Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is de beste kruimeldief?

Wat is de beste kruimeldief?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Voor de kleine schoonmaakklusjes in huis of in de auto is een kruimeldief uitstekend geschikt. Deze handzame stofzuigers komen bijvoorbeeld prima van pas bij het zuigen van de bank of om snel iets op te ruimen wanneer er gemorst is. Maar niet elke kruimeldief is van even goede kwaliteit, bijvoorbeeld omdat je ze maar heel kort kunt gebruiken of doordat ze amper zuigkracht hebben. In dit artikel hebben we daarom acht kruimeldieven geselecteerd waarmee je altijd goede resultaten boekt (en waarmee je geen dief van je eigen portemonnee bent).


Waarop letten bij een kruimelzuiger of handstofzuiger?

Een kruimeldief wordt door de meeste fabrikanten een kruimelzuiger of een handstofzuiger genoemd. De meeste van deze handzame stofzuigers zijn bedoeld om in huis snel iets op te zuigen, bijvoorbeeld omdat er geknoeid is maar je het lastig vindt om de grote stofzuiger te moeten pakken.

Gebruiksduur en oplaadtijd

Omdat een kruimeldief meestal is bedoeld voor kleine schoonmaakklusjes is de maximale gebruiksduur op een volle lading meestal beperkt. Bij de goedkoopste modellen is dat gemiddeld zo tussen de 15 en 20 minuten. Alleen bij de duurdere varianten, die vaak ook berekend zijn op wat meer uitdagende schoonmaakklussen, zul je tot ongeveer 45 minuten aan de slag kunnen voor de kruimelzuiger weer moet worden opgeladen. Volledig opladen duurt vaak vrij lang, want dat kan zomaar 3 tot 4 uur in beslag nemen.

Vloeistoffen opzuigen

Morsen blijft niet altijd beperkt tot droge materialen zoals suiker, er wordt natuurlijk ook wel eens een glas melk of water omgestoten. Dan kan het handig zijn om een kruimeldief in huis te hebben die ook vloeistoffen op kan zuigen. Dat gebeurt dan in de regel met een apart opzetstuk. Sowieso kunnen kruimeldieven met meerdere opzetstukken handig zijn. Zo kun je een bankstel makkelijker en sneller schoon zuigen met een ruwe opzetborstel dan met de normale gladde tuit.


1. Bestron ALX260CARB

Prijs: € 27,-

Gebruiksduur: n.v.t. (met snoer)

Geschikt voor vloeistoffen: Ja

Deze kruimeldief van Bestron is bedoeld om in de auto gebruikt te worden. Je sluit hem namelijk makkelijk aan op de sigarettenaansteker. Het snoer is bijna 3,5 meter lang zodat je makkelijk tot in de kofferbak schoon kunt maken. Het is een voordelig apparaat met een compact formaat. Met het rubberen opzetstuk kun je ook vloeistoffen opzuigen en er zit een handige opzetborstel bij voor de autostoelen en de vloermatten. Er zit een stoffilter in de kruimeldief dat je uit kunt wassen voor optimale hygiëne. Om deze handstofzuiger ook in huis te kunnen gebruiken heb je een verloopstekker nodig, maar aangezien dergelijke stekkers al snel zo’n 15 euro kosten is het dan handiger om gewoon een kruimelzuiger voor binnen te kiezen. Maar voor onderweg of op vakantie is deze kruimelzuiger natuurlijk bijzonder goed geschikt en ook heel voordelig.


2. Einhell Accu Kruimeldief TE-VC 18

blank

Prijs: € 36,-

Gebruiksduur: Variabel vanwege verwisselbare accu

Geschikt voor vloeistoffen: Nee

Deze kruimelzuiger is een uitbreiding op het assortiment huishoudelijke apparaten van de Duitse fabrikant Einhell. De Einhell apparaten zijn stuk voor stuk ontworpen om gebruikt te worden met de standaardmaat Einhell Power-X-Change accu’s en oplader. Een dergelijke accu zit dus ook niet bijgesloten, maar schaf je apart aan. Omdat de accu’s uiteenlopende capaciteiten hebben is de mogelijke gebruiksduur dus ook verschillend. Die begint bij 10 minuten voor de goedkoopste tot 40 minuten voor de duurste accu. Voor een startersset accu + oplader betaal je ongeveer 75 euro. Als je nog geen Einhell apparaten bezit dan is dit dus wel een vrij dure optie. Maar mocht je al een of meer van deze uitstekende accu’s in huis hebben dan krijg je voor een lage prijs een prima apparaat in handen. Hij heeft een prettige soft-grip handgreep, een groot reservoir (meer dan een halve liter), diverse opzetstukken (ook voor staand de vloer zuigen) en hij is makkelijk schoon te maken.


3. Aigostar Mars 33LBY

blank

Prijs: € 39,-

Gebruiksduur: Maximaal 18 minuten na een oplaadtijd van 4 uur

Geschikt voor vloeistoffen: Ja

De Aigostar Mars is een kruimelzuiger met een ingebouwd rond HEPA-filter dat stof optimaal uit de lucht zuivert voor die weer de kamer in wordt geblazen. Omdat je het filter niet eerst van de transparante opvangbak (inhoud 0,5 liter) hoeft te halen kun je het opgezogen vuil weggooien zonder je handen vies te maken. Het filter is wasbaar en dat hou je dus altijd hygiënisch schoon. Na een laadtijd van ongeveer 4 uur is deze kruimelzuiger maximaal 18 minuten lang te gebruiken. Vanaf het moment dat het rode indicatielampje aan gaat weet je dat je op moet schieten, want dan kan de Aigostar Mars nog maar 30 seconden zijn werk doen en wordt het dus tijd om hem op te laden. Met de meegeleverde opzetstukken kun je ook kieren makkelijk uitzuigen en vloeistoffen opruimen.


4. Black & Decker DVJ320J

blank

Prijs: € 88,-

Gebruiksduur: Maximaal 15 minuten na een oplaadtijd van 5 uur

Geschikt voor vloeistoffen: Nee

Black & Decker is een bekend merk voor elke doe-het-zelver, maar maakt ook allerlei handige huishoudelijke apparaten, zoals bijvoorbeeld deze kruimeldief. Die heeft de kwaliteit die je van dit gerenommeerde merk mag verwachten, al vallen de maximale gebruiksduur van 15 minuten en de minimale laadtijd van 5 uur wel wat tegen. Dat komt deels doordat deze kruimelzuiger heel sterk is, want hij zuigt per minuut maar liefst 880 liter lucht naar binnen. Schoonmaken doet bij dan ook als de beste. Het stofcompartiment is alleen bedoeld voor vast vuil en dus niet voor vloeistoffen. Met het uitschuifbare mondstuk kun je de toch al vrij lange tuit nog langer maken, zodat je nog beter in de kleine hoekjes kunt komen. De grote ronde handgreep zorgt ervoor dat je hem op die momenten ook makkelijk kunt blijven bedienen.


5. Bosch BHN1840L Move

blank

Prijs: € 88,-

Gebruiksduur: Maximaal 40 minuten na een oplaadtijd van 4 uur

Geschikt voor vloeistoffen: Nee

Kies je liever voor een langere gebruiksduur bij maximale prestaties? Dan is de Bosch Move kruimelzuiger een uitstekende keuze. Dit apparaat kan na een laadtijd van ongeveer 4 uur namelijk maar liefst 40 minuten lang worden gebruikt. Dat is ideaal als je de grote schoonmaak aan het doen bent en de kruimelzuiger regelmatig nodig hebt, of de banken eens uitgebreid schoon wilt zuigen. Maar daardoor kan hij bijvoorbeeld ook prima gebruikt worden om de auto een keer goed van binnen schoon te maken zonder daar de toch al snel onhandige grote stofzuiger voor te moeten gebruiken. Het filter met drie lagen vangt zoveel mogelijk stof uit de lucht voor die weer de ruimte in komt. Een van de weinige nadelen van deze handstofzuiger is dat er geen opzetstukken bij zitten. Ook kun je geen vloeistoffen opzuigen.


6. AEG HX6-27BM

blank

Prijs: € 97,-

Gebruiksduur: Maximaal 27 minuten na een oplaadtijd van 4 uur

Geschikt voor vloeistoffen: Nee

De zuigmond van de AEG HX6 is uitschuifbaar waardoor je ook heel makkelijk in kieren en naden kunt komen. Je kunt hem zelfs als een echte miniatuur stofzuiger gebruiken doordat hij kleine zachte wieltjes heeft aan de voorkant. Die wieltjes en de zuigmond zelf zijn van zacht en flexibel materiaal, zodat je hem dus ook over elk oppervlak heen kunt halen zonder bang te zijn dat je krassen maakt. Dankzij het prettig gevormde handvat kun je altijd ergonomisch verantwoord werken. Het filter is wasbaar. Opladen doe je met het meegeleverde oplaadstation waar je ook de meegeleverde stofborstel in op kunt bergen. Dit oplaadstation is ook aan de muur te bevestigen.


7. BISSELL 2278M MultiClean

blank

Prijs: € 98,-

Gebruiksduur: Maximaal 15 minuten na een oplaadtijd van 5 uur

Geschikt voor vloeistoffen: Nee

De zeer veelzijdige Bissel MultiClean is heel krachtig en kan voor allerlei kleine schoonmaakklusjes worden ingezet. De standaard opzetborstel is gemotoriseerd zodat die nog beter in staat is om vuil van hardnekkige oppervlakken te zuigen. Er worden ook nog twee andere handige hulpstukken meegeleverd. Het eerste hulpstuk is een extra lange tuit met borstel voor de lastig bereikbare plekken, waar ook een LED-lamp in zit zodat je precies ziet wat je doet. Het tweede attribuut is een flexibel hulpstuk waarmee je bijvoorbeeld makkelijk de autostoelen schoon kunt maken. Dankzij de krachtige motor ben je snel klaar, maar met de vrij beperkte accuduur van ongeveer 15 minuten is dat ook wel nodig. Ook de oplaadtijd valt met 5 uur een beetje tegen.


8. H. Koenig UP560

blank

Prijs: € 100,-

Gebruiksduur: Maximaal 40 minuten na een oplaadtijd van 4 uur

Geschikt voor vloeistoffen: Nee

De H. Koenig UP560 handstofzuiger is een van de krachtigste en ook meest veelzijdige kruimeldieven uit deze lijst. Met de drie verschillende opzetstukken heb je voor elke soort vuil de ideale oplossing binnen handbereik. Met zijn sterke centrale handgreep heb je altijd goed grip op de zaak en omdat het om een heel compact apparaat gaat heb je ook altijd volledige controle zonder snel vermoeide handen te krijgen. De oplaadtijd van de UP560 is 4 uur en daarna kun je hem maar liefst 40 minuten lang gebruiken. Het laadstation hang je normaal gesproken aan de muur, waar je hem makkelijk en snel in klikt zodat hij weer op kan laden.


Conclusie

Voor een bedrag van onder de 100 euro kun je enkele uitstekend functionerende kruimeldieven kopen. Wat voor jezelf de beste keus is hangt daarom vooral af van hoe intensief je hem wilt kunnen gebruiken en of hij bijvoorbeeld ook vloeistoffen op moet kunnen zuigen. Zelf zijn we zeer te spreken over de H. Koenig UP560 handstofzuiger vanwege de lange gebruiksduur en het compacte ontwerp waardoor hij prettig in de hand ligt. Maar ook de Bosch BHN1840L Move is een erg mooi apparaat waarmee je flink aan de schoonmaak kunt zonder meteen bang te hoeven zijn dat de accu alweer leeg raakt.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag