Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is een kangoeroewoning?

Wat is een kangoeroewoning?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een kangoeroewoning zorgt voor de mogelijkheid om dichtbij familie te wonen, maar niet helemaal in hetzelfde huis. Zo’n woning houdt in dat er twee zelfstandige woningen onder één dak staan. Dat kan grote voordelen hebben als je bijvoorbeeld een mantelzorger bent. Wat is een kangoeroewoning nu precies en hoe werkt deze constructie? In dit artikel lees je daar alles over. Zo kan een kangoeroewoning bijvoorbeeld voordelig zijn betreft de hypotheek, maar vormen de bewoners van een kangoeroewoning samen één huishouden.


Wat verstaan we onder een kangoeroewoning?

Een kangoeroewoning houdt in dat er twee zelfstandige wooneenheden onder hetzelfde dak zitten. De twee woningen zijn intern gescheiden door een deur en ze hebben elk een eigen voordeur. Vaak is een kangoeroewoning een groot huis met een zelfstandige, kleinere woning op de begane grond. Deze kleinere woning wordt ook wel de buidel van de kangoeroe genoemd, dus daarom de term ‘kangoeroewoning’. Je komt het begrip kangoeroewoning ook wel tegen onder de noemers ‘buidelwoning’ en ‘meergeneratiewoning’.
Bewoners uit een kangoeroewoning hebben allemaal hetzelfde adres en  volgens de fiscus één gezamenlijke huishouding. Het is belangrijk om daarbij stil te staan als het gaat om uitkeringen, zorgindicaties en toeslagen. Afhankelijk van je wensen en mogelijkheden, kan je op verschillende manieren een kangoeroewoning realiseren:

  • je kan een woning huren
  • de woning kopen
  • een kangoeroewoning nieuw laten bouwen
  • een bestaande woning splitsen en zo een kangoeroewoning maken van deze woning.

Sommige gemeenten verhuren kangoeroewoningen voor bijvoorbeeld een gezin en een hulpbehoevende ouder. Deze kangoeroewoningen zijn speciaal voor families waarin iemand is met een zorgindicatie. Hoe dit precies werkt, lichten we verderop toe in deze blog.


Waarom is een kangoeroewoning prettig?

Zoals we al noemden, kan een kangoeroewoning een uitkomst zijn voor hulpbehoevende senioren. Ze kunnen in een kangoeroewoning naast hun familie wonen en langer zelfstandig blijven. Doordat het echter toch twee verschillende woningen blijven, is er voor zowel de ouderen als hun kinderen  nog steeds privacy.
Kangoeroewoningen kunnen ook in andere situaties zo hun voordelen hebben:

  • Oudere mensen kunnen langer zelfstandig blijven wonen.
  • Iemand met een handicap kan zelfstandig wonen met familie in de buurt.
  • Ouders kunnen op kleinkinderen en huisdieren passen.
  • Er is meer contact met elkaar.
  • Het is gezellig
  • Je kan een familiehypotheek afsluiten
  • Door een kangoeroewoning te verbouwen, kan de waarde van het huis stijgen.

Naast voor iemand zorgen, zijn er dus nog meer redenen waarom een kangoeroewoning prettig kan zijn.


Een kangoeroewoning huren, hoe werkt dat?

Er zijn verschillende gemeentes die kangoeroewoningen verhuren. Over het algemeen worden deze buidelwoningen alleen verhuurd aan gezinnen of families met iemand die een zorgindicatie heeft. In deze gevallen wordt de kangoeroewoning feitelijk gezien als een mantelzorgwoning, al is het verschil dat een mantelzorgwoning een losse woning is die tijdelijk wordt neergezet, en een kangoeroewoning bestaat uit twee woningen onder hetzelfde dak.

Zorgrelatie aantonen

In je gemeente kan je informeren wat voorwaarden zijn om een kangoeroewoning te huren. Er zal altijd gevraagd worden of er een zorgrelatie in de familie is (een senior die hulp nodig heeft, of bijvoorbeeld een autistische jongere die ouders nodig heeft om op terug te vallen). Deze zorgrelatie moet je kunnen aantonen.

Huren van een kangoeroewoning: wat te doen bij verhuizen en overlijden?

Een aandachtspunt als je een kangoeroewoning huurt of koopt, is dat je bij overlijden van een bewoner van één van de units zal moeten verhuizen, of je moet de mantelzorg van de nieuwe bewoner op je nemen. Zomaar verhuizen kan ook niet: de andere bewoner moet dan ook verhuizen Dit soort zaken staan eigenlijk altijd in het contract vermeld, maar zijn natuurlijk belangrijk om over na te denken.


Toeslagen

Zoals we al noemden, kan kiezen voor een meergeneratiewoning consequenties hebben voor uitkeringen en toeslagen. In een kangoeroe worden twee verschillende huishoudens gevoerd (met elk hun eigen voordeur), maar omdat je beide hetzelfde huisnummer hebt, ben je voor de belastingdienst fiscaal partner van elkaar. Dat kan financiële gevolgen hebben, als je niet kan aantonen dat er twee verschillende huishoudens zijn. Gevolgen die er kunnen zijn voor toeslagen:

  • In de situatie van bijvoorbeeld een alleenstaande (groot) ouder die op hetzelfde adres woont met een alleenstaand, volwassen kind worden er minder, of geen toeslagen verstrekt. Dit kan gaan om bijvoorbeeld een kindgebonden budget, oudertoeslag, zorgtoeslag en huurtoeslag.
  • In het vervelendste geval kunnen sociale voorzieningen en uitkeringen geweigerd worden.

Zorg dus dat je altijd kan aantonen dat er in de kangoeroewoning twee verschillende huishoudens zijn, en informeer goed welke financiële gevolgen het huren of kopen van zo’n woning verder heeft.


Familiehypotheek

Er wordt regelmatig een familiehypotheek afgesloten als het gaat om kangoeroewoningen. Dit is hetzelfde als een ‘gewone’ hypotheek, maar het verschil is dat (een deel van) het geld niet wordt geleend  van de bank, maar van een familielid. Het onderpand van de lening is in dit geval de woning. In het geval van een familiehypotheek leg je zelf met je familie de voorwaarden van de lening vast. Dit gaat bijvoorbeeld over de manier van aflossen, de looptijd en de rente. De voorwaarden worden officieel gemaakt bij de notaris.
Wat is er belangrijk voor je een (familie) hypotheek afsluit voor een kangoeroewoning:

  • Er kunnen mogelijk financiële gevolgen zitten aan het kopen van een kangoeroewoning. Een fiscaal expert kan helpen om hier overzicht in te geven. Kangoeroewonen kan gevolgen hebben voor onder meer fiscaal partnerschap, inkomstenbelasting en schenk – en erfbelasting.
  • Je hebt een notaris nodig om de juridische aspecten van kangoeroewonen vast te leggen. Denk bijvoorbeeld aan een samenlevingscontract en de wettelijke verdeling tussen ouders en kinderen.
  • Niet elke bank staat dubbele bewoning toe.
  • De waarde van de woning kan zowel positief als negatief beïnvloed worden als er meerdere generaties in dezelfde woning gaan wonen. Dit is ook iets waar een fiscaal adviseur meer over weet.

Tot slot is het heel belangrijk om als familie onderling goede afspraken te maken. Nu staat het begrip kangoeroewoningen wel voor twee verschillende woningen onder één dak, maar je bent wél altijd dicht bij elkaar. Door vooraf goed te bespreken wat de verwachtingen en grenzen zijn, wordt de kans op onenigheid kleiner.


Afspraken maken voor jullie kiezen voor een kangoeroewoning.

Voor je met familie samen een kangoeroewoning wilt kopen of huren, is het belangrijk om goed te bespreken wat de verwachtingen zijn van iedereen. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar niet in elke familie wordt zoiets even makkelijk besproken. Daarbij is bijvoorbeeld het zorgen voor een hulpbehoevende ouder, soms ook zwaar. Het is daarom ook goed als er een eventuele hulpverlener bij deze gesprekken aanwezig is.

Naast afspraken maken met het familielid dat in de ‘buidel’ gaat wonen, is het ook belangrijk dat partners samen bespreken wat zij belangrijk vinden. Eén van de twee heeft bijvoorbeeld zijn of haar schoonfamilie in huis. Je kan je voorstellen dat het voor beide partners prettig moet voelen, om kangoeroewonen te laten slagen. En wat doen partners als ze willen scheiden en de moeder van één van de twee in de kangoeroewoning woont? Dit zijn allemaal zaken om bij stil te staan.


Een woning splitsen om een kangoeroewoning te creëren.

Er zijn ook mensen die een groter huis splitsen om er zo een kangoeroewoning van te maken. Dit is iets wat niet altijd mag in elke gemeente. Je zal het aan moeten vragen en of het antwoord positief is, hangt af van de plaats in de gemeente waar het huis staat. Wat is belangrijk om te weten als je de woning zou willen splitsen:

  • De inpandige twee woningen moeten duidelijk van elkaar gescheiden zijn door middel van horizontale of verticale splitsingen.
  • De woningsplitsing moet worden vastgelegd bij de notaris.
  • De woningen van een geplitste woning kunnen later als twee woningen apart verkocht worden.
  • Vaak heb je een architect nodig om een woning logisch, en goed te kunnen splitsen.
  • Als het huis goed wordt verbouwd, kan de waarde stijgen.

Een woning splitsen en er een kangoeroewoning van maken is dus prima mogelijk, maar vraagt veel voorbereiding en kennis.


Een kangoeroewoning heeft voor én nadelen

Meergeneratiewoningen zijn een mooie oplossing voor bijvoorbeeld het personeelstekort in de zorg. Ouderen, of mensen met een handicap kunnen zo langer of makkelijker op zichzelf wonen, terwijl dat normaal niet had gekund. Wél vereist samenwonen met familie goede afspraken vooraf, en kan het financiële gevolgen hebben. Het kan veel opleveren, zolang je rekening houdt met de volgende zaken:

  • Bij het overlijden van één van de bewoners kan er veel veranderen.
  • Maak goede afspraken over privacy.
  • Bij de meeste kangoeroewoningen die je bij gemeentes kan huren, wordt er een zorgindicatie gevraagd.
  • Het is mogelijk om een familiehypotheek af te sluiten.
  • Een woning splitsen om er een kangoeroewoning van te maken, mag niet altijd.

Zolang je je goed voorbereid, is een kangoeroewoning een uitstekende oplossing om voor elkaar te zorgen.



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning Senioren

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag