Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

9 tips voor een dagje uit als je slecht ter been bent 

9 tips voor een dagje uit als je slecht ter been bent 

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Als je in een rolstoel zit of slecht ter been bent, kan het soms wat moeilijker zijn om een geschikte locatie voor een dagje weg te vinden. Helaas is tegenwoordig nog niet elke plek aangepast op rolstoelen of op diegenen die wat moeilijker lopen. Daarom zetten wij negen tips voor een dagje uit als je slecht ter been bent of als je iemand die minder valide is wilt meenemen op een onvergetelijke dag weg. Want ook als je niet goed kunt lopen, zijn er genoeg leuke dagjes uit in Nederland. Veel plezier!


1. Ga naar een tof concert

Leuk voor jong en oud: een goed concert! Wat is er nou leuker dan je favoriete artiest in levende lijve horen zingen, of juist nieuwe muziek ontdekken door een gaaf concert? Bijna elke concerthal in Nederland heeft speciale plekken voor rolstoelen en mensen die slecht ter been zijn. Zo kan iedereen van goede live muziek genieten. Ook bij verschillende festivals kun je ook goed terecht als je minder goed of niet kunt lopen. Festivals die goed toegankelijk zijn voor minder validen zijn bijvoorbeeld Solarweekend in Roermond, Film by the Sea in Vlissingen, Appelpop in Tiel, Dutch Design Week in Eindhoven of Amsterdam Dance Event in Amsterdam.


2. Ga mee met een rondvaart in een mooie omgeving

Een perfect dagje uit voor iemand die slecht ter been is, is een rondvaart (bijvoorbeeld in Groningen of Amsterdam)! Veel rondvaartboten zijn goed toegankelijk voor een rolstoel- of scootmobiel gebruiker of iemand die minder goed kan lopen. Vanuit de boot heb je een prachtig uitzicht over de natuur of een stad waar jij je in bevindt. Zo zie je heel veel van een gebied, zonder dat je veel moet lopen! Geweldig, toch? Zo kun je bijvoorbeeld de schattige grachten van Utrecht bewonderen vanaf een boot, zonder dat je die vervelende trappetjes op en af hoeft te gaan. Of vaar door prachtige natuurgebieden als de Biesbosch. Een rondvaart duurt al gauw een paar uur, en daarna kun je nog een lekker drankje doen in de zon of zelfs een picknick meenemen voor bij de aanlegplaats van de boot. Een super dagje uit voor als je slecht ter been bent!


3. Wat dacht je van een huifkartocht?

Ook een huifkartocht is een prima manier om meer van de omgeving te zien, als je niet goed kunt lopen. Veel huifkartochten zijn ook toegankelijk met een rolstoel. Super! Je kunt bijvoorbeeld een bijzondere tocht maken door de omgeving van de Veluwe, op verschillende Waddeneilanden of in de Alde Feanen in Friesland. Maar ook bij jou in de buurt kun je vast ook als minder valide een huifkartocht maken: bijna elke huifkarhouder heeft een wagen waar mensen die slecht ter been zijn comfortabel kunnen zitten of waar een rolstoel of scootmobiel in past. Bij sommige bedrijven kun je zelfs thuis worden opgehaald! Gewoon even bellen van tevoren, en je heerlijke dagje uit kan beginnen!


4. Een wandelroute voor de minder validen via Natuur Zonder Drempels

Wil je graag een dagje uit in de natuur, maar vind je het lastig om te bepalen waar je goed heen kunt gaan als je in een rolstoel zit of slecht ter been bent? Speciaal voor jou is er een site in het leven geroepen: Natuur Zonder Drempels. Deze site zoekt routes voor mensen met een fysieke beperking, waaronder mensen in een rolstoel of scootmobiel, of mensen die minder goed kunnen lopen. Zo kunnen zij ook van de prachtige Nederlandse natuur genieten. Check via de website van Natuur Zonder Drempel bijvoorbeeld te beste uitzichtpunten waar je gemakkelijk kunt komen, of de mooiste routes die ook prima te doen zijn met een rolstoel. Handig!


5. Een dagje naar de dierentuin

Een ander perfect uitje voor als je slecht ter been bent, is de dierentuin. Bij verschillende Nederlandse dierentuinen, zoals Ouwehands Dierenpark in Rhenen, het Dolfinarium in Harderwijk of Dierentuin Artis in Amsterdam kun je een rolstoel lenen voor een minder valide. Ook als je normaliter dus niet in een rolstoel zit, kun je het park op wielen bekijken. De parken zijn voor een rolstoelgebruiker prima ingericht, zodat je ook als je slecht ter been bent alle dieren in het park kunt bekijken. Ook leuk voor een uitje met de kinderen – de hele familie zal dit een geweldig dagje weg vinden!

https://nl.pinterest.com/pin/439523244880046493/


6. Op naar een leerzaam museum

De meeste musea zijn ingericht op minder validen. Zo kun je ook met je rolstoel of krukken prima een leerzaam dagje weg naar een museum plannen. Wat dacht je van het Hunebedcentrum in Borger, waar je de enorme keien uit de IJstijd kunt bewonderen? Of het Volkerenmuseum, waar je alles leert over de verschillende culturen over de hele wereld? Het Mauritshuis in Den Haag is ook goed bereikbaar voor mensen die minder goed kunnen lopen. Er zijn ontzettend veel gave musea in Nederland, waar je jouw horizon kunt verbreden. Ook als je slecht ter been bent!


7. Lekker naar het zwembad

Het zwembad klinkt niet per se als de beste keuze voor een dagje uit als je slecht ter been bent, maar niets is minder waar. Je vindt namelijk door heel Nederland zwembaden waar er speciale faciliteiten zijn voor mensen die niet heel goed kunnen lopen! Ook rolstoel zwemmen is in steeds meer zwembaden een ding. Super fijn, want gaan zwemmen is een heerlijk uitje voor jong en oud. Iemand die slecht ter been is kan bijvoorbeeld met een zwembadlift veilig het bad inkomen. Tijdens het zwemmen is het heel fijn dat je gewichtloos bent, zodat je even geen last hebt van de benen. Een goed idee, toch?

https://nl.pinterest.com/pin/266556871674662938/


8. Doe mee met een gave workshop

Er zijn een tal van leuke workshops te volgen in ons land. Wat dacht je van potten pakken, chocolade maken, schilderen of zelf sieraden maken? De meeste workshop locaties zijn prima te bereiken voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten. Tijdens de meeste workshops kun je gewoon blijven zitten, zodat het voor de minder valide geen probleem is dat diegene minder goed kan lopen. Zo kun je samen een heerlijk dagje uit hebben en een gave workshop volgen! Het eindresultaat neem je natuurlijk mee naar huis, zodat je een leuke herinnering hebt aan je dag weg.


9. Ga op een Segway tour!

Wil je graag een stad bekijken, maar hou je het niet vol omdat je minder goed kunt lopen? Dan is een Segway tour de oplossing! Een Segway is een elektrisch vervoersmiddel voor een persoon, waarmee jij je gemakkelijk kunt verplaatsen. Door een klein beetje naar voren te leunen gaat hij rijden, en hij stopt als je rechtop staat. Hoe makkelijk kan het zijn? Met een Segway hoef je niet te lopen, maar kun jij je ontzettend gemakkelijk door een stad bewegen. In elke grote stad kun je een Segway huren, en zijn er ook verschillende leuke tours. Ga bijvoorbeeld op een Segway langs alle historische plekken van Den Haag, of ontdek onze hoofdstad eens op een hele andere manier!

https://nl.pinterest.com/pin/193936327680683251/


Als je slecht ter been bent of in een rolstoel zit, kan het soms lastig zijn om een leuk dagje uit te plannen. Je moet toch rekening houden met je beperking en kunt niet zomaar overal naartoe. Gelukkig zijn er talloze activiteiten die je kunt doen als je minder valide bent, zoals een dagje naar de dierentuin, mee met een rondvaart of een huifkartocht, het volgen van een gave workshop of op de Segway door een bruisende stad. Voor welk dagje uit kies jij?

 Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Tripper
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag