Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

18 tips voor een vader zoon uitje

18 tips voor een vader zoon uitje

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Men zegt wel eens: zo vader, zo zoon. Want een zoon kan ontzettend veel weg hebben van zijn vader. Karaktereigenschappen, bepaald gedrag maar zeker ook voorkeuren. Daarom is het – wanneer de appel niet ver van de boom gevallen is – nooit een moeilijke opgave om een leuk uitje te vinden waar zowel vader, als zoon van kan genieten.

Toch zijn er ook vaders en zonen te vinden die daar moeite mee hebben. In dit artikel daarom tips voor een vader-zoon uitje ter inspiratie, zodat je alleen nog tijd hoeft vrij te maken voor het uitje.


Een moment plannen om samen tijd door te brengen

Het is niet altijd gemakkelijk om een vader van een zoon of een zoon van een vader te zijn. Zeker in de jongere jaren niet. Er bestaat namelijk geen handleiding voor het vaderschap, laat staan dat er richtlijnen bestaan voor de invulling van het leven als zoon. Een ieder zal het allemaal zelf moeten ervaren en ontdekken. Want wat voor de ene vader of zoon werkt, hoeft voor de andere vader of zoon juist helemaal niet te functioneren. Daarnaast is elke situatie anders en heeft niet elke zoon een hele goede band met zijn vader. En vice versa.

Eén ding staat echter vast: er komt een moment dat de wegen van vader en zoon zullen scheiden. Dat is onvermijdelijk en één van de weinige zekerheden die het leven je geeft. Om die reden kun je maar beter genieten van de tijd die je met elkaar hebt. Om je daar een handje bij te behandelen we 18 tips voor een vader-zoon uitje, ten behoeve van kwalitatieve tijd met elkaar.

100+ uitjes met korting? Bekijk Tripper.nl »


1. Stadiontour - Amsterdam Arena


blankBekijk goedkope tickets voor deze stadiontour

Bezoek het grootste voetbal stadion van Nederland en neem een kijkje op het veld en in de kleedkamers. Een betaalbaar uitje voor elke vader en zoon die gek zijn op voetbal! Ervaar de Amsterdam Arena en loop door de spelerstunnel, perskamer, dug-outs en bekijk alles over de historische successen in de Gallery of Fame.

Bekijk goedkope tickets voor deze stadiontour

2. Karten - Op kleinere schaal scheuren


blankBekijk alle kart aanbiedingen

Naast het bezoek aan een racecircuit zijn er natuurlijk ook nog andere mogelijkheden om te testen wie van beiden de snelste is. Een kartsessie op één van de vele indoor of outdoor kartbanen van Nederland bijvoorbeeld.

Vaak ben je hierbij niet afhankelijk van evenementen of boekingen, maar kun je gewoon een kartbaan bezoeken, afrekenen en in een kartje stappen. En wanneer je klaar bent met karten, kun je daarna genieten van een hapje of een drankje in de bijbehorende horecagelegenheid. Zo kunnen vader en zoon genieten van een goed gevulde middag of avond.

Bekijk alle kart aanbiedingen

3. Bezoek Madurodam - Nederland in het klein


blankBekijk goedkope tickets voor Madurodam

Ontdek ons land in het klein. Bij Madurodam neem je jouw zoon mee door Nederland in een enkele dag. Er zijn meer dan 700 gebouwen uit alle steden te zien. Leerzaam maar vooral heel erg bijzonder om te zien!

Nieuw: The Flying Dutchman! Een attractie bij Madurodam waar je als piloot in een Dakota vliegtuig kan stappen.

Bekijk goedkope tickets voor Madurodam

4. Sport en spel - Actief buiten de deur


blankAlle sport & spel uitjes bekijken op Tripper.nl

Een spectaculaire stadstour door Amsterdam, klimmen in een klimpark, midgetgolfen, een escape room, bungeejumpen, touren met een chopper of bijvoorbeeld ziplipen. Allemaal actieve uitjes perfect voor jou & je zoon.

Bij Tripper vindt je honderden actieve “Sport & Spel” uitjes met enorme kortingen.

Alle sport & spel uitjes bekijken op Tripper.nl

5. Modern of nostalgisch gamen


Bezoek een gamehal: Bekijk aanbiedingen

Een dagje gamen met je vader of zoon is weliswaar geen dagje buiten de deur, maar wel een mooie invulling van de dag. Kies als zoon zijnde een leuke game uit om te spelen en daag je vader uit om het tegen je op te nemen (of om met je samen te werken). Voorbeelden van games die met zijn tweeën gespeeld kunnen worden zijn FIFA, Call of Duty of Gran Turismo.

Voor elk wat wils. Om samen te gamen heb je echter wel een console nodig (of twee pc’s). Geen moderne console tot je beschikking? Kijk dan eens even op jullie zolder. Misschien staat daar nog een Commodore 64 uit je pa’s tijd. Kun je er meteen een old school games middag van maken, ongetwijfeld dat dit nostalgische gevoelens oproept (bij jou of je pa).

Bezoek een gamehal: Bekijk aanbiedingen

6. Vissen - Hengels werpen


Vissen met je vader of zoon kan ongelofelijk tof zijn. Randvoorwaarde is dan wel dat zowel vader, als zoon een zekere mate van interesse hebben in vissen. Een hengel uitgooien kan heel ontspannend werken. Zeker wanneer men gaat vissen in een rustig natuurgebied.

Zodra de hengel uitgegooid is biedt dat de mogelijkheid de stoeltjes uit te klappen, erbij neer te zitten en eventueel een biertje te drinken. Het biedt ook de ruimte om een goed gesprek met elkaar te voeren. Om te praten over echte mannendingen. Belangrijk is wel dat je een vispas meeneemt, die is namelijk verplicht in Nederland.

7. Een dagje naar een onbekende stad


blankBekijk alle citytrip aanbiedingen

Je kunt natuurlijk ook gewoon samen met je vader of zoon zomaar een dagje naar Amsterdam. Daar is per definitie veel te doen en te zien. En je kunt er een paar hele gezellige kroegen vinden. Daarnaast kunnen jullie één van de museums bezoeken die Amsterdam rijk is, mocht de interesse uitgaan naar kunst en cultuur.

Of wat te denken van de vele restaurants, waar je samen onder het genot van een culinair gerecht over het leven kunt praten? De grote stad biedt mogelijkheden genoeg. Geen fan van Amsterdam? De alternatieven zijn niet op één hand te tellen. Denk aan Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Groningen, Maastricht of Eindhoven. Allemaal steden die eenvoudig te bereiken zijn met de trein, zodat beide mannen verantwoord kunnen genieten van een borreltje tijdens een dergelijk tripje.

Bekijk alle citytrip aanbiedingen

8. Sportwedstrijd - Samen supporten


Ben je als vader of zoon zijnde fan van een voetbalclub? Neem je pa of zoon dan eens mee naar een voetbalwedstrijd. Dat biedt niet alleen de gelegenheid je team te steunen; ook kun je samen analyses loslaten op de wedstrijd of gewoon simpelweg genieten van het spel dat je team laat zien.

En wanneer je in een stadion zit en de scheids een verkeerde beslissing maakt, kun je daar samen uit volle borst ongegeneerd je mening over uiten. Sport gaat vaak bij zowel vader, als zoon gepaard met een brandende passie. Zeker een aanrader om de band tussen vader en zoon te versterken en een leuke middag of avond te hebben.

Bekijk ook onze tips voor het boeken van een voetbalreis »

9. Sporten - Samen aan de conditie werken


Naast het bezoeken van een voetbalwedstrijd kun je natuurlijk ook zelf aan de slag met sport samen met je vader of zoon. Zoek een sport uit die jullie beiden leuk vinden (zoals bijvoorbeeld voetbal), ga naar het dichtstbijzijnde sportveld en ga een balletje trappen, slaan of werpen.

Dat is goed voor de conditie en de gemoedstoestand van beide mannen, alsmede voor de onderlinge relatie. Daar zal vast en zeker een beetje competitief gedrag bij komen kijken (aangezien mannen vaak de beste willen zijn), maar wat maakt het uit. Als je maar lol hebt.

10. Rustig of wild kajakken


Wie blijft er langer in de kajak overeind? Het is een vraag die je kunt stellen wanneer jullie samen gaan kajakken. Een sportieve aangelegenheid, die zowel op rustige wateren, als wilde rivieren kan plaatsvinden. In Nederland – een rasecht waterland – zijn veel mooie plekken te vinden waar je kunt kajakken.

Bijvoorbeeld in Nationaal Park de Biesbosch of in Valkenswaard over de Dommel. Onderweg heb je de mogelijkheid om de natuur van dichtbij te beleven en kun je al peddelend ‘wilde’ dieren ontmoeten zoals bevers, vissen en vogels. Een dagje kajakken is een ideaal vader-zoon uitje voor zowel de adrenalinejunkies, als de rustzoekers.

11. Autobeurs bezoeken


De meeste mannen houden van echte mannendingen. Zoals dikke auto’s met veel vermogen. Daarom zul je tijdens autobeurzen veel vader en zoon combinaties tegenkomen. Niet gek, aangezien het een ideaal vader zoon uitje is. Tijdens een dergelijke beurs worden de bruutste wagens tentoongesteld, waar een prijskaartje aanhangt waar een paard de hik van krijgt.

Soms kun je zelf plaatsnemen in zo’n bolide, een mooi moment om met elkaar te delen. Ook is een autobeurs het ideale moment voor de vader om aan de zoon iets uit te leggen over auto’s en waar je allemaal op moet letten bij het aanschaffen of onderhoud van een auto. Daar kan de zoon dan weer iets van opsteken.

12. Scheuren op het circuit


We blijven even in de auto’s hangen, want een bezoek aan een racecircuit is voor vader en zoon ook de moeite waard. Op het circuit van Zandvoort kun je – naast naar auto’s kijken – ook zelf plaatsnemen in een snelle wagen en à la Max Verstappen even flink op het gaspedaal trappen. In bijvoorbeeld een Ferrari of in een Aston Martin.

Het enige wat je hoeft te hebben, is een rijbewijs B en je bent klaar om te vlammen. Zo kun je erachter komen wie van de twee mannen de snelste in het gezin is. Buiten deze Race Experiences worden er ook cursussen en rijvaardigheidstrainingen gegeven. Daarmee kunnen vader en zoon hun vaardigheden naar een hoger niveau tillen.

13. Whisky nippen


blankBekijk alle proeverij aanbiedingen bij jouw in de buurt

Is de zoon al wat ouder (en mag deze legaal alcohol drinken), dan is een whiskyproeverij een goede tip voor een vader-zoon uitje. Niet alleen leren vader en zoon dan iets over het brouwproces van whisky en hoeveel verschillende soorten er wel niet zijn; ook mag er geproefd worden.

En dat is geen vervelende bijkomstigheid. Samen met je vader of zoon borrelen, dat is toch geweldig? Zorg er wel voor dat je voor of na de proeverij een goede bodem legt, zodat het uitje geen vroegtijdig einde krijgt.

Bekijk alle proeverij aanbiedingen bij jouw in de buurt

14. Alles over bier


blankBekijk alle bierproeverij aanbiedingen bij jouw in de buurt

Nu we toch in de alcoholische versnaperingen zitten, zou je ook samen een bierbrouwerij kunnen bezoeken. De Hertog Jan brouwerij in Arcen bijvoorbeeld. Of de Heineken Experience in de voormalige Heineken brouwerij in Amsterdam. Welke bierbrouwerij vader en zoon het beste kunt bezoeken, is natuurlijk een beetje afhankelijk van de voorkeur qua bier.

Toch blijft het in de basis interessant om te zien hoe bier gemaakt wordt, welke geschiedenis er aan een merk kleeft en wat voor verschillende smaken er allemaal zijn. Bovendien hoort bij een bezoek aan een bierbrouwerij natuurlijk ook een proefsessie. Wanneer we praten over de leukste vader-zoon uitjes, dan mag een bezoek aan de bierbrouwerij zeker niet ontbreken.

Bekijk alle bierproeverij aanbiedingen bij jouw in de buurt

15. Samen klussen


Je hoeft natuurlijk niet de deur uit om tijd te besteden met je vader. En hoewel een dagje klussen misschien niet het schoolvoorbeeld is van een vader-zoon uitje, kan het wel enorm de band tussen vader en zoon versterken. Tijdens het klussen werk je namelijk intensief samen, is er ruimte om te praten en te discussiëren en kan de zoon mogelijk iets van de vader leren.

Vaders hebben meestal veel kennis te bieden voor wat betreft klussen, opgedaan via beroep of gewoon door (levens)ervaring. Door samen met je pa of zoon te klussen, combineer je gezelligheid met datgene wat gedaan moet worden en sla je dus twee vliegen in één klap.

16. Genieten van een film


Regelmatig verschijnen er films in de bios die mannen aanspreken. Zo staat er dit jaar ook weer een hoop op het filmprogramma, zoals de nieuwe Avengers film, Deadpool 2 of de film over de jonge jaren van Han Solo in Star WArs. Films gevuld met veel actie en natuurlijk (super)helden.

In plaats van dat je met je vrienden gaat, kun je ook eens je pa of zoon uitnodigen om naar de bios te gaan. Tijdens de film kun je dan weliswaar geen goed gesprek voeren, maar dat hoeft de pret niet te drukken. Bovendien blijft er na het einde van de film nog genoeg ruimte over voor nabespreking. Wanneer jullie samen een steengoede film gezien hebben, is dat ook wel nodig.

17. Geluk beproeven in het casino


Een gokje wagen hoeft niet altijd riskant te zijn. Je kunt er ook een gezellige avond van maken, door samen met je vader of zoon naar een casino te gaan. Onder het genot van een hapje en drankje kunnen jullie samen jullie geluk beproeven. En dat kan achter één van de vele slotmachines of aan de roulettetafel. In een casino is voor elk wat wils te vinden op het gebied van leuke spellen. Draag er wel zorg voor dat je niet je hele maandsalaris meeneemt en verbrast, want dan schiet je het doel van het casinobezoek voorbij.

18. Paintballen


Bekijk alle paintball aanbiedingen

Er is maar weinig wat een bredere glimlach oplevert dan wanneer de vader zijn zoon (of de zoon zijn vader) op het achterwerk raakt met een verfballetje. Bij paintballen gaat het niet alleen hoofdzakelijk om conditie of atletische bouw, maar vooral ook om sluwheid en intelligentie. Daarmee is het niet alleen maar een leuke activiteit voor veel verschillende type mensen.

Paintball wordt voornamelijk georganiseerd in groepsverband, maar je kunt ook gerust alleen samen met je pa of zoon naar een paintball gelegenheid gaan. Je kunt dan ingedeeld worden bij een groep (onbekende) mensen en dat biedt een mooie gelegenheid om met je vader of zoon samen te werken en andere mensen te grazen te nemen.

Bekijk alle paintball aanbiedingen


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag