Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

8 tips om een aangebrande pan schoon te maken

8 tips om een aangebrande pan schoon te maken

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Op een aangebrande pan zit niemand te wachten. En al helemaal niet zo’n mooie dure pan die je net nieuw hebt gekocht. Het is zo gebeurd: je laat per ongeluk de gefruite uitjes te lang uit je zicht of hebt te weinig olie in de pan gedaan. Hartstikke zonde. Vervolgens probeer je het uit alle macht schoon te maken, maar de kans is dan groot dat je de verkeerde manier hanteert en de pan of aanbaklaag beschadigt. Dan brandt hij de volgende keer geheid weer aan! 

In dit artikel geven we je 8 makkelijke tips om een aangebrande pan schoon te maken en vertellen we je voor welke pan de manieren het meest geschikt zijn. Hierbij maken we een onderscheid tussen kookpannen en bakpannen. 


1. Gewoon wat water erin koken

De simpelste manier om je pan schoon te krijgen is gewoon met water. Soms lijkt het alsof de pan heel erg is aangebrand en nooit meer schoon wordt, maar de oplossing kan heel simpel zijn. Voordat je aan de slag gaat met allerlei zepen, zout of schoonmaakmiddel raden we je aan om eerst deze minst intensieve manier van schoonmaken te proberen. 

 • Welke pannen: kookpannen
 • Hoe lang duurt het: 5 tot 10 minuten koken
 • Kosten: niets 

Laat de pan eerst afkoelen voordat je er water in doet. Koud water op een hete pan is namelijk niet goed voor het materiaal. Vul de pan simpelweg met een laagje water en zet dit op een laag vuurtje. De kans is groot als je het even laat weken (5 tot 10 minuten koken) het vuil los is gaan zitten en je het zo uit de pan kunt vegen.  Met een bakpan kan dit ook, maar dan kun je het best alleen wat heet water in de pan laten weken zonder het op het vuur te zetten.


2. Schoonmaken met soda

Iedereen heeft wel soda in huis. En als je het niet hebt: snel halen! Soda is namelijk een wondermiddel tegen heel veel soorten ongelukjes. Een aangebrande pan, het reinigen van de vaatwasser of wasmachine, vreemde vlekken in je kleding en ook voor een lekker voetenbadje is soda uiterst geschikt. Let op wanneer je dit in bakpannen gebruikt dat het wel een pan is die hier tegen kan, en dat je niet de antiaanbaklaag aantast. Bij kookpannen kun je het beter niet bij nieuwe pannen doen, de glanslaag kan hier namelijk van aantasten.

 • Welke pannen: kookpannen (kan glanslaag aantasten) en bakpannen (voorzichtig)
 • Hoe lang duurt het: van 20 minuten tot de hele nacht
 • Kosten: tussen de €0,89 en €4,95

Een zak met soda is gewoon te koop bij de supermarkt en kost bijna niets. Je kunt de soda op twee manieren gebruiken om de pan schoon te maken. De minst tijdsintensieve manier is om een aangebakken pan met wat soda en een laagje water op het vuur te zetten. Wanneer het kookt, weekt het vuil als het goed is zo los. Als het niet werkt, kun je het best de pan met het laagje water en de soda de hele nacht laten staan om te weken. De volgende ochtend is je pan weer zo goed als nieuw.


3. Schrobben of weken met zout en citroen

Zout en citroen doen wonderen. Je kunt het gebruiken om aangebakken pannen schoon te krijgen maar ook voor bijvoorbeeld je theemok. Heb jij wel eens van die bruine randen aan de binnenkant van je theemok? Als je een citroentje uitperst en er wat zout bij strooit, krijg je deze aanslag met een sponsje zo weg! Dit werkt dus ook zo voor pannen. Bij kookpannen kun je lekker boenen maar bij een bakpan raden we je aan om het gewoon even te laten weken, zoals de soda eigenlijk. 

 • Welke pannen: kookpannen (schrobben) en bakpannen (weken) 
 • Hoe lang duurt het: 20 minuten tot 2 uur
 • Kosten: tussen de €1,10 en €2,50 

Voor deze tip hoef je alleen maar citroen in huis te halen en wat zout, als je dat al niet hebt. Knijp de citroen uit, strooi het zout in de pan en ga aan de slag. Bij een bakpan raden we je aan om het goedje even te laten weken en daarna voorzichtig af te spoelen. Maar bij een kookpan kun je prima met een (schuur)sponsje het vuil los schrobben. Vandaar dat de tijdsduur zo uiteenlopend is. Krijg je het makkelijk los geschrobd dan ben je in 20 minuutjes klaar. Maar bij een bakpan moet je het toch wel even goed laten weken.


4. Weken met een vaatwastablet 

Vaatwastabletten werken niet alleen ín de vaatwasser erg goed, ze zijn ook ideaal om je aangebrande pan mee schoon te maken. Let op dat een vaatwastablet wel de olielaag of antiaanbaklaag van je pan kan aantasten, dus gebruik deze manier voorzichtig wanneer het om een bakpan gaat.

 • Welke pannen: kookpannen en bakpannen (let op aantasten olie-/vet-/antiaanbaklaag)
 • Hoe lang duurt het: 30 minuten tot 2 uur
 • Kosten: rond de €3,00 voor een pak goedkope vaatwastabletten

Afhankelijk van hoe vast het vuil zit duurt het korter of langer om de pan schoon te maken. Het werkt als volgt: je stopt een half of heel vaatwastabletje in de aangebakken pan met een laag water. Zet dit aan de kook en vervolgens weekt het vuil los. Het hoeft maar even te koken en daarna kun je het een half uur laten weken. Als het wat is afgekoeld kun je voorzichtig proberen of het vuil al los is. Anders kun je het natuurlijk langer laten staan. 


5. Weken en losvegen met azijn 

Waarschijnlijk de tip die het minst de pan aantast (naast tip 1 dan) is om hem schoon te maken met water en azijn. Azijn is een goed schoonmaakmiddel wat bijvoorbeeld ook erg goed werkt op ruiten en spiegels. Maar dus ook bij pannen. 

 • Welke pannen: kookpannen en bakpannen
 • Hoe lang duurt het: 10 tot 30 minuten 
 • Kosten: tussen de €0,40 en €1,50 

Je kunt een laagje azijn in de pan doen en dit gewoon koud laten inwerken. Na enkele minuten kun je als het goed is het aangebakken goed van je pan wrijven. Een andere manier is om wat azijn met water in de pan te doen en dit te koken. Ook dit kan je na enkele minuutjes van het vuur halen en los wrijven.


6. Weken met cola 

Een andere zeer gemakkelijke manier om je pan schoon te maken is door er cola in te gieten. Cola staat erom bekend dat het hardnekkig vuil verwijderd. Gooi maar eens een muntje in een glas met cola en laat hem daar even zitten. Na een tijdje haal je hem eruit en zie je dat deze weer brandschoon is! 

 • Welke pannen: kookpannen en bakpannen
 • Hoe lang duurt het: 5 minuten tot de hele nacht 
 • Kosten: niet meer dan €1,00

Voor deze tip hoef je alleen maar een goedkope fles cola bij de supermarkt aan te schaffen. Giet een goede laag cola in de aangebakken pan. Wat je overhoudt kun je zelf opdrinken. Laat de cola idealiter de hele nacht in de pan staan om het vuil los te laten weken. In sommige gevallen is het vuil trouwens al na 5 minuten los. En daarna kun je met een (zachte) spons zo het vuil uit de pan halen. Spoel de pan goed af om alle cola smaak te verwijderen en klaar is kees!


7. Laten staan in groene zeep met ammoniak

In welke schoonmaaktip kom hij niet voor: de groene zeep! Groene zeep verwijdert bijna elke vlek uit je kleding, meubilair of vloerkleed maar ook voor een aangebrande pan komt groene zeep goed van pas. Je moet het voor onze tip trouwens wel combineren met wat ammoniak en een plastic zak. 

 • Welke pannen: kookpannen en bakpannen
 • Hoe lang duurt het: 24 uur 
 • Kosten: rond de €3,00  

Ammoniak is gewoon bij de supermarkt te koop en groene zeep bij de drogisterij (bij de Kruidvat hebben ze het al voor €1,99). Je smeert het aangebrande voorwerp in met groene zeep en plaatst dit in een plastic zak. De zak moet geen lucht doorlaten. Zet in deze zak ook een schaaltje met wat ammoniak. Na 24 uur kun je de zak openen en kun je het vuil met wat heet water uit de pan spoelen.


8. In heet water zetten met wasmiddel 

Biotex is een handwasmiddel voor kleding dat tevens goed te gebruiken is voor het schoonmaken van een aangebrande pan. Ook deze tip komt weer op hetzelfde neer als voorgaande tips en betreft het midel, water, en inweken. 

 • Welke pannen: kookpannen en bakpannen
 • Hoe lang duurt het: 20 minuten
 • Kosten: €4,99

Een pak Biotex is bij het Kruidvat al te koop voor €4,99. Je kunt ook ander wasmiddel gebruiken, bijvoorbeeld Ariel voor de witte was. Zet de pan op laag vuur met een laagje Biotex en heet water. Laat dit zo’n 20 minuten staan en daarna is je pan brandschoon. Ook hier geldt dat als 20 minuten te kort is, je het tot een hele nacht kan laten inweken.


Overige tips

Let op het materiaal van je pan

De meeste van bovenstaande tips zijn geschikt voor alle soorten pannen, maar denk altijd goed na voordat je aan de slag gaat! We raden het af om jouw gloednieuwe keramische pan met antiaanbaklaag die niet in de vaatwasser mag, intensief schoon te maken. Nu is de kans ook wel klein dat deze pan zo snel aanbrand maar je weet maar nooit. Probeer altijd eerst het schoonmaken met een laagje heet water. Lukt dat niet, dan kun je over gaan op iets intensievers. Gebruik ook nooit een schuurspons op bakpannen. 

Steek je warme pan nooit onder het koude water

De eerste reactie van veel mensen is om een aangebrande pan schoon te spoelen. Dat kan, maar laat hem dan wel eerst afkoelen! Je moet nooit koud water op een hete pan laten stromen. Dit tast namelijk onmiddellijk het materiaal aan en de kans is groot dat je daardoor de aangebrande delen voor altijd in je pan zal blijven zien. foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2023 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag