Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is de goedkoopste supermarkt (2024)?

Wat is de goedkoopste supermarkt (2024)?

Laatst bijgewerkt: 30 januari 2024

Er zijn twee woorden die bij ons Nederlanders als muziek in de oren klinken: gratis, op de voet gevolgd door goedkoop. We proberen met van alles en nog wat voordelige deals te scoren. Van het goedkoopste telefoonabonnement tot goedkoop internet thuis en van goedkoop uit eten gaan tot de meest voordelige vliegtickets. Als het ergens goedkoper kan, dan gaan we er maar wat graag naartoe. Om die reden zochten we dan ook uit wat de goedkoopste supermarkt is in Nederland, zodat je flink kunt besparen op je maandelijkse boodschappen!


Een grote hap uit het huishoudbudget

Wie op zichzelf woont en dag in dag uit voor een goed gevuld buikje voor zichzelf (en de eventuele huisgenoten) moet zorgen weet het wel: boodschappen slokken een aardig stuk van het maandelijkse huishoudbudget op. En daar is geen ontkomen aan. We moeten eten. Drinken. Het huis schoon maken. En eventueel voor de voeding en verzorging van onze huisdieren zorgen. Allemaal zaken die we vandaag de dag in de meeste gevallen regelen via de supermarkt. Want daar is immers van alles te koop. Van etenswaren tot (fris)drank en van schoonmaakartikelen tot voeding voor je geliefde huisdier. Een stuk gemakkelijker dan al de benodigde producten her en der bij elkaar sprokkelen en zo gebeurt het dus dat je bij de kassa tientallen tot honderden euro’s moet afrekenen.

In ons artikel met tips over goedkoop boodschappen doen gaven we je al allerhande handvatten die ervoor zorgen dat het wat minder schrikken is als je bij de kassa staat. Eén van de meest effectieve manieren om te besparen op het budget dat je voor boodschappen hebt ingecalculeerd is het bezoeken van de goedko(o)p(st)e supermarkten in Nederland. Voor de hand liggend denk je dan automatisch aan de Lidl en de Aldi. Het is algemeen bekend dat deze twee supermarkten in het goedkopere segment zitten. Maar is dat dan dé oplossing om te besparen op je boodschapjes? Of zijn er alternatieven waar je wellicht beter naartoe kunt gaan voor je benodigde natje en droogje?


Jumbo als goedkoopste supermarkt

blank

Ieder jaar doet het consumentenprogramma Kassa onderzoek naar de prijzen in de grote supermarktketens die er te vinden zijn in Nederland. Jaar na jaar kwamen de Aldi en de Lidl als goedkoopste supermarkten uit de bus. Dit jaar was dat anders. De Jumbo kwam als verrassende winnaar uit de bus, op de voet gevolgd door de Plus. Dit komt doordat de opzet van de streekproef voor dit jaar was gewijzigd. Waar voorheen alleen rekening werd gehouden met de huismerken, werd dit jaar gezocht naar de goedkoopste variant van alledaagse producten.

Lees onze Jumbo online boodschappen review

Ook budgetmerken werden dus in het onderzoek meegenomen en hierop verloren de Aldi en de Lidl hun status als “goedkoopste supermarktketens van Nederland”. Dit komt doordat de Aldi en de Lidl over het algemeen slechts 1 merk hebben rondom hun producten. Dit huismerk is over het algemeen zeer goedkoop, maar de relatief nieuwe budgetmerken hebben soortgelijke producten in het assortiment die nóg net even goedkoper zijn. En zodoende staat Jumbo dus dit jaar te boek als de goedkoopste supermarkt van Nederland.


Huismerken, budgetmerken en de kwaliteit

In het jaarlijkse onderzoek van Kassa wordt geen rekening gehouden met kortingen, acties en promoties. Een goede zaak, want als je ons artikel met tips om goedkoop boodschappen te kunnen doen er op napluist kom je tot de conclusie dat je via deze weg al aanzienlijk kunt besparen op de kosten voor je dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse boodschappen.

Waar ook geen rekening mee is gehouden is de kwaliteit van de producten. Als je dat in ogenschouw zou nemen, dan zijn de Aldi en de Lidl toch echt nog steeds de goedkoopste supermarkten van Nederland. De budgetmerken zijn leuk (vooral voor de portemonnee), maar als je naar de kwaliteit van de producten gaat kijken doet deze onder voor de kwaliteit van de huismerken van de Aldi en de Lidl. Vooral de Lidl staat bekend om de goede kwaliteit van onder meer groente en fruit. Geen enkele andere supermarkt in Nederland heeft zo’n goede prijs-kwaliteitsverhouding als de Lidl als het om groente en fruit gaat.


Spar de duurste

blank

We horen je haast denken: “de Appie zal dan wel de duurste supermarktketen zijn”. Alhoewel je in veel gevallen helemaal gelijk zou hebben, is de uitkomst van de steekproef anders dan je wellicht zou vermoeden. Volgens Kassa is de Spar de duurste supermarkt van Nederland. Dit komt voornamelijk omdat de Spar is gevestigd in gemeentes waar andere supermarktketens zich liever niet willen vestigen. Om de leefbaarheid in de regio ten goede te komen opent de Spar juist wél vestigingen in die betreffende gemeentes en logischerwijs komt daar een kostenplaatje bij kijken, mede door het relatief kleine vloeroppervlak van veel Spar-supermarkten. Hierdoor is er geen (of zeer beperkte) ruimte voor budgetmerken en zijn dus eigenlijk alleen de A-merken (en eventuele huishoudmerken) verkrijgbaar in de Spar-supermarkten.


Dirk, Hoogvliet en Vomar vormen de middenmoot

Dat de Albert Heijn en de Jumbo het grootste marktaandeel hebben onder de supermarkten in Nederland mag geen groot geheim zijn. In praktisch elke gemeente in Nederland zijn beide supermarkten wel te vinden. Toch doen mensen ook maar wat graag boodschappen bij supermarktketens als Dirk van den Broek, de Hoogvliet, de Vomar en in mindere mate (wegens het veel kleinere marktaandeel) bij Emté, COOP en Jan Linders. Over het algemeen een slimme zaak, want de supermarkten hebben een goede balans qua A-merken en huishoudmerken. Dit blijft tenslotte toch nog steeds het nadeel van supermarkten als de Lidl en de Aldi. Je kunt er geen fles Coca Cola scoren en ook een shampoo van Andrélon of Schwarzkopf zul je er niet tegenkomen.

Ben je per se op zoek naar dit soort merken, dan zul je een bezoek aan de Lidl of Aldi altijd moeten combineren met een bezoek aan de Albert Heijn, de Plus, de Jumbo of bovengenoemde supermarkten. Qua totaalprijs scoren Dirk, de Hoogvliet en de Vomar gemiddeld en daarom is het niet gek dat deze supermarkten toch ieder jaar een stukje marktaandeel weten af te snoepen van ‘de grote jongens’. Echter halen ze het dus niet bij de prijzen die je bij de Jumbo betaalt voor soortgelijke producten.


Online supermarkt

blank

Gemak dient de mens en waarom zou je tegenwoordig in vredesnaam nog met je karretje op een zaterdag in een bomvolle supermarkt je boodschapjes willen doen? Dat kan toch veel makkelijker? Lees ons artikel over online boodschappen doen en je antwoordt volmondig “ja”!

Alhoewel online boodschappen bestellen alsmaar populairder wordt, is het nog geen algemeen goed. De meeste boodschappen worden toch nog steeds in het pand van de supermarktketen zelf gedaan. Veelal zijn de bezorgkosten en/of het minimaal te besteden bedrag een te hoge drempel om online je boodschappen te bestellen. Zeker voor alleenstaanden is het niet altijd even handig om online je boodschappen te bestellen. Je moet voor een aardig bedrag aan producten bestellen wil je je boodschapjes tot aan je deur bezorgd krijgen.

Als we echter een heel eerlijk antwoord moeten geven op de vraag “wat is de goedkoopste supermarkt van Nederland?”, dan hebben we hierboven gelogen. De Jumbo is namelijk helemaal niet de goedkoopste supermarkt van Nederland. De gloednieuwe online supermarkt Picnic is de goedkoopste supermarkt van Nederland. Je zult echter wel online moeten shoppen om de besparing eruit te kunnen halen, want een traditionele supermarkt (lees: fysiek pand) hebben ze niet. Juist daardoor zijn ze in de regel goedkoper dan de andere supermarkten. Er wordt geen geld verspild aan vakkenvullers, kassameisjes en een duur pand op een A-locatie. Bovendien rekenen ze geen bezorgkosten, iets dat je bij andere supermarkten met bezorgservice wél ziet. Zo is bij de Jumbo de vaste prijs voor bezorging 6 euro en rekent de Appie (afhankelijk van het bezorgmoment) tussen de 3,95 en 12,95 aan bezorgkosten.

Een groot nadeel van Picnic is echter het relatief kleine aanbod. Waar je bij de overige supermarktketens per product uit meerdere varianten en/of merken kunt kiezen, houdt Picnic het simpel en verkoopt alleen de hardlopers. De keuze is dus minder ruim, maar ook dit draagt weer bij aan de laagste prijs.


Conclusie

Zo aan het einde van dit artikel zou je de hamvraag (wat is de goedkoopste supermarkt?) op jezelf moeten betrekken. Ben je een type dat alleen voor A-merken kiest? Dan zijn de Jumbo en de Plus dé goedkoopste supermarkten voor jou. Ze hebben een ruim aanbod aan A-merken en veelal ook voldoende vloeroppervlak om een goed alternatief naast de A-merken te bieden, mocht je toch af en toe genoegen willen nemen met ‘slechts’ een huismerk.

Zijn de huismerken voor jou meer dan voldoende en vind je het dus niet erg om cola van Perfekt te drinken in plaats van Pepsi of Coca Cola? Dan blijven de Lidl en de Aldi jouw supermarktketens. Al sinds jaar en dag hanteren ze een bijzonder gunstige prijs-kwaliteitsverhouding, simpelweg door de A-merken te weren uit de supermarkt en te kiezen voor huismerken die én goed geprijsd zijn én van goede kwaliteit zijn. Zeker groente en fruit ga je niet goedkoper vinden elders in de supermarkt.

Vind je online boodschappen bestellen helemaal te gek en vind je het geen probleem om voor minimaal 25 euro aan boodschappen per keer te doen? Dan is nieuwkomer Picnic dé online supermarkt waar jij je boodschapjes moet gaan doen. Momenteel hebben ze helaas nog geen landelijke dekking, maar onlangs hebben ze 100 miljoen euro aan financiering opgehaald en is de verwachting dat ze binnen nu en 3 jaar overal in Nederland gratis je boodschappen komen bezorgen. En dus ook nog eens tegen gunstigere prijzen als bij de Appie, de Plus en de Jumbo!foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Boodschappen Financieel Huishouden

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Albert
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag