Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

7 interieurinspiratie voor een industriële woonkamer

7 interieurinspiratie voor een industriële woonkamer

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Ga je binnenkort verhuizen? Of heb je zin om je woonkamer eens helemaal anders in te richten? Er zijn veel verschillende interieurstijlen. Sommige mensen houden van schattige tierelantijntjes en een volgebouwde woonkamer, een ander houdt juist van strak en modern. Behoor jij tot die laatste groep? Dan is een industriële woonkamer echt iets voor jou! Denk aan een inrichting vol robuuste meubels, ruwe materialen en stoere kleuren. Precies zoals een loft in New York of een hip, gerestyled schoolgebouw er uit zou zien! Wil jij je woonkamer in industriële stijl inrichten? Wij geven je daar in dit artikel graag heel wat interieurinspiratie voor.


Wat bedoelen we met een industriële woonstijl?

Een industrieel interieur is stoer, functioneel en robuust. De naam zegt het al: de industriële woonstijl is gebaseerd op fabrieksgebouwen en de tijd van de opkomst van de industrie, de negentiende en twintigste eeuw. De industriële stijl is vandaag de dag erg populair. Dat is niet voor niets, want deze woonstijl staat fantastisch in een appartement midden in de stad, maar geeft ook dat bruisende gevoel van een New Yorkse loft in een woonhuis in een buitenwijk. Daarbij is een industriële woonkamer veelzijdig, want deze stijl is met allerlei spullen te combineren. Prima als je dus niet helemaal opnieuw wilt beginnen met inrichten, of als je bijvoorbeeld gaat samenwonen. Met een mengelmoes en de juiste accenten richt jij binnen no time je woonkamer in tot een toffe, industriële en moderne kamer.

https://nl.pinterest.com/pin/482377810072982994/


1. Hou die New Yorkse loft in je achterhoofd

Wil je jouw woonkamer in industriële stijl inrichten? Hou dan tijdens het proces altijd die New Yorkse loft voor ogen. Dat fabrieksachtige hoge plafond, die ramen omlijst met staal, de betonnen vloer.. Dat zijn allemaal elementen die je terug wilt laten komen in een industrieel interieur. Wat kenmerkend is voor deze stijl zijn ‘harde’ materialen als steen, staal en beton. Vaak heb je over de ramen en plafond van je huis niet heel veel te zeggen (tenzij je een grote verbouwing gepland hebt staan), maar laat de materialen in een typische loft je inspireren bij het inrichten van je woonkamer.

https://nl.pinterest.com/pin/304767099764314117/


2. Denk vooral praktisch: less is more!

De industriële woonstijl is gebaseerd op praktisch nut: tierelantijntjes zijn echt overbodig en ruimte is goed. Industrieel is eigenlijk heel minimalistisch, en veel mensen voelen zich daar prettig bij: een leger huis is vaak ook een leger hoofd. Hoe fijn is het ook, dat je niet overal rommeltjes hebt liggen, maar dat je huis een fijn geheel is? Als je jouw woonkamer in een industriële stijl in gaat richten, zul je dat vast ook als een voordeel ervaren. Laat die prulletjes dus maar voor wat ze zijn. Less is more in een industrieel interieur.


3. Ga voor ruwe materialen in je woonkamer

Bij het samenstellen van een industriële woonkamer is het goed om naar de materialen van je meubels en accessoires te kijken. Ga voor ruwe stoffen en materialen als steen, beton, staal en andere metalen. Een grote ijzeren kast als boekenkast zorgt bijvoorbeeld voor een industriële eyecatcher midden in je woonkamer. Of kies voor een eettafel met een betonnen onderstel. Of wat dacht je van een echte, oude werkbank, zoals op onderstaande foto? Zulke details geven je woonkamer al snel dat fabrieksachtige sfeertje. Strakke lijnen in combinatie met de ruwe materialen zorgen voor de industriële uitstraling waar je naar op zoek bent.

https://nl.pinterest.com/pin/406449935100007633/


4. Kies voor sobere kleuren: donker mag!

Een industrieel interieur is niet echt kleurrijk. Dat less is more geldt ook voor het kleurenpalet: hou het vooral neutraal en rustig. Vaak worden huiskamers in lichte en vrolijke kleuren geverfd, maar ga eens voor donker! Er wordt gevreesd dat een donkere kleur op de muur een woonkamer klein en ongezellig kan maken, maar niets is minder waar. Turquoise, donkergrijze of mosgroene muren zullen je industriële woonkamer een prachtige chique uitstraling geven. Zelfs zwart zal gaaf staan, zolang je niet alle muren in deze kleur verft. Zulke kleuren zijn ook heel goed te combineren met de ruwe materialen als beton en staal. Want zeg nou zelf, pastel roze en harde accessoires van metaal passen niet heel goed bij elkaar, toch?

https://nl.pinterest.com/pin/841188036620315743/

Als je een stenen muur in je huis hebt, past dat natuurlijk helemaal in de industriële look. Ook een muur van hout kan heel wat bijdragen aan een fabrieksachtige sfeer. Helemaal gaaf: maak een van je muren ‘onaf’. Maak er bijvoorbeeld vlekken op en laat het lijken of er waterschade is geweest. Dat klinkt misschien gek, maar in het eindresultaat van je industriële woonkamer zal het er té gek uit zien!

https://nl.pinterest.com/pin/292382200792386727/


5. Vergeet de industriële verlichting niet

https://nl.pinterest.com/pin/458311699553488284/

Als je de woonkamer in een industriële woonstijl gaat inrichten, heb je geluk: deze stijl is tegenwoordig heel populair. Je ziet ook in bijna elke woonwinkel ‘industriële lampen’ in het assortiment. Zulke lampen zijn gemaakt van hout of staal en zijn minimalistisch ontworpen. Ze lijken zo uit een oude fabriek te komen, ook al zijn ze gloednieuw. Deze lampen misstaan natuurlijk niet in een dergelijk interieur – verlichting doet heel veel voor je woonkamer, dus zorg er zeker voor dat je een lamp in een industriële stijl scoort.

Een industriële lamp kun je ook heel gemakkelijk zelf maken. Omdat de verlichting in fabrieken niet per se mooi, maar vooral praktisch moet zijn, kun je om die industriële look na te bootsen ook een aantal gloeilampen aan een snoer hangen. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar op onderstaande foto zie je hoe gaaf het eindresultaat gaat worden. Het enige wat je nodig hebt zijn gloeilampen, lampsnoeren en haakjes om de snoeren aan het plafond te bevestigen. Gaaf, toch?

https://nl.pinterest.com/pin/31736372352396255/


6. Laat vooral ‘lelijke’ elementen in het huis zien

Wees bij het inrichten van je woonkamer vooral niet bang om kabels en snoeren te laten zien die je normaal zou weg werken. Je zag het al bij de foto van de do it yourself lamp uit de vorige alinea: juist die snoeren zorgen voor een gaaf industrieel effect. Dus laat de ‘lelijke’ kant van je huis gewoon zien! De leidingen van de kachel hoeven niet achter een schotje, ze dragen juist bij aan de fabrieksachtige sfeer in huis – en het scheelt ook nog eens een hele hoop gedoe. Je wil dat rauwe, pure gevoel in je woonkamer terug laten komen. Hebben de kozijnen een likje verf nodig? Dat ziet er juist tof uit! Een industriële woonkamer is dus ook zeer geschikt voor mensen die niet echt goed zijn in klussen…


7. Zoek vooral de rommelmarkt op (of gewoon op Marktplaats)

Dat je een hoop industriële accessoires gewoon bij de populaire woonwinkels kunt vinden, is hartstikke fijn. Maar als je het interieur van je woonkamer echt gaaf wilt maken, adviseren wij je op zoek te gaan naar gouden vondsten. Ga eens op je vrije dag naar de kringloop of de rommelmarkt, of ga er eens even goed voor zitten en speur Marktplaats af naar bijzondere spullen voor in je huiskamer. Zoek bijvoorbeeld naar een oude locker, zoals je die wel eens in Amerikaanse films ziet. Hoe cool zou dat staan in je industriële woonkamer?

https://nl.pinterest.com/pin/328270260317848409/

Op rommelmarkten vind je regelmatig stalen kisten, leidingbuizen en andere toffe materialen voor in jouw interieur. Extra tip: ga eens naar de rommelmarkten of naar kringlopen rondom Eindhoven, daar zul je vaak iets uit de oude fabrieken van Philips op de kop tikken. En dat ook nog eens voor een prikkie! Wat wil je nog meer?

https://nl.pinterest.com/pin/572942383817927863/


Als je jouw woonkamer inricht in industriële stijl, ga je voor robuuste materialen als ijzer, beton en staal. Daarbij staan muurkleuren als grijs, groen en zelfs zwart fantastisch – net als ruwe en stoere woonaccessoires. Wat dacht je van een oude locker om je boeken in op te bergen? Op de rommelmarkt en in de kringloop (of gewoon op Marktplaats) scoor je de tofste spullen voor in jouw industriële woonkamer. Dat is nog eens stoer wonen!Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag