Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Tips om te bewegen voor ouderen

Tips om te bewegen voor ouderen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

In beweging blijven is voor ouderen heel belangrijk. Zowel voor de gezondheid, als voor de mentale staat is bewegen een cruciaal onderdeel. Daarnaast verlaagt bewegen de kans op ziektes en het houdt u lekker fit. Het advies is om minstens 150 minuten per week te bewegen. Dat kan op allerlei manieren, waar we in dit artikel op ingaan.


Voordelen van bewegen op leeftijd

Wanneer u ouder wordt, is het vaak niet meer zo vanzelfsprekend dat uw lichaam nog zo fit blijft als in uw jongere jaren. Dit hoort bij het proces van ouder worden, maar u kunt zelf er wel van alles aan doen om toch zo vitaal mogelijk te blijven. 150 minuten per week bewegen staat gelijk aan zo’n 2,5 uur. Dit kunt u bijvoorbeeld verspreiden over elke vijf dagen een half uurtje, en dan in het weekend niks, of twee keer per week een uurtje. Er zitten namelijk een hoop voordelen verbonden aan het ‘in beweging blijven’.

Naast het fit houden van het lichaam, is sporten ook ontzettend goed voor het humeur. Wanneer u beweegt, krijgt u daar ook weer nieuwe energie van. Daarnaast is bewegen ook zeer goed voor de bloedcirculatie, de ademhaling, de spieren en de gewrichten. Hoe meer uw lichaam gewend raakt aan elke week bewegen, hoe meer u het voordeel ervan mentaal en fysiek zult gaan merken. Ook verhoogt het de weerstand zodat u bijvoorbeeld in de winter makkelijker tegen een griepje kan. Kortom: vele voordelen, maar welke sporten kunt u gaan doen om in beweging te blijven? Wij hebben er een aantal voor u op een rijtje gezet.


1.Aquajoggen of zwemmen

Een fijne en veilige sport is zwemmen of aquajoggen. Tijdens het bewegen in het water traint u al uw spieren tegelijk, zonder dat dat zwaar aanvoelt. U kunt bijvoorbeeld bij een zwembad in de buurt baantjes gaan trekken. Elke dag een half uurtje zwemmen is goed voor zowel lichaam als geest. Daarnaast is zwemmen lekker, het water geeft u een licht gevoel. Let wel goed op de gladheid rondom het zwembad en trek voor de zekerheid slippers aan. Een andere optie in het zwembad is aquajoggen. Dat is iets actiever en u staat tot uw middel in het water. Het leuke aan aquajoggen is dat het in een groep is, dus gegarandeerd ook gezellig.


2. Golfen

Een heerlijke ontspannen sport is golfen. U merkt bijna niet dat u in beweging bent, omdat de focus ligt op het spel. Daarnaast is het gezond dat u in de frisse buitenlucht rondloopt. Het beste is om zonder golfkarretje op stap te gaan, maar wanneer u minder goed ter been bent is een golfkarretje een goede optie. Wanneer u 18 holes loopt bent u al gauw zo’n vier uur onderweg. Dat is dus bijna het dubbele van het aantal voorgeschreven uren per week. In deze vier uur wandelt u zo’n 8 kilometer wat een behoorlijke afstand is. Golfen is dus een zeer geschikte sport voor ouderen.


3. Yoga

Een andere goede en veel beoefende sport is yoga. Er zijn verschillende soorten yoga die u kunt volgen, maar het beste is om bij uw yogaschool of sportschool te vragen naar een klasje speciaal voor ouderen. Deze yoga is dan aangepast op u en uw leeftijdsgenoten, waardoor u geen kans loopt op blessures. Het voordeel van yoga is dat u op een rustige manier al uw spieren traint. Door de bijbehorende ademhalingstechnieken wordt u er, naast leniger, ook krachtiger van.


4. Wandelen

Wandelen is en blijft een hele fijne en makkelijke activiteit. Trek uw wandelschoenen aan en rijd naar het bos of strand. Neem lekker de tijd om een stevige wandeling te maken, waarbij u zelf het tempo kunt bepalen. Het leukste is natuurlijk om dit met uw partner of een vriend(in) samen te doen. Wat veel ouderen ook hebben is een wandel groepje. Dit zijn een aantal mensen die één of twee keer per week samen afspreken om te gaan wandelen. Het wandelen kan snelwandelen zijn voor de liefhebbers, maar een blokje om is ook al goed. Wanneer u een hond heeft komt u waarschijnlijk sowieso aan de 150 minuten bewegen per week, door het uitlaten van de vrolijke viervoeter.


5. Fietsen

Als wandelen niet helemaal uw voorkeur heeft, is fietsen een goede andere optie. Het kan zijn dat u een elektrische fiets heeft, waardoor u gemakkelijk langere afstanden kunt afleggen. De ANWB heeft verschillende fietsroutes door het hele land uitgezet, voor als u bijvoorbeeld er echt een dagje uit van wilt maken. Neem een lekkere lunch mee in uw fietstas of fietsmand en ga er op uit. Vooral in de zomer, lente en herfst is het heerlijk om in de frisse buitenlucht te zijn én ook nog eens te bewegen.


6. Hometrainer of sportschool

Als u er liever niet op uitgaat, of het fijn vindt om alleen te sporten dan zijn er ook tal van mogelijkheden voor. Zoals bijvoorbeeld het kopen van een hometrainer. Een hometrainer is een fitness apparaat dat u bij u thuis kunt neerzetten. Bewegen is nog nooit zo makkelijk geweest! Wanneer u er juist wel graag op uitgaat is de sportschool ook een goede optie. Daar ontmoet u niet alleen nieuwe mensen, maar kunt u ook verschillende klasjes volgen. Daarnaast kiest u zelf welke spieren u traint: staat u liever op de loopband of wilt u juist gewichtheffen?


Tip 1: Neem een personal trainer

Het kan natuurlijk voorkomen dat u zelf niet weet welke bewegingen goed voor u zijn. Of u vindt het lastig om zelf een sport te beoefenen. Dan is een personal trainer een hele goede optie. Aan een personal trainer zitten namelijk een hoop voordelen verbonden, welke u hier leest.

Tip 2: Begin of vind een sport groepje

Samen sporten is vaak een goede motivatie om te blijven bewegen. Vraag daarom aan uw vrienden of vriendinnen of zij met u een sport groepje willen beginnen. Met zo’n sport groepje kunt u er samen op uit. Neem allemaal een abonnement bij de sportschool en volg verschillende klasjes, of ga een zaterdagmiddag lekker samen golfen. Of wellicht is er al zo’n sport groepje bij u in de buurt, en kunt u zich daar aansluiten.

Tip 3: Wissel verschillende sporten af

Het is fijn om verschillende sporten af te wisselen. Zowel voor uw spieren, als voor de lol die u er zelf aan beleefd. Ga de ene week een paar keer zwemmen, en volg de andere week een yogaklas. Er zijn sportscholen te vinden die ook zwembaden in het sportcomplex hebben. Deze zijn ideaal om verschillende combinaties mee te maken. Vaak hebben ze er dan ook nog een sauna bij. Een mooi cadeautje om uw sportuurtje mee af te sluiten…foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Sporten Gezondheid Lichaam Senioren

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag