Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

5 tips voor het schoonmaken van je magnetron

5 tips voor het schoonmaken van je magnetron

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De magnetron is heel erg handig om snel wat eten in op te warmen. Bijvoorbeeld een soepje, een stoommaaltijd of een zak popcorn. Omdat de magnetron zoveel in aanraking komt met etenswaren, kan deze helaas heel erg vuil worden. Dat is niet alleen onhygiënisch, maar ook slecht voor de magnetron zelf. De werking kan hierdoor verminderen. Daarom besteden we in dit artikel aandacht aan het schoonmaken van de magnetron. We geven … schoonmaaktips voor jouw magnetron en sluiten het artikel af met een aantal handige tips om je magnetron zoveel mogelijk schoon te houden, om jezelf het nodige poetswerk te besparen!


1. Magnetron schoonmaken: de voorbereiding

Een magnetron is een elektronisch apparaat dat onder stroom staat. Daarom is het verstandig om de magnetron uit te zetten én de stekker uit het stopcontact te trekken voordat je ‘m gaat schoonmaken. Dit voorkomt ongelukjes. Daarnaast is het belangrijk om het snoer en de stekker droog te houden. Als er per ongeluk water op is gekomen, moet je de stekker eerst zorgvuldig drogen alvorens je de magnetron weer aansluit op de stroom. Uitzondering: in sommige van onderstaande tips staat dat je de magnetron eventjes aan moet zetten. Dat is veilig, zolang je de aangeduide tijd niet overschrijdt en de magnetron daarna uitzet.

Daarnaast is het handig als je alvast in bezit bent van de schoonmaakmaterialen die je wil gaan gebruiken. Dan kun je direct aan de slag! Er zijn verschillende natuurlijke en chemische middelen beschikbaar om je magnetron mee te reinigen. Daarover lees je later in dit artikel meer.


2. De tweede stap: losse etensresten weghalen

Voor je er erg in hebt liggen er allemaal losse etensresten in je magnetron. Bijvoorbeeld broodkruimels toen je een boterham ging ontdooien, of stukjes eten die van het bord zijn gevallen toen je een maaltijd verwarmde. Voordat je echt aan het schoonmaakwerk begint is het belangrijk om alle losse etensresten wet te halen. Dat kun je doen met een stuk keukenpapier of eventueel met een kruimeldief / stofzuiger. Indien je een plaat uit de magnetron kunt halen, moet je dat doen! Handige manier om de kruimels op de plaat weg te halen en om onder de plaat te kunnen komen.


3. Onderdelen van de magnetron schoonmaken

Nu je de nodige voorbereidingen hebt getroffen, wordt het tijd om de magnetron echt schoon te maken. Waarschijnlijk heeft jouw magnetron een glazen plaat en een rekje. Dat gaat draaien als de magnetron aan gaat. Deze moet je uit de magnetron halen, allereerst om kruimels weg te halen zoals hierboven omschreven. Daarnaast kunnen deze magnetrononderdelen zelf ook behoorlijk smerig worden. Dus maak het glazen plateau én het plastic rekje goed schoon!

Zowel het glazen plateau als het plastic rekje kun je in de vaatwasser zetten of anders handmatig schoonmaken met een sopje. Als de viezigheid hardnekkig is, kun je een staalborsteltje gebruiken om de vlekken te verwijderen. Het glas is sterk genoeg, maak je hier maar geen zorgen over. Met het plastic moet je iets rustiger doen, dat materiaal is meer kwetsbaar.

Daarnaast moet je de binnenkant van de magnetron schoonmaken. Dat is het gedeelte wat het moeilijkste is. Hiervoor zijn er een aantal schoonmaakmiddelen die je kunt gebruiken, waar we onder tip 4 op terugkomen. Vergeet bovendien de buitenkant van de magnetron niet schoon te maken! Zowel de behuizing als het glazen deurtje. Dat kan met een simpel product zoals allesreiniger.


4. De beste schoonmaakmiddelen voor jouw magnetron

Je kunt de magnetron met diverse schoonmaakmiddelen schoonmaken. Hierbij ben je niet beperkt tot (chemische) magnetronreinigers. Integendeel, sommige huis-tuin-en-keukenoplossingen werken minstens even goed. Hieronder zetten we de beste magnetronschoonmaakmiddelen voor je op een rij! Welke je uitkiest maakt niet zo gek veel uit.

Ammonia

Zet een bakje water met een beetje ammonia in de magnetron en laat dit tien minuten draaien op 800 watt. Daarna kun je de magnetron met een doek schoonvegen. Zorg ervoor dat alle ammoniak goed verwijderd is, want je wilt dit liever niet in je eten krijgen.

Ammonia en groene zeep

Een andere variant is ammonia met groene zeep. Hierbij smeer je de binnenkant van de magnetron in met groene zeep. Vervolgens moet je een schaaltje ammonia in de magnetron zetten en dit een nacht laten staan.  LET OP: in deze variant laat je de magnetron UIT staan! De volgende dag kun je het losgekomen vuil en de zeep eenvoudig wegvegen.

Magnetronreiniger (meestal spray)

Er zijn speciale magnetronreinigers te koop. Kies het liefst een product dat niet al te agressief is, voor het geval je per ongeluk de behuizing aanraakt. Een goede magentronreiniger is HG (combi) magnetron reiniger, maar er zijn nog veel meer schoonmaakmiddelen op de markt. De meesten – inclusief die van HG – werken op spraybasis.

Baking soda

Baking soda wordt heel veel toegepast in het huishouden. Je kunt er werkelijk waar van alles mee schoonmaken, waaronder je magnetron. Hoe doe je dat? Je moet de vlekken in de magnetron nat maken met lauw water en daar baking soda overheen strooien. Laat de soda een uur intrekken, zodat de baking soda ruim de tijd heeft om het vuil te onttrekken. Na een uur moet je een sopje maken van heet water en een klein beetje schoonmaakmiddel. Met een bevochtigd doekje moet je zowel de baking soda als de vlekken uit de magnetron verwijderen.

Schoonmaakazijn

Niet iedereen denkt eraan, maar een magnetron kun je prima reinigen door te stomen! Je gebruikt het immers ook om stoommaaltijden te bereiden. Hoe werkt het? Pak een hittebestendig bakje en doe hier warm water, schoonmaakazijn en eventueel een beetje citroensap in. Zet de bak zonder deksel in de magnetron en laat deze op 500 watt draaien gedurende een minuut. De hitte zal ervoor zorgen dat vlekken en etensresten losweken. Je kunt ze vervolgens eenvoudig met een natte doek uit de magnetron vegen.

Citroen

Citroen is net als baking soda een allemansvriend. Het heeft talloze voordelen, niet alleen voor je gezondheid, maar ook voor je huishouden. Wist je dat je hardnekkige vlekken eenvoudig verwijdert met behulp van citroen? Je doet dat door een hete sop te maken van citroensap en water. Vervolgens kun je met een doek of schuurspons over de vlekken gaan. Je zult zien dat ze veel makkelijker verdwijnen dan als je dit zonder sopje doet! Door de hoge zuurtegraad van citroen bijt je namelijk de vlekken weg.


5. Voorkom dat je je magnetron vaak moet schoonmaken!

Schoonmaken is bijna nooit een leuk taakje, al helemaal niet als het om je magnetron gaat. Je zal waarschijnlijk niet met plezier de etensresten uit jouw keukenmachine schrapen. Daarom raden wij aan om zorgvuldig met je magnetron om te gaan en te voorkomen dat deze snel vies wordt! Hiervoor hebben wij een aantal tips geselecteerd, die we hieronder kort zullen toelichten. 

Gebruik een magnetronbestendige deksel

Magnetrons worden vaak vies door sputterend voedsel. Als je bijvoorbeeld soep opwarmt, dan gaat het op den duur borrelen en vliegen de soepspetters tegen het plafond van je magnetron. Dat is lastig om schoon te maken! Met een magentronbestendige deksel voorkom je dat eten buiten het kommetje belandt en heb je een groot gedeelte van de viezigheid van tevoren ondervangen.

Houd je aan de aanbevolen tijdsduur en het aantal watt

Bij het verwarmen of ontdooien van eten is het belangrijk om je aan de instructies te houden. Eten dat te lang in de magnetron zit, zorgt sneller voor spetters en dergelijke. Daarnaast zal de smaak van het eten er ook niet echt beter op worden… Wees dus scherp op de aanbevolen tijdsduur en het aantal watt!

Verwarm zoveel mogelijk op lage stand

Viezigheid in de magnetron wordt vooral veroorzaakt door eten dat erg snel erg heet wordt. Dus als het even kan, raden we je aan om het eten op een lage stand te verwarmen. Denk hierbij aan groente zoals doperwten, worstjes, mais of ander eten dat geleidelijk op kan warmen.

Maak de magnetron na afloop schoon

Heb je de magnetron gebruikt en is er daardoor wat viezigheid ontstaan? Maak het meteen schoon! Als de vlek nog ‘vers’ is kun je deze relatief makkelijk verwijderen. Als het eenmaal is aangekoekt dan is dat een stuk minder eenvoudig.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag