Dik.nl bevat affiliate links. We ontvangen mogelijk een commissie als u een aankoop doet via deze links.

Wat is de populairste senioren mobiel?

Wat is de populairste senioren mobiel?

Laatst bijgewerkt: 5 oktober 2022

Met een senioren mobiel blijf je tot op hoge leeftijd zelfstandig en bereikbaar, maar dan wel met een telefoon die alleen van de meest essentiële functies is voorzien en daardoor heel eenvoudig is in het dagelijks gebruik. Grote knoppen, makkelijk te bereiken functies en speciale toevoegingen voor senioren maken dat de senioren mobiel niet alleen een marketing trucje is maar echt van toegevoegde waarde kan zijn voor ouderen. In dit artikel hebben we daarom 8 populaire mobiele telefoons voor senioren verzameld waarmee elke oudere direct aan de slag kan.


Mobiele telefoons voor senioren

De beste mobiele telefoons voor senioren zijn niet simpelweg uitgeklede smartphones maar hebben eigenschappen en unieke functies die het leven voor ouderen makkelijker en zelfs veiliger kunnen maken. Welke eigenschappen dat zijn bespreken we hieronder, voor we alle populaire mobiele telefoons op een rijtje zetten die op deze factoren het beste scoren.

Eenvoudig te bedienen

Mobiele telefoons die voor senioren zijn ontworpen zijn allemaal heel eenvoudig te bedienen. Vaak zijn ze uitgevoerd met (grote) drukknoppen en niet met een touchscreen. Dat is handig vanwege twee redenen. Ten eerste merk je veel duidelijker wanneer je op een knop hebt gedrukt omdat je dat echt voelt, ten tweede doet dit ontwerp denken aan de klassieke telefoons of de huistelefoon die veel senioren ook nog altijd hebben. Vaak wordt hij ook geleverd met een telefoonstandaard waar je hem in zet alsof het een DECT-huistelefoon is. Zo is hij altijd zichtbaar en wordt hij automatisch opgeladen.

Wanneer een seniorenmobiel wel gewoon is voorzien van een modern aanraakscherm is het ontwerp daarvan altijd op ouderen aangepast. Net zoals de beste senioren tablets die we eerder bespraken zijn ze bijvoorbeeld voorzien van grotere knoppen met elk een eigen kleur en een duidelijke omschrijving. Hoe makkelijker het bij een telefoon is om de belangrijkste functies (bellen en SMS) te bereiken en bedienen des te hoger de telefoon zal scoren in onze lijst.

Speciale functies voor ouderen

De meeste mobiele telefoons voor senioren zijn voorzien van extra functies die het gebruiksgemak en de persoonlijke veiligheid vergroten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de volgende speciaal ontworpen functies:

  • Alarmknop – Een alarmknop (aanwezig als een fysieke knop op de mobiele telefoon) kan gebruikt worden om direct hulp in te schakelen wanneer dat nodig is. Steeds meer ouderen blijven tot op hoge leeftijd zelfstandig thuis wonen, waardoor deze functie een veilig gevoel geeft en bij een val of andere noodsituatie zelfs levens kan redden. De meeste alarmknoppen (ook wel noodknoppen genoemd) bellen achter elkaar enkele van tevoren ingestelde telefoonnummers totdat er iemand opneemt. Soms kunnen ze ook een SMS versturen.
  • Ondersteuning voor gehoorapparaten – Mobiele telefoons die specifiek ondersteuning bieden voor gehoorapparaten kunnen daar met een druk op de knop mee worden verbonden. Zo komt het geluid van de telefoon direct op het gehoorapparaat en is het meteen makkelijker bellen omdat de andere persoon veel beter te verstaan is.

Voordelige telefoons

Mobiele telefoons voor senioren zijn vaak heel voordelig want je betaalt zelden meer dan 100 euro voor deze telefoons. Dat komt doordat ze eenvoudiger zijn ontworpen met minder geavanceerde functies en hardware dan duurdere smartphones. Als voorbeeld noemen we de camera die ook op vrijwel elke senioren mobiel aanwezig is, maar niet de grootste of scherpste foto’s maakt. De camera is dus weliswaar heel handig om zelf makkelijk wat kiekjes te kunnen maken maar kan qua kwaliteit niet op tegen de nieuwste smartphones van bijvoorbeeld Samsung en Apple. Maar de meeste ouderen vinden dat ook helemaal niet nodig en kiezen liever voor gebruiksvriendelijkheid. Wil je toch net wat meer opties of een wat betere camera, kies dan niet de goedkoopste lichting telefoons maar geef er een paar tientjes meer aan uit.


1. Denver GSP-120

Prijs: € 30,-

Kleur: Zwart

Camera: Nee

Schermdiameter: 4,5 cm

Gebruiksvriendelijkheid: Goed

Met de Denver GSP-120 ben je heel voordelig uit, want deze eenvoudige telefoon voor ouderen kost slechts € 30,- maar biedt toch de belangrijkste functies die je van een mobiele telefoon mag verwachten. De grote drukknoppen zijn verlicht zodat ze ook wanneer het donker is goed zichtbaar zijn. Heel positief is de lange batterijduur, want deze telefoon kan maar liefst 120 uur lang stand-by staan. Op een volle lading kan ook 3 uur lang gebeld worden. Telefoonnummers zijn zelf voor te programmeren zodat ze onder een handige sneltoets komen te staan. Uiteraard kunnen met deze telefoon ook SMS-berichten worden verstuurd en is er een alarmfunctie aanwezig. Het enige nadeel dat we konden vinden was dat de geluidskwaliteit niet denderend is. De telefoon is ook niet te koppelen aan een gehoorapparaat om dat te ondervangen. Voor wie nog over een goed gehoor beschikt is dit geen probleem, maar wanneer dat niet het geval is kijk je beter verder naar een van de wat duurdere modellen.


2. Profoon PM-676

blank

Prijs: € 39,-

Kleur: Zwart

Camera: Nee

Schermdiameter: 4,6 cm

Gebruiksvriendelijkheid: Zeer goed

Profoon is een bekende fabrikant van technische hulpmiddelen voor ouderen, zoals bijvoorbeeld deze senioren mobiel. De PM-676 is een simlockvrije telefoon die ideaal is voor ouderen die mobiel bereikbaar willen blijven maar niet op zoek zijn naar de nieuwste opties en functies voor smartphones. De Profoon PM-676 biedt voor een laag prijskaartje dat wat je verwacht bij een basic mobiele telefoon voor senioren: grote verlichte drukknoppen om het toestel te bedienen of direct een nummer in te toetsen, een heldere display waarop alle tekst goed leesbaar is, veel gebruiksgemak omdat alle functies snel te bereiken zijn en een prima productiekwaliteit zodat de telefoon prettig in de hand ligt. De telefoon wordt geleverd met een oplaadstation waar deze gewoon rechtop in kan staan. Tevens bevat de telefoon een zaklampfunctie.


3. Alcatel 20.51

blank

Prijs: € 40,-

Kleur: Zilverkleurig

Camera: 2 Megapixel

Schermdiameter: 6,1 cm

Gebruiksvriendelijkheid: Goed

De Alcatel 20.51 is een uitklapbare telefoon waardoor het scherm altijd goed beschermd is. Deze telefoon is het goedkoopste model in onze lijst met een camera aan boord en ook al is de resolutie van de foto’s beperkt (2 megapixel), toch kan dit een leuke toevoeging zijn voor ouderen die graag af en toe een foto maken. Die foto’s worden opgeslagen op het 8 Gb grote interne geheugen of op de optionele uitbreiding daarvan, want de Alcatel 20.51 biedt plek voor een micro-SD kaart van ten hoogste 32 Gb. Uiteraard is de telefoon gewoon weer voorzien van extra grote druktoetsen met een backlight zodat ze onder alle omstandigheden makkelijk te bedienen zijn. Het grote en heldere kleurenscherm biedt alle nodige opties in overzichtelijke schermen zodat je niet snel zult verdwalen. Heel positief is de lange accuduur, want de telefoon kan tot wel 200 uur aan staan zonder dat hij opgeladen hoeft te worden. Let op: deze telefoon heeft helaas geen aparte alarmknop!


4. Fysic FM-7550

blank

Prijs: € 45,-

Kleur: Zwart

Camera: Nee

Schermdiameter: 5,1 cm

Gebruiksvriendelijkheid: Goed

Het eerste wat opvalt aan de Fysic FM-7550 is de grote rode alarmknop op de achterkant van het toestel. Je kunt daar meteen aan zien dat het bij dit toestel om een volwaardige ouderentelefoon gaat. Het eerste begin met deze telefoon kan helaas iets lastiger zijn dan bij veel andere telefoons, maar wanneer eenmaal sneltoetsen zijn ingesteld en alle functies zijn gevonden is het apparaat makkelijk en snel te bedienen. De heldere display doet zijn werk goed maar kan voor slechtziende ouderen als net iets te klein worden ervaren. Wel toont dit scherm heel heldere kleuren. De Fysic FM dankt zijn naam aan de ingebouwde FM radio zodat muziek of nieuws altijd binnen handbereik zijn. Opladen gebeurt bij deze telefoon niet met een laadstation maar met een losse oplader, wat lastig kan zijn als de fijne motoriek niet meer is wat hij ooit geweest is.


5. Emporia Flip Basic

blank

Prijs: € 59,-

Kleur: Goudkleurig

Camera: Nee

Schermdiameter: 5,6 cm

Gebruiksvriendelijkheid: Zeer goed

De Emporia Flip Basic is een eenvoudige seniorentelefoon die net als de Alcatel 20.51 opengeklapt moet worden. Eenmaal dichtgeklapt biedt dit zowel de toetsen als het scherm dus perfecte bescherming en daardoor kan deze telefoon prima tegen een stootje. Het model wat we hier laten zien heeft een goudkleur maar het toestel kan ook ‘gewoon’ in het zwart of in helder rood besteld worden. Het mobieltje beschikt over een noodknop met ondersteuning tot 5 alarmnummers die afwisselend gebeld worden tot iemand de telefoon opneemt. Ook heel fijn voor ouderen met een hoortoestel is dat er ruisonderdrukking is ingebouwd met HAC. De duidelijke handleiding zorgt dat je snel aan de slag kunt en de telefoon is verder ook heel eenvoudig in het gebruik. Opladen gebeurt in de meegeleverde bureaustandaard.


6. Emporia Pure

blank

Prijs: € 60,-

Kleur: Zwart

Camera: Nee

Schermdiameter: 5,1 cm

Gebruiksvriendelijkheid: Goed

De Emporia Pure is vergelijkbaar met de hierboven besproken Emporia Flip Basic, maar deze telefoon hoeft niet uitgeklapt te worden voor gebruik. Verder is hij wel zeer vergelijkbaar, met de bekende alarmknop, een zaklamp die altijd van pas kan komen, grote knoppen met verlichting en verder alle bel- en SMS-functies die je maar kunt wensen. Ook dit toestel wordt opgeladen in een bureaustandaard, dus geen gedoe met snoertjes. Het is een lichtgewicht telefoon waarvan het lettertype groter gemaakt kan worden en de beltoon ook luider gezet kan worden. Een handset om handsfree te kunnen bellen wordt ook meegeleverd.


7. Profoon PMA-1000

blank

Prijs: € 99,-

Kleur: Zwart

Schermdiameter: 10,2 cm

Gebruiksvriendelijkheid: Uitstekend

Met de Profoon PMA-1000 krijg je voor een prijs van nog geen 100 euro een uitstekende seniorentelefoon in handen, waarbij je echter niet volledig digibeet moet zijn om optimaal van het toestel gebruik te maken. De bediening via het touchscreen vergt namelijk wel wat oefening en routine. Heel handig is de grote noodknop aan de achterzijde van de telefoon waarmee direct naar verschillende mensen een alarmsignaal gegeven kan worden via telefoon en/of SMS. Daarbij wordt ook meteen de huidige locatie meegestuurd. De telefoon bevat een aantal eenvoudig te bedienen opties waardoor ook Facebook en Whatsapp beter bereikbaar worden voor ouderen. De menustructuur is speciaal voor deze telefoon ontworpen en getest door senioren op gebruiksvriendelijkheid. Tot slot is er ook ondersteuning voor hoortoestellen aanwezig.


8. Doro Liberto 820

blank

Prijs: € 180,-

Kleur: Zwart

Camera: 8 Megapixel

Schermdiameter: 11,4 cm

Gebruiksvriendelijkheid: Uitstekend

In tegenstelling tot de meeste seniorentelefoons is de Doro Liberto 820 gewoon uitgerust met een volwaardig Android besturingssysteem, waar ook veel moderne smartphones en tablets van zijn voorzien. Daardoor zijn er direct meer opties mogelijk op deze telefoon, zoals het installeren van Whatsapp om nog makkelijker met de kinderen en kleinkinderen te kunnen kletsen. Dat neemt niet weg dat ook deze telefoon van een aantal handige opties voor senioren is voorzien, zoals bijvoorbeeld de makkelijke bediening via echte knoppen onder het scherm. Het handzame formaat van deze telefoon is een groot voordeel, maar ondanks dat compacte formaat heeft hij wel een behoorlijk groot en duidelijk scherm met een doorsnede van iets meer dan 11 cm. Net zoals veel seniorentablets is de bediening van het scherm heel eenvoudig gemaakt omdat de knoppen extra groot zijn en van een duidelijke omschrijving zijn voorzien. Dat maakt deze seniorentelefoon een hele goede keuze voor wie wat meer verwacht van een telefoon maar liever niet kiest voor een duurdere (en minder gebruiksvriendelijke) smartphone.


Aanvullende tips voor een senioren mobiel

Hoe handig een mobiele telefoon ook is in het gebruik, vaak wordt hij nog makkelijker te gebruiken wanneer je hem eerst helemaal instelt naar je eigen wensen. Vaak kun je bij de telefoons in deze lijst bijvoorbeeld foto’s koppelen aan telefoonnummers, zodat er alleen maar op het fotootje gedrukt hoeft te worden om verbinding te maken. Heel handig natuurlijk, maar dit moet wel eerst even goed worden ingesteld. Koop je de telefoon voor je vader, moeder, opa of oma? Help die persoon dan nog meer uit de telefoon te halen door eerst alles goed in te stellen en samen te oefenen.


Toch een gewone smartphone?

Ben je zelf als oudere technisch vaardig dan heb je natuurlijk niet speciaal een senioren mobiel nodig, maar kun je ook gewoon een normale smartphone kopen. Een groot voordeel daarvan is dat je makkelijker vrienden en familie om tips en hulp kunt vragen wanneer je er niet helemaal uitkomt, want als zij dezelfde of een vergelijkbare telefoon hebben is dat een stuk eenvoudiger voor ze. Bovendien profiteer je met zo’n luxere smartphone al snel van allerlei leuke voordelen, zoals een betere camera of meer opslagruimte. Het is natuurlijk wel handig om een telefoon met een groot scherm te kopen als je ogen wat minder aan het worden zijn.


Conclusie

Er zijn inmiddels aardig wat speciale mobiele telefoons voor senioren op de markt. De meeste daarvan zijn voordelig geprijsd en zullen voor de meeste ouderen prima voldoen. Welke je kiest hangt er vooral vanaf welke functies je zelf belangrijk vindt, zoals het aanwezig zijn van een (eenvoudige) camera, een touchscreen of een aparte noodknop.

Elke telefoon in onze lijst zal als het goed is prima voldoen, maar natuurlijk doen we tot slot ook nog enkele toestellen uitlichten. Voor de seniorentelefoons zonder aanraakscherm kunnen we de Emporia Flip Basic van harte aanbevelen want dit toestel biedt veel functies (zoals een noodknop) en een groot gebruiksgemak voor een lage prijs.

Zoek je wat meer functionaliteit en ben je handig met een aanraakscherm dan biedt de Profoon PMA-1000 een mooie balans tussen prijs, gebruiksgemak en veelzijdigheid.foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Elektronica Senioren

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag