Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

10 overwegingen bij het kiezen voor een nieuw telefoonabonnement

10 overwegingen bij het kiezen voor een nieuw telefoonabonnement

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Je staat op het punt om een nieuw telefoonabonnement aan te schaffen. Ondanks dat je wellicht eerder een telefoonabonnementen hebt gehad, is het toch iedere keer weer verstandig om bepaalde overwegingen te maken. Zo worden er ieder jaar nieuwe toestellen uitgebracht en zijn er ook nieuwe opties wat betreft de bundel. Zo heb je nu misschien nog sms’je in je bundel die je bij je volgende telefoon waarschijnlijk helemaal niet zou gebruiken. In dat geval is het natuurlijk zonde als je meer betaalt dan nodig is. In dit artikel belichten wij de 10 belangrijkste overwegingen voor een nieuw telefoonabonnement.


Wanneer je een telefoonabonnement aanschaft, heb je een aantal logische opties, maar ook enkele mogelijkheden waar je in eerste instantie niet direct an denkt. Kies je het verkeerde abonnement, dan kan dat je zomaar twee jaar aan frustratie opleveren. Om dat te voorkomen helpen we jou met dit artikel in het maken van de juiste beslissing.

1. Bellen

De mobiele telefoon is oorspronkelijk ontworpen om overal bereikbaar te zijn en te kunnen bellen. Maar voor veel mensen is die betekenis een beetje verschoven. Er zijn zelfs mensen die helemaal geen gebruik maken van de belminuten die ze hebben, omdat zij alleen bellen via internet. Ga dus eerst bij jezelf na hoeveel minuten jij per maand belt. Is het wel echt zoveel als dat je denkt? Vooral als je eerder een smartphone hebt gehad is het vrij eenvoudig om dit te controleren bij een mobiele aanbieder. Je doet dit door in te loggen op de website van de telecomprovider en alle gegevens op te vragen. Waarschijnlijk zijn er in jouw telefoon ook manieren om deze gegevens eenvoudig te achterhalen.

2. Internet

We kunnen tegenwoordig niet meer zonder internet. Waar je in het begin een fortuin moest betalen voor een paar MB’s per maand, vliegen de gigabytes je tegenwoordig om de oren tegen bizar lage prijzen. Maar de opkomst van het mobiele internet heeft ook gezorgd voor een opkomst wat betreft wifi-netwerken. Het is dan ook eenvoudiger dan ooit om overal automatisch met de wifi verbonden te worden. Waar je eerst enkele gigabytes nodig had om je favoriete Netflix serie te ‘bingen’, kan dat nu vaak eenvoudig op thuisnetwerken, netwerken op school of op het werk. Je kunt zelfs in de trein of de metro gebruikmaken van wifi, dus check ook eerst even hoeveel data je de laatste maanden hebt verbruikt. In veel gevallen zul je zien dat je veel meer data in je bundel hebt dan dat je daadwerkelijk gebruikt. Veel beter is het dan om een goedkopere internetbundel af te sluiten en los een paar euro te betalen voor een opwaardering van je internet wanneer je over je limiet dreigt te gaan.

3. Totaalpakket

Ben je van plan om uit huis te gaan bij je ouders of wil je gewoon sowieso besparen op je internet en TV? Dan kan het handig zijn om te controleren of je misschien een totaalpakket kunt afsluiten bij de telecomprovider waar je een telefoonabonnement van wilt hebben. Vaak zijn er totaalpakketten die ervoor zorgen dat je een stuk goedkoper TV kunt kijken wanneer je ook al een telefoonabonnement hebt van deze aanbieder. Ook kun je dan eventueel een bonus krijgen, zoals dubbele data voor je telefoon wanneer je naast je Ziggo abonnement ook een Vodafone abonnement afsluit. Zo heeft iedere telecomprovider een speciaal aanbod wat jou zomaar enkele tientjes per jaar zou kunnen opleveren.

4. Looptijd

Bij een telefoonabonnement kun je vaak kiezen tussen een betalingstermijn van 12 maanden of 24 maanden. Hoewel veel mensen kiezen voor de langste termijn heb je misschien een wat gunstigere financiële situatie dan voorheen en zou het zelfs goedkoper zijn wanneer je een abonnement afsluit voor 12 maanden. Je betaalt dan vaak netto een lager bedrag dan wanneer je het uitsmeert over 24 maanden.

5. Landelijke bereik

Hoewel in principe iedere telecomprovider een landelijk bereik heeft, kan het zijn dat in jouw omgeving het bereik van een bepaalde aanbieder net iets minder is. Op de websites van de telecomproviders kun je precies zien waar de beste dekking te vinden is. Zorg ervoor dat je dus altijd een provider kiest die een zendmast heeft in de buurt van jouw huis en/of werk.

6. Nieuwe provider of abonnement verlengen

Heb je al een telefoon gehad met een abonnement is het erg makkelijk om je telefoonabonnement te verlengen. Maar tegenwoordig wordt het door andere providers ook enorm eenvoudig gemaakt om gebruik te maken van een overstapservice. In dit geval geef je gewoon je gewenste nieuwe bundel en telefoon door, kun je desgewenst nummerbehoud aanvragen en vervolgens regelt de nieuwe telecomprovider het gehele overstap proces. Wanneer je dus ziet dat de ene aanbieder een goedkopere prijs heeft dan degene waar je nu een abonnement hebt, is het dus zeer eenvoudig om te profiteren van dat aanbod.

7. Met of zonder toestel

Ook een belangrijke afweging is het wel of niet kopen van een losse telefoon. Er zijn diverse redenen om te kiezen voor een sim-only abonnement.

Voordelen sim-only

Prijs
Misschien is je huidige abonnement bijna afbetaald en is de telefoon nog gewoon prima. In dat geval hoef je natuurlijk alleen maar een nieuwe bundel aan te schaffen. Dat scheelt vooral enorm in de prijs omdat de telefoon vaak het duurste onderdeel van het abonnement is. Dit kan je zomaar 80% aan kosten schelen.

Maandelijks opzegbaar
Een sim-only abonnement kun je, wanneer je dat wilt, maandelijks opzeggen. Dit in tegenstelling tot andere abonnementen waar je 1 of 2 jaar aan vastzit.

Flexibiliteit
Net als maandelijks opzeggen, kun je het abonnement ook maandelijks aanpassen. Ideaal wanneer je verwacht dat je een maandje verwacht meer of minder gebruik zult maken van je bundel. Veel mensen kiezen een bundel die veel te groot is en besteden soms niet eens 50% van het maximale verbruik.

Gratis upgrade
Internet en bellen wordt steeds goedkoper. Sluit je een tweejarig abonnement af, dan ligt de prijs voor twee jaar vast. Twee jaar geleden was onbeperkt data nog niet eens mogelijk, terwijl je het nu voor minder dan 20 euro per maand kunt krijgen. Die 20 euro betaalde je voorheen soms voor maar 2 GB per maand. Met een sim-only abonnement kun je daarom iedere paar maanden je bundel vergroten en gewoon dezelfde prijs blijven betalen.

Je kunt je eigen toestel kiezen
Wanneer je niet vastzit aan een telefoonabonnement met toestel, kun je zelf kiezen welke telefoon je wilt gebruiken. Omdat telecomproviders zoveel mogelijk willen verdienen, is het vaak moeilijk om te kiezen voor een toestel in een goedkope prijsklasse. Met sim-only bepaal je dat allemaal zelf.

Geen BKR-registratie
Sluit je een abonnement met toestel af, dan krijg je automatisch een BKR-registratie omdat je vanaf dat moment officieel een lening aangaat. Dit kan invloed hebben op de hoogte van bijvoorbeeld je maximale hypotheek. Met een sim-only abonnement is dat niet het geval.

Nadelen sim-only

Aanschafwaarde telefoon
Wil je wel een dure telefoon, dan zal je flink wat spaargeld moeten gebruiken om deze te kopen. Nieuwe telefoons zijn soms meer dan 1000 euro, wat een flinke kostenpost kan zijn.

4G niet altijd inclusief
Sommige sim-only abonnementen hebben geen gratis 4G in de bundel. Het kan zijn dat je hier dus meer voor moet betalen wanneer je gebruik maakt van je eigen telefoon. Dat gaat vaak om maximaal enkele euro’s per maand.

8. Prijs

Wellicht één van de belangrijkste overwegingen is de prijs van het abonnement. Maar vergis je niet: een lagere prijs kan er mogelijk voor zorgen dat je juist meer betaald. Hoe dat komt? Door de extra voorwaarden die een telecomproviders hanteert kunnen deze kosten juist oplopen, afhankelijk van je gebruik. Voordat je de goedkoopste aanbieder kiest, moet je eerst even het volgende checken:

Bedrag buiten de bundel
We zijn allemaal weleens vergeten om met de Wifi te verbinden. Sommige telecomproviders zorgen ervoor dat je dan nog wel internet kunt gebruiken, maar dat het een stuk trager wordt. Je hoeft hier dan niets extra’s voor te betalen. Maar er zijn ook providers die jou per teveel gebruikte MB een astronomisch bedrag laten betalen. Deze providers geven dan soms wel een waarschuwing per SMS, maar als je enkele uren lang video’s op Youtube aan het afspelen bent zonder dat je de waarschuwing zie, dan kunnen die kosten soms honderden euro’s bedragen. Met name voor ouders met kinderen kan een vertraging van het internet dus een voorzorgsmaatregel zijn om geen onverwachte kosten te hebben.

Bundel buiten Nederland
Hoewel je sinds 2017 binnen heel Europa kunt bellen, sms’en en internetten uit je bundel, zijn er nog wel een aantal zaken waar je op moet letten. Heb je bijvoorbeeld een bundel met onbeperkt data, dan is het nog wel mogelijk voor de provider om daar bijvoorbeeld een grens van 10GB van te maken.

Ook het gebruik van de bundel buiten Europa is belangrijk als je van plan bent om te gaan reizen. De kosten hiervoor lopen enorm uiteen. Sommige providers laten je bellen voor een euro per minuut terwijl je bij een andere aanbieder ruim 4 keer zoveel moet betalen. Deze prijzen zijn steeds aan verandering onderhevig, dus check de huidige kosten altijd bij de provider.

9. Aanbiedingen telefoonabonnement

Wanneer je een nieuw telefoonabonnement wilt, kan het lonen om de aanbiedingen in de gaten te houden. Veel providers willen met een aanbieding veel nieuwe klanten binnenhalen, dus kun je soms enorm veel korting of een gratis product krijgen. Op deze manier kun je ook nog eens enkele honderden euro’s besparen op je telefoonabonnement. Op verzamelwebsites zoals GSMweb.nl kun je diverse aanbiedingen vinden om jou te helpen een zo goedkoop mogelijk abonnement af te sluiten.

10. Service verlening

Een telecomprovider moet zijn geld ergens mee verdienen. Vaak kiest een bedrijf daarom voor één van de volgende opties: Kwaliteit, Service of Prijs. Om winst te maken, kunnen ze niet overal marktleider zijn. Neem je een telefoonabonnement af bij een prijsvechter, kan het zijn dat de service daaronder te leiden heeft. Kies je voor kwaliteit of juist veel service verlening, dan kan dat zorgen voor een hogere prijs. Hoewel je met een sim-only abonnement niet zoveel problemen zult ervaren, kan er met een toestel veel verkeerd gaan. Als de telecomprovider dan niet goed meewerkt om je problemen te verhelpen, kan dat frustrerend zijn.


Ben je benieuwd wat je nieuwe telefoonabonnement nog meer voor verandering met zich meebrengt, lees dan ons artikel over de gevolgen van een telefoonabonnement op je BKR-registratie. Ben je op zoek naar een zo goedkoop mogelijk toestel? Neem dan een kijkje bij onze vergelijking voor de beste budget telefoon van 2019.



foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica Internet

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag