Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

De leukste woontrends van 2024

De leukste woontrends van 2024

Laatst bijgewerkt: 30 januari 2024

We kijken graag vooruit. Al helemaal als het om interieur en wonen gaat, want het is altijd goed om (alvast) inspiratie op te doen. Ben jij ook zo benieuwd wat de nieuwe woontrends van 2024 gaan worden? In dit artikel passeren de leukste woontrends de revue. We behandelen niet alleen kleurstellingen, maar ook interieur en woonstijlen. Welke voorspelde woontrend ga jij dit jaar toepassen? 


Trend 1 – Knallende kleuren

De afgelopen jaren was er veel aandacht voor minimalistische woontrends. Vaak gingen deze woondtrends ook nog eens gepaard met zachte, natuurlijk kleuren. Zoals zandkleuren, grijs en crèmetinten, maar ook veel pastel. Vanaf 2020 kwam er al iets meer kleur in het interieur, namelijk door de trend ‘color blocking’. Deze trend zal zich naar verwachting verder door gaan zetten.

Color blocking

Color blocking is een leuke woontrend waarbij felle kleuren elkaar mogen contrasteren. Sterker nog, moeten contrasteren. Bijvoorbeeld een blauwe stoel tegen een gele muur. Of tafelstoelen die niet allemaal dezelfde kleur hebben. Het is het mooiste om voor kleuren te kiezen die het tegenovergestelde zijn van elkaar, en niet voor kleuren die heel erg bij elkaar vloeken. Dat kán volgens de woontrends wel, maar is toch niet heel prettig voor je ogen.

Felgekleurde woonaccessoires

Color blocking is wel een hele extreme toepassing van ‘kleur’. Niet elke woning is geschikt voor deze woontrend. Daarnaast is het maar de vraag hoe lang color blocking nog een woontrend blijft, want eerlijk is eerlijk: zo’n drukke kleurstelling kan snel gaan vervelen. Of het matcht niet meer met nieuwe spullen die je koopt. Daarom kun je ook kiezen voor gekleurde details, dé woontrend van dit jaar.

De meest saaie ruimte kun je nog tot leven brengen door het toevoegen van felgekleurde accessoires. Welke gekleurde accessoires kun je onder andere aanschaffen (of zelf schilderen!) om je huis helemaal klaar te stomen voor deze woontrend?

  • Kussentjes op de bank
  • Lampenkap
  • Plantenpot/bloemenvaas
  • Asbak
  • Schilderij

Ik hoor je denken. Kleur, kleur, kleur. Welke kleur? Dat is heel persoonlijk, je moet het mooi vinden en het moet bij je interieur passen. Toch heeft het nieuwe jaar wel een aantal kleuren in petto, die het allerbeste passen bij de voorspelde woontrends:

Vrolijk geel

Geel zie je natuurlijk steeds meer. In kledingwinkels, tijdschriften en ook in het interieur. Eerst voerde okergeel de boventoon, maar langzaam komen ook andere tinten in de mode. Zoals fel (neon)geel en zachte geeltinten.

Energiek blauw

Bauw is een kleur die het altijd wel goed doet. Geel is een hele specifieke kleur, die je misschien liever niet meer in huis hebt als de woontrend niet langer aan de orde is. Met blauw is dat niet zo. Blauw kan altijd. Woontrends zullen dit jaar vooral inspelen op allerlei soorten blauw: lichtblauw, donkerblauw, fris blauw, hemelsblauw en noem maar op.


Woontrend 2 – Multifunctionele inrichting

Ons huis moet steeds meer voldoen aan onze behoefte van het moment. Dat is de reden dat multifunctionele meubels steeds populairder zullen worden. Wat kun je daaronder verstaan? Bijvoorbeeld een mooie bank die ook als bed gebruikt kan worden (of een chique slaapbank). Of een eettafel die eenvoudig wordt omgetoverd tot een thuiskantoor. Een kinderkamer met een uitklapbaar bedje voor logees, of een speelgoedkist die tevens dient als ledikant. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van multifunctionele meubels.

We zijn er van overtuigd dat meubelmakers dit jaar met nog veel meer soorten producten op de proppen komen. Dit past veel beter in de levensstijl van steeds meer mensen. Denk aan freelancers, die soms thuis willen werken, en aan jonge gezinnen die geregeld extra kinderen over de vloer hebben.


Woontrend 3 – Smart living

Technologie wordt een steeds belangrijker onderdeel van ons leven. Niet alleen omringen we ons dagelijks met computers en mobiele telefonie, ook ons huis moet er aan geloven. Vervelend? Nee, wij vinden technologie absoluut een van de leukste woontrends van dit jaar. Simpelweg omdat het ons leven een stuk makkelijker kunt maken. Hoe kan je jouw woning ‘smart’ maken?

Slimme thermostaat

In het kader van duurzaamheid, kiezen steeds meer mensen voor een ‘slimme’ thermostaat. Deze thermostaat weet precies wanneer je wel en niet thuis bent, en past hier de temperatuur op aan. Meestal kun je deze thermostaten heel gemakkelijk via de app op je mobiele telefoon bedienen.

Hulp in de keuken

De keuken is een van de eerste plekken waar technologie echt het verschil gaat maken. Hieronder noemen we een twee voorbeelden van de leukste en meest geavanceerde technologische producten die je dit jaar steeds meer keukens terug zal zien:

  • Slimme koelkast. Zoals de Samsung Family Hub. Deze koelkast doet ten eerste aan food management (maak boodschappenlijstjes, bestel boodschappen, ontvang meldingen over houdbaarheid en bekijk op afstand de inhoud van je koelkast). Daarnaast kun je op de voorkant een digitale familie-agenda aanmaken en bijhouden.
  • Automatische kookplaat. Nooit meer verbrande gerechten, niet meer angstvallig controleren of het water al kookt. Een automatische kookplaat, op dit moment verkrijgbaar bij Siemens, heeft een automatische kook- en braadsensor die een signaal geeft als het eten klaar is.

Woontrend 4 – Nog meer duurzaamheid

Duurzaamheid is en blijft een thema. Wat ons betreft niet alleen één van de leukste, maar zeker ook één van de belangrijkste woontrends van dit jaar. We zijn ons er met z’n allen van bewust dat de grondstoffenvoorraad planeet niet oneindig is. Daarom verwachten wij dat steeds meer gezinnen overstappen op duurzame energie, zoals een cv ketel zonder gas. Ook zullen veel mensen meubels kopen van duurzaam vervaardigde en natuurlijke materialen, zoals bamboe. Ten slotte zien we deze woontrend ook terug in de tuinen van mensen. Wie er ruimte (en tijd!) voor heeft, plant z’n eigen kruiden in de tuin.


Woontrend 5 – Over-the-top stijl

We zien vaak met woontrends dat ze niet heel geleidelijk in elkaar overlopen, maar juist ineens doorslaan in een tegenovergestelde richting. Dat is ook een beetje zo met de leukste woontrends. Voorheen moest alles heel minimalistisch zijn, terwijl er nu ook zeker ruimte is voor een over-the-top interieur. Alles mag net wat spannender en kleurrijker. Bijvoorbeeld door elementen uit de Romeinse tijd toe te voegen, of door een filmset van jouw favoriete film na te bootsen. Deze woontrend gaat heel goed samen met de volgende materialen:

  • Velours. Velours, Frans voor ‘fluweel’ (al beweren sommige mensen dat velours een aparte stof is). Fluweel is een stof die in 2018 al veel voorkwam in kleding, maar nu zijn intrede doet in het interieur. Bijvoorbeeld een mooie fluwelen fauteuil, of een velours sierdeken of sierkussentjes.
  • Natuursteen. Met name marmer is erg populair dit jaar. Het is mooi, natuurlijk en past in heel veel woningen.
  • Leer en gekleurd glas. Er komt leer en gekleurd glas, vaak in combinatie met messing of natuursteen, weer ontzettend vaak voor.

Woontrend 6 – Alternatieve woningen

We hebben het nu voortdurend over wat er allemaal IN huis afspeelt, maar eigenlijk is het ook hartstikke interessant om te kijken naar de trends wat betreft het wonen zelf. We belichten graag de leukste woonalternatieven:

Tiny houses

Kortgeleden hebben wij een heel artikel gepubliceerd over tiny houses, omdat we merkten dat de vraag hiernaar enorm groeit. Mensen nemen graag genoegen met minder spullen en minder ruimte, en koppelen dit het liefst aan een zelfvoorzienend leven. Wat dat betreft is een tiny house de perfecte oplossing.

Modulair bouwen

Het modulair bouwen van woningen of kantoorgelegenheden wordt steeds populairder, en wij verwachten dat dit een heuse woontrend zal zijn. Wat houdt het in? Simpel, dat je aan de hand van een aantal modules een gebouw samenstelt. Dit is een zeer milieubewuste manier van bouwen waarbij de modules erg flexibel zijn. In dit artikel lees je hier nog veel meer over.

Houten huis

Een houten huis is een uitstekend woonalternatief voor iedereen die graag duurzaam en energiezuinig woont. Daarnaast ziet een houten huis er heel authentiek uit en is het een stuk goedkoper om te bouwen dan een regulier, stenen huis. Is het wellicht iets voor jou? Hier ontdek je in ieder geval alvast of je een houten huis zou kunnen betalen.

Wil je meer leren over interieuradvies en woningrichting? Overweeg dan een cursus interieur.


foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag