Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 tips voor het schoonmaken van je gasfornuis

8 tips voor het schoonmaken van je gasfornuis

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Veel mensen zien er ontzettend tegenop: het schoonmaken van het gasfornuis. Waarschijnlijk is het gasfornuis ook één van de vervelendste dingen in de keuken om te boenen. Je kookt immers (bijna) elke dag op de gaspitten, dus het is vrij onmogelijk om je fornuis schoon te houden zonder te poetsen. Als je te lang wacht, krijg je aangekoekte etensresten, vervuilde pandragers en vieze temperatuurknoppen. Wij helpen je graag: daarom lees je in dit artikel acht tips voor het schoonmaken van je gasfornuis. Ook als het bijna niet meer schoon te krijgen lijkt, helpen deze tips! Dus doe je schoonmaakhandschoenen maar aan en ga samen met ons aan de slag met het schoonmaken van de gaspitten.


1. Bereid je schoonmaakrondje per onderdeel voor

First things first. Omdat je gasfornuis uit verschillende onderdelen bestaat, zul je voor het schoonmaken van het fornuis ook verschillende manieren moeten gebruiken voor het beste resultaat. Natuurlijk heb je van die all- in- one schoonmaakspray’s, maar om je gasfornuis en vooral de gaspitten écht schoon te krijgen, is er vaak wat meer nodig. Het meest voorkomende gasfornuis bestaat uit pandragers, die vaak van gietijzer zijn, gaspitten en branderdeksel. In dit artikel leggen we uit hoe deze verschillende onderdelen het beste schoon te krijgen zijn – en dat hoeft niet per se met dure schoonmaakproducten, dat kan vaak ook met producten die je al in je keukenkastje hebt staan. Dat scheelt weer!


2. Ga aan de slag met soda

Soda zal je redden in poetssituaties die eerder op een nachtmerrie lijken. Ook voor het schoonmaken van het gasfornuis kun je prima soda in de strijd gooien. Vooral de pandragers van het gasfornuis zijn goed schoon te maken met soda. Dat komt omdat deze onderdelen vaak flink vettig zijn. Dat gaat heel gemakkelijk: laat je wasbak vollopen met heet water, het liefst kokend heet water, en doe er een grote schep soda in. Laat de pandragers minimaal dertig minuten weken in het water met soda (hoe viezer de pandragers, hoe langer je ze laat weken) en haal ze uit het water. Het vet is nu losgeweekt en de pandragers zijn gemakkelijk schoon te maken met een sponsje of een doekje. Let op: droog de pandragers goed af met bijvoorbeeld een oud handdoekje, omdat ze anders kunnen gaan roesten.

Als je toch een soda sopje maakt, kun je ook de draaiknoppen waarmee je de grootte van de vlam op het gasfornuis meenemen. Deze worden vaak vergeten in het schoonmaakrondje, maar kunnen net zo vies worden als de onderdelen óp het gasfornuis.


3. Gebruik een beetje afwasmiddel als de onderdelen van aluminium zijn

Ook met gewoon wat afwasmiddel kun je een goed sopje maken om je gasfornuis schoon te maken. Niet iedere soort pandrager kan namelijk in het bovenstaande water met soda: ook de ringen van de gasbranders kunnen hier niet in, omdat ze van aluminium zijn. Door soda kan de boel dan gaan verkleuren. In deze gevallen kun je in plaats van soda een flinke scheut afwasmiddel aan het kokende water toevoegen: de werking is bijna hetzelfde. Ook hier is het belangrijk dat je de materialen weer goed afdroogt, om roestvorming te voorkomen. Dit is wel een hele fijne manier van schoonmaken, omdat bijna iedereen wel afwasmiddel in huis heeft. Het is ook nog eens lekker goedkoop en te gebruiken voor meerdere doeleinden.


4. Zijn de onderdelen van het gasfornuis echt heel vies? Ammoniak is je redding

Soms zijn de gasbranders zo vies geworden, dat je kunt schrobben wat je wilt, maar ze niet schoon worden. Als je niet meer zo goed weet hoe jij het gasfornuis en de gasbranders schoon kunt krijgen, is ammoniak je redding. Doe de vieze onderdelen van het gasfornuis in een plastic zak en zet daar een kopje ammoniak bij. Let goed op met dit spul, want ammoniak is niet echt goed voor je gezondheid. Zorg er daarom voor dat je de dampen niet inademend – het beste is ook om dit klusje in de schuur of de tuin te doen. Knoop de vuilniszak dicht en laat de boel een nacht staan. Als alles echt heel smerig is, zorg je ervoor dat je de zak 24 uur dicht laat. De volgende dag maak je de vuilniszak open (het liefst dus buiten in verband met de dampen!) en haal je de onderdelen eruit. Nu kun je heel simpel met een doek of een zacht sponsje al het vuil van bijvoorbeeld de grasbranders halen. Dit werkt echt super!


5. Gebruik deze goede kant- en klare schoonmaakproducten voor je gasfornuis

Natuurlijk zijn er ook een hele hoop schoonmaakmiddelen op de markt die speciaal zijn gemaakt voor het schoonmaken van vieze oppervlakken. Omdat er zo veel verschillende soorten zijn, zetten we hier de beste producten om je gasfornuis mee schoon te maken op een rijtje.

Muscle Ovenreiniger

Oké, Muscle Ovenreiniger is natuurlijk gemaakt voor het boenen van de oven, maar voor het gasfornuis werkt dit spul net zo goed. Spray wat van dit schoonmaakmiddel op je fornuis, wacht minimaal twintig minuten en veeg de viezigheid van je fornuis. Handig! Net als ammoniak zijn de dampen die van deze ovenreiniger komen niet heel goed voor je gezondheid, dus zet wel even een raampje open.

Antikal

Ook met het populaire schoonmaakmiddel Antikal kun je gemakkelijk je fornuis schoonmaken. Dit middel is eigenlijk bedoelt om kalk weg te halen in bijvoorbeeld de badkamer, maar door de samenstelling van het product werkt het ook prima voor je gasfornuis, en dan vooral voor de kookplaat.

Biotex

Ten slotte doet Biotex echt wonderen voor het schoonmaken voor je fornuis. Maak een sopje van water en een deel Biotex en wrijf de kookplaat in met dit goedje. Daarna haal je de Biotex eraf met een natte doek en wrijf je de kookplaat na met een schone doek. Alles ziet er weer mooi uit! Ook kun je de onderdelen van je gasfornuis laten weken in Biotex, om het vuil eraf te krijgen.

https://nl.pinterest.com/pin/424956914829567945/


6. Niets van het bovenstaande in huis? Probeer dan eens deze huis, tuin en keuken producten bij het boenen van je gaspitten

Als je geen kant- en klare schoonmaakproducten in huis hebt, kun je ook je heil zoeken in de producten die je waarschijnlijk al in je keukenkastje hebt staan. We leggen je graag uit hoe dat precies werkt.

Cola

Raar maar waar: je kunt cola prima gebruiken in je schoonmaakroutine. Met cola krijg je bijvoorbeeld een gelige toiletpot schoon, maar je kunt dit zwarte drankje ook gebruiken om je gasfornuis schoon te maken. Laat aangekoekte gaspitten een half uur weken in een schaaltje cola, en je zult merken dat de vlekken als sneeuw voor de zon verdwijnen.

https://nl.pinterest.com/pin/830632724996400832/

Waspoeder

Ook waspoeder leent zich uitstekend voor het schoonmaken van het fornuis. Strooi een beetje waspoeder op de kookplaat en de losse onderdelen, laat het er zo’n tien minuten op zitten en spoel het goedje af: alle verbrande stukjes zul je zo mee spoelen. Het merk van het waspoeder maakt verder niets uit, dus het kan gewoon met het poeder dat jij toevallig in huis hebt.

Slaolie

Bestrijdt vet met vet en gebruik slaolie voor het ontvetten van het fornuis! Wrijf met wat keukenpapier de slaolie op je fornuis, laat het even zitten en haal de olie er weer af met een droge doek. In de toekomst zal er ook minder snel vet op het fornuis komen, omdat het laagje slaolie dat blijft zitten nieuw vet afstoot. Wel zo fijn.


7. Dit moet je vooral niét doen bij het schoonmaken van je gasfornuis

Er zijn ook een aantal dingen die best logisch lijken, maar je zeker niet moet toevoegen aan je schoonmaakroutine voor je gasfornuis. Zet bijvoorbeeld nooit pandragers van gietijzer in je afwasmachine. Dat lijkt een lekkere makkelijke oplossing om de materialen weer blinkend schoon te krijgen, maar als je dit doet, zullen de pandragers gaan roesten. Heb je pannendragers van kunststof? Die kunnen gelukkig wel in de afwasmachine.


8. Extra tip: met deze preventieve tip voorkom je een vies gasfornuis

Deze laatste tip is al zeer geliefd in menig studentenhuis, waar het altijd een beetje twijfelachtig is van wie de schone taak nou is om het gasfornuis schoon te maken… het plaatsen van aluminiumfolie over de gaspitten. Het ziet er misschien niet erg mooi uit, maar op deze manier hoef je nooit meer je gasfornuis te staan boenen. Na het koken haal jij gewoon de folie er af en leg je weer een vers laagje neer. Lekker makkelijk! Gelukkig zijn er tegenwoordig ook wat mooiere oplossingen te vinden voor aluminiumfolie, zoals onderstaand plaatje.

https://nl.pinterest.com/pin/820921838307148156/Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag