Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat kost een houten huis?

Wat kost een houten huis?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Een houten huis, ook wel een loghouse, log home of Finse of Zweedse woning genoemd, wordt steeds populairder in Nederland. Het is een goed alternatief voor iedereen die graag duurzaam, energiezuinig en sfeervol wil wonen. Het bouwen van een houten huis duurt niet lang, is relatief goedkoop en milieuvriendelijk. In dit artikel gaan we dieper in op het wonen in een houten huis en beantwoorden we de vraag: “Wat kost een houten huis?”


Het bouwen van een houten huis is zoals het bouwen van elke woning meestal maatwerk. De totale prijs die je betaald is afhankelijk van je wensen op het gebied van afwerking, architectuur en woonruimte. Gemiddeld gezien betaal je voor een ‘sleutelklaar’ houten huis gemiddeld tussen de €400 en €500 per m3. Sleutelklaar betekent dat het huis klaar is voor oplevering. Ter indicatie, voor een luxe vakantiewoning betaal je rond de €50.000. Een relatief klein houten huis kost circa €90.000, terwijl je een groter huis vanaf €130.000 bouwt. Deze prijzen zijn exclusief eventuele kosten voor de montage en de fundatie/onderbouw van het huis.

Een vuistregel voor het bepalen van de kostprijs is om de kosten voor het bouwpakket met factor 2.1 of 2.2 te vermenigvuldigen. Gemiddeld gezien kost een bouwpakket tot 400 m3 €230 per m3. Een groter houten huis kost relatief minder, omdat de bouwpakketprijs van een houten huis van circa 600 m2 €200 zijn. In deze berekening wordt ervan uitgegaan dat je het huis laat vervaardigen door een bouwbedrijf. Als je zelf de handen uit de mouwen steekt om je houten huis te bouwen, kan het dus allemaal een stuk goedkoper. Houd er wel rekening mee dat het een hele klus is, die je niet even in de avonduurtjes kunt klaren.


De kostenposten van een houten huis

De exacte kosten van een houten huis hangen af van een heleboel verschillende factoren: het soort hout, de dikte van de binnen- en buitenwanden, het bouwsysteem dat je kiest en het model en de grootte van de houten woning. Daarnaast moet je nog een keuze maken in het afwerkingsniveau, de isolatiematerialen en ga zo maar door. Dan sta je nog voor de keuze of je het huis zelf gaat bouwen of dat je het laat bouwen…


Energiekosten houten huis

In een houten huis bespaar je enorm op de energiekosten. Dus in de loop van de jaren kun je hier echt financieel voordeel mee behalen. Hout is namelijk een perfect natuurlijk isolatiemateriaal, met een EPC van 0.8 of lager (energielabel A). Dat betekent dat je energiezuinig kunt leven, wat ook weer bespaart op kosten. Naar schatting betaal je in een houten huis 35% minder energiekosten dan in een stenen of betonnen huis.Wij leggen je graag uit hoe het kan dat houten huizen zo energiezuinig zijn.

Hout heeft een eigen isolatievermogen, dat 6 keer groter is dan baksteen en 12 keer groter dan beton. Ter vergelijking: een houten wand van 8 cm heeft dezelfde isolatiewaarde als een bakstenen muur van 50 cm. Ook is de ruimte van een houten huis sneller opgewarmd dan de ruimte van een stenen huis. Dat komt omdat de stenen eerst moeten opwarmen, voordat de binnenruimte warm wordt. Hout heeft minder massa dan steen, waardoor het nauwelijks warmte absorbeert.

Moet je een houten huis isoleren?

Kort gezegd: ja. Geen enkel huis kan zonder isolatie. Maar, zoals hierboven beschreven, is hout de beste natuurlijke isolatie die je maar kunt hebben. Mits de constructie van je houten huis goed is, dus zonder veel gaten en kieren die de kou erin en eruit laten. Dat betekent echter niet dat je helemaal niet meer hoeft te isoleren. Want een houten huis heeft, net als andere huizen, ‘zwakke’ plekken, die goed geïsoleerd moeten worden. Je moet namelijk de vloeren, plafonds, daken en ramen op een goede manier isoleren. Dus het is niet een kwestie van extra dikke muren. Het is even een investering, maar dan woon je – ten opzichte van een betonnen of stenen huis – relatief energiezuinig. Meer weten over het isoleren van een huis? Deze informatie staat in onze artikelen over isolatie. De kosten voor het isoleren van een houten huis ligt – als bij elk ander soort huis – aan de omvang en de soort isolatie.


Wat zijn de voordelen van een houten huis?

Allereerst ziet een houten huis er ontzettend sfeervol uit. Een welkome afwisseling tussen de strakke nieuwbouwwoningen en identieke rijtjeshuizen. Denk maar eens aan de houten vakantiewoningen en chalets. Die zijn niet voor niets van hout gemaakt. Houten huizen hebben een karakteristieke uitstraling en hebben een rustgevend effect. Waarom zou je nog meer kiezen voor een houten huis?

Korte bouwtijd

Bij het bouwen van een huis moet je geduldig zijn. Gemiddeld gezien duurt het zes tot negen maanden tot een stenen of betonnen huis vervaardigd en woonklaar is. Dat komt omdat een stenen huis goed moet drogen, wat niet het geval is bij een houten huis. Het hout wordt namelijk van te voren ovengedroogd geleverd en er hoeft geen water verwerkt te worden.

Duurzaam bouwen en wonen

Een houten huis is een duurzaam, veilig en robuuste woning. Ze gaan ontzettend lang mee, soms wel honderden jaren. En ook als het huis de honderd niet haalt, niet getreurd: ze gaan nog steeds een leven lang mee. Wie nu direct denkt aan uitstervende aapjes vanwege neergehaalde tropische regenwouden, heeft het mis. Het hout voor huizen wordt op een duurzame manier verbouwd en is specifiek bestemd voor houten huizen. Zodra er een boom wordt gekapt, wordt er direct een nieuwe boom geplant. De herbebossing zorgt ervoor dat er geen bossen verloren gaan. Dus het is ecologisch verantwoord om een houten huis te (laten) bouwen.

Gezond woonklimaat

Heb je al eens eerder gehoord van ‘gezond’ wonen en een goed binnenhuisklimaat? Het is geen glad makelaarspraatje, maar een zeer belangrijk aspect van een woning. Een aspect waaraan een houten huis heel erg kan bijdragen. Verscheidene onderzoeken hebben namelijk laten zien dat hout positieve gevolgen heeft voor de luchtvochtigheid. Een goede combinatie van luchtvochtigheid en frisse lucht zorgt ervoor dat je leefcomfort verbetert. ZO hoef je minder vaak te hosten en heb je minder kans op lichamelijke ongemakken zoals reuma en spierpijn.

Lage energierekening

Omdat een houten huis zulke goede isolatiewaarden heeft, resulteert dit in een lage energierekening. Dit is niet alleen fijn voor moeder natuur, maar ook voor jouw eigen portemonnee. Het geld kun je veel beter besteden aan een hobby of mooie vakantie. Of je spaart het natuurlijk voor later.

Eigen ontwerp

De meeste mensen die in een houten huis wonen hebben deze zelf ontworpen. Dat biedt enorm veel mogelijkheden. Van een grote luxe villa tot een klein, schattig chalet en van een simpel ontwerp tot een architecturaal hoogstandje: jij kiest. De materialen kunnen in allerlei vormen worden gezaagd, dus de enige beperkingen zijn de beperkingen van jouw eigen ontwerpkunsten. Heb je wat minder fantasie dan kun je ook gewoon een bouwpakket aanschaffen of een sleutelklare woning kopen.


Houten huis zelf bouwen of laten bouwen?

Er zijn een aantal mensen die ervoor kiezen om (gedeeltelijk) zelf een houten huis te bouwen. Omdat ze tijd teveel hebben, handig zijn in huis of er genoegen uit scheppen om zelf de handen uit de mouwen te steken. Je moet er echter wel rekening mee houden dat het bouwen van een huis geen klusje is voor de avonden of de weekenden: dan duurt het wel erg lang voordat het huis ‘sleutelklaar’ is. Desalniettemin is deze klus echt prima te klaren voor een onervaren doe-het-zelver. De houtpakketten die je aangeleverd krijgt, zijn redelijk goed te begrijpen. Ook kun je ervoor kiezen om hulp te krijgen van een expert, die je zo nu en dan op weg helpt. Of je kunt natuurlijk samen met een team aan de slag gaan, dan vang je 2 vliegen in één klap: voldoening en expertise. En niet te vergeten gezelligheid. Reken erop dat een expert tussen de €20 en €35 per uur vraagt. Het is even een investering, maar dan weet je in ieder geval dat je houten huis goed in elkaar zit en lang mee gaat.

Ten slotte: de brandveiligheid van een houten huis

Het ziet er allemaal mooi uit, is energiezuinig maar fikt als een malle. Er hoeft maar een lucifer te vallen en je nieuwe, zelfgebouwde huis gaat in vlammen op. Of toch niet? In tegenstelling tot wat veel mensen denken, reageert hout juist beschermend op vuur en hitte. Dat komt omdat het hout direct een laag van houtskool aanmaakt: een natuurlijk hitteschild tegen de vlammen. Het duurt dus wel even voordat het hout van binnen ook in de fik staat. Dit geeft de brandweer tijd om de bewoners te evacueren. Daarnaast geeft vuur geen giftige gassen af als het in de fik staat. Maar wellicht lopen we met deze informatie een beetje op de zaken vooruit! Kies in ieder geval een leverancier uit die het hout van tevoren met brandvertragende middelen bewerkt.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag