Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

6 tips voor het schoonmaken van je airfryer

6 tips voor het schoonmaken van je airfryer

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

De airfryer is tegenwoordig bijna in ieder huis te vinden. Het apparaat is namelijk ideaal om veel verschillende soorten maaltijden in te bereiden. Maar hoe maak je die airfryer nu eigenlijk weer schoon na gebruik? Wat is wel en niet slim, en hoe kun je het schoonmaken het beste aanpakken? In dit artikel geven we je 6 tips voor het schoonmaken van je airfryer, waardoor je hem simpel en snel weer helemaal schoon krijgt.


Alternatief voor de frituurpan

De airfryer is een superhandig en gezond alternatief voor bijvoorbeeld de frituurpan, maar ook voor de oven en het gasfornuis. Er is haast niets wat dit handige apparaat niet kan, en dat maakt dat veel mensen tegenwoordig een airfryer in huis hebben staan. Maar ondanks dat je geen vet gebruikt om je eten in te bereiden, krijg je toch te maken met het vies worden van het apparaat. Zo kunnen er etensresten aan de binnenkant gaan kleven, en kan vet uit verschillende voedingsmiddelen tijdens het verwarmen opspatten en op de wanden of het verwarmingselement terechtkomen.


De airfryer schoonmaken

Om vieze luchtjes te voorkomen, en het bereiden van eten in je airfryer hygiënisch te houden, is het belangrijk dat je je airfryer zo nu en dan grondig schoonmaakt. In dit artikel geven we je 6 superhandige tips om je airfryer weer helemaal schoon te krijgen. We doen dit per onderdeel, zodat het overzichtelijk blijft.


De airfryer mand en bak schoonmaken

Ondanks dat de onderdelen van een airfryer gewoon in de vaatwasser gewassen kunnen worden, wil dat niet zeggen dat ze daardoor ook helemaal schoon uit dat apparaat komen. Sterker nog: vaak is de vaatwasser niet in staat om hardnekkige vet- of etensresten te verwijderen. Daarom is het nodig om zowel de mand als de bak zo nu en dan even goed met de hand schoon te maken. Ben je nu bang dat je daarvoor een uur moet gaan staan schrobben? Nergens voor nodig. Met onderstaande tips maak je de mand en bak van je airfryer in een handomdraai schoon.

1. Airfryer schoonmaken met afwasmiddel

Een van de manieren waarop je de airfryer bak en mand weer helemaal schoon krijgt, is met afwasmiddel. Volg hiervoor de volgende stappen:

 • Vul de opvangbak tot de rand met heet maar niet kokend water. Schenk daar een scheutje ontvettend afwasmiddel bij en laat dit ongeveer een minuutje of tien weken.
 • Je kunt het mandje gewoon in de opvangbak laten zitten, zodat die ook gelijk helemaal schoon wordt.
 • Giet het water voor een deel uit de bak en haal er vervolgens een afwasborstel doorheen om etens- en vetresten gemakkelijk van de wanden te verwijderen. Gebruik nooit een schuurspons voor de binnenkant van de bak, daar je de antiaanbaklaag dan kunt beschadigen.
 • Giet daarna het restant water uit de bak en haal indien nodig nog een keer de borstel door de bak om achtergebleven resten te verwijderen.
 • Het mandje kun je met een borstel of spons schoonmaken.
 • Neem de binnenkant van de bak af met een vochtige doek om hem helemaal schoon te vegen.
 • Wrijf de binnenkant daarna nog even goed na met een schone en droge doek. En doe de airfryer pas dicht als deze goed droog is.

2. Airfryer schoonmaken met een vaatwastablet

Mocht je geen afwasmiddel in huis hebben, of het om een andere reden liever anders willen proberen, dan kun je ook gebruikmaken van een vaatwastablet om de airfryer weer helemaal schoon te maken. Doe dit als volgt:

 • Vul de opvangbak tot de rand met heet maar niet kokend water. Doe er een vaatwastablet bij en laat dit ongeveer een minuut of tien weken (of tenminste tot de vaatwastablet volledig is opgelost).
 • Wanneer je het mandje van de airfryer in het apparaat hangt terwijl je het op deze manier schoonmaakt, dan zal het mandje ook direct weer helemaal schoon worden.
 • Giet het water gedeeltelijk uit de bak en haal een afwasborstel door de bak om etens- en vetresten gemakkelijk van de wanden te verwijderen. Gebruik nooit een schuurspons voor de binnenkant van de bak, daar je de antiaanbaklaag aan de binnenkant van de bak dan kunt beschadigen.
 • Giet de rest van het water nu ook uit de bak en bekijk of er ergens nog etens- of vetresten aanwezig zijn, die je met de borstel (of een spons) kunt verwijderen.
 • Het mandje kun je gemakkelijk schoonmaken met een borstel of spons.
 • Neem na deze stappen de binnenkant van de bak nog even af met een vochtig doekje om hem helemaal schoon te vegen.
 • Daarna hoef je de bak alleen nog maar na te wrijven met een schone en droge doek, waarna je de airfryer open laat staan tot deze goed droog is.

3. Airfryer schoonmaken met citroen

Een hele milieuvriendelijke manier om de airfryer weer helemaal fris en schoon te krijgen, is het schoonmaken met citroen. Hiervoor kun je gebruikmaken van een hele citroen of van een flesje citroensap. Het sap van een citroen lost vet op, wat in dit geval goed van pas komt. Daarnaast zorgt citroen ervoor dat vieze luchtjes geneutraliseerd worden. Het schoonmaken van de airfryer met citroen doe je zo:

 • Leg een stuk aluminiumfolie op de bodem van de opvangbak en giet daar vervolgens een dun laagje water op.
 • Snijd de citroen in kwarten en leg de stukken op de bodem. Gebruik je citroensap uit een flesje? Dan kun je dit in een hittebestendig kommetje of schaaltje gieten en deze op de bodem van de airfryer zetten.
 • Je kunt nu ook het mandje er weer in hangen om deze ook gelijk schoon te maken.
 • Zet de airfryer aan op 180 graden en laat deze vervolgens een minuut of tien aanstaan, zodat het vet kan worden opgelost.
 • Zet de airfryer uit en wacht even tot hij afgekoeld is.
 • Het grootste gedeelte van het vet zal zich nu op het stuk aluminiumfolie bevinden. Haal het stuk folie en de citroen (of het schaaltje) uit de airfryer. Veeg daarna alles even af met een vochtige doek om het overgebleven vet te verwijderen.
 • Daarna de binnenkant nog even goed droogmaken met een droge en schone doek.

Tip: het schoonmaken van de bak en het mandje van de airfryer kun je eventueel ook met friteusereiniger doen.


Het verwarmingselement reinigen

Door het opspatten van vet tijdens het gebruik van de airfryer kan het verwarmingselement, dat zich bovenin dit apparaat bevindt, vies worden. Het verwarmingselement mag niet losgemaakt worden, wat het ietwat onhandig maakt om dit goed schoon te maken. Voorgaande tip (die met citroen) zou op zich ook het verwarmingselement moeten reinigen, maar mocht deze toch nog vies zijn, dan kun je hem zo schoonmaken:

4. Verwarmingselement schoonmaken met afwasmiddel

Om je verwarmingselement schoon te maken, kun je allereerst proberen om dit met een natte doek en afwasmiddel te doen. Maak een doek goed vochtig en doe daar een beetje afwasmiddel op. Wrijf hier vervolgens mee over het verwarmingselement om deze schoon te maken. Nog even droogwrijven met een schone doek, en klaar.

5. Verwarmingselement schoonmaken met baking soda

Mocht een vochtige doek met afwasmiddel niet voldoende zijn om het verwarmingselement goed schoon te krijgen, dan kun je het proberen met baking soda. Dat doe je zo:

 • Vul een plantenspuit met 100 ml water en 3 gr baking soda. Schud dit goed door elkaar.
 • Haal het mandje uit de airfryer en zet het apparaat op zijn kop.
 • Spray een deel de inhoud van het flesje op het verwarmingselement en laat dit een minuut inwerken.
 • Zet de airfryer weer rechtop en wacht een half uur, waarna je voorgaande stap nog een keer herhaald.
 • Zet ook deze keer na een minuutje wachten het apparaat weer rechtop, en doe vervolgens het mandje weer terug in de airfryer.
 • Vul de bak met een laag water en zet de airfryer 20 minuten aan op 200 graden.
 • Haal na 20 minuten de mand eruit en giet de bak leeg. Je kunt de mand nu schoonmaken, terwijl je wacht tot de airfryer is afgekoeld.
 • Zet de airfryer na het afkoelen nog een keer op z’n kop om de resten vuil met een doek weg te vegen. Gebruik een klein borsteltje (of een oude tandenborstel) om ook de moeilijk bereikbare plekjes schoon te maken.
 • Laat de airfryer goed drogen, voordat je hem weer dicht doet.

Tip: Het schoonmaken van het verwarmingselement is best even een klusje. Je kunt voorkomen dat het element zo vies wordt, door een friteusefilter te kopen. Knip dit filter op maat en leg deze over het mandje van de airfryer om te voorkomen dat het vet dat opspat tegen het verwarmingselement komt. Houd er tijdens het knippen wel ook rekening mee dat het filter niet tegen het verwarmingselement komt wanneer je hem aan zou doen.


De buitenkant van de airfryer schoonmaken

Hoewel de buitenkant van een airfryer niet zomaar heel vies wordt, kan het wel gebeuren dat er wat vet op terechtkomt. Om de buitenkant schoon te maken hebben we de volgende tip:

6. Buitenkant van de airfryer schoonmaken met een vochtige doek

Om de buitenkant van de airfryer schoon te maken, heb je enkel en alleen een licht vochtige doek nodig. Wrijf met de doek over de buitenkant van de airfryer om eventuele vette vingers of andere viezigheid gemakkelijk van het apparaat vegen, zodat hij weer helemaal schoon is.


De airfryer goed schoonmaken

Met de tips die we je in dit artikel hebben gegeven, kun je jouw airfryer weer helemaal schoon en fris krijgen. De binnenkant maak je gemakkelijk schoon met een vaatwastablet, afwasmiddel of citroen. En het verwarmingselement reinig je simpelweg met wat afwasmiddel, of een mengsel van water en baking soda. De buitenkant heeft slechts een licht vochtige doek nodig om weer helemaal schoon te worden. Door je airfryer regelmatig goed schoon te maken zorg je er niet alleen voor dat het gebruik ervan hygiënisch blijft, maar verleng je ook de levensduur van het apparaat.foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag