Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is de beste slimme thermostaat?

Wat is de beste slimme thermostaat?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De noodzaak om energie te besparen wordt voor steeds meer mensen duidelijk. Een slimme thermostaat kan daar een heel goede hulp bij zijn. Je krijgt namelijk veel beter inzicht in je energieverbruik en kunt je woning zo efficiënt mogelijk verwarmen, wat natuurlijk ook het comfort vergroot.

Slimme thermostaten zijn er genoeg, maar hoe vind je nu het apparaat dat het beste bij jouw situatie past? Of je stadsverwarming hebt kan bijvoorbeeld de keus voor een thermostaat bepalen, maar ook of je het belangrijk vindt dat het apparaat zelflerend is of een intelligente technologie als geofencing ondersteunt. In dit artikel leggen we je uit wat die termen allemaal betekenen en hoe je zelf de beste slimme thermostaat kiest.


De voordelen van een slimme thermostaat

Een slimme thermostaat heeft tal van voordelen ten opzichte van een traditionele thermostaat die alleen handmatig of volgens bepaalde tijdschema’s bediend kan worden. Vrijwel alle voordelen hebben te maken met comfort of het besparen van energie en meestal zelfs met allebei tegelijk. Wat zijn zoal de voordelen van een slimme thermostaat?

Meer comfort

Omdat vrijwel elke slimme thermostaat ook via een app bediend kan worden kun je zelf zorgen dat je in een warm huis thuiskomt. Wanneer je op weg gaat naar huis kun je via de app instellen dat het lekker behaaglijk moet zijn als je thuis arriveert. Dat is natuurlijk altijd heerlijk thuiskomen! En dan hebben we het nog niet eens gehad over het zelflerende vermogen of geofencing dat veel apparaten ook ondersteunen. Daarover vertellen we zo meer!

Direct inzicht in je energieverbruik

Een slimme thermostaat kan direct bij alle informatie van een slimme meter in de meterkast. Daardoor heb je wanneer je maar wilt inzicht in je energieverbruik. Zo wordt het ook makkelijker om energie te besparen.

Overigens blijkt alleen het hebben van een slimme thermostaat niet genoeg te zijn om structureel minder energie te gebruiken. Bij de meeste huishoudens die een slimme thermostaat plaatsen gaat dat verbruik met slechts 1% omlaag. De grootste winst zit hem dus in een hoger wooncomfort. Maar als je echt actief het energieverbruik wilt beperken heb je daar met de slimme thermostaat wel alle mogelijkheden voor.

Zelflerend vermogen

De meeste slimme thermostaten hebben zelflerend vermogen. Dat houdt in dat ze zich na verloop afstellen op de manier die het beste is voor je eigen woning. Zo leert de thermostaat bijvoorbeeld hoe lang het duurt om vanaf een bepaalde temperatuur het huis zo warm te stoken als jij comfortabel vindt, zodat hij precies op tijd daarmee begint en er niet nodeloos energie wordt verbruikt. Naast dit automatisch aanpassen op de situatie kun je een slimme thermostaat natuurlijk ook gewoon handmatig programmeren. Zo kun je bijvoorbeeld per dag instellen op welke tijden de temperatuur in de woning omhoog of omlaag moet.

Zoneregeling

Wanneer een slimme thermostaat zoneregeling ondersteunt kun je per ruimte in huis de temperatuur apart instellen. Zo stook je bijvoorbeeld nooit meer ‘voor de vogeltjes’ als je de deur op het balkon een tijdje open hebt staan. Bovendien stelt het je in staat om precies die temperatuur in een kamer te krijgen die het beste past bij het gebruik. Zo is het vaak niet nodig om een bijkeuken even warm te stoken als de woonkamer en veel mensen houden ook van een koele slaapkamer. Met een slimme thermostaat met zoneregeling is dat geen enkel punt meer. Let alleen wel op dat je dan ook slimme radiatorknoppen nodig hebt zodat de thermostaat ook inderdaad de temperatuur per radiator kan reguleren.

Modulerend stoken

Wanneer een CV-ketel door een standaard thermostaat wordt aangestuurd schakelt die de ketel aan of uit en werkt deze nooit op halve kracht. Bij een slimme thermostaat die modulerend stoken ondersteunt kan dat echter wel. Zo houd je de woning veel constanter op temperatuur en wordt er ook aanzienlijk minder energie gebruikt. Op die manier bespaar je meer gas en dus ook geld. Overigens ondersteunen alle apparaten die modulerend kunnen stoken ook gewoon het aloude aan/uit systeem.


Stadsverwarming of alleen CV-ketel?

Bij stadsverwarming wordt restwarmte gebruikt die bijvoorbeeld vrijkomt in grote fabrieken. Normaal gesproken zou die warmte verloren zijn gegaan, maar dankzij stadsverwarming kunnen er huizen mee verwarmd worden. Dan heb je geen CV-installatie in huis en heb je dus ook niets aan een slimme thermostaat die daarvan afhankelijk is. Wanneer je woning is aangesloten op stadsverwarming moet je thermostaat dat ook ondersteunen. Dat is niet bij elke slimme thermostaat het geval en dat is dus iets om goed op te letten voor je een bepaald apparaat aanschaft.


Honeywell Lyric T6

Prijs: € 148,-

Zoneregeling: Ja

Programmeerbaar: Ja

Besturing op afstand: Ja

Geschikt voor stadsverwarming: Ja

De Honeywell Lyric T6 is een instapmodel slimme thermostaat die toch heel veel functies biedt. Zo bevat deze thermostaat net als zijn vaak veel duurdere concurrenten ondersteuning voor geofencing. Dat betekent dat hij zelf in het oog houdt waar alle leden van het gezin zich bevinden om daar de temperatuur van het automatisch huis op aan te passen. Staat iemand op punt thuis te komen en is de woning nog niet opgewarmd, dan zorgt de Honeywell Lyric T6 dat dit precies op tijd gebeurd is. Maar natuurlijk kun je dit slimme apparaat ook zelf via de meegeleverde app op je smartphone bedienen. Deze variant van de Lyric T6 is bedraad maar voor een paar tientjes meer is er ook een draadloze versie te krijgen.


Nest Learning Thermostat V3

blank

Prijs: € 199,-

Zoneregeling: Ja

Programmeerbaar: Ja

Besturing op afstand: Ja

Geschikt voor stadsverwarming: Ja

De meeste mensen kennen de slimme thermostaat Nest wel van naam omdat je deze met een fikse korting (en met gratis installatie) kunt aanschaffen wanneer je een energiecontract afsluit bij Essent. Maar je kunt de Nest ook gewoon kopen als je geen klant bent bij Essent. Nest maakt diverse producten die je huis slimmer kunnen maken en de Nest Learning Thermostat V3 sluit daar naadloos op aan. Dankzij de zoneregeling kun je de warmte op de halve graag precies instellen per vertrek. Op het grote scherm van deze toch niet al te grote thermostaat kun je alles goed aflezen. Bedienen doe je het makkelijkst via de app op je smartphone. Je kunt in deze derde versie van de Nest Learning Thermostat nog meer energie besparen doordat hij ondersteuning biedt voor de breed gebruikte OpenTherm standaard. Daardoor is hij namelijk onder meer in staat je CV-ketel te instrueren om modulerend op te warmen.


Nefit Easy

blank

Prijs: € 202,-

Zoneregeling: Nee

Programmeerbaar: Ja

Besturing op afstand: Ja

Geschikt voor stadsverwarming: Nee

De Nefit Easy slimme thermostaat is speciaal ontwikkeld voor CV-ketels van Nefit maar met een EasyControl adapter gebaseerd op OpenTherm is hij ook gewoon met heel veel andere ketels te gebruiken. Wanneer je een Nefit CV hebt kan deze thermostaat een prima optie zijn, omdat hij bijvoorbeeld speciale functies bevat voor je CV-installatie die andere slimme thermostaten niet zo snel kunnen bieden. Zo kan een dreigend gebrek of storing automatisch aan Nefit worden gemeld zodat het probleem (uiteraard met jouw toestemming) ook op afstand kan worden verholpen. Bediening kan via een app op je Android of iOS smartphone, geofencing ondersteuning is aanwezig en je kunt de temperatuur van je huis per dag, per week of per weekend instellen. Omdat de Nefit Easy in eerste instantie voor Nefit CV-installaties is bedoeld kun je hem ook niet gebruiken om je stadsverwarming op aan te sluiten. Ook handig: eens per week wordt het water verhit tot boven de 70 graden Celsius om bacteriën te doden.


Tado Slimme Thermostaat V3+

blank

Prijs: € 199,-

Zoneregeling: Ja

Programmeerbaar: Ja

Besturing op afstand: Ja

Geschikt voor stadsverwarming: Ja

De Tado Slimme Thermostaat V3+ is een thermostaat die op een intelligente manier de verwarming van je huis aan kan sturen. Dat doet de Tado bijvoorbeeld met behulp van geofencing, waarmee je altijd in een warm huis thuiskomt zonder dat je daar zelf moeite voor hoeft te doen. Daarnaast kan de Tado rekening houden met de weersvooruitzichten, kan dankzij de intelligente zoneregeling de temperatuur in huis per kamer apart geregeld worden en wordt ook het warme water gecontroleerd. De Tado bevat daarnaast enkele unieke functies die niet direct een reden zijn om alleen voor dit apparaat te kiezen, maar die wel erg leuk zijn om te hebben. Zo is er bijvoorbeeld een functie die detecteert wanneer er ergens een raam open staat. In combinatie met slimme radiatorknoppen kan daar de temperatuur dan tijdelijk naar beneden om niet onnodig energie te verbruiken. Maar het is natuurlijk ook handig voor jou om te weten, want dan kun je het raam snel nog even dichtdoen voor je van huis gaat.


Anna

blank

Prijs: € 225,-

Zoneregeling: Nee

Programmeerbaar: Ja

Besturing op afstand: Ja

Geschikt voor stadsverwarming: Nee

Anna is de slimme thermostaat van de Nederlandse Energie Maatschappij NLE. Anna heeft een stijlvol design en bevat ook alle functies die je van een slimme temperatuurregelaar verwacht. Je kunt echter niet per kamer de temperatuur instellen en ook als je stadsverwarming hebt zul je verder moeten kijken. Als je een energiecontract afsluit bij NLE ontvang je de Anna gratis, zit je bij een andere energieleverancier dan kost het je eenmalig 225,-. Met de app kun je Anna op afstand bedienen maar ze is ook zelflerend zodat je huis vrijwel geheel automatisch de juiste temperatuur aan zal nemen. Door middel van een bewegingssensor weet deze slimme thermostaat overigens ook wanneer je wel of niet thuis bent, zodat de temperatuur ook dan vanzelf aangepast zal worden.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning Elektronica

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag