Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 tips voor het vinden van een goedkope huurwoning in Amsterdam

8 tips voor het vinden van een goedkope huurwoning in Amsterdam

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Het zoeken naar een willekeurige huurwoning is soms al een lastige opgave. Maar jij bent op zoek naar een goedkope huurwoning in Amsterdam. Dat betekent dat je alle zeilen bij moet zetten om die missie te laten slagen. Want eerlijk is eerlijk, het is niet eenvoudig. Toch zijn er enkele tips die jou helpen om tóch die goedkope huurwoning te bemachtigen. Welke 8 tips dat zijn, lees je in dit artikel.


1# Kies de juiste buurt

Amsterdam Centrum en goedkoop gaan niet zo goed samen. Om een goedkope huurwoning te vinden in Amsterdam zul je iets creatiever moeten zijn. Bepaal hoe ver je van het centrum wilt wonen, en kijk of er een aantal buitenwijken zijn die voldoen aan de afstand. Zo kun je bijvoorbeeld zoeken in Amsterdam-Zuid, Amsterdam-Noord, Amsterdam-Oost en Amsterdam Nieuw-West. Veel van deze wijken worden door veel mensen afgedaan als lelijk of niet leefbaar, maar de laatste jaren is er enorm veel gedaan om deze buitenwijken een stuk beter te maken. Veel hangt af van de buurt of zelfs de straat waar je gaat wonen. Schrijf dus niet een hele buurt af omdat er een aantal slechte straten zijn. Je zou zomaar een hele leuke en goedkope huurwoning kunnen vinden met een hele gezellige buurt.


2# Zorg dat je de eerste bent

Het is een logische tip, maar wie het eerste komt, heeft vaak de huurwoning te pakken. Maak een lijstje met betrouwbare websites die dagelijks het aanbod verversen en loop iedere dag één of twee keer het rijtje langs op nieuw aanbod. Wanneer je direct belt wanneer de woning online komt, kun je alvast een eerste indruk achterlaten bij het makelaarskantoor. Laat doorschemeren dat je super enthousiast bent, stel goede vragen en laat blijken dat je voldoet aan alle eisen. Grote kans dat je alsnog naar een bezichtiging moet komen, maar daar kun je aangeven dat je al contact hebt gehad met het kantoor. Misschien hebben ze je naam wel doorgegeven aan de makelaar die de bezichtiging leidt. Wanneer je daar dan ook een verpletterende indruk weet achter te laten, word jij misschien wel uitgekozen uit alle geïnteresseerden.


3# Maak een realistisch budget

Wonen in Amsterdam is niet goedkoop. Dat is de eerste realisatie die je moet hebben wanneer je op zoek gaat naar een woning. Blijf je zoeken naar de ideale woning, net boven de sociale huurgrens, dan moet je waarschijnlijk langer wachten dan wanneer je achteraan de rij van de enorme wachtlijst voor sociale huurwoningen aansluit. Het is dus belangrijk om te realiseren wat voor woning je kunt krijgen voor je budget. Voor een schappelijk huis in of rondom het centrum betaal je makkelijk 20-25 euro per vierkante meter. Een zelfstandige woning van 50 vierkante meter kost je dan gemiddeld 1000 tot 1200 euro. Voor studio’s van 25-35 vierkante meter ligt de prijs per vierkante meter rond de 25 euro per vierkante peter.

Verder buiten het centrum heb je soms nog wel de kans op een huurwoning waarbij je 15-20 euro per vierkante meter betaalt. Ben je op zoek naar een woning van 75 vierkante meter en is je budget maximaal 1000 euro per maand. Dan weet je eigenlijk bijna zeker dat er in de binnenstad en daaromheen voor jou niets te vinden zal zijn. Kies dan een kleinere woning, ga akkoord met minder luxe of ga toch net iets buiten de stad wonen.


4# Kies een kale woning

De foto’s op internet zijn vaak bepalend of je een woning wel of niet wilt huren. Prachtige woonkamers met dure kamerplanten en designmeubels zullen dan ook geliefd zijn door iedereen die het huis in de zoekresultaten ziet verschijnen. Maar die vergelijkbare woning die al helemaal leeg is, waar zelfs geen vloer in zit? Dat is voor veel mensen te veel werk. Daarnaast missen ze het creatieve vermogen om door die gebreken heen te kijken. En dat terwijl het leggen van een vloer zelfs door een beginner binnen een paar dagen gedaan is. Vervolgens nog even een likje verf over de muren heen en de woning ziet er al heel anders uit dan dat hij op internet stond. Zet er een vervolgens een paar designmeubels in en de woning lijkt binnen een week op die woning waar tientallen mensen naar de bezichtiging wilden komen.

Bij een huizenjacht is het belangrijk om de concurrentie voor te zijn, maar aangezien er zoveel mensen op zoek zijn, is het nou eenmaal heel moeilijk om overal de eerste te zijn. De tactiek om een woning uit te kiezen die slechts een handjevol mensen wil hebben, kan dan gunstig uitpakken in je zoektocht.


5# ‘Reserveer’ het huis al bij de bezichtiging

Bij twijfel moet je iets niet doen. Dat is een vaak gehoorde uitspraak, die niet helemaal op zijn plaats is bij de zoektocht naar een nieuwe woning in Amsterdam. Wanneer je een goedkope huurwoning in Amsterdam wilt vinden, zul je die twijfel de kop in moeten drukken. Tijdens een bezichtiging zijn er namelijk genoeg mensen die de woning zonder twijfel zouden nemen. Als jij dan nog een keer langs de keukenkastjes loopt om te controleren op vlekken, staat iemand achter je al over de aanbetaling van de borg te praten met de makelaar.

Zorg dus dat je het huis bij de bezichtiging direct reserveert. Sommige makelaars willen na de bezichtiging pas een beslissing nemen, maar als je volhardend bent (op een vriendelijke manier natuurlijk), krijg je soms al een geschreven belofte op papier dat jij de woning mag gaan huren. Om dit proces te bespoedigen moet je alle benodigde documenten meenemen en kant en klaar kunnen aanleveren. Werkgeversverklaring: Check. Salarisstrookjes: Check. Kopie van je paspoort: Check. Zorg dat je het werk voor de makelaar zo makkelijk mogelijk maakt en wie weet word je reservering direct bevestigd.


6# Ga particulier huren

Er zijn in Amsterdam ontzettend veel mensen met een koopwoning die graag een graantje meepikken van de hoge huurprijzen. Het enige nadeel dat zij hebben, is dat hun netwerk niet zo groot is. Dat resulteert vaak in een iets goedkopere huurprijs dan wanneer je bij een groot vastgoedbedrijf huurt. Zij weten altijd wel weer iemand te vinden, waardoor de huurprijs hoog blijft. Kijk bijvoorbeeld eens op Marktplaats en sla de advertenties van de makelaarskantoren over. De overige woningen zijn van particuliere huiseigenaren die dolgraag een nieuwe huurder in de woning willen hebben. Ook op Facebook worden regelmatig particuliere huurwoningen in Amsterdam aangeboden. Hiervoor kun je lid worden van de Facebookgroep met ‘Huurwoningen + plaatsnaam’. Hier worden vaak meerdere berichten per dag in geplaatst.


#7 Word niet overal lid

Het is een verschrikkelijk fenomeen, maar er zijn veel huizenaanbieders online waarvan het aanbod niet eens echt bestaat. En denk niet dat het jou niet overkomt, want sommige websites zien er zo professioneel uit, en hebben zoveel aanbod, dat je ongetwijfeld al een keer op zo’n website hebt gekeken naar het ruime aanbod huizen. Vaak moet je je bij die websites betaald aanmelden, waarna je mag reageren op dat ene huis dat je heel graag wilt hebben. Maar helaas. Je krijgt een reactie dat de woning nét verhuurd is. Wel vreemd, want de woning blijft vervolgens gewoon online staan, wachtend op andere wanhopige huizenzoekers die erin trappen.

Voordat je honderden euro’s uitgeeft aan zo’n website, kun je het beste even de reviews online bekijken. Is de gemiddelde reviewscore 1 van de 5 sterren dan weet je vaak al genoeg. Lees je de recensies door, kom je erachter dat je zojuist tientallen euro’s hebt bespaard door geen lid te worden van die site. Het beste kun je daarom lid worden van één of twee websites met goede reviews met een echt aanbod.


8# Gebruik je netwerk

Veel mensen vinden een huurwoning door gebruik te maken van hun netwerk. We plaatsen van alles op Facebook, maar met het stellen van vragen zijn we vaak wat terughoudend. Haal de hashtag #Durftevragen nog eens onder het stof vandaag en sta versteld van hoeveel mensen iemand kennen die weer iemand kent die binnenkort gaat verhuizen uit Amsterdam. Als niemand weet dat je op zoek bent naar een goedkope huurwoning in Amsterdam kan ook niemand je daarbij assisteren. En hoewel er misschien niemand direct gaat verhuizen, kan je misschien wel een telefoonnummer van een makelaar krijgen, waarbij je kan verwijzen naar een gezamenlijke vriend of vriendin, die daardoor dienstdoet als goede referentie. Ook makelaars willen hun werk goed doen voor de eigenaar van een woning, dus als ze voor een goede huurder zoeken, dan krijgen ze later nog eens een keer een huis aangeboden van die eigenaar.


We schreven er al eerder over in een ander artikel. Tips voor het vinden van een huurwoning. Maar in Amsterdam gelden niet dezelfde regels als in de rest van het land. Waar huurhuizen in kleine afgelegen dorpen soms maanden te huur staan, zouden veel mensen in Amsterdam al “ja” willen zeggen op de woning, zelfs voor de bezichtiging. Er zijn zelfs huurders die een hogere prijs aanbieden aan de makelaar, omdat ze de woning graag willen hebben. Ga je toch de strijd aan met deze andere geïnteresseerden, dan heb je vanaf nu 8 tips om ze nét een stapje voor te blijven.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag