Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

7 Redenen om in een verzorgingshuis te gaan wonen

7 Redenen om in een verzorgingshuis te gaan wonen

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het valt op het eerste gezicht niet mee om in een verzorgingshuis te gaan wonen. Iemand neemt immers afscheid van zijn huis, zijn woonsituatie zoals hij of zij dat gewend was en misschien ook van zijn of haar buurt. Toch kan het ook voordelen hebben en helpen om in een verzorgingshuis te wonen. Zeker als het huishouden moeilijker te overzien wordt en iemand – hoe moeilijk dat ook is – steeds minder zelf kan. Wonen in een verzorgingshuis heeft dan zeker voordelen. In dit artikel bespreken we de redenen om in een verzorgingshuis te wonen en waarom het goed kan zijn om te overwegen.


Hoe ziet wonen in een verzorgingshuis eruit?

Kort gezegd houdt een verzorgingshuis meestal in dat je zelfstandig of met een partner in een appartement woont waarin je altijd beroep kan doen op een verzorgende. Het zijn vaak praktische, gelijkvloerse éénkamerappartementen met een eigen toilet, keuken en douche.
Het personeel van een verzorgingshuis kan je 24 uur per dag inroepen voor hulp bij het aankleden, wassen, huishouden, naar bed gaan en medicijngebruik. Wat je zelf nog wil en kan doen, kan je natuurlijk zelf blijven doen. Vaak worden er in een verzorgingshuis verschillende dingen georganiseerd:

  • gezamenlijke maaltijden
  • spelletjes in de middag of avond.
  • muziekavond met orkest.
  • workshops.
  • handwerken
  • bloemschikken
  • culinaire activiteiten
  • bewegingsactiviteiten.
  • kerkdiensten
  • gezamenlijk koffie drinken

De activiteiten zijn nooit verplicht. Mensen zijn vrij om er zichzelf voor in te schrijven of niet.


Het verschil tussen een regulier en een particulier verzorgingshuis

Er zijn reguliere en particuliere verzorgingshuizen waar je als senior terecht kan. Een regulier verzorgingshuis wordt grotendeels betaalt door de overheid. Wel betaal je de eerste maanden een eigen bijdrage. Het eerste half jaar is dit meestal een lage eigen bijdrage. Afhankelijk van je inkomen wordt dit de maanden daarna een hogere bijdrage. Je kan pas in een regulier verzorgingshuis terecht als je een indicatie hebt van het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg).

Voor een verblijf in een particulier verzorgingshuis heb je geen indicatie nodig. De kosten betaal je (deels) zelf. De gang van zaken wat betreft de kosten, verschilt per verzorgingshuis. Sommige particuliere verzorgingshuizen bieden veel luxe en een mooie locatie, terwijl andere particuliere verzorgingshuizen eenvoudiger zijn.

Zeker is in elk geval dat mensen ongeveer dezelfde redenen hebben om in een verzorgingshuis te gaan wonen, of dit nu particulier is of regulier.


1. In een verzorgingshuis kan je elk moment hulp krijgen bij medicijnen en dagelijkse verzorging.

Voor sommige ouderen gaat wassen, aankleden en naar bed gaan niet meer zo makkelijk. Als dit een obstakel wordt, kan de service in een verzorgingshuis zeker een uitkomst zijn. Er is 24 uur per dag iemand oproepbaar om te helpen met deze rituelen, zodat het geen hindernis meer is. Een ander aspect is het gebruik van medicijnen; een oudere die meerdere medicijnen gebruikt, heeft soms hulp nodig bij het toedienen ervan of bij het overzicht. In een verzorgingshuis wordt hierbij geholpen als dat nodig is.

Niet elke oudere heeft moeite met opstaan, naar bed gaan, wassen en aankleden. Meestal wordt het pas een probleem wanneer iemand heel stram, ziek, kortademig of heel hoog op leeftijd is. Soms kan iemand met behulp van een partner toch nog lange tijd zelfstandig wonen. Op den duur bestaat er dan wel het risico dat de zorgtaken te zwaar worden voor de partner.


2. In een verzorgingshuis wordt het huishouden minder zwaar

Eén van de zaken die wat lastiger worden voor oudere senioren (70+) is het huishouden. Koken, wassen, strijken en schoonmaken is niet meer zo vanzelfsprekend en eenvoudig als je wat ouder en slechter ter been bent. In het appartement van een verzorgingshuis is alles zo ingericht dat schoonmaken een stuk eenvoudiger is. De appartementen zijn praktisch ingedeeld en gelijkvloers. De was wordt gedaan door het verzorgingshuis, zodat dat niet langer iets is wat tijd en moeite kost.
Daarbij is het mogelijk om hulp te krijgen bij het huishouden van een verzorgende. Hij of zij kan ondersteunen op de punten waar het huishouden net wat te zwaar wordt.


3. Er is snel iemand ter plekke in noodsituaties

Voor iemand die flink wat ouder is, is opstaan na bijvoorbeeld een val, moeilijk en soms onmogelijk. Andere lastige situaties zijn het zich beroerd voelen of verward zijn. In een verzorgingshuis kan er snel iemand ter plaatse komen tijdens een vervelende situatie. Medewerkers van een verzorgingshuis zijn erop getraind om mensen gerust te stellen en weer op de rails te helpen. En het belangrijkste is: ze zijn dicht in de buurt.

Gelukkig is het meestal niet nodig dat er hulp moet komen voor een noodsituatie, maar het gevoel dat er snel hulp kan komen tijdens een vervelende situatie, is voor veel mensen geruststellend.


4. Er worden regelmatig activiteiten georganiseerd

Het prettige aan een verzorgingshuis is dat er regelmatig activiteiten op locatie worden georganiseerd. Eerder in het artikel hadden we al wat voorbeelden genoemd: muziek, gezamenlijk eten, creatieve activiteiten, bewegingsactiviteiten en koken zijn een paar voorbeelden. Het handige van activiteiten in een verzorgingshuis is dat er niet gereisd hoeft te worden. Bij de meeste verzorgingshuizen worden ook Kerst en Pasen gevierd, waarbij er gezamenlijk gegeten wordt voor wie dat wil.
Actief, sociaal of creatief bezig zijn is goed voor je zelfvertrouwen en zorgt ervoor dat je tot op hoge leeftijd nog scherp en fit blijft.

Een bijkomend voordeel van activiteiten is natuurlijk de mogelijkheid om andere mensen te ontmoeten, of gewoon gezellig een praatje te maken.


5. In een verzorgingshuis kan je als je dat wilt, andere mensen ontmoeten.

Of dat nu tijdens een activiteit is of tijdens een wandeling door het verzorgingshuis of in de buurt: wonen in een verzorgingshuis heeft als voordeel dat je makkelijk andere mensen ontmoet. Dat kan zijn om gewoon gezellig te praten, maar er kunnen ook vriendschappen en verliefdheden ontstaan.

Niet elke oudere heeft de behoefte om veel andere mensen om zich heen te hebben, of om nieuwe vrienden te maken. Het verschilt van persoon tot persoon. Wel prettig is dat er in elk geval anderen in de buurt zijn, wanneer je in een zorgcomplex woont. Je hebt dan in elk geval de keuze om wel of niet contact te hebben met anderen, zonder dat je daarvoor ver hoeft te reizen of veel hoeft te ondernemen. De kans op eenzaamheid wordt kortom, wat minder groot.


6. Meer zelfvertrouwen omdat het leven weer wat makkelijker wordt.

Het is menselijk om tot op een zo hoog mogelijke leeftijd in je eigen huis te willen blijven wonen. Dit is zelfs goed. Op den duur kan dit echter wel een worsteling worden. Huishouden, boodschappen, administratie en persoonlijke verzorging worden een grotere opgave wanneer iemand wat vergeetachtiger of slecht ter been is. De dagelijkse activiteiten worden langzamer steeds wat zwaarder en tijdrovender.
In een verzorgingshuis krijgt iemand hulp waar het nodig is, zodat er meer tijd en energie overblijft voor andere (aangename) zaken. Daarbij blijft iemand de dingen die prima gaan, gewoon zelf doen. Dit is uiteindelijk beter voor het zelfvertrouwen dan door blijven worstelen met zelfstandig wonen als dit steeds zwaarder wordt.


7. Een veilige omgeving.

Een woonzorgcomplex kan ouderen een veilig gevoel geven. Niet alleen omdat er altijd iemand in de buurt is voor noodsituaties, maar ook omdat kwaadwillenden minder kans hebben. In een verzorgingshuis is er altijd overzicht over wie er in – en uit loopt. Daarbij is het geen afgelegen omgeving, wat minder aantrekkelijk is voor inbrekers of overvallers die het op oudere mensen hebben gemunt. Het kan een prettig gevoel geven om in een wooncomplex te wonen waar altijd anderen in de buurt zijn en waar niet zomaar iedereen in en uit loopt. Gebeurt er toch iets, dan komt er snel iemand ter plaatse.


De behoefte aan een verzorgingshuis verschilt per persoon.

De één is op zijn vijfenzestigste al toe aan een verzorgde woonsituatie terwijl de ander op zijn negentigste nog zelfstandig kan wonen. De noodzaak of behoefte van senioren om in een verzorgingshuis te gaan wonen, verschilt sterk van persoon tot persoon. Het karakter van iemand, de gezondheid, de huidige woning en de aan – of afwezigheid van een partner spelen allemaal een rol.

Wanneer de gezondheid van iemand achteruit gaat, is een verzorgingshuis een goede optie om nog zoveel mogelijk uit het leven te halen. In een zorgcomplex wordt er hulp geboden bij allerlei dagelijkse activiteiten (wassen, aankleden, medicijnen, huishouden), en is het mogelijk om deel te nemen aan activiteiten. De aanwezigheid van andere ouderen maakt het daarbij wat makkelijker om gezellig te kletsen of vriendschap te sluiten. Dit zijn zaken die de kwaliteit van leven zeker kunnen verbeteren.



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag