Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Waar let je op als je een keuken koopt? 10 tips

Waar let je op als je een keuken koopt? 10 tips

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een keuken is een van de belangrijkste onderdelen van je huis. De meeste mensen zijn er meerdere keren per dag te vinden: van het smeren van een ‘bammetje’ tot het bereiden van de klassieker ‘aardappel, groente, vlees’. Heb je een nieuw huis en wil je een bijpassende keuken kopen? Of ben je toe aan een nieuwe keuken in je huidige woning? Het wordt een flinke investering, dus zet je schrap voor een grondige zoektocht! Onderstaande tips gaan jou helpen bij het vinden van de perfecte keuken.


Tip 1 – Bereid je goed voor

Keukenwinkels zijn best wel indrukwekkend. Je komt er op een verloren zondagmiddag om je ‘even te oriënteren’, om vervolgens door meerdere keukenverkopers benaderd te worden. Ze stellen je allerlei vragen om je zo goed mogelijk te kunnen helpen. ‘Wat voor apparatuur moet erin komen? Hoe groot moet de keuken worden? Wat voor materialen vind je mooi?’. Deze vragen kunnen je behoorlijk overvallen. Het is daarom verstandig om eerst na te denken over alle wensen omtrent de keuken, alvorens naar een keukenwinkel te gaan. Als je eenmaal weet wat je wilt, dan is het het beste om een afspraak te maken bij een keukenwinkel, binnen een vast tijdstip. In dat uur, of in de twee uur, moet er een concreet aanbod worden gedaan. Bedenk altijd wat je wil uitgeven, maar vertel dit niet aan de verkoper!

Blijf stevig in je schoenen staan

De medewerkers van een keukenwinkel zijn getrainde verkopers. Zij beschikken over een heel arsenaal aan verkooptrucs, een knap staaltje acteerwerk en een heleboel aanbiedingen. Zogenaamd speciaal voor jou. Laat je niet teveel meeslepen in dit spelletje en houd de afspraak zakelijk. Sla traktaties af, reageer niet te enthousiast op aanbiedingen en blijf kritisch. Laat je niet onder druk zetten en zet al helemaal geen handtekening tijdens de eerste ontmoeting.

Vraag altijd offertes aan: geen overhaaste beslissingen

Er zit heel veel verschil in keukens. Met name in de prijskaartjes die eraan gehangen worden. Daarom moet je altijd een offerte aanvragen. Je moet je niet laten meeslepen in het moment en een handtekening zetten zonder dat je vergeleken hebt. Of zonder dat je onderhandeld hebt. Ook al lijkt de verkoper nóg zo aardig. Hij of zij is echt niet persoonlijk gekwetst als jij niet direct ingaat op het aanbod. Het is immers zijn/haar werk!


Tip 2 – Ga naar een betrouwbare keukenzaak

De keukenindustrie doet nogal eens wat stof opwaaien. In het verleden zijn keukenzaken al meermaals besproken bij consumentenprogramma’s zoals Radar. Maar ja, aan de buitenkant kun je niet zien of een keukenwinkel betrouwbaar is. Er zal geen enkele winkel beweren ‘goedkoop maar onethisch’ te zijn. Toch zijn er een paar dingen waar je op kunt letten als je een keukenwinkel uitkiest:

  • Keukenwinkel moet aangesloten zijn bij het CBW. Dat betekent dat je aanbetaling in goede (lees: veilige) handen is.
  • Keukenwinkel heeft een keurmerk kwaliteit keukenbranche. Dit keurmerk wordt uitgereikt door de gelijknamige vereniging, die regelmatig onderzoek doet onder consumenten.
  • Keukenwinkel heeft positieve recensies ontvangen van andere keukenkopers. Als mensen ontevreden zijn, of opgelicht zijn, dan schromen ze ab-so-luut niet om dit aan de grote klok te hangen. Neem negatieve recensies serieus!
  • Je moet een goed gevoel hebben bij de keukenwinkel en bij de verkoper. Vertrouw op je onderbuikgevoel en koop geen keuken als het niet 100% goed voelt, om wat voor reden dan ook.

Keuken kopen in Duitsland

Er zijn veel Nederlanders die hun nieuwe keuken over de grens aanschaffen. De winkelervaring is daar heel anders: veel meer rechttoe rechtaan, veel minder poespas en geslijm. Bovendien staan de Duitse keukens bekend om hun goede, degelijke kwaliteit en nette prijs. Als dit jou aanspreekt, moet je vooral het volgende artikel lezen: “Loont het om je keuken in Duitsland te kopen?“.


Tip 3- Bepaal het budget voor de keuken

De prijs-kwaliteit van een keuken is direct een mooi bruggetje naar een van de belangrijkste aspecten van een keuken, namelijk het budget. Voor een nieuwe keuken moet je flink de portemonnee trekken, maar er is nog wel een hele brede range in prijzen. Bij de IKEA heb je een basiskeuken vanaf €5.000-€6.000, maar in de praktijk ben je voor een goede, op maat gemaakte keuken minimaal €10.000 kwijt. Maar dat kan net zo goed oplopen tot €15.000-€20.000. Een enorm verschil! Daarom is het ontzettend belangrijk om te bepalen wat je maximale budget is, en wat je voor dit budget allemaal wil krijgen. Je zult zien dat er al een hoop keukens afvallen. Sommigen zijn simpelweg te duur, anderen goedkoop maar niet veelzijdig genoeg. Het budget werkt dus heel sturend in jouw keuze.

Kies voor kwaliteit

Een keuken is een duurzame investering. Met een beetje geluk kan je tientallen jaren plezier hebben van de nieuwe keuken. Dat geldt vooral voor kwalitatief goede keukens, met onderdelen die gemaakt zijn van goede materialen. Een granieten aanrechtblad is bijvoorbeeld onverwoestbaar en makkelijk te reinigen. In tegenstelling tot goedkope, aluminiumbladen die snel bekrast of verroest worden. Kwaliteit geldt ook voor de apparatuur. Duurdere apparatuur heeft meerdere functionaliteiten, gaat langer mee, en gebruikt mogelijk minder stroom. Dat zie je met name bij dure ovens, die minder stroom verbruiken, wat weer scheelt op de energierekening.


Tip 4 – Onderhandel over de prijs

Als je eenmaal weet wat je budget is, en wat voor soort materialen en apparatuur je wilt, dan is het tijd om je keuken samen te stellen. Eigenlijk is een keuken een ‘modulair product’, aan elk onderdeel in de keuken hangt een prijskaartje. Als alles naar wens is samengesteld zal de verkoper met een prijs komen. Ook al is de prijs nog zo goed: accepteer het aanbod nooit meteen. Het is ontzettend gebruikelijk om te onderhandelen over de prijs (behalve in Duitsland), dus maak hier gebruik van.

Dat betekent ook dat jij nooit je échte budget vrij moet geven. Je moet altijd lager inzetten, zodat je uiteindelijk uitkomt op een bedrag dat je daadwerkelijk kunt betalen. Wat betreft onderhandelen kun je eerst beginnen met korting op de prijs, om vervolgens over te gaan op gratis extra’s. Bijvoorbeeld een mixer, pannenset of wat dan ook. Denk wel goed na over de waarde van die extra’s. Ga je ze echt gebruiken…? Ook hier geldt: beslis niet meteen! Vraag meerdere offertes aan bij meerdere keukenzaken.


Tip 5 – Denk na over de rol van de keuken in je (gezins)leven

Koken is voor sommige mensen een hobby, voor andere mensen een noodzakelijk goed. Dat heeft ook consequenties voor het soort keuken. Bijvoorbeeld de aanwezigheid/afwezigheid van apparatuur, de grootte van het aanrechtblad, type oven, aantal pitten in het gasfornuis, et cetera… Een belangrijk, bepalend aspect in het type keuken is de samenstelling van je gezin. Ben je alleenstaand, heb je een partner, kinderen? Vinden jullie het gezellig om met z’n allen koekjes te bakken of soep te maken? Dan is het belangrijk dat er genoeg ruimte is voor iedereen.


Tip 6 – Houd rekening met de beschikbare ruimte

Tip 5 sluit goed aan bij deze tip: houd rekening met de beschikbare ruimte. Als je een klein huis hebt, dan kun je de droom van een keuken met gigantisch kookeiland snel laten varen. Hoe jammer dat ook is. Je moet ervoor waken dat de keuken goed past bij de rest van je huis, niet alleen qua stijl, maar ook qua formaat. Je wil een woonkamer met een keuken, niet een keuken met een stukje woonkamer. Tenzij je echt heel erg van koken houdt ;-). Het is echter niet onmogelijk om jouw droomkeuken op een klein stukje grond te bouwen. Met behulp van inbouwapparatuur is er van alles mogelijk! Zolang je maar creatief bent.


Tip 7 – Stem de keuken af op de stijl van de rest van het huis

De keuken moet dus goed aansluiten bij jouw woonruimte. Niet alleen qua grootte, maar ook qua stijl. Als je bijvoorbeeld een strakke, minimalistische inrichting hebt, dan kun je het beste kiezen voor een moderne keuken met veel grijs en glas. Om maar een voorbeeld te noemen. En een landelijke inrichting gaat juist beter samen met een kleurrijke keuken met leuke barokelementen. Heb je nog geen idee wat voor soort keuken je wil? Je bent niet de enige. Het is belangrijk om van tevoren veel inspiratie op te doen. Door bijvoorbeeld naar de IKEA te gaan, woonbladen door te bladeren, of door te window shoppen bij een keukenwinkel. Als je er echt niet uit komt, kun je wat foto’s van je woning laten zien aan het keukenpersoneel.


Tip 8 – Kies een geschikte keukenopstelling

De keukenopstelling. Nog zo’n belangrijk element in het ontwerpen van je keuken. Wil je een rechte keuken kopen, of toch liever een ronde? Eentje mét of zónder een kookeiland? Met losse apparatuur, of ingebouwde apparatuur? Hoeveel kastjes wil je? Moeten er lades, of deurtjes inzitten? Hoge keuken met veel bergruimte, of lage keuken waar je overheen kunt kijken naar de woonkamer? De keukenopstelling is een mooie hersenkraker in de aanschaf van een keuken.


Tip 9 – Besteed aandacht aan de verlichting!

Koken is niet mogelijk zonder goede verlichting. Met slecht zicht, wordt het best wel gevaarlijk om groente te snijden. Daarnaast kun je niet goed zien hoe gaar vlees of aardappeltjes zijn. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden van onveilige situaties in de keuken. Situaties die je met goed licht voorkomt! Het is logisch dat je in de winkel niet altijd stilstaat bij het aspect verlichting, want in de winkel is het uiteraard heel goed geregeld. Let er echter wel op hoe je dit aan gaat pakken in jouw eigen woning. Ingebouwde spotjes, of een goede keukenlamp? Denk hier serieus over na!


Tip 10 – Maak heldere afspraken over montage en installatie

Er zijn meerdere manieren om op de kosten te besparen. Een van die manieren is om de keuken eigenhandig te plaatsen. Dit is een gigantisch karwei dat veel mensen onderschatten. Sterker nog, de gemiddelde consument is niet handig genoeg om alles zelf te plaatsen en te monteren. Het is namelijk van groot belang dat leidingen goed zijn aangesloten, apparatuur veilig is geïnstalleerd en kastdeurtjes stevig vast zitten. Om maar wat voorbeelden te noemen. Daarom raden wij je aan om te investeren in professionele hulp bij het plaatsen van de keuken. Zo voorkom je gevaarlijke situaties in de toekomst, en zorg je ervoor dat alles goed werkt. En blijft werken. Maak in de winkel goede afspraken over montage en installatie. Wees zo concreet mogelijk: wat wordt er geplaatst, wat niet? Wat valt er onder garantie, wat niet? Et cetera.foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag