Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe kun je je eigen keuken ontwerpen?

Hoe kun je je eigen keuken ontwerpen?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Is jouw oude keuken toe aan vervanging? Of heb je net een nieuwe huis en wil je daar graag een prachtige keuken in laten plaatsen? Dan ben je je waarschijnlijk aan het oriënteren op het aanschaffen van een nieuwe keuken die helemaal bij je past. Een keuken die de ruimte eer aan doet, die past bij de rest van het huis en die voldoet aan al jouw wensen. Een van de manieren waarop je ervoor kunt zorgen dat de keuken helemaal is wat je zoekt, is door hem zelf te ontwerpen. Hoe je dat kunt doen? Dat lees je in dit artikel.


Online je eigen keuken ontwerpen

Je eigen keuken ontwerpen, klinkt misschien als iets wat alleen is weggelegd voor mensen die daarvoor hebben gestudeerd, maar ook als leek is het heel goed mogelijk om de keuken van je dromen samen te stellen. Doordat er tegenwoordig online heel veel handige tools te vinden zijn die jou kunnen helpen bij het ontwerpen van je nieuwe keuken, is de kans groot dat ook jij helemaal zelf een ontwerp kunt maken.


Doe inspiratie op

Weet je nog niet precies wat je met je keuken wilt doen of wat het precies is dat je mooi vindt? Dan is het aan te raden om eerst eens de tijd te nemen om inspiratie op te doen. Zoek bijvoorbeeld online naar voorbeelden van keukens of ga eens rondneuzen in verschillende winkels om te zien wat je mooi vindt en wat bij jou past. Ook als je wel heel goed weet wat je mooi vindt, is inspiratie opdoen handig. Je weet immers maar nooit op wat voor nieuwe ideeën je wordt gebracht. Heb je voldoende inspiratie opgedaan? Dan kun je jouw droomkeuken gaan ontwerpen.


Wat heb je nodig?

Als je je eigen keuken gaat ontwerpen, dan zijn er een aantal dingen die je van tevoren moet uitzoeken. Zo is het bijvoorbeeld handig om de precieze afmetingen van de ruimte te weten. Meet hiervoor de hoogte en de lengte van alle muren in de keuken op, zodat je die straks gemakkelijk in kunt voeren. Ook de afmetingen van ramen en deuren zijn handig. Waar zitten die precies en hoe groot zijn ze? En hoe zit het met vaste aansluitingen als water, elektriciteit en gas? Waar bevinden die zich precies? Door alles nauwkeurig op te meten, kun je een precies ontwerp maken en gelijk zien wat (qua ruimte) wel en niet mogelijk is.


Het online ontwerpen van je keuken

Het online ontwerpen van je keuken is tegenwoordig heel simpel. Zo hebben de meeste keukengiganten wel een eigen keukenplanner, waarmee je de keuken kunt gaan ontwerpen. Het fijne hieraan is dat je gebruik kunt maken van kasten, bladen en apparaten die daadwerkelijk bij die winkel te koop zijn. Zo kun je jouw droomkeuken samenstellen en vervolgens precies zo laten leveren. Je kunt ook een algemeen ontwerpprogramma gebruiken, maar dan geniet je niet van dit voordeel. Een aantal winkels die je de mogelijkheid bieden om online je eigen keuken te ontwerpen, zijn:


1. IKEA

IKEA heeft niet alleen meubels voor het hele huis, maar bij deze woonwinkel kun je ook je nieuwe keuken ontwerpen. Voor het ontwerpen van je keuken heb je een aantal opties. Zo kun je bijvoorbeeld een afspraak maken om je ontwerp samen met een specialist in de winkel te gaan maken. Daarnaast is het ook mogelijk om telefonisch hulp te krijgen bij het maken van je ontwerp. Wil je het liever zelf doen of wil je eerst eens proberen of het iets voor je is? Dan kun je ook de online keukenplanner gebruiken.

Keukenplanner

Bij het maken van je ontwerp voer je allereerst de afmetingen van de keuken in. Vervolgens kun je onder andere de ramen en deuren in de ruimte gaan plaatsen en aangeven waar de vaste aansluitingen precies zitten. Hierna kun je de ruimte voorzien van kleuren en materialen naar keuze, waarna je de keuken kunt gaan ‘bouwen’ en voorzien van apparatuur. Dit kun in 3D doen, zodat je direct kan zien hoe de ruimte eruit zal komen te zien, of door middel van een bovenaanzicht. Vervolgens kun je precies zien welke producten je nodig hebt om de door jou ontworpen keuken daadwerkelijk te plaatsen en wat de kosten voor de keuken zullen zijn.


2. Keukenloods

Ook Keukenloods heeft een tool ontworpen waarmee jij vanachter je computer jouw droomkeuken kunt ontwerpen. Deze 3D keukenplanner is gewoon via je browser te gebruiken. Zo kun je op je gemak dingen uitproberen om te zien wat je mooi vindt en hoe dat eruit komt te zien in jouw keuken. Daarnaast kunt je ook de muren en de vloer in de 3D ruimte de kleuren van jouw huis geven. Op die manier is het beeld dat je van de keuken krijgt nog realistischer.

Keukenplanner

De Keukenplanner van Keukenloods is een planner die ook door een aantal andere keukenaanbieders gebruikt wordt. De Keukenplanner is op zich vrij gemakkelijk om te gebruiken. Allereerst geef je de maten van de ruimte op en geef je aan wat voor vorm de ruimte heeft. Vervolgens kun je deuren en ramen toevoegen. Hierna ben je klaar om je keuken te gaan maken. Hierbij heb je een ruime keuze uit soorten kasten en designs. Ben je klaar met ontwerpen? Dan kun je eventueel een offerte aanvragen om erachter te komen wat de keuken je zal gaan kosten.


3. Grando

Net als Keukenloods heeft ook Grando een eigen tool om je keuken mee te ontwerpen: de KeukenCreator. Als je deze tool gebruikt, kun je onder andere een lege ruimte kiezen om mee te beginnen en vervolgens zelf aan de slag gaan. Je kunt er ook voor kiezen om met een voorbeeldkeuken te beginnen, die je vervolgens zelf aan kunt passen aan jouw wensen. Op die manier hoef je niet helemaal van scratch te starten met ontwerpen.

KeukenCreator

De KeukenCreator geeft je de mogelijkheid om de wanden, de vloer en de muren te voorzien van materialen en kleuren. Op die manier kun je de ruimte zoveel mogelijk op die in jouw huis laten lijken, waardoor je ook gelijk kunt zien (of inschatten) hoe de door jou ontworpen keuken het in je huis zal doen. Het programma lijkt in de eerste instantie iets minder makkelijk te gebruiken dan die van Ikea of Keukenloods, maar met wat uitproberen (of door de tips te lezen) lukt het al snel om een keuken te maken.


Andere winkels die een keukenplanner aanbieden

Bovengenoemde winkels zijn zeker niet de enige die je de mogelijkheid bieden om online een keuken te ontwerpen die je vervolgens bij hen aan kunt schaffen. Ook de volgende winkels bieden je die mogelijkheid:

  • Keuken Kampioen
  • Mandemakers
  • Keuken Concurrent
  • Brugman
  • Tieleman

Keuken Kampioen, Mandemakers, Keuken Concurrent en Brugman vragen je eerst om je gegevens in te vullen, voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt met het ontwerpen van je keuken. Als je dit liever niet wilt, omdat de winkel je dan zou kunnen benaderen, of om een andere reden, dan kun je beter voor een van de andere aanbieders kiezen.


Kies de winkel die bij je past

Voordat je daadwerkelijk begint met het ontwerpen van je keuken, is het slim om eerst te kijken naar de keukens en de mogelijkheden die de verschillende winkels je bieden. Daarnaast is het ook slim om te kijken naar je budget en welke prijzen de verschillende winkels vragen voor een keuken. Op die manier voorkom je dat je een compleet ontwerp maakt om er vervolgens achter te komen dat de winkel veel te duur voor je is of dat de winkel niet de mogelijkheden qua ontwerp biedt die jij zoekt.


Keuken ontwerpen op papier

Wil je je nieuwe keuken liever op papier ontwerpen, omdat je geen geduld hebt voor online tools of omdat je het liever niet digitaal wilt doen? Dan kan dit uiteraard ook gewoon. Ook in dit geval is het slim om eerst de afmetingen van de ruimte op te meten. Neem ook gelijk de maten van aanwezige deuren en ramen op, zodat je dit straks gemakkelijk kunt tekenen. Daarnaast zul je ook in dit geval moeten weten waar de aansluitingen voor gas, water en elektriciteit zitten, zodat je hier rekening mee kunt houden. Vervolgens zorg je voor papier (met ruitjes), waarop je de ruimte kunt tekenen.

De keuken indelen

Als je de ruimte op papier hebt gezet, kun je de keuken gaan ontwerpen. Bepaal wat voor vorm te keuken krijgt, wat waar moet komen en wat de afmetingen van de elementen moeten zijn. Houdt hierbij ook rekening met de hoogte van je aanrecht en van kastjes. Zodra je je tekening af hebt, kun je eventueel naar een speciaalzaak gaan om met een specialist naar je ontwerp te kijken en om te bepalen wat je mogelijkheden zijn.

https://nl.pinterest.com/pin/299841287671608708/


Je keuken laten ontwerpen

Lukt het je niet om de keuken zo te ontwerpen dat je er blij mee bent? Dan doe je er goed aan om hulp in te schakelen. In dat geval zou je eventueel iemand kunnen inhuren die jouw keuken voor je gaat ontwerpen en daarbij rekening houdt met jouw wensen en het huis. Je kunt daarnaast ook naar een keukenwinkel gaan om daar samen met een van de medewerkers een ontwerp voor jouw nieuwe keuken te maken.


Je eigen keuken ontwerpen

In dit artikel hebben we je voorzien van een aantal handige tips voor als je zelf je keuken wilt gaan ontwerpen. Zo hebben de meeste winkels waar je keukens kunt kopen een eigen keukenplanner. Hiermee kun je je eigen keuken ontwerpen en vervolgens opvragen (of direct zien) hoeveel de keuken je precies zal gaan kosten. Ook kun je op die manier gebruikmaken van materialen, kleuren en apparaten die daadwerkelijk bij die winkel te koop zijn. Hierdoor is het verstandig om eerst eens uit te zoeken welke winkels keukens bieden die binnen jouw budget en bij je stijl passen. Meer informatie over de keukenplanners die we in dit artikel beschreven hebben, kun je vinden op de websites van de winkels.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag