Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

7 ideeën voor een landelijke woonkamer

7 ideeën voor een landelijke woonkamer

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je huis is echt je thuis. Dit is de plaats waar je tot rust komt na een lange dag werken, waar je samen leeft met je gezin en waar je dierbare spullen een plekje hebben. Je wilt dat de inrichting van je huis dat gevoel echt overbrengt: het gevoel van huiselijkheid en geborgenheid. Er is geen stijl die beter bij dat gevoel past dan een landelijke stijl: perfect voor een gezellige woonkamer! Ga je binnenkort verhuizen, of heb je zin om je huiskamer eens helemaal te veranderen? Om je te inspireren zetten we zeven ideeën op een rij voor een landelijke woonkamer.


Wat bedoelen we met een landelijke stijl?

Als je aan een landelijke woonstijl denkt, dan denk je aan bijvoorbeeld de inrichting van een knusse woonboerderij. Deze stijl is steeds populairder in de Nederlandse huishoudens. Dat geldt niet alleen voor boerderijen of grote huizen in een dorp, maar ook voor huizen midden in een bruisende stad. Door een landelijke stijl maak je jouw huis warm, gezellig en je creëert met deze stijl een gevoel van geborgenheid. Kortom, je voelt je direct thuis in zo’n interieur. Is een moderne en strakke inrichting niets voor jou? Dan is het zeker de moeite waard om je eens te verdiepen in inspiratie voor een landelijke woonstijl. Ga bijvoorbeeld voor natuurlijke materialen en kleuren en praktische woonaccessoires. Met de volgende ideeën tover je jouw woonkamer in een oogwenk om in een sfeervolle huiskamer in een landelijke stijl.

https://nl.pinterest.com/pin/317151998730961145/


1. Het samen zijn staat centraal

Bij het inrichten van je woonkamer in een landelijke stijl is één punt ontzettend belangrijk: het samenzijn met je vrienden, familie en liefde moet centraal staan. Een landelijke inrichting betekent gezelligheid, en dat moet ook terugkomen in de meubels en de manier waarop de meubels in je huiskamer komen te staan. Heb je een paar lekkere stoelen? Zorg er dan voor dat ze naar elkaar gericht zijn en dat ze niet te ver uit elkaar komen te staan.

https://nl.pinterest.com/pin/208502657733403884/

Je wilt een sfeer creëren waar je huiskamer uitnodigt voor een goed gesprek. Denk hier ook aan bij bijvoorbeeld het neerzetten van de televisie: in een landelijk interieur staat de televisie niet pontificaal in de woonkamer, maar is deze een beetje verstopt, bijvoorbeeld in een tv-kast die je af kunt sluiten. Dat staat wel zo mooi op de momenten dat je geen televisie wilt kijken.


2. Kies voor meubels van natuurlijke materialen (of die daar op lijken)

In een landelijke woonkamer horen spullen van natuurlijke materialen. Door voor materialen als hout, bamboe of rotan te kiezen, maak je je woonkamer gezellig en sfeervol. Zo krijg je een inrichting die niet zal misstaan in een woonboerderij, ook al woon je midden in de stad. Denk aan een grote, houten eettafel (het liefst in een lichte kleur, om de kleuren ook natuurlijk te houden) of een fijne stoel van riet. De materialen hoeven niet perse van echte natuurlijke materialen te zijn, want dat kan best oplopen in de prijs. Als je jouw woonkamer met een klein budget wilt inrichten kun je ook kiezen voor materialen die natuurlijk lijken. Door natuurlijke accenten toe te voegen zorg je voor meer warmte in huis. En dat is precies wat je wilt bereiken met een landelijke woonkamer! Een bank van hout zit natuurlijk niet zo lekker: ga dan voor een massieve, witte bank die je kunt decoreren met een fijn kussen of lekkere plaid.


3. Ga voor natuurlijke kleuren

Ook de kleuren zijn heel bepalend voor het inrichten van een landelijke woonkamer. Kleuren die goed bij deze woonstijl passen zijn natuurlijke kleuren zoals aardekleur, pastelkleuren en wit in alle tinten, zoals eierschaal of warm wit. Door deze kleuren te combineren met meubels van natuurlijke materialen (zoals je hier boven al las), maak je jouw woonkamer knus en warm. Kies voor een aantal accentkleuren voor de woonaccessoires, zoals bruin, blauw of roze. Dat staat prachtig bij natuurlijke materialen en wit als basiskleur. Eigenlijk kun je er elke kant mee op!

https://nl.pinterest.com/pin/479070479098382981/


4. Neutraal is het sleutelwoord

Om echt die landelijke feeling in je woonkamer te krijgen, is het belangrijk om de inrichting neutraal te houden. Bij een landelijke woonstijl denk je al gauw al tierelantijntjes en veel kleedjes: als je daar te veel in doorslaat, kan je inrichting al snel kitsch worden. Kies daarom voor een aantal accessoires die echt in jouw huis passen, en vul niet elk leeg plekje op. Ga voor wat grotere, grove spullen die je woonkamer dat landelijke sfeertje geven. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte overblijft – dat geeft je huiskamer kalmte en rust. Wel zo fijn!


5. Haal knusse woonaccessoires in huis

Het stylen van je woonkamer in landelijke stijl doe je natuurlijk het beste door het gebruik van accessoires. Hou de natuurlijke materialen en zachte kleuren in je achterhoofd en ga voor een mooie dierenvacht, neutrale kaarsen en bijzondere schilderijen. Ook een tof gewei of dierenschedel zal prachtig staan aan de muur.

https://nl.pinterest.com/pin/490610953139363089/

Investeer daarbij in een mooi vloerkleed: een kleed kan erg bepalend zijn voor de sfeer in je huis. Ga voor een hoogpolig tapijt voor een warm gevoel in je huiskamer, of kies voor een robuust kleed in de accentkleur van je woonkamer. Ook gordijnen zijn belangrijk: lange, zware gordijnen zorgen precies voor die look die jij wilt hebben in een landelijke woonkamer.

Waar vind je nou mooie woonaccessoires die passen in een landelijk interieur? Ga vooral eens langs de kringloop! Hier scoor je soms de gaafste vondsten die mooi staan in je landelijke woonkamer. Je vindt hier met een beetje geluk accessoires van materialen als sloophout, oude tegeltjes die je kunt inlijsten of een gaaf gewei voor aan de muur. Heb je geen kringloop in de buurt? Dan is Marktplaats je beste vriend.


6. Vergeet niet letterlijk de natuur in huis te halen

https://nl.pinterest.com/pin/493918284117338789/

https://nl.pinterest.com/pin/131871095324011672/

Bij een landelijk interieur horen natuurlijke materialen. Haal daarom buiten naar binnen: planten, bloemen en takken of bladeren staan prachtig in je woonkamer! Kies bijvoorbeeld voor een aantal prachtige gedroogde bloemen die je aan de muur hangt. Of leg een prachtige tak als decoratie in je huiskamer. Ook bloemen in een accentkleur voegen echt wat toe aan je inrichting. Haal dus letterlijk de natuur in huis!


7. Zorg voor karakter in je woonkamer

Je hebt mooie, natuurlijke meubels, een aantal kleuren voor de huiskamer en leuke woonaccessoires. Wat er nu nog mist, is een stukje karakter. Misschien ben jij één van de gelukkigen waarbij het huis zelf al een hoop karakter heeft: misschien heb je houten balken die perfect passen bij de landelijke inrichting. Heb je dat niet, dan kun je ook zelf aan de slag. Wat dacht je van een bankje aan de eettafel in plaats van eetkamerstoelen? Dat geeft meteen dat gevoel van samen zijn. Ook kun je ervoor kiezen om een houten paneel in je woonkamer te installeren. Misschien ben je dol op oude tegeltjes, die je in een rijtje kunt ophangen. Kortom, ga echt voor dat stukje karakter in je huis. Dat zal bijdragen aan een landelijke sfeer in de woonkamer!

https://nl.pinterest.com/pin/353391901995874364/

https://nl.pinterest.com/pin/566398090617943881/


Extra tip: match ook je uitzicht met je landelijke woonkamer

Heb je jouw woonkamer in een gezellige landelijke sfeer ingericht, maar kijk je nog uit op een saaie tuin? In dit artikel  van Dik.nl vind je acht tips voor het creëren van een landelijke tuin. Zo zal jouw landelijke woonkamer ook bij je tuin matchen! Leg bijvoorbeeld een moestuin aan door plantjes rechtstreeks in de aarde te planten (voor dat gezellige effect), kies voor tuinmeubels van hout of ander natuurlijk (ogend) materiaal en leg een vijver of sloot aan, want water is onmisbaar in een landelijke tuin!

https://nl.pinterest.com/pin/463378249141843336/


Wil je jouw woonkamer in landelijke stijl inrichten? Met bovenstaande ideeën hebben we je hopelijk kunnen inspireren. Gebruik voornamelijk natuurlijke materialen (denk aan bamboe en hout) en zachte kleuren, zoals wit- en grijstinten. Het is belangrijk om je huis zo in te richten dat je er fijn samen kunt zijn met vrienden en familie, maar dat je ook genoeg ruimte behoudt – je wilt natuurlijk niet dat je hele woonkamer vol staat. Met mooie woonaccessoires als een gewei of een lekker zachte dierenvacht hou je dat landelijke gevoel vast. Haal ook de natuur naar binnen voor in je landelijke interieur, hang bijvoorbeeld een mooie tak op in je woonkamer. Zo wordt je woonkamer gezellig, rustig en warm. Heerlijk!Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag