Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

10 Tips voor het vinden van een huurwoning

10 Tips voor het vinden van een huurwoning

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De woningmarkt is al een paar jaar oververhit en het lijkt er niet op dat daar snel verandering in zal komen. Wanneer je een huurwoning zoekt heb je ongetwijfeld al ondervonden hoe lastig dat kan zijn. Vooral in grote steden zijn er ellenlange wachtlijsten of moet je soms wel 4 of 5 keer de maandelijkse huur verdienen om kans te maken op een woning. Daarom geven we je hier 10 tips waarmee je net iets makkelijker aan een huurwoning kunt komen. Het vinden van een geschikte en betaalbare huurwoning is dan nog steeds lastig, maar wie weet kun je hem zo toch net iets sneller vinden!


Tip 1: Schrijf jezelf altijd in als woningzoekende

Ook al verwacht je geen kans te maken op een huurwoning bij de woningcorporatie, schrijf jezelf toch altijd in. Dan ben je in elk geval geregistreerd als woningzoekende en ontvang je ook regelmatig informatie die je kan helpen. Maar nog belangrijker: je kunt ook direct reageren als er een woning buiten de normale procedures om wordt verhuurd (dus zonder wachtlijsten maar bijvoorbeeld op basis van loting.) Los van de woningcorporatie kun je je natuurlijk ook aanmelden bij particuliere verhuurders, verhuurmakelaars met een eigen website en online platforms zoals DirectWonen.


Tip 2: Breid je zoekgebied uit

De meeste mensen die een huurwoning zoeken hebben een duidelijk idee van de plaats of zelfs de wijk waar ze wel zouden willen wonen, bijvoorbeeld omdat ze daar al een baan hebben, omdat vrienden en familie er wonen of gewoon omdat het ze een fijne plek lijkt. Dat is ook goed want alleen als je weet wat je ongeveer zoekt maak je een goede kans om het te vinden. Maar een huurwoning toegewezen krijgen is tegenwoordig zo lastig dat het ook helemaal geen kwaad kan om je zoekgebied flink uit te breiden. Zoek dus ook rondom jouw ideale woonplaats om je kansen direct aanzienlijk te vergroten. Dat doe je het beste door eerste bij jezelf na te gaan hoe lang je zou willen reizen elke dag. Vervolgens ga je rondom je ideale woonplaats zoeken naar alle plaatsen daaromheen met die maximale reistijd. Dat leidt als het goed is tot een hele reeks plaatsnamen waar je ook je zoektocht op kunt gaan richten.


Tip 3: Bekijk elke dag het aanbod

Het vinden van een huurwoning is niet iets wat snel gaat lukken als je er niet speciaal tijd voor vrij maakt. Daarom is het een goed idee om minimaal eenmaal per dag, maar liever nog vaker, het nieuwe woningaanbod te bekijken. Je kunt dan meteen reageren op een huurwoning die net op de markt is gekomen en die je wel interessant lijkt. Er is natuurlijk een grote kans dat iemand er eerder bij is dan jij of betere papieren heeft, maar je kunt het altijd proberen en hoe sneller je kunt reageren hoe beter het is. Dat doe je het meest effectief door zoveel mogelijk websites te verzamelen waar huurwoningen op worden aangeboden. Plaats op elke site de zoekopdracht die voor jou relevant is en voeg de pagina met resultaten vervolgens toe aan je favoriete webpagina’s. Zo verzamel je meerdere links die je alleen maar stuk voor stuk aan hoeft te klikken om direct de nieuwe huurwoningen te kunnen bekijken. Zo hoeft het checken van het nieuwe huuraanbod slechts enkele minuten per keer te kosten.


Tip 4: Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Het klinkt misschien een beetje ouderwets, maar wanneer een verhuurmakelaar een eigen nieuwsbrief heeft is het een goed idee om jezelf daarop te abonneren. De nieuwsbrieven zullen dan al snel binnen gaan stromen. Lees daar een aantal van en kijk of je er echt wat aan hebt. Ontvang je bijvoorbeeld het nieuwe huuraanbod als eerste of krijg je handige tips voor bij je zoektocht, dan is het een goed idee on lid te blijven. Als de nieuwsbrief niet zoveel om het lijf heeft kun je jezelf weer uitschrijven. Dit klinkt een beetje als de omgekeerde wereld, maar nood breekt wet en je weet pas of je echt wat aan een bepaalde nieuwsbrief zult hebben als je er een paar van hebt gelezen.


Tip 5: Schakel je eigen netwerk in

Net zoals het vinden van een nieuwe baan is het vinden van een huurwoning soms ineens heel makkelijk als je via je eigen netwerk een goede tip krijgt. Daarom is het enorm belangrijk dat werkelijk iedereen die je kent weet dat jij een huurwoning zoekt. Vertel het ze gerust, tot vervelens toe, want of ze je nu helpen omdat ze je aardig vinden of gewoon om van je gezeur af te zijn maakt uiteindelijk weinig uit natuurlijk. Familie, vrienden, collega’s en vage kennissen, iedereen mag weten dat je graag op zo kort mogelijke termijn een huurwoning zou betrekken.


Tip 6: Zoek ook via sociale media

Sociale media maken tegenwoordig een groot deel uit van het dagelijks leven. Je kunt er niet alleen nieuwe vrienden of leuke baan vinden, maar ook een huurwoning. Hoe kun je sociale media zoals Facebook en Twitter daarvoor gebruiken?

  • Verander je schermnaam of status zodanig dat iedereen direct kan zien dat je een huurwoning zoekt in een bepaalde plaats. Je zult dan vanzelf merken dat mensen berichten met je gaan delen waar je wat aan zou kunnen hebben.
  • Facebook geeft je graag suggesties voor onderwerpen waar je interesse in hebt getoond en als je een huurwoning zoekt kan dat heel handig zijn. Like alles wat met je gedroomde woonplaats te maken heeft, maar bijvoorbeeld ook de Facebookpagina’s van verhuurders en woningcorporaties in die omgeving. Voor je het weet komen er allerlei berichten voorbij die interessant kunnen zijn.

Deze adviezen gelden natuurlijk ook voor alle andere sociale media waar je een profiel op hebt.


Tip 7: Doe mee aan woningloting

Af en toe worden huurwoningen buiten de normale procedures aangeboden op basis van loting. Elke deelnemer aan die loting heeft evenveel kans om de woning te bemachtigen. Dat is een heel eerlijk systeem waarbij je ook al bij de eerste keer dat je meedoet een huurwoning kunt ‘winnen’. Wanneer je je na onze andere tips inmiddels op veel nieuwsbrieven hebt geabonneerd en alle belangrijke sociale mediakanalen en websites in de gaten houdt, dan kan zo’n loting al bijna niet meer aan je aandacht ontsnappen. Steeds meer woningcorporaties hebben de woningloting inmiddels ook gewoon in hun eigen huuraanbod verwerkt. Je ziet dan in een oogopslag welke woningen in het huidige aanbod bij loting zullen worden toegekend. Je krijgt per maand of per week meestal twee of drie loten die je voor een te verloten woning naar keuze kunt inzetten.


Tip 8: Zoek of zet een advertentie op Marktplaats

Marktplaats is al jaren de populairste Nederlandse website voor vraag & aanbod en kun je ook prima gebruiken voor het vinden van een huurwoning. Elke dag komen er weer vele nieuwe advertenties bij. Doordat je makkelijk op postcode kunt zoeken zie je altijd het nieuwste aanbod voor de regio waarin je zoekt. Het is dus een goed idee om ook Marktplaats in het vaste rondje websites op te nemen waar je elke dag even gaat kijken. Onderschat echter ook niet de kracht van een eigen advertentie. Daarin kun je jouw zoektocht naar een woning persoonlijk maken. Plaats natuurlijk niet meteen al je gegevens in zo’n oproep, want ook mensen die geen goede bedoelingen hebben kunnen dat tegenkomen. Maar maak het wel persoonlijk door niet alleen te vertellen wat voor woning je graag zou betrekken en waar die moet staan, maar ook waarom je precies een huurwoning zoekt. Op Marktplaats is de gunfactor namelijk ook heel belangrijk!


Tip 9: Huur een woning op een recreatiepark

Als je vreest geen kans te maken op een sociale of particuliere huurwoning kan het ook een optie zijn om tijdelijk een woning te huren op een recreatiepark. Dat is natuurlijk niet ideaal maar wel een optie als je echt nergens anders terechtkunt. Ondanks dat dit geen permanente oplossing is kun je er wel een bepaalde periode mee overbruggen. De beste manier om zo’n woning te vinden is om zelf op Marktplaats of Speurders te zoeken en wanneer een bepaalde vakantiewoning je aanspreekt contact op te nemen met de eigenaar. Het is natuurlijk logisch dat het aanbod in de zomer een stuk kleiner is dan in de winter, want het gaat meestal om woningen die de eigenaar zelf semipermanent bewoont tijdens de warmere maanden van het jaar.


Tip 10: Zoek een antikraak huurwoning

Ook antikraak is een goede optie als je tijdelijk woonruimte zoekt. Wanneer je antikraak huurt betrek je een woning die bijvoorbeeld over een tijdje gerenoveerd of gesloopt gaat worden. Om te voorkomen dat het pand in verval raakt of vandalen aantrekt wordt de woning tijdelijk verhuurd. Wanneer je antikraak huurt heb je minder zekerheid dan bij normale huur. Vaak krijg je maar voor een kwartaal of een half jaar de garantie dat je er kunt blijven wonen. Het voordeel is echter dat het voordelige manier van huren is. Meestal moet je worden voorgedragen door iemand anders die al antikraak woont zodat de verhuurder weet dat je een betrouwbaar persoon bent. Vooral in grote steden is dit het geval.



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag