Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Hoe vind je een goedkoop telefoonabonnement?

Hoe vind je een goedkoop telefoonabonnement?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je telefoon gebruik je dagelijks. Allang niet meer om te kunnen bellen. Hoewel je af en toe heus wel een telefoontje pleegt, gebruik je de mobiel voor veel meer doeleinden. Eindeloos appen met vrienden en familie, jaloersmakende kiekjes plaatsen op social media, het nieuws lezen, de laatste updates volgen via Twitter en nog veel meer. Het is dus logisch dat je een goed telefoonabonnement wil. Waar je voor zo min mogelijk geld zoveel mogelijk mb, sms’jes en belminuten wil. Maar hoe vind je dat? Dit artikel geeft antwoord op de vraag: “Hoe vind je een goedkoop telefoonabonnement?”


Bedenk goed hoeveel MB, belminuten en SMS’jes je nodig hebt

Er zijn een heleboel verschillende mobiele abonnementen verkrijgbaar. Altijd met een bepaalde samenstelling van de hoeveelheid internet, belminuten en sms’jes. Sommige deals zijn enorm goedkoop, bijvoorbeeld de deal van Tele2 waarbij je voor €25 onbeperkt kunt internetten, bellen en sms’en (beschikbaar op moment van schrijven). Maar wat nou als je helemaal geen onbeperkte data nodig hebt en met 2GB uit de voeten kunt? Dan kun je veel beter een goedkoper abonnement nemen. De meeste providers doen er niet moeilijk over als je na verloop van tijd méér data wil (een hogere bundel, dus). Het wordt een stuk lastiger als je van veel data naar weinig data wilt! Hoewel daar ook steeds meer mogelijkheden voor zijn. In onderstaande alinea beschrijven we hoe dat werkt.

Abonnementen die je maandelijks bij kunt stellen

We willen allemaal ‘flexibel’ zijn. Onze behoeften veranderen razendsnel, dus het liefst maken we gebruik van services die we maandelijks kunnen opzeggen of kunnen aanpassen. Lange tijd was de wereld van telefonie hier niet tegen opgewassen. Abonnementen sloot je minimaal af voor een looptijd van één jaar, meestal zelfs voor twee jaar. Gelukkig komt daar langzaam verandering in, en zijn er steeds meer flexibele abonnementen verkrijgbaar. Bij diverse providers (waaronder Vodafone, Tele2 en Simyo) kun je een abonnement afsluiten die je aan kunt passen op basis van je eigen verbruik. Dus als je vaak op vakantie gaat, kun je de bundel tijdelijk verlagen en weer verhogen wanneer jij dit nodig hebt. Vaak is een flexibel abonnement wat duurder dan een ‘vast’ abonnement, maar als je veel aanpassingen maakt dan ben je uiteindelijk goedkoper uit.


Manier 1: vergelijken via het internet

Als je op zoek gaat naar een goedkoop mobiel abonnement, kom je al gauw in een wirwar van verschillende opties. Elke provider heeft tientallen verschillende (sim only) abonnementen en dan zijn er ook nog een heleboel providers. Waar moet je beginnen? Het is vaak eenvoudiger om via een vergelijkingswebsite een abonnement te zoeken dan om per provider te kijken welk abonnement het goedkoopste is (tenzij je al weet bij welke provider je jezelf wilt aansluiten). Er zijn tientallen verschillende vergelijkingswebsites, hieronder noemen we drie goede en grote sites voor abonnementen vergelijking:

 

www.goedkoopste-telefoonabonnement.nl

Zoals de naam al doet vermoeden, doet deze website er alles aan om te identificeren welk telefoonabonnement het aller goedkoopste is. Hier is het ontzettend eenvoudig om te bepalen waar je het beste een abonnement kunt afsluiten. Je hoeft maar drie verschillende criteria in te vullen en dan krijg je een lijstje met goedkope aanbieders. De dingen die je moet invullen zijn:

  • Internet: geen, 100MB, 500MB, 1000MB, 2000MB, 5000MB, 10000MB of onbeperkt MB.
  • Belminuten: geen, 100 minuten, 200 minuten, 300 minuten, 400 minuten, 500 minuten of onbeperkt aantal minuten.
  • Overige criteria: smsjes, contractduur (1 of 2 jaar, helaas geen criterium voor ‘flexibel’), snelheid van het internet, score volgens klanten, prijsrange.

www.mobieletelefoonabonnementenvergelijken.nl

Ook bij deze vergelijker spreekt de naam boekdelen. De criteria die je hier kunt invullen zijn heel erg vergelijkbaar met de website die hierboven wordt genoemd. Wat wel opvalt aan deze website, is dat er meerdere manieren zijn om op zoek te gaan naar het goedkoopste telefoonabonnement.

  1. Zoeken op telefoon. Wil jij een telefoon met abonnement? Grote kans dat je al weet welke telefoon je wil. Nu ben je alleen nog benieuwd of je nog korting kan krijgen met een abonnement… Daarom kun je zoeken op toestel en er op die manier achterkomen waar je het goedkoopste uit bent.
  2. Zoeken op abonnement. Liever Sim only? Of wil je later kijken welke telefoon bij het abonnement past? Dan kun je ook enkel zoeken op de criteria van jouw abonnement.

www.prijsvergelijken.nl

Dit is een van de bekendste websites op het gebied van prijsvergelijking. Het is niet speciaal bedoeld voor mobiele telefoon(abonnementen), maar er is wel een gedeelte van de website op ingericht. Je kunt eerste een aantal wensen invullen: de maandprijs, maximale bijbestelling voor je toestel, het merk, de opslagruimte van het mobiele toestel, de grootte van het scherm, de kleur van de telefoon, de verbinding (3g of 4g), het besturingssysteem en overige toestelopties zoals dual sim, uitbreidbaar geheugen, refurbished ja of nee. Er zijn dus ontzettend veel filters waar je op kunt zoeken. Uiteraard kun je ook alléén die filters invullen waar jij waarde aan hecht.


Manier 2: een dealtje claimen bij je huidige provider

Iedereen heeft een mobiel abonnement nodig. Mét of zonder toestel, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit. Providers vechten dan ook om de harten van de klant en zijn soms bereid om ver te gaan. Vooral als je al een poosje diensten gebruikt van een bepaalde provider, kun je soms van scherpe tarieven genieten. Sta je op het punt om van provider te wisselen of om je abonnement op te zeggen? Dan moet je sowieso de ‘irritante’ callcenter medewerkers een kans geven. Het is ook helemaal niet vreemd om een beetje te onderhandelen en op die manier de laagst mogelijke prijs boven water te krijgen. Kun je daarna altijd nog bepalen of je daar wel of niet mee akkoord gaat!


Manier 3: los toestel kopen en SIM Only abonnement nemen

Tegenwoordig kun je heel duidelijk onderscheiden welk deel van je abonnementskosten worden besteed aan je toestel, en welke worden besteed aan het abonnement zelf. Zoals je misschien als is opgevallen, is het lang niet altijd goedkoper om een telefoon in combinatie met een abonnement aan te schaffen. Sterker nog, als je een telefoon hebt die goed werkt, is het onzin om een nieuwe telefoon aan te schaffen. Voordat je een abonnement uitkiest, kun je voor jezelf een vergelijking maken. Bereken de totaalprijs van wat je per maand moet betalen voor je toestel, in vergelijking met de losse toestelprijs. Ben je echt goedkoper uit als je er een abonnement bij koopt, of ben je goedkoper uit als je wacht op een aanbieding van een los toestel? Vaak gaat een mobiele telefoon langer  mee dan de looptijd van je abonnement, waardoor je het beste apart een toestel kunt kopen en apart een abonnement af kunt sluiten.

Let goed op de BKR-registratie!

Ben je al bekend met de BKR? Dit is de afkorting voor Bureau Krediet Registratie. Hier wordt genoteerd welke schulden en leningen jij al dan niet hebt. Daar vallen allerlei soorten leningen onder, waaronder afbetalingsrekeningen bij webshops en andere (relatief kleine) schulden. Wat veel mensen niet weten, is dat een ‘toestelschuld’ tegenwoordig ook wordt geregistreerd bij het BKR. En als je een of meerdere BKR-registraties hebt, kan het lastiger worden om nieuwe leningen af te sluiten of om bijvoorbeeld een huis te kopen. Dus als je het geld kunt missen, raden wij aan om je toestel in een keer af te betalen. Dan krijg je geen BRK-registratie en profiteer je toch van de lage prijs voor de mobiele telefoon.



foto auteur Anne von Gleich
Dit artikel is geschreven door Anne von Gleich

Anne is freelance tekstschrijver en content marketeer bij Sans Plus. Met oog voor detail en hart voor de doelgroep brengt ze elk verhaal tot leven.

Website LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Financieel

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Thuisverdiener
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag