Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

De 15 leukste uitjes voor ouderen

De 15 leukste uitjes voor ouderen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Zin in een leuk dagje uit? Hier vind je de 15 leukste uitjes voor ouderen in heel Nederland die zelfstandig een dagje weg willen. We hebben een selectie gemaakt uit verschillende musea, tentoonstellingen, activiteiten en culturele belevenissen in eigen land. Natuurlijk is er voor ouderen nog veel meer te beleven in Nederland, maar met de uitjes in deze lijst is een leuke dag in elk geval verzekerd. Hou  afhankelijk van het gekozen uitje wel het weer in de gaten, want niet alle bestemmingen zijn voor elk weertype geschikt.


blank

Uitje 1: Optische illusies bij Escher in het Paleis

Den Haag, Zuid-Holland

De permanente tentoonstelling Escher in het Paleis weet jong en oud al jarenlang te boeien. Bij de kunst van M.C. Escher draait alles om het creëren van optische illusies, waardoor je hersenen keer op keer worden gefopt. Onmogelijke tekeningen en schilderijen lijken levensecht en nemen je brein doorlopend in de maling.

Bij Escher in het Paleis is vrijwel al het beroemdste werk van M.C. Escher te bekijken, zoals de opmerkelijke prent “Klimmen en Dalen”. Daarbij lopen figuren eindeloos trappen op en af, zonder daarbij daadwerkelijk te klimmen of te dalen. De prachtige houtsnede “Metamorfose III” van 7 meter lang is wereldberoemd en toont Escher in optima forma.

Escher in het Paleis is gevestigd aan voormalig winterpaleis van koningin Emma aan de Lange Voorhout 74 in Den Haag. Naast het werk van Escher krijg je er ook toegang tot de tentoonstelling “Optische illusies”, waar ook werken van andere kunstenaars worden vertoond en uitgelegd wordt hoe optische illusies werken.


blank

Uitje 2: Moderne en klassieke kunst in het Bonnefanten Museum

Maastricht, Limburg

Het Bonnefanten Museum in Maastricht leent zich uitstekend voor een dagje uit voor de echte kunstliefhebber. Elk werk in het museum blinkt uit in stijl en techniek waardoor het Bonnefanten doorlopend weet te boeien, zonder daarbij de namen van beroemde kunstenaars nodig te hebben.

De collectie bestaat uit zowel klassiek als hedendaags werk van internationale kunstenaars. Ook regionale kunstenaars uit Limburg zijn daarbij zeer goed vertegenwoordigd. Daarnaast vind je in het Bonnefanten Museum regelmatig tijdelijke tentoonstellingen met schilderijen en beeldhouwwerken van allerlei verschillende aard.

Een bezoekje aan het museum is natuurlijk ook heel goed te combineren met een van de vele andere leuke activiteiten in Maastricht, zoals bijvoorbeeld het Natuurhistorisch Museum, de Sint-Pietersberg of gewoon ontspannen winkelen in het mooie centrum van Maastricht.

Voor meer informatie kijk op bonnefanten.nl


Uitje 3: Batavialand

Lelystad, Flevoland

Wie interesse heeft in de historische scheepvaart kan zijn hart ophalen in Batavialand. Op de Bataviawerf ligt een waarheidsgetrouwe reconstructie van de Batavia afgemeerd. Dit VOC-schip van Michiel de Ruyter uit de zeventiende eeuw staat symbool voor de Nederlandse handelsgeest en neemt je mee terug naar de Gouden Eeuw.

Naast de Bataviawerf bevindt zich het museum van Batavialand, waar je alles te weten komt over de scheepvaart van weleer. Er worden oude wrakken tentoongesteld en je vindt er exposities over het leven van die tijd. Ook de geschiedenis van Flevoland komt aan bod, want die ontstond al veel eerder dan toen het land de vorige eeuw werd teruggewonnen van de zee.

Naast Batavialand bevindt zich Batavia Stad, een outlet centrum voor iedereen die interesse heeft in bekende internationale merken. Ook als je niet van plan bent om inkopen te doen is Batavia Stad een bezoekje waard, want het is opgezet als replica van een oude Hollandse binnenstad en je vindt er ook tal van leuke horecazaakjes om even wat te eten of te drinken.


blank

Uitje 4: Historische treinrit op de Miljoenenlijn

Simpelveld, Limburg

 In Zuid-Limburg bevindt zich een walhalla voor iedereen die dol is op spoorwegen uit vervlogen tijden. Hier ligt namelijk de beroemde Miljoenenlijn, zo genoemd omdat de lijn het voor die tijd astronomische bedrag van 1 miljoen gulden per strekkende kilometer kostte. Dat kwam vooral doordat de spoorweg door heuvelachtig terrein liep en er dus veel hoogteverschil overwonnen moest worden.

De Miljoenenlijn loopt van Schaesberg (bij Heerlen) via Kerkrade naar Simpelveld. Wie deze route in stijl af wil leggen kan dat doen bij de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM). Die organiseert namelijk regelmatig ritjes met historische treinen, zoals prachtige stoomtreinen en de bekende donkerrode Duitse railbus. Ook zijn er speciale evenementen waarbij een rit in de trein wordt gecombineerd met andere leuke bezienswaardigheden.

In Simpelveld bevindt zich de thuisbasis van de ZLSM, waar je heel veel beroemde stoomtreinen, dieseltreinen en rijstellen uit vroeger tijden kunt bewonderen. Voor iedereen die van spoorwegen of simpelweg van nostalgie houdt een echte aanrader.

Voor meer informatie kijk op miljoenenlijn.nl


blank

Uitje 5: Kröller-Müller Museum en de Hoge Veluwe

Otterlo, Gelderland

Midden in het Nationaal Park de Hoge Veluwe bevindt zich het Kröller-Müller Museum. Hier worden meer dan 11.000 kunstwerken vertoond die werden verzameld door Anton Kröller en zijn echtgenote Helene Kröller-Müller. Het museum geniet vooral bekendheid vanwege de grote verzameling werken van Vincent van Gogh, de grootste ter wereld naast de collectie van het Van Gogh Museum zelf.

Ook heel bijzonder is de prachtige beeldentuin die maar liefst 25 hectare groot is. Daarvan geniet je natuurlijk het best op een dag met mooi weer. Bovendien kun je dan ook optimaal genieten van het natuurschoon van Hoge Veluwe zelf. Daar bevinden zich overigens nog veel meer leuke bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld het Museonder en het Jachthuis Sint Hubertus.

Voor meer informatie kijk je op krollermuller.nl


blank

Uitje 6: Dierentuin Artis in hartje Amsterdam

Amsterdam, Noord-Holland 

Een dierentuin bezoeken is altijd leuk voor jong en oud, maar nieuwe dierentuinen worden wel steeds groter en dus ook moeilijker te belopen. Dierentuin Artis is een uitzondering op die regel. Omringd door de stad Amsterdam is Artis namelijk wel gedwongen om zoveel mogelijk te doen met de ruimte die beschikbaar is, waardoor je heel veel leuke dieren kunt bekijken op een relatief kleine oppervlakte.

In Artis vind je de meest uiteenlopende diersoorten, van kleine vissen en vlinders tot enorme olifanten en giraffes. Elk dier heeft zijn eigen verhaal, wie meer wil weten over alle flora en fauna kan terecht bij de vele tentoonstellingen en exposities. Ook zijn er regelmatig bijzondere activiteiten en speciale rondleidingen om nog meer van een bezoekje aan een van de leukste dierentuinen van Nederland te genieten.


Uitje 7: Volop nostalgie in het Beatles Museum

Alkmaar, Noord-Holland 

Iedereen die de jaren 60 heeft meegemaakt kan even teruggaan in de tijd en zijn hart ophalen in het Beatles Museum in Alkmaar. Daar vind je als bezoeker namelijk een grote collectie Beatles items, waaronder bijzondere platenhoezen, kunstwerken, concertposters, originele contracten met de handtekening van de Beatles erop en zelfs nooit uitgebrachte opnames van deze wereldberoemde band.

Daarnaast kun je genieten van allerlei andere voorwerpen die zo typisch zijn voor de jaren ’60 van de vorige eeuw, even ontspannen in de filmhoek, nieuw leesmateriaal over The Fab Four vinden in de Paperback-Writer shop of tweedehands collectors items aanschaffen in Collectors Paradise. Een bezoekje aan het museum is natuurlijk prima te combineren met andere uitjes in Alkmaar, zoals de wereldberoemde Kaasmarkt.

Meer informatie vind je op beatlesmuseum.nl


blank

Uitje 8: De Vesting van Bourtange

Bourtange, Groningen

Op de grens van Groningen en Duitsland ligt het vestingsplaatsje Bourtange. Het stadje is geheel omringd door een hoge verdedigingswal met prachtig gerestaureerde toegangspoorten, stenen muren en bruggen waardoor je al direct bij aankomst het gevoel krijgt terug te gaan naar de achttiende eeuw.

In Bourtange vind je tal van leuke bezienswaardigheden, zoals een synagoge en de woning van de kapitein. Daarnaast kun je de barakken bekijken van soldaten die Bourtange vroeger moesten verdedigen. De ambachtelijke winkeltjes, zoals boerderijwinkel “De Sikkepit” en rustieke horecagelegenheden maken een bezoekje aan Bourtange helemaal compleet.

Bourtange is het hele jaar te bezoeken, maar vooral heel bijzonder is het om in het hoogseizoen op zondag het traditionele kanon schieten mee te maken. Ook worden er dan veel evenementen en excursies georganiseerd die leuk zijn voor alle leeftijden.


blank

Uitje 9: Rondleiding in de Alfa Brouwerij

Schinnen, Limburg

De brouwerij van bierbrouwer Alfa is gevestigd in het Limburgse Schinnen en je kunt er als bezoeker meekijken hoe het bier wordt gemaakt. Een bezoekje begint in het museum waar niet alleen wordt getoond hoe bier wordt gebrouwen, maar waar je bijvoorbeeld ook het eerste lagervat uit 1870 kunt bewonderen. Na afloop kan er natuurlijk ook bier geproefd worden in het uitstekend daarvoor toegeruste proeflokaal.

De rondleiding van de brouwerij laat zien hoe het traditionele proces van bier brouwen met behulp van moderne techniek is verbeterd. Ook het vulproces is heel interessant om te zien. In de bioscoop met groot scherm worden historisch en nieuw beeldmateriaal gecombineerd en komt de geschiedenis van het bier brouwen echt tot leven.


blank

Uitje 10: De Molens van Kinderdijk

Kinderdijk, Zuid-Holland 

De molens van Kinderdijk zijn een unieke uiting van de puur Hollandse noodzaak om het water te temmen. Internationaal beroemd en inmiddels deel van de UNESCO werelderfgoedlijst zijn de molens niet alleen voor buitenlandse toeristen, maar ook voor een uitje in eigen land erg interessant. De 19 schitterend onderhouden molens vormen een uniek uitzicht, waar je wandelend of met een boottochtje met rondvaartboot Prins Friso eindeloos van kunt genieten.

Enkele van de molens zijn als museum ingericht en open voor bezichtiging. In de molen Nederwaard kun je zien hoe zo’n magistrale molen er van binnen uit ziet en hoe gezinnen er aan het begin van de vorige eeuw woonden. Ook museummolen Blokweer is van binnen te bekijken en hier wordt vooral getoond hoe de molen als pomp werd gebruikt om grote gebieden droog te houden.


blank

Uitje 11: Terug in de tijd in het Nederlands Openluchtmuseum

Arnhem, Gelderland

In het Nederlands Openluchtmuseum kun je de geschiedenis zien, ruiken, horen en voelen. Je ziet de prachtig gerestaureerde panden zoals molens, huizen, boerderijen en fabrieken precies zoals ze vroeger waren. Elk gebouw had vroeger een echte functie en is verplaatst naar het museum om daar weer in oude glorie hersteld te worden.

In het Nederlands Openluchtmuseum komt het rijke verleden van ons land in al zijn facetten tot leven, met name in het schitterend gedecoreerde en waarheidsgetrouwe interieur. Zo zie je hoe mensen vroeger leefden en werkten, bijvoorbeeld op de scheepswerf en in de historische bierbrouwerij. Een ritje in de tram maakt de dag compleet.


blank

Uitje 12: Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Enkhuizen, Noord-Holland 

In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen wordt het leven van alledag getoond rondom de voormalige Zuiderzee, oftewel het huidige IJsselmeer. Door de combinatie van openlucht- en overdekt museum is het Zuiderzeemuseum altijd een leuk uitje en voor alle leeftijden geschikt. Elk pand vertelt zijn eigen verhaal over hoe het leven vroeger was voor mensen die naast de Zuiderzee woonden, zoals vissers, palingrokers, boeren en burgers.

Veel van de panden in het Zuiderzeemuseum zijn nog helemaal in originele staat of schitterend zoals vroeger gerestaureerd. In de vele woonhuizen kun je zien hoe gewone mensen vroeger leefden. Ook kun je er uitgebreid de sfeer opsnuiven in de ambachtelijke bakkerij, het kaaspakhuis, de kerk en de visrokerij. Natuurlijk mag er ook af en toe worden geproefd, zoals in het Harderwijker snoepwinkeltje.


blank

Uitje 13: De Kaasmarkt van Alkmaar

Alkmaar, Noord-Holland

Al sinds 1593 wordt op het Waagplein in Alkmaar de Kaasmarkt gehouden. Inmiddels is dit een internationaal fenomeen geworden, waar elk jaar ook duizenden toeristen speciaal voor naar Alkmaar komen. De Kaasmarkt vindt van april tot en met september elke vrijdag plaats. Keer op keer is het een leuk en indrukwekkend schouwspel om het hele plein vol te zien met kazen en natuurlijk met de in klederdracht gehulde kaasdragers.

Uiteraard is een uitje naar de kaasmarkt ook heel goed te combineren met andere bezienswaardigheden in Alkmaar. In dit artikel noemden we bijvoorbeeld al het Beatles museum. Ben je echter geen Beatles-fan, dan kun je ook terecht in het Biermuseum of het Stedelijk Museum. In de historische binnenstad van Alkmaar zelf zijn bovendien veel mooie panden te bewonderen en kan er ook naar hartenlust worden gewinkeld.


blank

Uitje 14: Het Anne Frank Huis

Amsterdam, Noord-Holland

Een bezoekje aan het Anne Frank Huis blijft een unieke en indrukwekkende ervaring. In dit drukst bezochte grachtenpand van Amsterdam ga je terug in de tijd, toen Anne Frank zich er als Joods meisje tijdens de Tweede Wereldoorlog verborgen hield. Het dagboek wat ze toen bij hield is inmiddels een van de belangrijkste en beroemdste getuigschriften uit de Tweede Wereldoorlog.

In het Achterhuis krijg je een uniek inkijkje in het dagelijks leven van Anne Frank en haar familie. Zo kun je de ruimte bezoeken waar Anne Frank zich jarenlang verborgen hield voor de Duitse bezetters. In het museum vind je behalve het originele exemplaar van het dagboek ook allerlei documenten, foto’s en voorwerpen die de impact van die periode echt doen voelen.


blank

Uitje 15: Het Spoorwegmuseum

Utrecht

In het Spoorwegmuseum is er van alles te zien en te beleven voor alle generaties. De meer dan 175-jarige geschiedenis van met name de Nederlandse spoorwegen staan hierbij centraal. Natuurlijk zijn er daarom heel veel historische locomotieven en treinstellen te bewonderen, die zowel binnen als buiten staan opgesteld. Daarmee is het Spoorwegmuseum een leuk uitje voor iedereen die het reizen per trein een warm hart toedraagt.

Naast de vele prachtige treinen zijn er in het Spoorwegmuseum ook tal van interessante tentoonstellingen en exposities te bekijken. Met onder meer antieke affiches en pamfletten, maar ook schilderijen en allerlei andere kunstvoorwerpen die met de spoorwegen te maken hebben. Wie interesse heeft in boeken over spoorwegen kan terecht in de bibliotheek en natuurlijk kan er ook heel goed voor de inwendige mens gezorgd worden.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit Senioren

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag