33 Natuurspeeltuinen in Nederland

33 Natuurspeeltuinen in Nederland

Laatst bijgewerkt: 13 januari 2020

Lekker ravotten in de natuur. Het is iets dat ieder kind regelmatig zou moeten doen. Maar de meeste speeltuinen bestaan uit bewerkte stalen stellages in het midden van kaal en braakliggend terrein. Niet bepaald een ‘natuurervaring’ dus. En hoewel Nederland slechts ca. 13% natuurgebied heeft, zitten er toch nog een flink aantal natuurspeeltuinen in die natuur. Benieuwd waar jij de familie binnenkort mee naartoe kunt nemen? Wij vertellen je alles over de leukste natuurspeeltuinen in Nederland.


Zuid-Holland

1. De Speeldernis – Rotterdam

In Rotterdam vind je de Speeldernis. Een gezellig ‘dorpje’ in het bos waar vuurtjes worden gestookt en kinderen zich de hele dag kunnen vermaken. Het is ook leuk om een verjaardagsfeestje te organiseren in de Speeldernis. Dan ga je knakworsten braden boven het vuur, of pof je je eigen popcorn! In het speelbos zelf kunnen kinderen de natuur ontdekken en is vies worden natuurlijk altijd mogelijk.


2. Tuin van Floddertje – Berkel en Rodenrijs

Aan de rand van Rotterdam ligt Berkel en Rodenrijs. Een rustig dorp dat omringt is met weilanden en natuur. In het Annie M.G. Schmidt park bevindt zich de Tuin van Floddertje. Het is een speeleiland dat bestaat uit drie verschillende onderdelen. Het begin van het eiland is voor de jongste avonturiers. Daar kunnen ze onder het toezicht van de ouders rustig hun gang gaan. Wanneer je met de touwbrug de oversteek maakt naar volgende deel van het eiland zie je het meteen: het wordt steeds uitdagender hier met onder andere trapstenen in het water en een heus trekvlot voor op het water.


3. Belevenissenboerderij – Rotterdam

Nog een natuurspeeltuin in Rotterdam! De Belevenissenboerderij is een plek waar ontdekken en spelen centraal staan. Er zijn speeltoestellen, stukken natuur waar kinderen in kunnen spelen (OERRR) en is een tuin waar verschillende soorten bloemen en planten groeien. Direct naast het speelterrein bevindt zich een terras zodat ook de ouders zich kunnen vermaken met een kopje koffie of thee.


4. Speelbos de Balij – Zoetermeer
5. Speelnatuur Tiengemeenten – Zuid-Beijerland
6. Speelpolder Hoge Nesse – Zwijndrecht
7. Biesbosch Museumeiland – Werkendam


Noord-Holland

8. Natureluur – Amsterdam

Speelterrein Natureluur bevindt zich in het Sloterpark. Het is een openbaar toegankelijk terrein waar kinderen de hele dag vrij kunnen spelen. In het park kunnen de kinderen zich in en rondom het water vermaken met diverse speeltoestellen. Vies worden is dus zéker een optie, vooral voor de wat meer avontuurlijke kinderen. Daarnaast zijn er in het park enkele informatieborden aanwezig waar je meer kunt leren over het leven in het Sloterpark.


9. Landgoed de Olmenhorst – Lisserbroek

Landgoed de Olmenhorst is een leuke plek voor zowel jong als oud. Dat komt met name door de grote pluktuin waar je zelf appels en peren kunt plukken om mee naar huis te nemen. Daarnaast is er op het terrein een speeltuin aanwezig en worden er het gehele jaar door leuke activiteiten georganiseerd. In de horecagelegenheid kun je terecht voor een snack, wat eten of een drankje. De ideale plek om een dagje in de natuur door te brengen.


10. Hamilton Franklinpark – Laren

Klimmen en klauteren op metalen speelrekken is natuurlijk leuk, maar het wordt nét iets leuker wanneer ook de obstakels van natuurlijke materialen zijn gemaakt. Daarom is een bezoekje aan het Hamilton Franklinpark een aanrader. Zo zijn er houten slangen, giraffes en andere obstakels waar kinderen vanaf 7 jaar de hele ochtend of middag zoet mee zijn.


11. Natuurspeelplek Paddenpoel – Haarlem
12. Woeste Westen – Amsterdam
13. Speelbos Schoorlse Duinen – Schoorl
14. Speelbos Oerrr – ‘s-Gravenland
15. Landgoed de Bonte Belevenis – Texel – De Koog
16. Kreekbos Wognum


Zeeland


17. Speelbos Axel – Axel

In het Speelbos Axel kunnen kinderen van (vrijwel) alle leeftijden zich urenlang vermaken. Waar je ook loopt – of rent – je vindt altijd weer iets nieuws om te ontdekken. Een enorm klimtoestel, kabelbaan, racebaan voor fietsen of misschien wel de ondergrondse tunnels. Waar je ook naartoe gaat in het bos, er valt hier altijd wat te beleven. Wil je zelf iets creëren, dan is het hier ook mogelijk om zelf hutten te bouwen.


18. Speelbos de Braakman – Biervliet

Zeeland is een provincie waar het water nooit ver weg is. Speelbos de Braakman ligt dus ook direct aan een plaats met diverse kreekjes en wateren. Leuk, want zo kun je op een mooie zomerse dag gewoon je schoenen uitdoen en balanceren over de boomstammen die over het water heen liggen. Daarnaast is er een groot klimtoestel, bouw je je eigen hutten en is het mogelijk om dammetjes te bouwen in het water. Een leuk speelbos voor kinderen die van water houden.


Limburg


19. Boskoel – Bergen

Ben je op zoek naar een speelterrein waar de natuur meer centraal staat dan de speeltoestellen? Dan is Boskoel in Bergen een bezoekje waard. Het is een paradijs voor kinderen van 3 jaar die niets liever doen dan in de natuur spelen. Door bomen heen slingeren, spelen met zand en het bouwen van hutten zijn hier allemaal mogelijk.


20. Blote Voetenpark – Brunssum

Doe jij niets liever dan op je blote voeten lopen? Dan is het Blote Voetenpark in Brunssum wellicht een leuke plek om naartoe te gaan. Je vindt hier niet zomaar één wandelpad waar je overheen kunt wandelen, maar er kronkelen diverse paden door het park. Dat betekent dat je je schoenen voorlopig even niet nodig hebt! Trek ze dus gauw uit en kom in contact met de aarde én jezelf!


21. Avonturenpark Valdeludo – Echt

Voor veel mensen is Avonturenpark Valdeludo één van de leukste attracties voor kinderen in Limburg. Er is zoveel te beleven dat je er zelfs kinderfeestjes kunt vieren. Zo is er een speelrivier, kun je hutten bouwen en is het mogelijk om overal in te klimmen en te klauteren. Daarnaast zijn er diverse spannende en uitdagende speeltoestellen waardoor het voor veel kinderen een waar speelparadijs is.


Noord-Brabant


22. Hoppies Natuurspeeltuin – Ammerzoden

Er zijn weinig dingen die je niet kunt doen bij Hoppies Natuurspeeltuin. Zo is er een natuurspeeltuin, speelwater, pluktuin, kun je verschillende dieren knuffelen en kun je midgetgolf doen. Daarnaast is er in sommige maanden ook een heus maïsdoolhof – iets waar Hoppies Natuurspeeltuin oorspronkelijk bekend mee is geworden. Wil je er een leuk dagje van maken met de kinderen, dan is dit dus een prima locatie om dat voor elkaar te krijgen.


23. Toon Kortoomspark – Deurne

In het natuurgebied de Peel bevindt zich het Toon Kortoomspark, dat vernoemd werd naar de bekende romanschrijver die in deze buurt is opgegroeid. In dit park zijn schoenen niet nodig en dat is dus een hele bijzondere ervaring voor veel kinderen. Op je blote voeten door het water, het gras en de blubber lopen is natuurlijk best een beetje gek. Toch zijn er meer dan genoeg gezondheidsredenen om dat te doen. Naast het blote voetenpad vind je er ook nog prachtige stukken bos waar je in kunt wandelen.


24. Kinderboerderij de Leijhoeve – Rijsbergen

Een kinderboerderij betekent maar één ding; dieren die je kunt aaien. Bij de Leijhoeve zijn er diverse dieren waar je naar kunt kijken, waarvan de hokken van de konijnen een wel heel erg bijzonder uiterlijk hebben. Maar je vindt hier niet alleen maar dieren. Een stuk bos doet dienst als speelbos, waar je uren kunt klimmen en klauteren. Ben je uitgespeeld? Dan kun je in de brasserie terecht voor een hapje en een drankje.


Flevoland


25. Zuiderzeespeeltuin – Almere

De Zuiderzeespeeltuin in Almere is een verzamelplek van leuke speeltoestellen. Gelegen in een prachtig natuurgebied vind je hier zowel speeltoestellen op als naast het water. Zo kun je met een trekvlot naar de overkant van het water, zoek je naar verschillende dieren in een poel met water en klim je over een half gezonken schip heen. Er zijn in totaal vier plekken waar je kunt spelen in de Zuiderzeespeeltuin. Genoeg keuze om je een goed deel van de dag te kunnen vermaken.


26. Belevenissenbos – Lelystad

Het Belevenissenbos in Lelystad is het grootste speelbos in Nederland. Het gebied beslaat ruim 40 hectare en er is daardoor meer te doen dan in veel andere natuurspeeltuinen in Nederland. Er zijn tientallen speeltoestellen en er is zoveel ruimte dat kinderen zich direct vrij voelen in het bos. Wil je écht niet weg aan het einde van de dag? Dan kun je ervoor kiezen om nog een nachtje op het terrein te kamperen.


Overijssel


27. Speelbospad Nijverdal – Nijverdal

In Nijverdal vind het een gezellig buitensportcentrum waar je diverse activiteiten kunt doen en beleven. Omdat het hier echt gaat om een natuurgebied, is het aantal speeltoestellen wellicht wat beperkt. Maar de natuur is hier prachtig en de met eekhoorntjes gekenmerkte route brengt de kinderen al gauw naar de leukste speelmogelijkheden. En de ouders? Die kunnen genieten van een prachtig wandelgebied.


28. Hof van Twello – Twello

Het Hof van Twello is een geschikte plek voor een dagje uit. Het bevindt zich namelijk direct naast de Veluwe, wat op zichzelf al een prachtig natuurgebied is. Hier kun je je schoenen de hele dag uitlaten, want op het blote voetenpad kun je over allerlei ondergronden lopen om te voelen hoe het zou zijn om de hele dag op je blote voeten te lopen. Daarnaast bevindt zich hier een streekwinkel met biologische producten en kun je vervolgens buiten in het zonnetje een picknick organiseren.


Gelderland


29. Speelbos Schuytgraaf – Arnhem

Het Speelbos Schuytgraaf is tot stand gekomen door een samenwerking met Staatsbosbeheer. Het resultaat is een prachtig natuurgebied van zo’n 4 hectare, waar kinderen de hele dag door vrij kunnen spelen, klimmen en klauteren. Hutten bouwen, ravotten en vies worden was nog nooit zó makkelijk.


30. De Spelerij – Dieren

Wanneer een natuurspeeltuin tot stand is gekomen door een kunstenaar, dan weet je al genoeg. Hier kun je je de hele dag vermaken en verbazen. En dat klopt. De Spelerij is ontworpen door Jos Spanbroek en bevat een grote verzameling bijzondere speeltoestellen waar je je de hele dag kunt vermaken. In dit speelbos staan avontuur, fantasie en inlevingsvermogen centraal tijdens het spelen.


31. Erve Brooks

In de Achterhoek van Gelderland vind je het speelterrein Erve Brooks. Hier kun je je hart ophalen in een prachtig stuk natuurgebied. Hier vind je alles wat een kinderhart begeert. Blotevoetenpaden, avonturenpad, hindernissen, speeltuin, glijbanen, trampoline en watertuin. Daarnaast is er een oude museumboerderij waar je gezellig wat kunt eten en drinken. Daarbij is er ook een nieuwe gedeelte waar je een theetuin, pannenkoekenrestaurant en binnenspeeltuin kunt vinden.


Utrecht


32. Speelbos ‘t Laer – Baarn

Speelbos ‘t Laer in Baarn is gelegen in een natuurlijk gebied dat werkelijk prachtig is. Omringt door dichte bossen vind je hier 2 hectare grond vol met bomen, zandverstuivingen en diverse speeltoestellen. Zo is het er onder andere mogelijk om wat rond te pompen, een boomstammenpad maar kunnen er ook hutten gebouwd worden. Zo weet je zeker dat kinderen zich hier gemakkelijk de hele dag kunnen vermaken.


33. Speelbos Gagelbos – Utrecht

Het Gagelbos in Utrecht is een geweldig stuk natuur waar je maar liefst twee speelbossen kunt vinden. Op fietsafstand van Utrecht vind je hier diverse klimtoestellen, liggen er diverse materialen om hutten te bouwen en er is een slot waar je overheen kunt. En niet alleen met een brug, maar ook met stapstenen, een kabelbaan óf een vlot.


Je ziet het. Er zijn in Nederland meer dan genoeg plekken waar kinderen lekker de natuur in kunnen. Helaas heeft niet elke provincie een speelbos of vergelijkbaar natuurgebied speciaal voor kinderen. Kinderen in Groningen en Friesland zullen dus iets verder moeten reizen dan kinderen die in de Randstad wonen. Daar is ondanks de dichte bebouwing nog meer dan genoeg ruimte voor spelende kinderen.foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2021 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag