers is ongeveer twintig euro duurder.

Tijdens te proefvlucht

Ook bij een helikoptervlucht krijg je eerst een half uurtje theorieles over hoe de besturing werkt. Vervolgens stap je samen met de begeleider en misschien familie of vrienden de helikopter (Guimbal Cabri G2) in. Dan vertelt de instructeur alle ins en outs over het vliegen met een heli. Bijvoorbeeld over de geschiedenis, doeleinden en vliegtechnieken. Eenmaal in de lucht krijg je uiteraard de tijd en mogelijkheid om zelf het indrukwekkende toestel te besturen. Je gaat bochten maken, dalen, stijgen etc. Alles wat je maar kunt bedenken! Impressie van zo’n vlucht? Bekijk dan onderstaande video.

Locaties

De meest bekende proefvluchtaanbieder van helikoptervluchten is HeliCentre in Lelystad. Als je dichterbij of in Zeeland woont is het ook mogelijk om daar een proefles te volgen, bij Prince Helicopters in Zierikzee. De lessen zijn te vergelijken met die in Lelystad. Prijzen liggen wel wat hoger in Zeeland, namelijk van €450,-. Voor reserveringen kun je terecht op hun website.


Conclusie

Altijd al gedroomd om zelf een vliegtuig of helikopter te besturen, maar geen zin om er jaren voor in de schoolbanken te zitten? Dan zijn er gelukkig tal van mogelijkheden. En dat ook nog eens in ons eigen land!. Kies eerst de soort vlucht die jij wil: zweefvliegen, sportvliegen of helikoptervliegen en bepaal vervolgens op welke locatie je wil en hoe lang. Uiteraard is de prijs ook een belangrijke factor. Je bent namelijk snel honderden euro’s kwijt. Toch is het voor velen een ervaring die ze never nooit meer vergeten!foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag