Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoeveel kost het maken van een bouwkundig rapport?

Hoeveel kost het maken van een bouwkundig rapport?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een bouwkundig rapport zijn de resultaten van een bouwkundige keuring. Het bouwkundige rapport reflecteert de bouwtechnische staat van een huis. Oftewel, in het bouwkundig rapport staat beschreven welke (verborgen) gebreken jouw huis heeft. De inspecteur noteert bijvoorbeeld de staat van de ramen en de vloer. Hij signaleert dingen zoals rottende planken, schimmels of scheurtjes in de muur. In dit artikel lees je wanneer je een bouwkundige keuring laat doen en wat het kost.

Gemiddeld gezien kost het maken van een bouwkundig rapport tussen de €250 en €450. De precieze kosten zijn sterk afhankelijk van de inhoud (m3), oppervlakte (m2) en locatie van de woning. Ook hangt het ervan af of je een algemene keuring of een specialistische keuring wil. Hieronder geven wij de gemiddelde prijs per oppervlakte weer:

Kubieke meters woning (inhoud – m3) Gemiddelde prijs (inclusief btw)
0-450 m3 €300
450 – 700 m3 €350
700-900 m3 €400
901-1100 m3 €450

Daarna komt er ongeveer €50 voor elke 200 m3 bij. De meeste bouwkundigen rekenen met kubieke meter, maar in sommige gevallen ook met de oppervlakte van je huis. De kubieke meters bereken je door de hoogte x breedte x lengte te berekenen, de oppervlakte alleen door de breedte x lengte te berekenen. Houd er rekening mee dat elke bouwkundige een eigen tarief hanteert.


Extra kosten bouwkundig rapport

Wil je een bouwkundig rapport binnen 24 uur? Dat gaat extra geld kosten (vaak ongeveer €50). Woon je op een lastige bereikbare locatie zoals een Waddeneiland? Tel er dan gerust €100 á €200 bij op (tenzij de bouwkundige daar ook woont). Extra services, zoals een Engelse rapportage, thermografische controle, of een taxatie van de waarde van het huis? Houdt per onderdeel rekening met extra kosten van gemiddeld €100.


Hoe wordt een bouwkundig rapport gemaakt?

Tijdens een bouwkundige keuring komt er een bouwkundige expert die jouw hele huis inspecteert op gebreken. Een enkele keer kan het om een gedeelte van een huis gaan, dat moet dan vooraf zijn afgesproken in de voorwaarden van het bouwkundige rapport. De bouwkundige kijkt kritisch naar alles waar hij bij kan (hij kruipt zelfs op het dak), zonder het huis schade te berokkenen. Hij gaat dus geen muurtjes openbreken of betimmeringen uit elkaar halen. Schade die daarachter plaatsvindt, worden ‘verborgen gebreken’ genoemd. Het risico op verborgen verbreken kun je bijna niet voorkomen (tenzij je een huis laat bouwen of een modern nieuwbouwhuis koopt).

Hierna worden alle bevindingen samengevat in het bouwkundige rapport. Dit rapport laat in een oogopslag zien welk bedrag je moet reserveren voor reparaties en onderhoud. Ook geeft het een indicatie van het toekomstige onderhoud dat het huis nodig heeft.

Het belang van een bouwkundig rapport

Bij het kopen of verkopen van een huis is een bouwkundig rapport essentieel. Al helemaal als het huis al wat ouder is. Langzaam verslechtert de fundering en ook houtworm en schimmels vinden hun weg in het huis. Vergis je niet, ook in nieuwbouwhuizen komen regelmatig schades aan het licht. Bijvoorbeeld een kromgetrokken deur of een kras op het raam. Dingen die je zelf nooit hebt gezien, maar niet aan het scherpe oog van de bouwkundige ontgaan.

De resultaten van het bouwkundige rapport en de mogelijke herstelkosten van gebreken in het huis, kunnen worden gebruikt in de onderhandelingen. Enerzijds kunnen ze invloed hebben op de vraagprijs van het huis, anderzijds schept het vertrouwen voor de toekomstige koper. Hij of zij weet namelijk of er nog werk aan de winkel is. Een bouwkundige keuring is dus niet verplicht, maar wel sterk aanbevolen.

Soms ligt het initiatief bij het bouwkundige rapport ook bij de koper van een huis. Op het eerste gezicht lijkt alles dik in orde, toch is er twijfel. Want verborgen verbreken zijn niet voor niets ‘verborgen’: ze zijn op het eerste oog niet zichtbaar. Toch kunnen ze later voor veel extra kosten zorgen. Daarom kiest een verstandige koper ervoor om een bouwkundig rapport op te laten stellen.


Wanneer laat je een bouwkundig rapport opstellen

In principe kun je een bouwkundige keuring op elk gewenst moment laten uitvoeren. Als je weinig gebreken verwacht kun je als koper van tevoren een bouwkundig rapport laten opstellen. Met goede resultaten kun je namelijk een hogere vraagprijs eisen. Als koper is het onverstandig om een bouwkundige keuring aan te vragen als het nog niet zeker is of je het huis kunt kopen. Je maakt dan namelijk kosten terwijl je nog niet eens zeker weet of het huis aan jou wordt verkocht.

Het ideale moment om een bouwkundig rapport op te laten stellen is tijdens de laatste fase van het aankooptraject. Dus op het moment dat de koop tussen een verkoper en een koper gesloten is en de onderhandelingen van start gaan. Meestal wordt er in de koopakte een ontbindende voorwaarde opgenomen.


Het voordeel van een ontbindende voorwaarde

Voorafgaand aan de bouwkundige keuring wordt een schatting gemaakt van de extra kosten ten aanzien van de gebreken van het huis. Als de bouwkundige keuring uitwijst dat de kosten veel hoger liggen dan verwacht, dan kan de koper afzien van de koop. Oftewel, het contract wordt ontbonden. Het is dus een manier om de koper te beschermen tegen hoge, onverwachte kosten. Uiteraard kun je er als koper voor kiezen om de kosten voor lief te nemen. De verkoper kan ervoor kiezen om de schade eerst zelf te herstellen, alvorens het huis te verkopen.


Waar moet je op letten als je een bouwkundig bureau inschakelt?

Er zijn een aantal verhalen bekend van mensen die toch bedrogen uitkwamen na een bouwkundige keuring. De bouwkundige klonk erg professioneel en had een streng brilletje op. Tóch zijn er dingen over het hoofd gezien, die niet kunnen worden aangemerkt als ‘verborgen gebreken’. Dat zal de koper van je huis je niet in dank afnemen. Dus, waar moet je op letten als je een bouwkundig bureau uitkiest?

Certificaten

Google geeft heel veel resultaten als je zoekt op ‘bouwkundig rapport laten maken’. De tarieven lopen erg uiteen, en een goedkoop rapport wordt al gauw een duurkoop als blijkt dat de kwaliteit erg laag ligt. Wij raden daarom aan om allereerst te controleren of het bouwkundige bureau ook gecertificeerd en/of erkend is, bijvoorbeeld door:

  • Nationale Hypotheek Garantie
  • Stichting Waarborgfonds Eigen Woning
  • Autoriteiten Financiële Markten (AFM) aangesloten financiële dienstverleners

Controlepunten

Iedere bouwkundige keuring heeft een aantal dingen die sowieso gecontroleerd (moeten) worden. Het is voor de consument vanzelfsprekend dat een bouwkundige het dak op gaat, terwijl sommige bouwkundigen zich er heel makkelijk vanaf willen maken. Bijvoorbeeld door het dak met een spiegeltje te controleren. Neem van ons aan dat het geen gedegen manier is om te controleren. Datzelfde geldt voor de vloer: niet iedere bouwkundige duikt onder de vloer. Terwijl dit wel een plek is waar heel snel gebreken ontstaan. Dus kijk goed op de website wat de bouwkundige precies aanbiedt. De meest veilige keuze maak je door familie en vrienden naar hun ervaringen te vragen. Of door de aankoop/verkoopmakelaar om advies te vragen.

De apparatuur en mogelijkheid tot specialistisch onderzoek

De uitrusting van de inspecteur is een goede graadmeter voor de kwaliteit van de bouwkundige controle. Verzeker jezelf ervan dat de inspecteur is voorzien van een ladder, vochtmeters, videoscoop en installatiemeters. Met een spiegeltje en een schroevendraaier komen ze namelijk echt niet ver. Voor specialistisch onderzoek is uiteraard andere apparatuur nodig. Bijvoorbeeld een uitvoerige controle van de fundering. Bedenk vooraf goed wat je precies wilt laten controleren en kijk of de apparatuur van het bouwkundige bureau aansluit bij jouw wensen.

Locatie en snelheid

Een bouwkundige uit jouw eigen regio hoeft minder kilometers te maken, dus die zal vanzelfsprekend goedkoper zijn dan een bouwkundige aan de andere kant van het land. Daarnaast is het belangrijk om te achterhalen hoe snel het rapport wordt opgeleverd. De (ver)koop van een huis is soms een heel dynamisch proces, waarbij snelheid gebaat is. Straks heb je eindelijk de resultaten, is de koper alweer gevlogen…!


Tot slot

Met bovenstaande tips weet je vast en zeker een stuk beter hoeveel het maken van een bouwkundig rapport kost. Ook heb je gelezen waar je op moet letten als je een bouwkundige inschakelt. Wij adviseren je om een paar vrijblijvende offertes aan te vragen bij bouwkundigen bij jou in de buurt. De meeste bouwkundigen maken een offerte zonder dat je direct aan een afspraak vast zit. Door de verschillende offertes naast elkaar te leggen en met elkaar te vergelijken, kun je voor jezelf bepalen welke bouwkundige de beste prijs-kwaliteitverhouding aanbiedt.

 foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag